Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Προς πολυήμερες απεργίες η ΓΕΝΟΠ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ


Σκληρή αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ ετοιμάζει μετά το Πάσχα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκηρύσσοντας πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Τότε είναι που το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή υπό μορφή νομοσχεδίου το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στο οποίο, με βάση τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, θα προβλέπεται μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, από 51% σε 34% το 2012.
«Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων μετά το Πάσχα. Αν η πώληση του 17% της ΔΕΗ προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα δώσουμε σκληρή μάχη για να μην ψηφιστεί ο νόμος», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να προκηρύξουμε απεργίες πολλές ημέρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου».
Εκτελεστική επιτροπή με σύμπνοια
Το σχέδιο αντίδρασης της ΓΕΝΟΠ θα αρχίσει να σχηματοποιείται από σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας, όπου φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια όλων των παρατάξεων για την κήρυξη απεργίας.
Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για τις συνέπειες που θα έχουν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η μελλοντική εκχώρηση του μάνατζμεντ. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, κατά την οποία θα αναλυθούν εκτενώς τα επιχειρήματα της ΓΕΝΟΠ για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, θα είναι η έρευνας κοινής γνώμης ώστε, όπως λένε συνδικαλιστές της επιχείρησης, «να δούμε αν έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας ή αν θα πρέπει να αναδιπλωθούμε...».
Οι ενέργειες αυτές θα έρθουν ως απάντηση στη θεωρούμενη από τη ΓΕΝΟΠ «ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης» που δέχεται το συνδικάτο από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα το τελευταίο διάστημα.
Εξάλλου σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία υπεραμύνεται της νομιμότητας των επιχορηγήσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ βάλλει εκ νέου κατά του -«ανεξάρτητου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή θεωρώντας ύποπτο τον ρόλο που διαδραματίζουν η έρευνα και το αναμενόμενο πόρισμά του για τις επιχορηγήσεις, τη δεδομένη χρονική περίοδο. *
=================================
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εργαζομένων στη ΔΕΗ

Δύο εναερίτες τεχνικοί καταρριχήθηκαν με σχοινιά από τον ένατο όροφο του κτιρίου, από ύψος είκοσι επτά μέτρων, κατεβάζοντας ένα τεράστιο πανό διαμαρτυρίας.Δίωρη κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Εθνικής Αμύνης 9, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι στην Επιχείρηση, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές μισθών, το ασφαλιστικό, καθώς και το σχέδιο διεύρυνσης της μετοχοποίησης της εταιρείας, με πώληση επιπλέον ποσοστού σε ιδιώτες.
Δύο εναερίτες τεχνικοί καταρριχήθηκαν με σχοινιά από τον ένατο όροφο του κτιρίου, από ύψος είκοσι επτά μέτρων, κατεβάζοντας ένα τεράστιο πανό διαμαρτυρίας.
Την ίδια ώρα, συνάδελφοι τους είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του κτιρίου. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας δεν επιτράπηκε η είσοδος του κοινού στα γραφεία και οι συναλλαγές με τους πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕΠΜΠΕ
===================================
ΔΕΗ: Ευθύνες και αντιδράσεις
Ευθύνες στις διοικήσεις της ΔΕΗ, των τελευταίων 12 χρόνων, θα επιρρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για τις επιχορηγήσεις των 25 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στο σωματείο της ΓΕΝΟΠ την περίοδο από το 1999 έως το 2010.
Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται ρητά κάθε είδους επιχορήγηση από επιχειρήσεις δημόσιες ή ιδιωτικές σε σωματεία εργαζομένων. Το πόρισμα, έως την Μεγάλη Πέμπτη, θα έχει παραδοθεί στην υπουργό Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δόθηκαν μέσω των συλλογικών συμβάσεων που υπέγραψαν με τις διοικήσεις και αποτελούσαν μέρος αυξήσεων προς τους εργαζόμενους.
Στο πόρισμα θα αναφέρεται ότι την τελευταία 12ετια εκταμιεύτηκαν από τα ταμεία της ΔΕΗ προς το σωματείο της ΓΕΝΟΠ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δαπανών Εργαζομένων περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες για δήθεν επιμορφωτικά ταξίδια ή δημόσιες σχέσεις συνδικαλιστών και μερίδας εργαζομένων.
Σύμφωνα πάντα με π[ληροφορίες, στο πόρισμα, γίνεται λόγος για κατασπατάληση των χρημάτων από τις χορηγίες της ΔΕΗ, καθώς με βάση τιμολόγια, ομάδες 60 εργαζομένων εμφανίζονται να κάνουν επιμορφωτικά ταξίδια σε Τυνησία και Μόσχα, διαμένοντας σε σουίτες, ενώ στην πραγματικότητα έκαναν τουρισμό.
Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, εναερίτες τεχνικοί της ΔΕΗ κρεμάστηκαν με σχοινιά από τον 9ο όροφο των γραφείων της επιχείρησης στην Θεσσαλονίκη και άπλωσαν πανό, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην μείωση του ποσοστού του δημοσίου από 51% σε 34% και προειδοποίησαν με ακραίες κινητοποιήσεις, που θα οδηγήσουν ακόμα και σε διακοπές ρεύματος.
=======================================


kozan.gr:Απίστευτο - Συνδικαλιστές της ΔΕΗ από τo N. Kοζάνης με αποζημιώσεις για εκτός έδρας που αγγίζουν τα 65.000 ευρώ ανά χρόνο (Αποκλειστικό)
Ένα έγγραφο ντοκουμέντο που πρόκειται να προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων στους κόλπους των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και την τοπικής κοινωνίας, παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα 18/04 κατ’ αποκλειστικότητα το kozan.gr.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς βλέποντας το διπλανό έγγραφο με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου,έχουν προγραμματιστεί αποζημιώσεις μετακινήσεων εκτός έδρας στους μισθωτούς που λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. των ασφαλιστικών φορέων του ΤΑΥΤΕΚΩ και της Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, για τα χρονικά διαστήματα από 01/10/2008 εως και 31/12/2010, ποσά που αγγίζουν στην τριετία τα 130.000 ευρώ για κάποιον από τα μέλη (στην ανώτερη περίπτωση) και τα 58.933 στην κατώτερη.
Τα ονόματα των τεσσάρων μελών συνδικαλιστών της ΔΕΗ απο την περιοχή μας, δεν εμφανίζονται στο συγκεκριμένο έγγραφο έπειτα από δική μας παρέμβαση, αφού το ζητούμενο δεν είναι η "ΣΤΑΎΡΩΣΗ" των συγκεκριμένων κυρίων (που θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτελούσαν νόμιμα τα καθήκοντά τους και δικαιούνταν βάσει καταστατικού τα δεδουλευμένα τους), αλλά η ομολογουμένως κατακριτέα συνδικαλιστική πρακτική να επιλέγονται για τα συγκεκριμένα πόστα στελέχη από την επαρχία, καταβάλλοντάς τους παράλληλα ως αποζημιώσεις για εκτός έδρας ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ.
Σε μια εποχή πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και ισχνών αγελάδων, είναι αδιανόητο - και συνάμα προκλητικό για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΔΕΗ (και όχι μόνο) - να υφίστανται αποζημιώσεις για εκτός έδρας τέτοιων υπέρογκων ποσών, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δικαιούνται νομίμως τις επίμαχες αποζημιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: