Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΚΑΘΑΡΕΣ εξηγήσεις χρειάζονται και όχι χρησιμοποίηση πλάγιων μεθόδων

Καθαρές εξηγήσεις για τη ΔΕΗΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ σύγκρουσης βρίσκονται κυβέρνηση και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ιδιωτικοποίηση κομματιών της επιχείρησης.
Ηδη το σωματείο έχει εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, αλλά ο πρόεδρός του διέψευσε κατηγορηματικά χθες το βράδυ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι σκοπεύουν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι.

ΜΕΣΑ σ' αυτό το σκηνικό, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις επιχορηγήσεις μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, που έχει δώσει επί δεκαετίες η ΔΕΗ στο σωματείο των εργαζομένων, στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο επιθεωρητής αποφαίνεται ότι οι επιχορηγήσεις αυτές είναι παράνομες. Οι συνδικαλιστές απαντούν ότι είναι απολύτως νόμιμες και προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ έχει τη νομική πλευρά του, για την οποία θα αποφανθούν τα δικαστήρια. Υπάρχει όμως και η πολιτική πλευρά. Οι επιχορηγήσεις αυτές δίνονται από το 1984, όπως είπε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Προφανώς με αποφάσεις των διοικήσεων της επιχείρησης, τις οποίες ασφαλώς ενέκριναν οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσουν αυτές οι επιχορηγήσεις, όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός κ. Μπιρμπίλη. Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξει ένα σύστημα επιχορηγήσεων, που ισχύει επί 27 χρόνια, έχει την υποχρέωση να το καταστήσει σαφές.

ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις έδιναν αυτές τις επιχορηγήσεις, με προεξάρχουσες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε το συνδικάτο διαχρονικά θεωρείται «πράσινο» και ορισμένοι από τους κατά καιρούς επικεφαλής του ήταν -και είναι- ισχυρά κομματικά στελέχη, μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής, που έγιναν βουλευτές. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, επέλεξαν να τα έχουν καλά, κατά το κοινώς λεγόμενον, με το πιο ισχυρό συνδικάτο της χώρας, το οποίο διοικούσαν κομματικά του στελέχη.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ το επιτυγχάνουν αυτό επέτρεπαν στις διοικήσεις της ΔΕΗ να τους δίνουν επιχορηγήσεις - είτε με ρήτρες μέσα στις συλλογικές συμβάσεις είτε με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων της επιχείρησης. Το σύστημα αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν στην κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. (2004-2009)· μάλιστα παρατηρήθηκε αύξηση των ποσών.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι προφανές. Οι κυβερνήσεις έδιναν στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αυτά που σήμερα ο επιθεωρητής χαρακτηρίζει παράνομα. Ομως, η δημοσιοποίηση του πορίσματός του σ' αυτή τη συγκυρία γεννά υποψίες ότι δεν είναι άσχετη με την επιδίωξη της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τμήματα της ΔΕΗ.

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θέλει να σταματήσει αυτές τις επιχορηγήσεις, να το κάνει ανοιχτά και καθαρά, χωρίς να χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους για να πλήξει τους συνδικαλιστές που εναντιώνονται. Αν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, να προσπαθήσει να τους πείσει ότι θα είναι ευεργετική για το μέλλον της επιχείρησης. Και, κυρίως, να διασφαλίσει για τους καταναλωτές ότι η ιδιωτικοποίηση δεν θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων.

ΚΑΘΑΡΕΣ εξηγήσεις χρειάζονται και όχι χρησιμοποίηση πλάγιων μεθόδων

http://www.enet.gr
=================================
Εγκλημα στη ΔΕΗ

Χειρότερη και από την ίδια την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στη ΔΕΗ είναι η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ. Αντί να δώσει εξηγήσεις προτίμησε να επιτεθεί προσωπικά στον κ.Ρακιτζή με χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα που αν μη τι άλλο δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τι ακριβώς υπερασπίζονται οι συνδικαλιστές όταν διακηρύσσουν τον μέχρι εξόντωσης αγώνα -δικής μας εξόντωσης- για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Ως εκεί όμως.

Γιατί βέβαια υπεύθυνοι γι αυτό το φαγοπότι δεν είναι οι συνδικαλίστές ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτοί. Χρόνια τώρα στις περισσότερες ΔΕΚΟ με πιο χαρακτηριστική ίσως τη ΔΕΗ, έχει δημιουργηθεί ένα βολικό καθεστώς συνδιοίκησης όπου συνήθως τα συμφέροντα των καταναλωτών είναι στην τελευταία θέση των προτεραιοτήτων. Οι διοικήσεις εξαγοράζουν την ησυχία τους, οι συνδικαλιστές διασφαλίζουν τα προνόμια τους κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Κι αυτό ωστόσο δεν μας λέει πολλά σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Στο κάτω κάτω αν αντιμετωπιστούν οι ακραίες πράγματι σπατάλες, η διασφάλιση υψηλών αμοιβών και καλών συνθηκών εργασίας όταν δεν επιτυγχάνονται σε βάρος της παραγωγικότητας δεν είναι κάτι μεμπτό- αντιθέτως θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Η απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά συνέπεια μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο όταν επιτυγχάνει αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Είναι προφανές ότι το να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στη θέση της ΔΕΗ δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. Γιατί όμως μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα με ιδιωτικό μανατζμεντ; Θα πρέπει φυσικά να μελετηθούν οι εμπειρίες άλλων χωρών που έχουν τέτοια συστήματα πριν απαντήσουμε. Κι έχουν τεράστια σημασία οι συγκεκριμένοι όροι που θα τεθούν έτσι ώστε η ιδιωτικοποίηση να μην είναι απλώς το προσχημα για να θησαυρίσουν ορισμένοι.Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ανοικτό δημόσιο διάλογο. Οι απειλές από τη ΓΕΝΟΠ ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν το δημόσιο άισθημα. Και να πείθουν ορισμένους ότι η ιδιωτικοποίηση είναι αναγκαία ίσως και μόνο για να σταματήσει ο εκβιασμός των συνδικαλιστών.


======================================
ΔΕΗ - Απάντηση ΓΕΝΟΠ με αντιμνημονιακές απεργίες
Βαρύ το κλίμα, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Ρακιντζή για τις επιχορηγήσεις
Υπάρχει η σκέψη, να πολιτικοποιηθεί έντονα ο απεργιακός αγώνας της ΔΕΗ και να ταυτισθεί με συνολική αντιμνημονιακή κίνηση

Βαρύ είναι το κλίμα στη ΔΕΗ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Ρακιντζή για τις επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, την ανάμειξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών για θέματα διαχειριστικών ατασθαλιών στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων και την εκπεφρασμένη θέληση της ΓΕΝΟΠ για μακρές και σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή την περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρείας που θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά και τις σε επιχειρήσεις.
Η αξιοσημείωτη εξέλιξη όπως πληροφορείται το «Βήμα» είναι ότι μέσα στους κύκλους της ΓΕΝΟΠ σε συνδικαλιστές που προέρχονται και από τα δύο μεγάλα κόμματα «ωριμάζει» η άποψη, να πολιτικοποιηθεί έντονα ο απεργιακός αγώνας της ΔΕΗ και να ταυτισθεί με συνολική αντιμνημονιακή κίνηση!
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ηρεμία αλλά όλοι γνωρίζουν ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξει απεργιακή θύελλα. Οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ σταμάτησαν (μάλλον οριστικά) με εντολή της υπουργού ΠΕΚΑ κ.Τίνας Μπιρμπίλη προς τον Πρόεδρο της επιχείρησης κ. Α .Ζερβό, αν και πολλές από αυτές έχουν περιληφθεί σε συλλογικές συμβάσεις την τελευταία 12ετία. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλες οι παροχές θα ελέγχονται πλέον αυστηρά από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ και «δεν θα εγκρίνονται δαπάνες που θεωρούνται ότι δεν συνάδουν με το αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και χρηστής διοίκησης που έχει τεθεί» όπως αναφέρει στο «Βήμα» μέλος της διοίκησης.
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η ανάμειξη Ρακιντζή και το πόρισμα έγιναν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αποδυναμώσουν το συνδικάτο τους που αντιδρά. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η ΓΕΝΟΠ προεξάρχοντος του προέδρου της κ. Ν. Φωτόπουλου που ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και είναι φίλος επί σειρά ετών με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο, έχει ευθύς εξ αρχής ταχθεί κατά του Μνημονίου και μάλιστα με βαρείς χαρακτηρισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστές για να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή που θα προκαλέσουν στην Κοινή Γνώμη οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, επιδιώκουν να ντύσουν τις κινητοποιήσεις τους με ιδεολογικό αντιμνημονιακό χαρακτήρα, καλώντας μάλιστα σε κοινές εκδηλώσεις και ευθυγράμμιση την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς με σκοπό αυτό που αποκαλούν «ενιαίο μέτωπο». Θα υποστηρίξουν μάλιστα ότι η περαιτέρω μετοχοποίηση το 2012, είναι απαρχή πλήρους ιδιωτικοποίησης που θα προκαλέσει αυξήσεις στα τιμολόγια.
Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ θα θέσει και θέμα «ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού που πρέπει να δίνεται μόνον από το κράτος και όχι από τους ιδιώτες» και θα αντιταχθεί σε πιθανή «εμπορευματοποίηση» όπως την ονομάζει ο κ. Φωτόπουλος.
«Σε ολόκληρη της Ευρώπη, οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ηλεκτρισμού, έφεραν ακριβότερο ρεύμα» λέει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος ο οποίος σε ερώτηση για την κοινωνική ταλαιπωρία που θα υποστούν οι έλληνες από τις κινητοποιήσεις απαντά: «έχουμε κοινωνική συνείδηση και δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μπλάκ άουτ» αλλά παραδέχεται ότι θα υπάρξουν κοινωνικές επιπτώσεις από τις πολυήμερες απεργίες που ετοιμάζουν.
Η διοίκηση της ΔΕΗ παρακολουθεί τις εξελίξεις με σχετική αμηχανία παραπέμποντας στις κυβερνητικές αποφάσεις ενώ είναι φανερό ότι με την αλλαγή του κλίματος ο κ. Α. Ζερβός δεν μπορεί να είναι ο «ενδιάμεσος κρίκος» μεταξύ κυβέρνησης και ΓΕΝΟΠ, αφού οι συνδικαλιστές γίνονται πλέον ανεξέλεγκτοι. Ο κ. Ζερβός ανησυχεί και για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στην απόδοση της επιχείρησης σε μια δύσκολη στιγμή, με ένα σωρό ανοιχτά θέματα (απελευθέρωση, διαγωνισμοί, ανταγωνισμός) αλλά και με περίπου 120.000 νοικοκυριά να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος από την αρχή του χρόνου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο και στο υπουργείο ΠΕΚΑ τέλος, επαναλαμβάνουν ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα επικρατήσει διαφάνεια στη διαχείριση, ενώ οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη ΔΕΗ αφορούν το 2012 και μόνο μετοχοποίηση με το μάνατζμεντ να παραμένει στο Δημόσιο».
Χαρακτηριστικά η κ.Μπιρμπίλη τονίζει σε συνέντευξή της : «κανείς στην κυβέρνηση δεν μιλάει για απόλυτη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ».
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται προβληματισμός για τις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζει η ΔΕΗ και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εθνική οικονομία αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών. Μιλούν μάλιστα ήδη για σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου που πρέπει να εκπονηθεί, ζητώντας συντονισμένες κινήσεις των συναρμόδιων υπουργείων.
Α. Γ. Χριστοδουλάκης
=========================================
Διευρύνει την επιχειρηματική δράση σε στρατηγικούς τομείς
Η ΔΕΗ στο επίκεντρο χτεσινής σύσκεψης υπό τον Γ. Παπανδρέου
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της παραγωγής θα οδηγήσει σε ακριβότερες υπηρεσίες για το λαό.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6212293&publDate=21/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: