Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Σάββατο 2 Απριλίου 2011
Η νέα Ελλάδα είναι η Ελλάδα του μνημονίου και της φτώχειας.Μάχη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Μάχη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Οι πιέσεις της τρόικας προς το οικονομικό επιτελείο για την πώληση όλων των εισηγμένων που ελέγχει το Δημόσιο είναι ασφυκτικές και είναι κοινό μυστικό πως το θέμα ΔΕΗ έχει πέσει στο τραπέζι.
Της Μανταλένα Πίου
«Πολύφερνη νύφη» ή «Ιφιγένεια» που πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του χρέους, προκειμένου η κυβέρνηση να πείσει τρόικα και αγορές ότι αυτή τη φορά πραγματικά εννοεί τις ιδιωτικοποιήσεις, η ΔΕΗ αποτελεί το μεγάλο ταμπού και ταυτόχρονα το ισχυρό χαρτί των αποκρατικοποιήσεων, αφού θεωρείται η ΔΕΚΟ που μπορεί να αποφέρει τα περισσότερα έσοδα, αν ποτέ το Δημόσιο αποφασίσει να την πουλήσει.
Σε θέση μάχης
Η αναφορά και μόνον στην προοπτική πώλησης προκάλεσε ενδοκυβερνητικές έριδες, πόλωσε τα εσωκομματικά στρατόπεδα και έθεσε σε θέση μάχης τη ΓΕΝΟΠ το σκληρό συνδικάτο των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση, ωστόσο οι πιέσεις της τρόικας προς το οικονομικό επιτελείο για την πώληση όλων των εισηγμένων που ελέγχει το Δημόσιο είναι ασφυκτικές και είναι κοινό μυστικό πως το θέμα ΔΕΗ έχει πέσει στο τραπέζι. Μέσα από δύο πακέτα «αναίμακτων» μετοχοποιήσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Δημόσιο έχει διαθέσει το 49% των μετοχών της επιχείρησης.
Τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και πέρα, αφού περαιτέρω είσοδος ιδιωτών εγείρει αυτόματα ζήτημα απώλειας του ελέγχου της εταιρείας από το Δημόσιο. Η ΓΕΝΟΠ, η οποία λειτουργεί και ως «φρουρός» των συμφερόντων του ΟΑΠ- ΔΕΗ, του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, καθώς μέρος της περιουσίας του είναι ενσωματωμένο στα πάγια της ΔΕΗ, έχει διακηρύξει προς πάσα κατεύθυνση πως μία τέτοια κίνηση αποτελεί «casus belli».
Ακόμα και το «ελαφρύ σενάριο» της διάθεσης τρίτου πακέτου με διατήρηση από το Δημόσιο της λεγόμενης «χρυσής μετοχής», συναντά αντιδράσεις. Λόγω της οικονομικής συγκυρίας οι τιμές της ΔΕΗ στο Χ.Α. διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα και τα έσοδα που θα αποκόμιζε το Δημόσιο θα ήταν περιορισμένα.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι σεβαστό τμήμα των εσόδων της μετοχοποίησης βάσει νόμου πρέπει να καταβληθούν στον ΟΑΠ- ΔΕΗ (ο οποίος επίσης δεν θέλει την πώληση), τότε είναι προφανές ότι με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Δημόσιο δεν θα εισέπραττε ούτε 2 με 3 φορές τα ετήσιο μερίδιό του από κέρδη της ΔΕΗ, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.
Σοβαρά εμπόδια
Ο μόνος τρόπος που απομένει για να εισπράξει σοβαρό πρίμιουμ επί της τιμής της μετοχής είναι το Δημόσιο να δώσει και το μάνατζμεντ, να αναζητήσει δηλαδή στρατηγικό εταίρο ή να προχωρήσει στην πλήρη πώληση τη εταιρείας, εξέλιξη που συναντά όμως σοβαρά πολιτικά εμπόδια, αφού θα οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου στην ηλεκτρική ενέργεια με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις τιμές του ρεύματος αλλά και την ίδια την αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη των 27, ελάχιστες ήταν οι χώρες που αποτόλμησαν την πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τον ηλεκτρισμό και ότι και σε αυτές σήμερα το κράτος έχει αρχίσει να επιστρέφει στις ηλεκτρικές εταιρείες (π.χ. Ολλανδία), λόγω του αδιεξόδου με την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε υποδομές.
Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τρίτης κοινοτικής οδηγίας, που επεξεργάζεται την περίοδο αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπει όσον αφορά την κοινοτική επιταγή για το διαχωρισμό των δικτύων, τη μεταβίβαση των δικτύων μεταφοράς ρεύματος σε θυγατρική της ΔΕΗ, με διοίκηση που θα ορίζεται από φορείς εκτός ΔΕΗ.
Το μοντέλο
Πρόκειται για το μοντέλο ITO, το οποίο διατηρεί μεν την ιδιοκτησία των δικτύων στη ΔΕΗ, όπως ήθελε η ίδια η επιχείρηση, η ΓΕΝΟΠ και το υπουργείο, δυσκολεύει όμως τον έλεγχο των δικτύων από το Δημόσιο, σε περίπτωση πώλησης της ΔΕΗ. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν ότι οι Κοινοτικοί της τρόικας δεν έφεραν καμία αντίρρηση όταν η ηγεσια του υπουργείου Περιβάλλοντος πρότεινε το μοντέλο ITO για τη ΔΕΗ, εκτιμώντας οτι η διατήρηση των δικτύων κάνει ακόμα πιο ελκυστική την πώλησή της.
Βέβαια, με τη νέα δομή της αγοράς η ΔΕΗ, όπως και όλες οι καθετοποιημένες ηλεκτρικές εταιρείες της Ευρώπης, χάνουν ένα μέρος του ελέγχου που ασκούσαν στην αγορά υπέρ των Ρυθμιστικών Αρχών και των άλλων φορέων που θεσπίζονται, με βάση την οδηγία.
Ομως οι περιορισμοί αυτοί, στο μέτρο που ισχύουν για όλους, δεν άλλάζουν τα δεδομένα.
Οι περιοσσότεροι εκτιμούν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά τις αντιδράσεις, είναι θέμα χρόνου.
Σε πόσο χρόνο.. το μέλλον θα δείξει.
=======================================
Ερχεται για νέες περικοπές μισθών και προσωπικού η τρόικα
Με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013
Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης
Με «άγριες διαθέσεις» για νέες περικοπές στους μισθούς των ΔΕΚΟ, στα κοινωνικά επιδόματα και «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και φορολογικά κίνητρα έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. ΔΝΤ και Ε.Ε. απαιτούν πρόσθετα μέτρα για να μην κινδυνεύσει η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ φέτος. Το εύρος αλλά και το περιεχόμενο των αναπόφευκτων πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 - με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010 μπαίνει στο μικροσκόπιο της τρόικας. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι τα αναγκαία νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν και ενδεχομένως να «κλειδώσουν» στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN που θα πραγματοποιηθούν στο Γκιόντολο της Ουγγαρίας στις 8 και 9 Απριλίου. Ως γνωστόν, η επίσημη παρουσίασή τους από την κυβέρνηση θα γίνει στις 15 Απριλίου.
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ προσέρχονται με «άγριες διαθέσεις» καθώς εκτός από τα φετινά μέτρα, θα ζητήσουν διευκρινίσεις για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο για την περίοδο 2012-2014 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει η Αθήνα. Από το αποτέλεσμα αυτής της νέας τριμηνιαίας αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση, τον Ιούνιο, της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ των δανείων προς τη χώρα μας. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την περίοδο 3-13 Μαΐου.
Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες ημέρες, η τρόικα αναμένεται να διαμηνύσει ότι απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις για αύξηση των δημοσίων εσόδων και περαιτέρω περικοπή των δαπανών.
Αναλυτικότερα:
1. Θα εξεταστεί η μεταρρύθμιση και η απλούστευση του φορολογικού συστήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010).
2. Θα δοθεί έμφαση στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και στο σχέδιο περικοπής των φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων.
Περικοπές σε ΔΕΚΟ
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα βρεθεί και η ανάγκη πρόσθετων περικοπών στις ΔΕΚΟ με αιχμή τη μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους, τον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
Οι αξιωματούχοι των τριών οργανισμών αναμένεται να τονίσουν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι το σύστημα των μισθών και των επιδομάτων στην ελληνική διοίκηση είναι απρόσμενα πολύπλοκο και άνισο, ότι εξακολουθεί να δίνει υψηλότερες παροχές σε σχέση με ανάλογη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και ότι σε κάθε περίπτωση οι μισθοί θα πρέπει να συνδεθούν πλέον με την παραγωγικότητα. Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013.
Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και το αίτημα της τρόικας για νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και για μείωση των αμυντικών δαπανών.Διεξοδικές συζητήσεις θα γίνουν και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, με φόβους να εκφράζονται για τον έλεγχο των δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2011 για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, το κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα επισημάνει στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση του στόχου αυτού, καθώς τα φορολογικά έσοδα στο τέλος του 2010 αποδείχθηκαν κατώτερα του αναμενόμενου και η απόδοση ορισμένων φορολογικών μέτρων δεν ήταν επαρκής.
H τρόικα αναμένεται τέλος, να καταστήσει σαφές ότι θα απαιτηθούν περισσότερο από ποτέ, στα επόμενα βήματα της εφαρμογής του προγράμματος η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ο πολιτικός συντονισμός (στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στο διάλογο με την αντιπολίτευση) και η συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας.
Πρόσθετα έσοδα 4 δισ.
Πρόσθετα έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ θα αναζητήσει φέτος το οικονομικό επιτελείο από τις λεγόμενες «σχολάζουσες» κληρονομιές, δηλαδή κληρονομιές που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί δικαιούχοι και τους «ορφανούς» τραπεζικούς λογαριασμούς. Το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 71 χρόνια ζωής.
Πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές στα αζήτητα, είτε λόγω άγνοιας των κληρονόμων είτε διότι έχουν κληροδοτηθεί ακόμα και στο Ελληνικό μημόσιο και ουδέποτε αναζητήθηκαν, λιμνάζει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και μανείων, εξηγεί αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπει χρονικό όριο για την αποδοχή κληρονομιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν απευθείας στο μημόσιο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ασκηθεί και μια πίεση στους κληρονόμους ώστε να αποδέχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα τις κληρονομιές τους και να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους προς όφελος των δημοσίων εσόδων.
http://www.imerisia.gr
====================================
Ενστάσεις από την Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τις αποκρατικοποιήσεις
Επίθεση στον Γ.Παπακωνσταντίνου
Κριτική (και) εκ των έσω δέχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια της περί αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων.
Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και καλεί τον πρωθυπουργό να εγγυηθεί, ο ίδιος, τον «δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του Φυσικού Αερίου, του ΟΠΑΠ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κλπ». Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν δηλώνει αντίθετη, αρκεί όμως να γίνει με βάση τον κανόνα «ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βρεθεί χρήμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και όχι ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών σε τιμή ευκαιρίας χωρίς κανένα όφελος».
Τέλος , με την ανακοίνωση της , επιτίθεται κατά του υπουργού Οικονομικών, στον οποίο αποδίδεται, μαζί με την τρόικα, η ευθύνη για την εφαρμογή της πολιτικής «της λιτότητας και της πείνας» η οποία «απέτυχε παταγωδώς».
============================================
Η νέα Ελλάδα είναι η Ελλάδα του μνημονίου και της φτώχειας.
Του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου
Ύφεση, ανεργία, μείωση των μισθών και συντάξεων, πτώση του επιπέδου ζωής, φόβος και ανασφάλεια για το αύριο φαίνεται να είναι το μέλλον του ελληνικού λαού. Παρ’ όλες τις θυσίες των εργαζομένων, των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το έλλειμμα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος απογειώνεται επικίνδυνα. Τα κρατικά έσοδα μειώνονται συνεχώς και οι κρατικές δαπάνες δεν μπορούν να τιθασευτούν. Η πολιτική της λιτότητας και της πείνας που επέβαλε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση και ο υπουργός των οικονομικών απέτυχε παταγωδώς. Η μονομερής στήριξη των τραπεζών στην οποία προβαίνει συνεχώς η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει τις ζωτικές λειτουργίες της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον πρωταθλητής στην περιστολή του κόστους εργασίας, η μείωσή του είναι -5,5% την ώρα που στην ευρωζώνη αυξήθηκε 1,4% και 2,1% στην Ε.Ε.
Ο λαός υποφέρει και η πραγματική οικονομία στενάζει παγιδευμένη παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Οι πανηγυρισμοί για τα καλά νέα από το εξωτερικό για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και η μείωση του επιτοκίου μάλλον παραμένουν στην σφαίρα του ονείρου γιατί το μόνο που αποφασίστηκε είναι η παραπομπή των συγκεκριμένων ζητημάτων στη σύνοδο του Ιουνίου. Το μόνο που μας έμεινε επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά είναι η εξεύρεση των 50 δις. από αποκρατικοποιήσεις δηλαδή από την ιδιωτικοποίηση οργανισμών και την αξιοποίηση δηλαδή το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου.
Τα ερωτήματα που εγείρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολλά, απαιτούν άμεση απάντηση, αντί να στήνεται εταιρεία μιας λίρας για να παίξει το ρόλο του συμβούλου για 50 δις. ευρώ, θα πρέπει η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Οικονομικό Επιτελείο να απαντήσουν με διαύγεια(!) πως διατείνονται: Πρέπει πράγματι να πουληθεί μια δημόσια εταιρεία ή ένας οργανισμός που είναι προσοδοφόρος για το δημόσιο; Και αν ναι ποιό θα είναι το όφελος για το κράτος, την οικονομία της χώρας και τον εργαζόμενο; Και αν καταδειχθεί ολοφάνερο και εντυπωσιακό το όφελος για τον ελληνικό λαό πώς θα γίνει ο προσδιορισμός της αξίας της; Με αναθέσεις και προσκλήσεις για πάρτυ φίλων θα γίνουν οι αξιολογήσεις του ξεπουλήματος; Γιατί υπογράφτηκαν συμβάσεις με ξένους και εγχώριους συμβούλους για πώληση ή αξιοποίηση φιλέτου χωρίς να διευκρινιστεί αν έχουν ίδια συμφέροντα; Είναι αλήθεια ότι ξένοι τραπεζικοί οίκοι θα καρπωθούν πάνω από 1 δις. ευρώ για προμήθεια;
Είναι ώρα πλέον να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι πειραματισμοί γιατί διακυβεύεται ουσιαστικά το μέλλον του λαού μας και η κυριαρχία της χώρας μας. Είναι η ώρα της ανάγκης και της αλήθειας. Χρειάζεται σύνεση και φρονιμάδα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι πιστή εκτέλεση των απαιτήσεων των πιστωτών μας. Είναι απόλυτη ανάγκη, για να υπάρξει ανάπτυξη, οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς δημόσιο έλεγχο των υποδομών.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρωθυπουργό να εγγυηθεί γενναία και θαρραλέα τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικό Αέριο, ΟΠΑΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, κ.λ.π. Και τον καλεί να λάβει ως μέτρο των αποφάσεων για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το εξής: Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βρεθεί χρήμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και όχι ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών σε τιμή ευκαιρίας χωρίς κανένα όφελος.
========================================================
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου