Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Προς την οριστική διάλυση της ενεργειακής υποδομής της χώρας

ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Προς την οριστική διάλυση της ενεργειακής υποδομής της χώρας
Του
Νίκου Καϊμάκη


Η κυοφορούμενη νέα μετοχοποίηση (πάλι από το ΠΑΣΟΚ) της ΔΕΗ, μέσα στο 2011, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου του εκρηκτικού προβλήματος της επερχόμενης οριστικής διάλυσης της δημόσιας ενεργειακής υποδομής της χώρας. Η νέα ιδιωτική ενεργειακή βάση της χώρας, αν τελικώς «ανθίσει», μαζί με τις εξωφρενικές και απορρυθμισμένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα τη συνοδεύουν, ως όρος άλλωστε απαράβατος και αποδεδειγμένος διεθνώς, για τη μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό προϊόν, θα επιφέρει το τελειωτικό αντιαναπτυξιακό χτύπημα στη χώρα, τη νέα φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά της ενδοχώρας και των νησιωτικών περιοχών. Στις νέες ενεργειακές συνθήκες, θα αναγκαστούν τα ελληνικά νοικοκυριά να καταβάλουν υπερδιπλάσιες τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν πρόκειται να τους σώσουν, ούτε ο στόχος της «πράσινης» ανάπτυξης ούτε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχουν περάσει προ πολλού σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς με προκλητικές επιδοτήσεις και ανεξέλεγκτη κερδοφορία.
Επομένως, όσο και να θέλει κανείς να φωτίσει με κριτική ματιά την εξηντάχρονη πορεία της ΔΕΗ, να επισημάνει, τις ανεπάρκειες της στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, τις καθυστερήσεις της στην προοπτική της καθαρής ενέργειας, την ολιγωρία της στην επιλογή βιώσιμου μίγματος στα χρησιμοποιούμενα ενεργειακά καύσιμα, τις αδυναμίες της στην ανάπτυξη καινοτόμων εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τις επιδόσεις της στο δικομματικό σύστημα πελατειακών σχέσεων, οφείλει ταυτόχρονα να επισημάνει την επιτυχή και μακρόχρονη ρύθμιση των τιμολογίων της προς όφελος των νοικοκυριών, την πολύμορφη συμβολή της στην αγροτική οικονομία, την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης της νησιωτικής χώρας, την κάλυψη με προκλητικό τρόπο των ενεργοβόρων βιομηχανικών δραστηριοτήτων (Πεσινέ, Λάρκο Μυτιληναίος κ.ά.), την καθιέρωση στο εσωτερικό της αναβαθμισμένων εργασιακών σχέσεων που θα τις ζήλευε και η πιο προωθημένη ευρωπαϊκή επιχείρηση, με αποτέλεσμα τον ταχύτατο εξηλεκτρισμό της χώρας, την εξυπηρέτηση των ελλήνων καταναλωτών με σύγχρονους και πραγματικά αξιοζήλευτους διεθνώς τρόπους, παροχής υπηρεσιών. Απόδειξη η διατήρηση των χαμηλότερων τιμολογίων ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.
Οι λόγοι αυτοί άλλωστε έγιναν τροχοπέδη στις προσπάθειες που κατέβαλαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, από το 1993, να εκποιήσουν τη ΔΕΗ, για να παραδώσουν στη συνέχεια τον κερδοφόρο ενεργειακό τομέα σε ιδιώτες, που όπως έδειξαν τα πράγματα μέχρι σήμερα, στάθηκαν ανίκανοι, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τους πρόσφεραν απλόχερα κατά καιρούς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και οι άοκνες προσπάθειες του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επανειλημμένως επιχείρησε να περάσει από τα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ, την περιβόητη απελευθέρωση της ενέργειας, δηλαδή την απορρύθμιση της, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Τη συμπεριφορά αυτή των εγχώριων και όχι μόνο συμφερόντων, την πληρώσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 από το εσκεμμένο φρενάρισμα των ενεργειακών επενδύσεων της ΔΕΗ και το διεθνή διασυρμό μας από τα απανωτά ηλεκτροενεργειακά «black-out».

Επικίνδυνα παιχνίδια
Σήμερα, όμως, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά. Η αποrρύθμιση της ενεργειακής υποδομής της χώρας με την προετοιμαζόμενη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ και η εκτίναξη των τιμολογίων του ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη, θα συναντηθούν με το δημοσιονομικό τσουνάμι και τον αυτοτροφοδοτούμενο στασιμοπληθωρισμό και θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βύθιση στο τούνελ της ύφεσης, της υποανάπτυξης, της ανεργίας και της ανέχειας.
Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ότι η υπουργός ΥΠΕΚΑ, αντιδρά με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν ταυτόχρονα η νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η επικείμενη εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού μέσω συμβολαίων ανταλλαγής (swaps), καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την αξία της ΔΕΗ και θα έπληττε την κερδοφορία και τη μετοχή της. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και στις προηγούμενες, δεν καταλαβαίνουν απολύτως τίποτε. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι «πατάτες» για πούλημα. Δεν τους συνέτισε ούτε το φιάσκο με τις τρεις μετοχοποιήσεις των ετών 2001-2003, οπότε οι τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εκποίησαν το 49% της επιχείρησης έναντι ποσού που ισοδυναμεί με τις εισπράξεις των δύο τελευταίων ετών της ΔΕΗ (2009 και 2010). Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν παίζει τόσο επικίνδυνα παιχνίδια με την ενεργειακή υποδομή του. Σήμερα άλλωστε πληθαίνουν τα ενεργειακά αδιέξοδα μετά το νέο πυρηνικό ολοκαύτωμα της Φουκουσίμα και τις κοσμογονικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο που επαναφέρουν με τη μεγαλύτερη ένταση την πετρελαϊκή – ενεργειακή κρίση στο προσκήνιο.

Η μάχη θα κριθεί στους δρόμους
Η τελευταία πράξη του δράματος αφορά στο προσωπικό της επιχείρησης. Το πρόσφατο πόρισμα Ρακιντζή αποτελεί πράγματι κεραυνό «εν αιθρία». Η ΓΕΝΟΠ το αντικρούει και τεκμηριώνει με πειστικό τρόπο ότι οι χρηματοδοτήσεις 1999-2010 (31,9 εκατ. ευρώ) είναι προϊόντα συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχουν αφαιρεθεί από τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στη ΔΕΗ και δεν αποτελούν προϊόν συναλλαγής με την εργοδοσία. Δεν δικαιολογεί όμως με την ίδια πειστικότητα τους τρόπους διάθεσης αυτών των κονδυλίων, που προκαλούν πολλά ερωτήματα. Παράλληλα, εκφράζει απορία για το πώς ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θυμήθηκε μετά από 11 χρόνια να ελέγξει τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με παραγγελία μάλιστα της υπουργού ΥΠΕΚΑ. Το σημαντικότερο, όμως, όλων των δράσεών της και θετικό στοιχείο, είναι το μέτωπο που άνοιξε εναντίον της σκόπιμης υποτίμησης των παγίων της ΔΕΗ (μονάδες, ορυχεία, δίκτυα, ακίνητα, κ.ά.) που μεθοδεύεται από χρηματιστηριακούς κύκλους για ευνόητους λόγους και ταυτόχρονα ανέδειξε με καθυστέρηση δέκα ετών, τη μεγάλη κομπίνα που σχεδίασε και υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ το 2001, όταν στραμπούλιξε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές, που ήταν ενσωματωμένες στις πάγιες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, έναντι μιας κυβερνητικής υπόσχεσης για τη στήριξη του ταμείου ασφάλισης της ΔΕΗ, που στη συνέχεια η ΝΔ το ενέταξε στο ΙΚΑ. Διακηρύττει δε ότι η μάχη δεν θα κριθεί μόνο στους δρόμους, αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφού η ΓΕΝΟΠ είναι συνιδιοκτήτης της ΔΕΗ καθώς οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί έχουν ενσωματωμένη στα πάγιά της περιουσία 12 δισ. ευρώ.
Προσφάτως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει αναρτήσει στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε». Το σύνθημα αυτό είναι προφανές ότι ανταποκρίνεται στα αισθήματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, και όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ εκφράζει ενδεχομένως και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η προβολή του όμως από τη σημερινή ΓΕΝΟΠ και κυρίως το δικαίωμα της αξιοποίησής του από τη σημερινή ηγεσία τη Ομοσπονδίας, πρέπει να αποδειχτεί έμπρακτα. Η σημερινή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια και αυτοκριτική διάθεση σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα.
Γιατί δέχτηκε τότε το 2001 με τα ίδια περίπου πρόσωπα και συσχετισμούς στην Ομοσπονδία, τη μετοχοποίηση του 49% της ΔΕΗ που ήταν μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες καθετοποιημένες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης, χωρίς να υπάρχει από πουθενά, πέραν του νέου ΠΑΣΟΚ, πίεση για τη μετοχοποίηση της;
Γιατί συμφώνησε στο διαχωρισμό των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού από τα πάγια της επιχείρησης έναντι γενικόλογων υποσχέσεων για την στήριξη του ασφαλιστικού και αποδέχτηκε στην ουσία το νόμο Βενιζέλου, που άνοιξε το δρόμο για την επιχειρούμενη σήμερα διάλυση της ΔΕΗ;
Τέλος, για να χρησιμοποιήσω ανάλογη ερώτηση με αυτή που η σημερινή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει τον κ. Ρακιντζή: Γιατί 11 χρόνια τώρα δεν οδήγησε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στους δρόμους και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα δικαστήρια που με τις αποφάσεις και τις νομοθετικές ενέργειές τους έφεραν τα πράγματα στις σημερινές ανεξέλεγκτες πλέον συνθήκες;
http://epohi.gr
=================================
Ακριβότερο ρεύμα και ιδιωτική ΔΕΗ με εντολή της τρόικας


Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ξεκίνησαν στις αρχές του 2011 ήταν μόνο η αρχή των αλλαγών που επιβάλλονται στους Ελληνες καταναλωτές ως «όροι» του Μνημονίου για την αγορά ενέργειας στη χώρα μας και οι οποίες έμμεσα ή άμεσα θα επηρεάσουν την τσέπη τους.
Για να πιεστεί η χώρα μας, οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού ενσωμάτωσαν στο Μνημόνιο ως επιπλέον «προϋποθέσεις» συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων -πλην των οικιακών- μέχρι το 2011, το διαχωρισμό εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ από τη διαχείριση των Δικτύων Μεταφοράς, την ανάθεση της διαχείρισης της ημερήσιας αγοράς σε ανεξάρτητη θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του «ανοίγματος» της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες. Με εξαίρεση τα τιμολόγια, η χώρα μας έχει πέσει έξω στα υπόλοιπα χρονοδιαγράμματα.
Η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ έπληξε κυρίως τα φτωχότερα και μικρομεσαία νοικοκυριά που επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις από 3% μέχρι και 11% στους λογαριασμούς τους. Αντίθετα οι επιχειρήσεις και οι ενεργοβόροι καταναλωτές είδαν την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνεται.

136 εκατ. ευρώ επιπλέον
Πέντε εκατομμύρια οικιακοί καταναλωτές υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν το 2011 περίπου 136 εκατ. ευρώ περισσότερα για ρεύμα στη ΔΕΗ, ενώ, αντιθέτως, συνολικά 1,3 εκατ. επιχειρήσεις και σπάταλοι καταναλωτές (καταναλώσεις πάνω από 3.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο) θα γλιτώσουν από τις μειώσεις 174 εκατ. ευρώ, καθώς τα τιμολόγια μειώθηκαν από 3% μέχρι και 17%.
Εκτός από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ακριβότερο ρεύμα πληρώνουν από φέτος και οι περίπου 200.000 αγρότες, καθώς το αγροτικό τιμολόγιο αυξάνεται κατά 6% έως 8% -αν και παραμένει σημαντικά φτηνότερο από όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Και αυτό θα είναι μόνον η αρχή, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συνεχιστούν σταθερά μέχρι και το 2013 και αναμένεται να αυξήσουν το κόστους του ρεύματος τουλάχιστον κατά 20%-30% για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ το κόστος για τις επιχειρήσεις θα συνεχίσει να μειώνεται στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» των τιμολογίων.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών πλην των οικιακών.
Δηλαδή για αγρότες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινόχρηστα κ.ά., κάτι που σημαίνει ότι το κράτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει για να ρυθμίζει, όπως σήμερα, τις επιμέρους χρεώσεις, αλλά τα τιμολόγια θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τη ΔΕΗ και τους ιδώτες προμηθευτές, «αντανακλώντας» το πραγματικό κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με εξαίρεση τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων, η χώρα μας έχει πάντως «χάσει» τις προθεσμίες (τέλος Μαρτίου 2011) που όριζε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τα επόμενα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατάρτισης του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου, που θεωρητικά έπρεπε να είχε ήδη πάρει το δρόμο για τη Βουλή και έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται:

Καθυστερεί το ενεργειακό
- Να θεσπιστεί ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς από την εμπορική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επιτραπεί σε ιδιώτες η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το Δίκτυο Μεταφοράς (ΑΔΕΣΜΗΕ).
- Να παρουσιαστεί σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά).
- Να αναθέσει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σε ανεξάρτητο φορέα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ
================================
Κυβερνητικός ελιγμός για τη μη διάθεση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες
Επικαλείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Την αναστολή της διάθεσης μέρους των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ζήτησε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη απευθύνθηκε µε επιστολή της, την οποία συνυπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους αρμόδιους Επιτρόπους Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια και Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν για το συγκεκριμένο θέµα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας της επιχείρησης και άρα θα λειτουργήσει εις βάρος της ιδιωτικοποίησής της.
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών της μονάδων και συνεπώς αν αυτές δοθούν σε ιδιώτες και μειωθεί η αξία της επιχείρησης, θα μειωθούν και τα προσδοκώμενα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή της.
Δεδομένου ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η άντληση εσόδων από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, ζητά από την Κομισιόν να παγώσει τη διαδικασία που έχει κινηθεί κατά της χώρας για την εκχώρηση των λιγνιτικών μονάδων για όσο διάστημα τουλάχιστον βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση. Διαφορετικά, η κυβέρνηση επισημαίνει στην Κομισιόν ότι ίσως υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τημείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τοποθετείται στο 2012 µε βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει το 17% των μετοχών της έτσι ώστε το κράτος να περιοριστεί από το 51% στο 34%. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ και επομένως τα έσοδα από την πώληση του 17% των μετοχών της µπορεί να φτάσουν τα 425 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν διαθέσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, όπως της ζητά η Κομισιόν, για να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας, η κερδοφορία της επιχείρησης αλλά και η αξία των μετοχών της θα μειωθούν κατά περίπου 30%. Κι αυτό γιατί περίπου το 75% των κερδών της προέρχεται από τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων. Έτσι, αντί να εισπράξει 425 εκατ. ευρώ, το ελληνικό Δηµόσιο θα εισπράξει 297 εκατ. ευρώ σημειώνοντας απώλεια 128 εκατ. ευρώ, µε βάση πάντα τη χρηματιστηριακή αξία, η οποία βεβαίως ενδέχεται να διαφέρει το 2012.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει δύο αποφάσεις, το 2008 και το 2009, σχετικά µε την αγορά λιγνίτη και ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση του λιγνίτη κατά τους προσεχείς μήνες. Η βασική απαίτηση της Κομισιόν είναι να δοθεί περίπου το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Μάλιστα, η εκχώρηση των λιγνιτών σε ιδιώτες αποτελεί πλέον και δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει περιληφθεί στο Μνηµόνιο. Για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν, ενώ αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες και µε την αντιπροσωπεία της τρόικας που φθάνει αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα.
==========================================
ΔΕΗ: Μετοχοποίηση αλλά & πώληση λιγνίτη
του Μιχάλη Καϊταντζίδη


Η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με την παραχώρηση σε τρίτους του 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Το ένα ούτε αναιρεί, ούτε εμποδίζει το άλλο και μάλιστα μία καλή συμφωνία παραχώρησης λιγνιτικής παραγωγής, θα αύξανε την αξία της ΔΕΗ.
Αυτό υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν και τα δύο. Δηλαδή και πώληση ενός επιπλέον 17% μετοχών της ΔΕΗ, και παραχώρηση λιγνιτικής πραγωγής.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η μόνη περίπτωση να «περάσει» η ελληνική άποψη, είναι να αξιολογηθεί με πολιτικά κριτήρια. Να γίνει δηλαδή ακόμη μία «χάρη» στη χώρα μας, ώστε να μπορέσει η Κυβέρνηση να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της και κυρίως από τα συνδικάτα.
Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα που προβάλλεται από ελληνικής πλευράς, ότι δηλαδή εφ΄όσον το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ περιοριστεί στο 34%, στην ουσία η επιχείρηση είναι ιδιωτική και άρα ικανοποιείται η απαίτηση της Επιτροπής για είσοδο ιδιωτών στο λιγνίτη, οι αρμόδιοι επί του ανταγωνισμού το θεωρούν έωλο.
Όπως τονίζουν, αυτό που εξετάζεται είναι κατά πόσο μία επιχείρηση ασκεί με προνομιακούς όρους μονοπωλιακή δραστηριότητα σε ένα τομέα (εν προκειμένω στο λιγνίτη), αν καταχράται της δεσπόζουσας, ή της υπερδεσπόζουσας θέσης της και όχι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
===============================================
Χρύσα Λιάγγου: O κρίσιμος ρόλος του «Σπάρτακου» στη ΓENOΠ-ΔEH
Η επόμενη ημέρα στη ΓΕΝΟΠ εξαρτάται από τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ «Βορρά - Νότου», δηλαδή μεταξύ του αθηνοκεντρικού συνδικάτου ΕΤΕ και του «Σπάρτακου» της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα η «θυγατροποίηση» της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα σχέδια της τρόικας, θα ενισχύσουν περαιτέρω τον «Σπάρτακο» έναντι του ΕΤΕ απ' όπου προέρχεται ο σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος.
«O κ. Φωτόπουλος ή δεν αντιλαμβάνεται το σε βάρος του κλίμα στο ΠAΣOK ή προετοιμάζεται για ηρωική έξοδο». Tο σχόλιο αυτό έκανε παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη ΓENOΠ και την παράταξη της ΠAΣKE, μετά την εμφάνιση Φωτόπουλου στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης. Aν και η παράταξη της ΠAΣKE, όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη της στη ΓENOΠ, δεν προτίθεται σ' αυτήν τη φάση να θέσει θέμα διαδοχής, δεν αποκλείει το γεγονός το θέμα να ανοίξει από άλλες παρατάξεις.
H αλήθεια ωστόσο είναι ότι η διαδοχή της ΓENOΠ δεν ήταν ποτέ θέμα παρατάξεων αλλά συσχετισμού δυνάμεων των 5 ισχυρών πρωτοβάθμιων συνδικάτων από τα 25 συνολικά που εκπροσωπεί η ΓENOΠ και αριθμούν περίπου 18.267 μέλη. O συσχετισμός αυτός είχε πάντα τη διάσταση Bορρά - Nότου, όπως εκφράζεται μέσω του αθηνοκεντρικού σωματείου της ETE ΔEH, που είναι και το μεγαλύτερο με 5.625 μέλη, και του ισχυρού συνδικάτου «Σπάρτακος» της Δυτικής Mακεδονίας, με 2.475 μέλη, καθώς και τη διάσταση «γραμματιζούμενων» και «μη» (κατά την επικρατούσα ορολογία εντός της ΓΕΝΟΠ) όπως εκφράζεται μέσω του Συλλόγου Διπλωματούχων Mηχανικών του EMΠ με 1.034 μέλη και του Συλλόγου Πτυχιούχων Mηχανικών -Tεχνολοχικής Eκπαίδευσης με 1.105 μέλη.
H συμμαχία Bορρά με τους «γραμματιζούμενους» ανέδειξε στο παρελθόν τον N. Eξαρχο και τον N. Mπάκουλη (προερχόταν από τον Σύλλογο Mηχανικών) στην ηγεσία της ΓENOΠ. H προεδρία του N. Πιλαλίδη που προερχόταν από τη B. Eλλάδα ήταν αποτέλεσμα της συμμαχίας του «Σπάρτακου» με την Eνωση Tεχνικών της ΔEH της οποίας και ήταν μέλος. Aπό το μεγάλο σωματείο της ETE προέρχεται και ο σημερινός προεδρος της ΓENOΠ, Nίκος Φωτόπουλος, την εκλογή του οποίου στήριξαν οι αθηνοκεντρικές δυμάμεις της ΠAΣKE που επικράτησαν τότε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και μερίδας διπλωματούχων μηχανικών, που συσπειρώθηκε γύρω από τον κ. Φωτόπουλο, απέναντι στη θητεία του προκατόχου του Πιλαλίδη.
Oι συμμαχίες αυτές έχουν διαταραχθεί πλήρως σήμερα και ήδη διαφαίνονται κινήσεις και σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα. Aπό τις εξελίξεις ενισχυμένο φαίνεται να βγαίνει το σωματείο «Σπάρτακος», η ηγεσία του οποίου, παρ' ότι συντάσσεται με τον N. Φωτόπουλο, με προσεκτικές κινήσεις επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση της από τα όσα βαρύνουν τη Στουρνάρη. O «Σπάρτακος» μίλησε πρώτος για άνοιγμα λογαριασμών συνδικαλιστών της ΓENOΠ και ξεκίνησε την εκστρατεία κατά της μετοχοποίησης σε φορείς, κομματα και βουλευτές. Eίναι δε το μοναδικό σωματείο που θα ωφεληθεί από τη θυγατροποίηση της ΔEH, αφού σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές έχουν χωριστές συλλογικές συμβάσεις, όπως η τρόικα απαιτεί, τότε η δύναμη της ETE ΔEH θα μειωθεί σημαντικά και το σωματείο του Bορρά θα αναδειχθεί σε πρώτο με βάση τον αριθμό των μελών. O ρόλος του θα είναι καθοριστικός στην επόμενη ημέρα της ΓENOΠ, όπως και ο ρόλος της EΔOΠ ΔEH, στελέχη της οποίας θέτουν ήδη θέμα «αυτοκάθαρσης».
(Καθημερινή της Κυριακής, 31/4/2011)
===============================================
Αντίδραση της Ν.Δ. σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Ραγκούση για τη ΔΕΗ


Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης απαντώντας στην αναφορά του Γιάννη Ραγκούση στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:
«Ο κ. Ραγκούσης, με σημερινές του δηλώσεις, προσπάθησε να εμφανιστεί σαν Πόντιος Πιλάτος απέναντι στους συντρόφους του, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι.
Ο κατά τα άλλα συντονιστής της κυβέρνησης, σε ρόλο ανεύθυνου παρατηρητή, παρακολουθεί το μισό ΠΑΣΟΚ να στρέφεται εναντίον του άλλου μισού, που απειλεί να κρατήσει όμηρο την κοινωνία.
Θα ήταν ενδιαφέρον να πει - αλλά το ξέχασε - για τη στάση που κρατούσε ο ίδιος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν υποστήριζε άκριτα, το Μάρτιο του ’08, τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση.
Όπως ξέχασε να πει το παραμικρό και για το γεγονός ότι είναι ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - που τότε ήταν «αδελφός» του κυρίου Φωτόπουλου και σήμερα φοβάται να σταθεί απέναντί του - που είχε εισβάλει, μαζί με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, στο Δ.Σ. της εταιρίας για να ματαιώσουν, με το «έτσι θέλω», αποφάσεις, που σήμερα λένε ότι θέλουν να προωθήσουν.
Δυστυχώς, οι άνεμοι που έσπερναν τότε γίνονται θύελλα σε βάρος του λαού, σήμερα».

===============================================
Κοζάνη 2/5/2011
ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ ΣΕΕΝ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Το Δ.Σ του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια Εργατική Αλληλεγγύη συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή 29/4/11 μετά τη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ και αποφάσισε:
1. Να συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκή-ρυξε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
2. Να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση (παράλληλα με τη δικαιοσύνη) η ΓΕΝΟΠ και οι παρατάξεις που εμπλέκονται στη διαχείριση και κατασπατάληση των κονδυλίων, να αποπεμφθούν όσοι καταχράστηκαν χρήματα, να λογοδοτήσει η ηγεσία της Ο-μοσπονδίας στους εργαζόμενους για την χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων από την Επιχείρηση.
3. Σε καμιά περίπτωση να μη συνδεθεί ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με την απαλλαγή προσώπων και θεσμών που κατηγορούνται για σκάνδαλα.
4. Να ενσωματωθεί στο αγωνιστικό πλαίσιο η πρόταση του Συνδικάτου για καθολική εναντίωση στην «απελευθέρωση ενέργειας» καθώς και η επιστροφή όλων των με-τοχών στο δημόσιο. Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση όλου του κλάδου της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος. Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό!
5. Επιστροφή της ασφαλιστικής περιουσίας των αποθεματικών των εργαζομένων και λόγω καταστρατήγησης του νόμου 2773/99 από την κυβέρνηση.
6. Συνολική εναντίωση στο μνημόνιο και στην αντεργατική πολιτική Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ, επιστροφή των κλεμμένων μισθών και επιδομάτων όλων των εργαζομένων, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για την αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα προτείνουμε:
1. Να προηγηθούν Γενικές Συνελεύσεις κατά χώρο εργασίας όπου οι ίδιοι οι εργαζό-μενοι θα αποφασίσουν για την πορεία του αγώνα αλλά και οι ίδιοι θα αποφασίσουν (προς αποφυγή εκπλήξεων) πάλι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις πότε και πως θα λήξουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
2. Δημιουργία (αιρετών και ανακλητών) απεργιακών επιτροπών κεντρικών και ανά χώρο για την οργάνωση του αγώνα και της περιφρούρησης αλλά και να μην έρχον-ται «άνωθεν» μεμονωμένες εντολές που αλλάζουν το σχεδιασμό.
3. Να καλεστούν σε μια οριζόντια συμπαράταξη για κοινό αγώνα όλες οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα των κλάδων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα.
4. Να μπουν αιτήματα και για τα προβλήματα των εργαζομένων στο δουλεμπόριο, στους εργολάβους, στους εργαζόμενους με δίμηνες οκτάμηνες συμβάσεις και να καλεστούν να συμμετέχουν ισότιμα στον αγώνα.
5. Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι καταναλωτές και τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα για τις συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στην τιμή του ρεύματος και να καλεστούν σε συμπαράσταση.
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Η απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση (καθαρή ιδιωτικοποίηση) της ΔΕΗ εκπορεύεται από την ανάγκη των Ελλήνων και των ξένων Βιομηχάνων που δραστη-ριοποιούνται στην Ενέργεια για περισσότερα κέρδη αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο και πα-ραπέρα ποδηγέτηση της πολιτικής ηγεσίας. Ο χρόνος κρίθηκε ως ο καταλληλότερος λόγω και του Μνημονίου, των ισχυρών πιέσεων από ΔΝΤ και ΕΕ αλλά και της απαξίωσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος στα μάτια των εργαζομένων που εντείνετε με το πόρισμα Ρα-κιντζή και τις αλλεπάλληλες «αποκαλύψεις» ΜΜΕ των οποίων τα αφεντικά εμπλέκονται στην ενέργεια και ορέγονται τα κέρδη της ΔΕΗ και τα 7 εκατομμύρια πελάτες της.
Όλοι μας γνωρίζουμε (εμείς διαφωνήσαμε έγκαιρα και με όλους τους τρόπους μέχρι που διαχωριστήκαμε και οργανωτικά) τη διαπλοκή της ΓΕΝΟΠ και άλλων Συνδικάτων με τη ΔΕΗ και τη διαχείριση των πόρων, τις εκδρομές στο εξωτερικό που μοιραζόταν «αναλογι-κά» στις παρατάξεις κατά την αναλογική συγκρότηση των προεδρείων σε ΓΕΝΟΠ και άλλα συνδικάτα, τις υπέρογκες αμοιβές των «εκπροσώπων μας» στα Δ.Σ, την κακοδιαχείριση, τις καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων κλπ.
Όλα αυτά έγιναν όμως με συμφωνία της διορισμένης από την εκάστοτε κυβέρνηση διοίκη-ση της ΔΕΗ και του αρμόδιου Υπουργού που τα περισσότερα χρόνια ήταν Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που κυβερνάει και σήμερα. Σήμερα τα θυμήθηκαν όλα αυτά τα οποία γίνονται συνεχώς επί 27 χρόνια όχι γιατί «κάηκαν» για την εξυγίανση του Συνδικα-λιστικού κινήματος της ΔΕΗ αλλά για να «ξεδοντιάσουν» την ΓΕΝΟΠ και να τη φέρουν αν-τιμέτωπη με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και την κοινωνία για να μπορέσουν να περάσουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα φέρει:
 Τριπλασιασμό της τιμής του ρεύματος και την οικονομική αφαίμαξη των φτωχότερων καταναλωτών (Τα στοιχεία και τις προθέσεις των βιομηχάνων και των αεριτζήδων της ενέργειας τα δημοσιεύσαμε και είναι στη διάθεση του καθενός)
 Περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πλήρης αγνόηση των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών στις πληττόμενες από την ανεργία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος περιοχές που δραστηριοποιείται σήμερα η ΔΕΗ.
 Επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (άρση μονιμότητας- ωράρια λάστιχο κλπ) καθώς και τεράστιες μειώσεις των μισθών στους εργαζόμενους της ΔΕΗ
 Το ίδιο το κράτος θα χάσει τεράστια έσοδα από τα κέρδη της ΔΕΗ για να πάρει ψί-χουλα (400 εκατομμύρια Ευρώ από την ιδιωτικοποίηση που είναι λιγότερα από τα μισά κέρδη μιας χρονιάς της ΔΕΗ!)

Για όλα αυτά καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν δυναμικά σ αυτόν τον αγώνα, να συμμετέχουν στην απεργία, στις απεργιακές επιτροπές και στην περιφρούρηση γιατί αν περάσει η ιδιωτικοποίηση και οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων ίσως να μη μας δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία.
Δεν δίνουμε άφεση αμαρτιών σε κανέναν και απαιτούμε να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκ-καλο της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης αλλά ταυτόχρονα προτάσσουμε τον Ενωτικό, Ταξικό, ασυμβίβαστο αγώνα που θα φέρει τη νίκη και την αποτυχία των κατασ-τροφικών σχεδίων της Κυβέρνησης, της Τρόικας, της Μέργκελ και των Γερμανών επίδοξων αγοραστών, των Μυτιληναίων - Λάτσηδων κ.α.


ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: