Τρίτη 3 Μαΐου 2011


Το ξεπούλημα δεν θα περάσει

====================================
Αποφασισμένη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δείχνει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να είναι η κυβέρνηση καθώς δεν υπαναχωρεί ούτε στο ζήτημα της ΔΕΗ παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε ακόμη και εντός του «πράσινου» στρατοπέδου. Σύμφωνα με τα «Νέα» στη χθεσινή μεγάλη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύμφωνα με το αρχικό της σχέδιο που περιλαμβάνει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Στη σύσκεψη επικράτησε σκεπτικισμός αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μετά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί εντός του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη ήταν η πρώτη που είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της ενώ προβληματισμένος σχετικά με το ζήτημα εμφανίστηκε και ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας.

Παράλληλα, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Αθανασιάδης, δήλωσε επισήμως, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από 51%, επειδή όπως υποστήριξε αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον της χώρας, του κράτους και της περιοχής του. Όταν του επισημάνθηκε ότι αυτό μπορεί να σημάνει τη διαγραφή του από την ΚΟ του κόμματος, τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΤ3 ότι το γνωρίζει αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θέση του.

Πάντως στη χθεσινή σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τα «Νέα» να απέρριψε τους προβληματισμούς ορισμένων υπουργών του και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει κανονικά στο ζήτημα της ΔΕΗ καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το ζήτημα της ΔΕΗ καθυστερεί τα πράγματα και σε αυτό οφείλεται η νέα ολιγοήμερη αναβολή της κατάθεσης στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012-2015 στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι μπορεί το ζήτημα της ΔΕΗ να μην έχει κλείσει, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την πώληση σε ιδιώτες ποσοστού της τάξης του 17% από το 51% που κατέχει το δημόσιο. Φυσικά η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη δυσπιστία υπουργών και βουλευτών αλλά και τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο συνδικαλιστικός φορέας ζήτησε τη Δευτέρα συνάντηση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ.

http://www.tvxs.gr/
===============================
Η Ελλάδα σε κρίση
Πράσινο από Γιώργο για τη ΔΕΗ
«Αποκρατικοποίηση χωρίς καµία καθυστέρηση» η εντολή του Πρωθυπουργού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Αποφασισµένη να προχωρήσει αµέσως το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων δείχνει η κυβέρνηση. Οπως αποφασίστηκε χθες σε µεγάλη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύµφωνα µε το αρχικό της σχέδιο που περιλαµβάνει αποκρατικοποίηση και της ∆ΕΗ. Ειδικά για τη ∆ΕΗ υπήρξε έντονος προβληµατισµός για το αν θα πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της ή να αφεθεί για αργότερα το όλο εγχείρηµα, στη λογική ότι σε αυτή τη φάση µια παρατεταµένη κινητοποίηση των εργαζοµένων θα µπορούσε να επιτείνει το ήδη βεβαρηµένο πολιτικό κλίµα για την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να απέρριψε σχετικούς προβληµατισµούς ορισµένων εκ των µετεχόντων στη σύσκεψη και δήλωσε ότι «προχωράµε κανονικά, δεν έχουµε περιθώρια για καθυστερήσεις».
«ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ». Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε επίσης αντικείµενο τηνολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας υποστηρίχθηκε ότι η κυβέρνηση οφείλει ναπροχωρήσει µε γοργούς ρυθµούς στην κατάρτισή του και να µη δώσει την εντύπωση ότι οι αποφάσεις της τελούν υπό αίρεσηλόγω του σοβαρού πολιτικού κόστους που έχουν.
Στον κ. Παπανδρέου επισηµάνθηκε ότι «µε ψηφισµένο το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα έχει ένασοβαρό όπλο στο χέρι στην κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Πάντως, όπως τονίστηκε από τους περισσοτέρους πουµετείχαν στη σύσκεψη, είναι απαραίτητο να µην υπάρξουν απώλειες κατά την ψήφισή του. Οι πληροφορίες για τη στάση της ΚοινοβουλευτικήςΟµάδας δεν δηµιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίµου, καθώς µε εξαίρεση τον βουλευτή Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδη που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα λόγω της αποκρατικοποίησης της ∆ΕΗ, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα επιµείνει ώς το τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
Χθες, ένας από τους βουλευτές που θέτουν συνολικό ζήτηµα για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο βουλευτής Β’ Αθήνας Μίµης Ανδρουλάκης, εξέφρασε ζωηρές αντιρρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Μιλώντας στον Βήµα FM, έθεσε θέµασυντονισµούτου κυβερνητικού σχήµατος και σηµείωσε: «∆εν µπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση. Ο ανασχηµατισµός απέτυχε, ήταν γιατα πανηγύρια. Τα προβλήµατα τα δηµιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση, που αναδείχθηκαν σε ένα βράδυ».Σηµείωσε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ηµόνη πολιτική δύναµη «που µπορεί να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται η χώρα στην κρίση».«Νέα»
===================================================
Φλώρινα: Να καταβάλλει λιγνιτικό τέλος η ΔΕΗ


Το θέμα της διεκδίκησης του λιγνιτικού τέλους θα θέσουν την Πέμπτη στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι πέντε δήμαρχοι, μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων που συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας θα ζητήσουν να καταβάλλει το τέλος η ΔΕΗ [DEHr.AT] προκειμένου να χρηματοδοτούνται αναπτυξιακές δράσεις για τις περιοχές τους.
«Το λιγνιτικό τέλος το πληρώνουν οι ιδιώτες, ενώ η ΔΕΗ ΑΕ έχει απαλλαγεί από αυτό με διάταξη του 1975 και την αιτιολογία της εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος. Από τη στιγμή όμως που η επιχείρηση μπήκε στο χρηματιστήριο, το 1993, έχει εκλείψει ο λόγος μη καταβολής του τέλους. Συνεπώς θα διεκδικήσουμε την καταβολή του στους Δήμους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του Δικτύου, Μάκης Ιωσηφίδης. Δηλώνει δε αισιόδοξος για τις προθέσεις του υπουργείου και επισημαίνει ότι για πολλά ακόμη ζητήματα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει τα δίκαιά του.
Την ίδια στιγμή αναζητούνται «καλές πρακτικές» και πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από περιοχές όπου υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη.
Επιπλέον θα προωθηθεί η δημιουργία γραφείου στις Βρυξέλλες για την αναζήτηση συνεργασιών με ευρωπαϊκές πόλεις. «Βασικό μας μέλημα είναι η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο ώστε να μην μείνουν οι περιοχές μας κρανίου τόπος», επισημαίνει ο κ. Ιωσηφίδης.
==============================================

Ο Νίκος Μπίστη για τον Νίκο Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: