Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Καιρός να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.

Καιρός να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.
Ποιος αντέχει αυτό το συνεχές μαρτύριο της σταγόνας; Η καθημερινότητα έχει πάψει να είναι πλέον ρουτίνα. Κάθε μέρα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και σίγουρα αυτό που έρχεται, είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Ένα σύννεφο ανασφάλειας και αβεβαιότητας, πλανάτε πάνω από τα κεφάλια μας. Είμαστε εκεί ακριβώς όπου όσο σφίγγουν τα πράγματα «κάθε κατεργάρης μπαίνει στον πάγκο του», εκεί, επίσης, όπου «έχουν γνώση οι φύλακες», καθώς όχι μόνο δε θα πάμε άκλαυτοι, αλλά θα παλέψουμε με αξιώσεις για να τουμπάρει η σημερινή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση αθετώντας αυτά που έλεγε για τη ΔΕΗ αποδεικνύει στον ίδιο της τον εαυτό πως απέτυχε, και βγάζει πωλητήρια της δημόσιας περιουσίας Χωρίς να γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει. Πάντως, ένα είναι βέβαιο πώς με πρόθεση ή ακούσια καταστρέφει την αξιοπιστία κάθε φορέα που μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο ώστε να αντισταθεί σε αυτή την συμφορά που βρήκε την πατρίδα. Η ΓΕΝΟΠ δεν πρέπει να δέχεται διλήμματα από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι δηλαδή από τη στάση της θα εξαρτηθεί αν θα πάει η χώρα σε εκλογές.
Από τη στάση μας θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας αν θα είμαστε η γενιά που επί των ημερών μας ξεπουλήθηκε η Ελλάδα.
=================================================
ΔΕΗ: Διαψεύδει αγορά δώρων για Α. Μπαράτση

Διαψεύδει η ΔΕΗ ότι κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό για αγορά δώρων για λογαριασμό του κ. Απόστολου Μπαράτση, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι ο αναπληρωτής CEO της Επιχείρησης, κ. Μπαράτσης, έστελνε καλάθια με ποτά σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ όπως οι κ. Κοπελούζος και Μελισσανίδης.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Επιχείρηση:
"Η ΔΕΗ ουδέποτε κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό – έστω και ένα ευρώ – για αγορά δώρων για λογαριασμό του κ. Απόστολου Μπαράτση, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, ενώ τιμολόγιο που εκδόθηκε εκ λάθους για αγορά ποτών στις 27.10.2010 δεν πληρώθηκε από τη ΔΕΗ αλλά προσωπικά από τον κ. Απ. Μπαράτση".
============================================
Λύση για τη ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή
Στα χέρια της Κομισιόν για έγκριση το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο
*Η επιλογή ξεπερνάει το πρόβλημα της χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας
*Θα διατεθεί μετοχικό πακέτο 17% με διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού
*Αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει η παραχώρηση ή όχι του μάνατζμεντ
Tην επιλογή στρατηγικού εταίρου για τη ΔΕΗ μέσω διεθνούς διαγωνισμού εξετάζει η κυβέρνηση. Η πώληση μετοχών μέσω του Χ.Α. δεν θεωρείται συμφέρουσα, καθώς τα έσοδα θα είναι μηδαμινά σε σύγκριση με την πραγματική αξία του πρώην μονοπωλίου στον ηλεκτρισμό. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει πλέον κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ και η πώληση ποσοστού 17% δεν θα απέφερε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη ξεκινά νέο γύρο παζαριών με την Κομισιόν, για το μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων.
http://www.isotimia.gr
======================================
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η μύγα, το ξίγκι και η …λάσπη

Τη λογική του παιδιού που πιάστηκε να βάζει χέρι στη μαρμελάδα, με μια γενικότερη στάση του τύπου …«δεν θα το ξανακάνω» υιοθέτησε εχθές ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος στη συνέντευξη Τύπου για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την έκθεση Ρακιντζή.

Δεν δίστασε μάλιστα να ρίξει την ευθύνη στη ΔΕΗ, που πλήρωνε τα τιμολόγια που προσκόμιζε η ΓΕΝΟΠ χωρίς να ζητά περισσότερες λεπτομέρειες!

Ωστόσο, αν και ο κ. Φωτόπουλος κατηγορεί άλλους ότι ρίχνουν λάσπη στους εκπροσώπους των εργαζομένων της «επιχείρησης του ελληνικού λαού», φαίνεται ότι είναι μια τέχνη την οποία γνωρίζει καλά…

Κράδαινε λοιπόν στη συνέντευξη τύπου τιμολόγιο της ΔΕΗ για αγορά καλαθιών από τον αναπληρωτή CEO της επιχείρησης, Α. Μπαράτση, λέγοντας ότι «έστελνε καλάθια με ποτά σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ, όπως οι κ. Κοπελούζος και Μελισανίδης».

Αυτό, σε απάντηση για τα κονδύλια χιλιάδων ευρώ που χρέωνε η ΓΕΝΟΠ στη ΔΕΗ για να στέλνει και αυτή καλάθια με δώρα.

Για την ιστορία, η ΔΕΗ απάντησε με ανακοίνωση ότι ΕΝΑ τιμολόγιο αγοράς δώρων είχε εκδοθεί εκ λάθους, το οποίο δεν πληρώθηκε από τη ΔΕΗ αλλά προσωπικά από τον κ. Μπαράτση.

Επί της ουσίας όμως, είναι άλλο να στέλνει καλάθι ο αναπληρωτής CEO της εταιρίας σε εταιρίες με τις οποίες η ΔΕΗ διατηρεί σχέσεις, και άλλο να κάνει …το κομμάτι του ο συνδικαλιστής σε υπουργούς και φιλοξενούμενους, χρεώνοντας ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ την επιχείρηση…

Επί τη ευκαιρία, ας θυμηθούμε κάποια «χτυπητά» μεγέθη από τη έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, που δείχνουν ότι οι συνδικαλιστές έβγαζαν και από τη …μύγα ξίγκι, χρεώνοντας τη ΔΕΗ με ταξίδια στο εξωτερικό σε πολυτελή ξενοδοχεία, δαπάνες για φιλοξενία αλλοδαπών επισκεπτών αλλά και για μηνιαία στάθμευση αυτοκινήτων σε άτομα που δεν ανήκαν στο προσωπικό της Επιχείρησης.

Αποκορύφωμα ίσως της αλόγιστης σπατάλης και του γενικότερου παραλογισμού που επικρατούσε είναι τα κονδύλια που ενέκριναν διοικήσεις της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές για «Ανακοινώσεις – αφίσες» στα οποία, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, «δεν αναφέρονταν αν οι δαπάνες αφορούσαν συνέδρια και ποιά, ή αν αφορούσαν απεργιακές κινητοποιήσεις, στρεφόμενες κατά της Εταιρείας».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ΔΕΗ ενέκρινε για τις μετακινήσεις των μελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό δαπάνες ύψους 184.211 ευρώ το 2008, 188.721 το 2009 και 180.434 το 2010.

Επίσης στις «δαπάνες για διεθνείς δημόσιες σχέσεις» ενέκρινε κονδύλια για δώρα (καλάθια, μπαουλάκια με ποτά, συσκευασίες δώρων) αλλά στα τιμολόγια δεν αναγράφονται τα ονόματα των παραληπτών και ο σκοπός των δώρων.

Στην έκθεση ακόμη αναφέρονται δαπάνες της ΔΕΗ υπέρ ΓΕΝΟΠ για «Γενικά και απρόβλεπτα» της τάξεως των 48.835 ευρώ.

Όμως αυτή η κατηγορία αφορά κυρίως δαπάνες για μηνιαία στάθμευση αυτοκινήτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει το πόρισμα, «δεν υπήρχε αιτιολόγηση του σκοπού της δαπάνης, και είναι ελεγκτέο αν τέτοιες δαπάνες προβλέπονται από την Ε.Σ.Σ.Ε. Επίσης δεν υπήρχε αναφορά αν αυτά τα αυτοκίνητα ανήκουν σε μέλη του Δ.Σ. της Γ.ΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η.-Κ.Η.Ε.

Παρατηρείται ότι ορισμένα από τα προσκομισθέντα στη Δ.Ε.Η. από τη ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η.‐Κ.Η.Ε. και εξοφληθέντα από την Εταιρεία τιμολόγια παροχής υπηρεσιών μηνιαίας στάθμευσης αυτοκινήτων αφορούν αυτοκίνητα, των οποίων οι κάτοχοι δεν ανήκουν στο προσωπικό της Δ.Ε.Η., ή είναι τέκνα υπαλλήλων της Εταιρείας».

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι η ΔΕΗ δαπάνησε μέσω της ΟΚΔΕ/ΔΕΗ – ΚΗΕ για φιλοξενία ατόμων εκτός της ΕΕ (Μαροκινοί, Τυνήσιοι, Καναδοί) ποσά ύψους 307.381 ευρώ το 2008 και 62.290 το 2009.

Για ταξίδια σε χώρες της ΕΕ (μεταξύ άλλων σε Βιέννη, Βερολίνο, Πράγα, Ιταλία) δαπανήθηκαν 63.570 ευρώ το 2008, 390.430 το 2009 και 297.937 το 2010.

Όπως αναφέρει το πόρισμα στα τιμολόγια αυτά δεν αναγράφονταν ούτε ο σκοπός των ταξιδιών (πχ. αν συμμετέχουν και σε ποιά συνέδρια ή αν επισκέπτονται και ποιούς συναδέλφους αντίστοιχης εταιρείας/φορέα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνών Οργανώσεων κ.λ.π.), ούτε το ονοματεπώνυμο αυτών που πραγματοποίησαν τα ταξίδια, ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι η δαπάνη συνάδει με τα οριζόμενα στην Ε.Σ.Σ.Ε.

Εν κατακλείδι, καλή η γαλαντομία, καλό και να είναι κανείς κοσμοπολίτης, αλλά όχι «with other people’s money»…
Euro2day
==========================================
Η ιδιωτική ΔΕΗ, φέρνει το τέλος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού ή το τέλος της κυβέρνησης

του Γιάννη Τσαραγκλή - Το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης από πολιτικής και οικονομικής άποψης, είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η αντιμετώπιση των αντιδράσεων του πιο ισχυρού κρατικοδίαιτου συνδικαλιστικού σωματείου αυτού της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη Κερατέα, όπου θα υποχωρήσουν ξανά οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GreekMoney.gr η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στην πώληση του 17% από το 51% που κατέχει στη ΔΕΗ, γιατί αφενός αυτό θα δώσει ένα μικρό έσοδο αφού η μετοχή της είναι στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα ( 2,5 δισ, ευρώ κεφαλαιοποίηση) και αφετέρου δεν θα έχει λύση το κρίσιμο θέμα του μάνατζμεντ της ΔΕΚΟ. Η λύση που προκρίνεται είναι η κυβέρνηση να πουλήσει εξωχρηματιστηριακά το ποσοστό του 17% αρχικά και με option για πώληση και άλλου ποσοστού στο μέλλον σε έναν ισχυρό στρατηγικό επενδυτή από το χώρο της ενέργειας, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ και θα δεχθεί τους όρους της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία της ΔΕΗ.

Αυτό βεβαίως, θα προκύψει από έναν διεθνή διαγωνισμό, για τον οποίο είναι βέβαιο -εκτός απροόπτου- ότι θα ενδιαφερθούν πολλοί ισχυροί και κυρίως ευρωπαϊκοί κολοσσοί από το χώρο της ενέργειας. Αυτό το σενάριο φαίνεται να το εγκρίνει και η Τρόικα, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τη διαχείριση της ΔΕΗ και από την ρουσφετολογική εξάρτηση των προσλήψεων των εργαζομένων της.

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την ΕΕ να απελευθερώσει την αγορά της ενέργειας και άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης της ΔΕΗ. Αυτό όμως, δεν θέλουν να το καταλάβουν με τίποτα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα την εκτίμησή τους ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα διπλασιάσει την τιμή του ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές. Λέγοντας έτσι, ότι δεν θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην αγορά του ρεύματος, όπως δεν λειτουργεί καί στην τηλεφωνία με τον ΟΤΕ να ταράζει τους καταναλωτές ( λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου του) σε παγια και ταλαιπωρία.

Στην ουσία όμως η ΓΕΝΟΠ ξέρει πολύ καλά ότι έφτασε το τέλος της ευδαιμονίας του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού που γιγαντώθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και με την αρωγή των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Οι δανειστές μας δεν δέχονται επ΄ουδενί να διατηρηθεί το καθεστώς των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, όπως αυτό υπάρχει στη ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΣΕ. Περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο του δημόσιου τομέα και να ετοιμάσει την εποχή μιας ελληνικής οικονομίας χωρίς διακρίσεις των ευνοούμενων υψηλόμισθων δημόσιων υπαλλήλων και των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλους τους πολιτικούς αναλυτές, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται να είναι ιστορική, αφού από την κόντρα κυβέρνησης - ΓΕΝΟΠ θα δούμε, είτε το τέλος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού είτε το τέλος της κυβέρνησης.

Στην πρώτη περίπτωση, η κυβέρνηση θα πείσει τις αγορές και την Τρόικα ότι είναι ικανή να αλλάξει την παρασιτική πολιτική, τύπου Σοβιέτ που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στη δεύτερη περίπτωση που τυχόν δηλαδή νικήσει η ΓΕΝΟΠ, η Ελλάδα θα μπει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας και χάους, αφού οι δανειστές δεν θα δίνουν τη δόση και η κυβέρνηση θα παει σε εκλογές!

Μπορεί βέβαια να υπάρξει και η μέση λύση του διαλόγου και των ανταλλαγμάτων που μπορεί να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Κάτι που μένει να το δούμε τουτς επόμενους δύσκολους μήνες
http://www.greekmoney.gr
==============================================
Πόσο αξίζει τελικά η ΔΕΗ;

Για τα σχέδια αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ μέσω διαγωνισμού θα διαβάσετε σε άλλη σελίδα. Η συζήτηση πάντως για την αξία της επιχείρησης έχει ήδη ανάψει. Η εικόνα απαξίας στο Χ.Α.
έχει περιορίσει την αποτίμηση της ΔΕΗ κοντά στα 2,5 δισ. την ίδια στιγμή, από στοιχεία της Ρυθμιστικής αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προκύπτει (εμμέσως) ότι μόνο ο τομέας μεταφοράς και διανομής της επιχείρησης αποτιμάται περί τα 4,2 δισ. ευρώ.
Σ' αυτό το νούμερο, κάποιοι προσθέτουν και 1,5 δισ. ευρώ («κόστος ευκαιρίας») για κάθε θερμική μονάδα. Μιλάμε για μεγάλα νούμερα. στις ίδιες εκτιμήσεις ακουμπάει και η ΓΕΝΟΠ, η οποία ετοιμάζεται να μας… αλλάξει τα φώτα!
http://www.isotimia.gr
==============================================
Στην ουσία γνωρίζετε όμως πως ότι έχει να επιδείξει το συνδικαλιστικό κίνημα ως δύναμη κρούσης και αντίστασης είναι η ΓΕΝΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: