Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
(ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ έχουν πειστεί πως είναι οι πρώτοι από την επιχείρηση που θα αλλάξουν εργοδότη...
Για να οικονομάνε οι αεριτζήδες υπερχειλίζουν τα φράγματα.
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας και έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Οι τοπικές Αρχές της Καρδίτσας απεύχονται να συμβεί το πιο «εφιαλτικό» σενάριο, το οποίο προβλέπει ρήγμα στη βάση του φράγματος, ενός έργου που οραματίστηκε ο διορατικός στρατηγός και πολιτικός, Νικόλαος Πλαστήρας.
==========================================
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Σπάνε τη ΔΕΗ και πουλάνε κομμάτια
Μεθοδεύσεις για πώληση καταγγέλλουν εργαζόμενοι
Τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ έχουν πειστεί πως είναι οι πρώτοι από την επιχείρηση που θα αλλάξουν εργοδότη...
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για μετάθεση περίπου 30 εργαζομένων στις θυγατρικές της Διανομής και της Μεταφοράς, ωστόσο μία επίσκεψη την παραμονή της 25ης Μαρτίου φούντωσε την ανησυχία για το μέλλον ενός Κέντρου που διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, εξειδικευμένο προσωπικό και εξαιρετική τεχνογνωσία στον τομέα των δοκιμών και των πιστοποιήσεων
Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια για να αποσπαστεί το Κέντρο από το σώμα της μητρικής ΔΕΗ και να καταλήξει να πουληθεί σε ιδιώτες.
Ανησυχία
Ήδη, οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι πέρασαν την εξώπορτα του Κέντρου στα Γλυκά Νερά, στις 24 Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα, η διοίκηση του ΚΔΕΠ υποδέχθηκε το κλιμάκιο της ολλανδικής εταιρείας ΚΕΜΑ και είχαν εκτενή συζήτηση για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες του κέντρου.
Πριν και μετά τη συνάντηση, στελέχη που συντονίζουν τις επαφές με τους Ολλανδούς υποστήριζαν πως η ΚΕΜΑ έρχεται για να ενημερωθεί και να διερευνήσει τις δυνατότητες συ¬νεργασίας, φέρνοντας δουλειές στο Κέντρο.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς γνωρίζουν πως εδώ και χρόνια το Κέντρο θεωρείται «υποστηρικτή μονάδα» και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αποφασιστεί η πώληση του, καθώς θεωρείται πως δεν εντάσσεται στις βασικές και κρίσιμες δραστηριότητες της ΔΕΗ
Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για μία δραστηριότητα κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία ενός ενεργειακού ομίλου. Πολύ περισσότερο όταν το συγκε¬κριμένο Κέντρο διαθέτει τον πιο σύγ¬χρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και ιδιαίτερα έμπειρο προσωπικό.
Εκτός από τις δοκιμές για την ποιότητα των υλικών, το ΚΔΕΠ μπορεί να λειτουργήσει κι ως φορέας πιστοποίησης, μία δραστηριότητα την οποία στην Ελλάδα έχουν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα θυγατρικές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, κυρίως γερμανικών... Κι αυτό ίσως να έχει τη σημασία του...
Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί οποιοσδήποτε να μάθει αρκετά κι ενδιαφέροντα πράγματα για την ολλανδική ΚΕΜΑ και κυρίως για το πόσο Ολλανδοί είναι οι... Ολλανδοί!
Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται μία από τις παλαιότερες - ιδρύθηκε το 1927 - και από τις μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης στον ενεργειακό τομέα. Παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης και ελέγχου ποιότητας. Δηλαδή ακριβώς ό,τι κάνει και το ΚΔΕΠ.
θα έλεγε κάποιος ότι δεν είναι κακό να συνεργαστούν οι δύο επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο όταν οι Ολλανδοί θα μπορούσαν να φέρουν δουλειές στην Ελλάδα και στο Κέντρο, που τόσα χρόνια τώρα έχει μπει στο «ψυγείο», από όλες τις διοικήσεις.
Μία πιο προσεκτική ματιά στην ιστοσελίδα της ΚΕΜΑ, ωστόσο, μας διαφωτίζει περισσότερο σχετικά με την ίδια την εταιρεία, αλλά και με το ποιος κρύβεται από πίσω...
Από τον Νοέμβριο του 2009, οι Ολλανδοί έχουν πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων τους στον γερμανικό όμιλου DEKKA. Και μάλιστα όχι κάποιες τυχαίες δραστηριότητες, αλλά τις δοκιμές και την πιστοποίηση! Δηλαδή, ακριβώς αυτό που κάνει και το ΚΔΕΠ!
Οι καλόπιστοι θα σπεύσουν και πάλι
να πουν ότι δεν υπάρχει κάτι το περίεργο, εφόσον η ΚΕΜΑ δεν διαθέτει πλέον αυτού του είδους τις δραστηριότητες και θέλει να τις αναπληρώσει.
Όσοι γνωρίζουν, ωστόσο, τις πρακτικές και την τακτική των Ευρωπαίων σε αυτά τα θέματα, είναι σίγουροι πως κατά την πώληση των τμημάτων της η ΚΕΜΑ έχει συμφωνήσει με τους Γερμανούς πως δεν θα αναπτύξει ανάλογες δραστηριότητες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως είναι πέντε με δέκα χρόνια), ώστε να μη λειτουργήσουν ανταγωνιστές...
Το ενδιαφέρον, λοιπόν, των Ολλανδών δεν έχει να κάνει με αναπλήρωση της δραστηριότητας που πούλησαν. θα μπορούσαν, άλλωστε, να δώσουν δουλειές στους συνεργάτες τους Γερμανούς, με τους οποίους διατηρούν επαφή από την περίοδο της αγοραπωλησίας.
Όλα αυτά ισχυροποιούν τους φό¬βους και τις ανησυχίες των εργαζομένων του ΚΔΕΠ για τη... γερμανική επέλαση με ολλανδικό μανδύα!
Από την άλλη πλευρά, στελέχη του Κέντρου ισχυρίζονται πως οι Ολλανδοί αποτελούν μία διέξοδο καθώς θα φέρουν δουλειές. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη δεν κατάφεραν (ή μήπως δεν ήθελαν;) να πείσουν τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη χρησιμότητα του Κέντρου ούτε φρόντισαν να εξασφαλίσουν δουλειές από την υπόλοιπη εγχώρια και διεθνή αγορά, ώστε το ΚΔΕΠ να δώσει κέρδη και υπεραξίες στον όμιλο.
Κι όμως, θα μπορούσε να γίνει ο βασικός φορέας πιστοποίησης στη χώρα μας. Αλλά τότε θα ήταν ο ανταγωνιστής των Γερμανών, των Αυστριακών κι όσων άλλων Ευρωπαίων ελέγχουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας... Έτσι, οδηγείται ως πρόβατο στη... σφαγή της πώλησης!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου