ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΗ
Συμβολικό κλείσιμο του δρόμου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας
Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση βρίσκονται συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι αντιδρούν στην εκποίηση της ΔΕΗ στους ιδιώτες.
Χτες στις 7.30 το πρωί με πρωτοβουλία του σωματείου «Σπάρτακος», δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στα «Σκληρά» του Νοτίου Πεδίου απέκλεισαν συμβολικά τον κάθετο οδικό άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας στον κόμβο του Μαυροδενδρίου για περίπου είκοσι λεπτά. Στον λίγο χρόνο του αποκλεισμού σχηματίστηκε «ουρά» αυτοκινήτων αρκετά μεγάλη, καθώς η κίνηση εκείνη την ώρα στον βασικό αυτόν άξονα είναι μεγάλη.
«Πρόκειται για μια ακόμη συμβολική κίνηση στο πλαίσιο των μαραθώνιων κινητοποιήσεων που άρχισε το συνδικάτο και η ΓΕΝΟΠ ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Σπάρτακου, Γιώργος Αδαμίδης. Πρόσθεσε πως «είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι με 34% που θα διατηρήσει το δημόσιο, θα μπορεί να ελέγξει τη ΔΕΗ. Ούτε με 49% δεν θα μπορεί αν κάνει κουμάντο το κράτος, πόσο μάλλον με 34%. Όσα ακούγονται περί του αντιθέτου και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν ευσταθούν. Επιτέλους, ας μας ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν προχωρά στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης για στενά δημοσιονομικούς λόγους ή αν οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί. Εμείς πιστεύουμε ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί, άλλωστε τι νόημα έχει να εκχωρείς το λειοψηφικό πακέτο μιας στρατηγικής επιχείρησης με κέρδη για μόλις 30 εκ. ευρώ;».
Ο Γ. Αδαμίδης προσδιόρισε την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα έρθει για συζήτηση στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
www.e-ptolemeos.gr
==========================================
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ
Προσκλητήριο αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
«Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποδεικνύεται ένα έγκλημα, που έχει σοβαρές συνέπειες για το λαό, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και το περιβάλλον, οδηγεί σε ερήμωση και καταστροφή την περιοχή μας».
Τα παραπάνω τόνισε το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης ΔΕΗ, Αντώνης Τσάκωνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα για την περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του αντιλαϊκού και αδιέξοδου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχει πλέον αποδειχτεί ότι η πολιτική της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπηρετεί την κοινωνική ευημερία και τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα ελληνικά και ξένα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια. «Η περιοχή μας πλήρωσε και πληρώνει ακριβά αυτή την πολιτική, έχουμε πλέον ιδιαίτερη εμπειρία», είπε, τονίζοντας ότι «το έγκλημα διαρκείας, συντελείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και την προωθούν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ επέρριψε σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες και στην πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Διότι, «στο όνομα του ρεαλισμού και του εκσυγχρονισμού αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τα λαϊκά στρώματα για δήθεν διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ που θα λειτουργεί σε ένα απελευθερωμένο-ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα ωφελούσε το λαό, τη χώρα και τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση πίσω από αγωνιστικές κορώνες, τις κατά καιρούς απεργιακές κινητοποιήσεις για τον «υγιή ανταγωνισμό» απεμπόλησαν τη θέση «καμία μετοχή σε ιδιώτες», συμφώνησαν στην κατάργηση του ασφαλιστικού, στην ουσία έβαλαν πλάτη στις διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησης (μετοχοποίηση της ΔΕΗ, εργολαβίες, δουλεμπόριο, ιδιωτικές μονάδες η.ε., ανταγωνιστικότητα κλπ)».
Το στέλεχος του ΚΚΕ κατηγόρησε ταυτόχρονα τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, βουλευτές, συνδικαλιστές, «αυτοδιοικητικούς» για «λεονταρισμούς», λέγοντας ότι με τις θέσεις τους «για 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και το λαό, βάζουν για άλλη μια φορά πλάτη να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές πολιτικές». Καθώς, το πρόβλημα είναι η απελευθέρωση αγοράς η.ε. και για αυτό δε λένε κουβέντα, αφού με ή χωρίς το 51% παραδίνεται στους ενεργειακούς παραγωγικούς ομίλους ο ενεργειακός πλούτος της χώρας. «Δε λένε κουβέντα ότι θα κλείσουν οι 14 από τις 16 μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή, ότι θα είναι καταστροφικές οι συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, την οικονομία της περιοχής. Ότι οι εξελίξεις θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων τόσο των αυτοαπασχολουμένων, όσο και των μικροβιοτεχνών, ανεξάρτητα από το αν το κράτος θα έχει το 51% ή το 33% της ΔΕΗ.
«Με όποια μορφή και αν προωθηθεί η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς η.ε., οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για το λαό, τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα σων εργαζομένων στη ΔΕΗ», είπε, σημειώνοντας ότι η τιμή της κιλοβατώρας για τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσει την ξέφρενη άνοδο, η παράδοση των λιγνιτών στο κεφάλαιο θα αυξήσει την ανεργία και τη φτώχεια και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και τη ληστρική εκμετάλλευσή του, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τους μεγάλους κινδύνους θα έχει και η ιδιωτικοποίηση των υδροηλεκτρικών, τόσο για την άρδευση, όσο και για την ύδρευση.
Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο κ. Τσάκωνας, καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και της χώρας, αλλά ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να βγάλουν επειγόντως συμπεράσματα, να εκτιμήσουν πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ με την επίμονη θέση του για καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καμία αποδοχή της πολιτικής απελευθέρωσης της η.ε.. Ταυτόχρονα απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας, για ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Διότι, «μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένας ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, με την παραγωγή, τη μεταφορά και διανομή ενέργειας να είναι κοινωνική-κρατική ιδιοκτησία και τα ενεργειακά έργα να σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και να υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο, κατέληξε.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
www.e-ptolemeos.gr
===========================================
ΓΕΝΟΠ: Συναντήσεις με ΚΚΕ και Ντ.ΜπακογιάννηΕλλάδαΕνεργειακή ΠολιτικήΗλεκτρισμόςΔΕΗαποκρατικοποιήσειςΓΕΝΟΠΕΡΓΑΛΕΙΑΕργαλείαΕκτύπωσηΑποστολή σελίδας σε ένα φίλο09/05/2011 18:52Τα γραφεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη στις 4 το απόγευμα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει με πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις προκειμένου να ενημερώσει για τις θέσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Την Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα συναντηθεί με την πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στα γραφεία του κόμματος (Λ.Συγγρού 47).
==========================================
ΓΙΑ «ΕΥΛΟΓΟ ΤΙΜΗΜΑ» ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ
Βάζουν στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΗ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Στρατηγικό επενδυτή από τη διεθνή αγορά θα αναζητήσει η κυβέρνηση για να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, ξαναβγάζοντας, όπως όλα δείχνουν, από τα συρτάρια παλαιότερες προσπάθειες που έγιναν για να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης, όπως αυτή της στρατηγικής συμμαχίας με τη γερμανική RWE το 2008.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, που ακολουθεί τα χνάρια ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημοσίως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, σε μια περίοδο που η πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο θα μπορούσε λόγω ευτελούς αποτίμησης να χαρακτηριστεί μέχρι και «εγκληματική», αλλά και που παράλληλα οι ξένοι δανειστές πιέζουν τη χώρα μας να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε αντάλλαγμα παροχής νέου δανεισμού.
Απορρίπτοντας έμμεσα το σενάριο μετοχοποίησης της ΔΕΗ, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ως ευκαιρία «ώστε η ΔΕΗ να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας, να εξασφαλίσει νέες αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπροσανατολίσει και να αναπτύξει τις δραστηριότητές της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Διεθνής διαγωνισμός για το 17%
Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου, ο οποίος θα αγοράσει έναντι «εύλογου ανταλλάγματος» το 17% της ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να υλοποιήσει από κοινού με τη ΔΕΗ επενδύσεις σε δίκτυα, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές.
Κατά τον Γιώργο Παπανδρέου, επειδή η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν βιάζεται να προχωρήσει «άρον άρον» στη μείωση του ποσοστού από 51% σε 34%, ενώ το «κράτος θα διατηρήσει σημαντικό, καθοριστικό μερίδιο και θα έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε σημαντική απόφαση που λαμβάνεται».
Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο θα διατηρήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επιδείξουν ξένοι ενεργειακοί όμιλοι σε περίπτωση διεθνούς διαγωνισμού, όταν αυτός πραγματοποιηθεί.
«Εγκλημα, αν...»
Σε ό,τι αφορά το τίμημα είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του ότι το 17% του μετοχικού κεφαλαίου που θα μεταβιβαστεί «δεν μετριέται για μας απλά σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη. Δεν αμφισβητώ ότι έχει και τη δημοσιονομική του πτυχή, αλλά θα ήταν κρίμα -για να μην πω έγκλημα- αν αυτή ήταν η μόνη μας προτεραιότητα».
Στην κυβέρνηση οι διαφωνίες και οι αμφισβητήσεις για το «μοντέλο» αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ εξακολουθούν να είναι έντονες. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Λούκας Κατσέλη στην «Κ.Ε.» σύμφωνα με τις οποίες, ενώ όλοι στην κυβέρνηση συμφωνούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο για να συμβάλλει στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, στην καθολικότητα των υπηρεσιών και στη διασφάλιση χαμηλής τιμής, «είναι ζήτημα διαλόγου αν αυτό διασφαλίζεται με ποσοστό δημόσιας συμμετοχής 34%».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός απάντησε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που «κοντράρουν» μια νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ πως «η παρουσία επενδυτών θα διασφαλίσει ότι ούτε τα πολιτικά κόμματα ούτε κανένας άλλος θα διαχειρίζεται ως φέουδα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά για απονομή ρουσφετιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».
* Η ΓΕΝΟΠ δεν έχει ακόμη αντιδράσει επίσημα, ωστόσο η ομοσπονδία θα περιμένει να δει τι θα αναφέρεται στο νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, πριν πατήσει το διακόπτη των απεργιακών κινητοποιήσεων. *
======================================
"Έγκλημα η απώλεια του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ"
Υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ τάχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Έγκλημα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος το ενδεχόμενο να χαθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ
Κατηγορηματικά αντίθετος στην απώλεια του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ τάσσεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
"Το κράτος δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ. Θα ήταν έγκλημα στρατηγικού χαρακτήρα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος" αναφέρει σε συνέντευξή του στα "Νέα".
Σε μία περίοδο που το κλίμα ανάμεσα στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και της κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, επισήμανε ότι υποστηρίζει με συνέπεια το ρόλο του δημόσιου πυλώνα στον τομέα της ενέργειας.
"Θα ήταν αδιανόητο να επιτρέψουµε τη δηµιουργία συνθηκών ιδιωτικού µονοπωλίου στον τοµέα της Ενέργειας. Η ισχύς του σε οικονοµικό και πολιτικό επίπεδο θα ήταν τεράστια. Με καθοριστικές επιπτώσεις στη λειτουργία και την ποιότητα της Δηµοκρατίας", σημείωσε.
Επισήμανε, τέλος, ότι η κυβέρνησης στηρίζει μόνο τις επιλογές εκείνες που φέρνουν στρατηγικές συμμαχίες, τεχνογνωσία, νέες επενδύσεις, προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, ενίσχυση της θέσης της ∆ΕΗ τόσο στην εσωτερική αγορά της Ένωσης όσο και στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού...",
=============================================
Κρίσιμο Βήμα η Διασύνδεση της Κρήτης για τα Αιολικά του Ομίλου Κοπελούζου
Η πρόσφατη δημοσίευση της μελέτης του ΔΕΣΜΗΕ, της ΡΑΕ και της ΔΕΗ για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρισμού δίνει σαφή ώθηση στα σχέδια του ομίλου Κοπελούζου για την κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος 1.000 MW στη νήσο. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι δίχως την διασύνδεση, η εγκατεστημένη ισχύς μπορεί να φτάσει μόνο στο 35% της μέγιστης ζήτησης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αγγίξει από 35% ως και 70%.
Τα τρία σενάρια της μελέτης που αφορούν τις ΑΠΕ κάνουν λόγο για εγκατάσταση 1.000 MW, 1.535 MW ή και 2.135 MW στο διάστημα 2017-2040, αναλόγως με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Ο ίδιος ο όμιλος Κοπελούζου έχει επανειλημμένα σημειώσει τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση της Κρήτης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θεωρεί τις ΑΠΕ ως την απάντηση και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακόμη ένα στοιχείο που υπογραμμίζει ο όμιλος είναι και η οικονομική συμβολή των έργων ΑΠΕ για τις τοπικές κοινωνίες, αφού προβλέπονται έσοδα 4 εκατ. ευρώ για τους κατά τόπους δήμους ετησίως. Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθούν και 1.000 θέσεις εργασίας για την ανάπτυξη των έργων.
Τέλος, δεδομένου του μεγέθους των αιολικών που σχεδιάζει ο όμιλος, αναμένεται να δοθεί ώθηση και στον εθνικό στόχο για το 2020, ο οποίος απαιτεί συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 20%
=======================================
Δόλωμα 220 εκατ. ευρώ για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ λόγω της πώλησης του 17%
Το δέλεαρ της… επανάκτησης της χαμένης μισθολογικής ευμάρειας, δηλαδή της επιστροφής, τηρουμένων των αναλογιών, στην προ μνημονίου κατάσταση, έχουν να αξιολογήσουν οι συνδικαλιστές, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όταν καθορίζουν τη στάση τους για την πώληση του 17% της επιχείρησης. Και τούτο διότι, εάν το δημόσιο χάσει το 51% και φτάσει να κατέχει μόνο το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη μισθολογική πολιτική, να καθορίζει εάν και πώς θα γίνονται προσλήψεις, να θέτει «πλαφόν» κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της επιχείρησης, ενόψει των απεργιών που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ, ακούγονται όλο και συχνότερα φωνές που υποστηρίζουν ότι «είναι προτιμότερο να χάσει το δημόσιο την πλειοψηφία της ΔΕΗ, καθώς έτσι είναι πιθανότερο να πάρουμε πίσω, μέρος τουλάχιστον, των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο που έκοψε από τους μισθούς μας το κράτος».
Στα επιχειρήματα αυτής της πλευράς προστίθενται και τα εξής δεδομένα:
Πρώτον, ότι εκκρεμούν οι αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με το αίτημα που έχει στείλει γραπτώς ο κ. Παπακωνσταντίνου (όπως και στις υπόλοιπες εισηγμένες ΔΕΚΟ που ελέγχει το δημόσιο) για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Δεύτερον, η διοίκηση της επιχείρησης έχει επανειλημμένως αναφερθεί στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η περιοριστική μισθολογική πολιτική που επεβλήθη, προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τη μαζική φυγή προσωπικού και την αποδυνάμωση κρίσιμων κλάδων λειτουργίας της, την αποχώρηση, λόγω χαμηλών αποδοχών, μεσαίων και ανώτερων στελεχών που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της επιχείρησης και τέλος την ουσιαστική «απαγόρευση» νέων προσλήψεων.
Ελπίζουν για 220 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, την προοπτική πιο «γαλαντόμας» μισθολογικής πολιτικής στην περίπτωση που «περάσει» χωρίς σοβαρά προβλήματα η πώληση του 17% της ΔΕΗ, την έθεσαν στο τραπέζι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τους συνδικαλιστές, χωρίς βεβαίως να πάρουν ενθαρρυντική απάντηση. Αντίθετα, το συνδικάτο εμφανίζεται αποφασισμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του όσο πλησιάζει η ώρα που το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης θα έρθει στη Βουλή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το Μάρτιο του 2010, με τους νόμους του υπ. Οικονομικών που έβαλαν μαχαίρι στους μισθούς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, οι απολαβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ μειώθηκαν από 15% στους χαμηλούς μισθούς, ως και 50% στα πολύ υψηλά μισθολογικά κλιμάκια, ποσό που αθροιστικά ανήλθε σε 220 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εφέτος, εάν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, (την οποία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει όταν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους), θα γίνουν περικοπές της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, από υπερωρίες και εκτός έδρας, δηλαδή από μη σταθερά μισθολογικά κόστη.
Μαζικές αποχωρήσεις
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιτελείς της επιχείρησης, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης, το οποίο διογκώθηκε μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του 2010. Περίπου 2.500 στελέχη (για την ακρίβεια 2.349 άτομα) εγκατέλειψαν της ΔΕΗ το 2010, προτιμώντας τη σιγουριά της σύνταξης από την αβεβαιότητα των πιθανολογούμενων νέων ρυθμίσεων περί τα ασφαλιστικά και εργασιακά. Οι αποχωρήσεις αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού προσωπικού της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε 21.470 άτομα. Ο ρυθμός των αποχωρήσεων ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με το συνηθισμένο μέσο ετήσιο ρυθμό αποχωρήσεων, ο οποίος κυμαίνεται κανονικά μεταξύ 4% και 5%.
Ενδεικτικό της αιτίας που οδηγεί στις αποχωρήσεις, είναι το γεγονός ότι ικανά πρώην στελέχη της ΔΕΗ που αποχώρησαν, σήμερα στελεχώνουν αντίπαλες εταιρείες.
Δεν επιτρέπουν προσλήψεις
Το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι οξύτερο σε «μάχιμους» τομείς, όπως τα ορυχεία, η παραγωγή, αλλά και η διανομή (επισκευές δικτύων κ.λπ.). Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της επιχείρησης, το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον και οι σχετικές απαιτήσεις για το διαχωρισμό και το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής, απαιτεί επειγόντως επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό σε καίριες επιχειρησιακές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η διαχείριση κινδύνου, συναλλαγές ενέργειας κ.λπ.
Ο κ. Ζερβός έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εγκριθεί η πρόσληψη νέων υπαλλήλων, κρατώντας την αναλογία 1 προς 5. Δηλαδή έναντι των περίπου 2.500 αποχωρήσεων να γίνουν περίπου 500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο ούτε αυτή η λύση φαίνεται να προχωράει, καθώς η αναλογία 1 προς 5 υπολογίζεται στο σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι ανά υπηρεσία και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ως άμεση προτεραιότητα την πρόσληψη νέων υπαλλήλων σε άλλους τομείς, όπως σε εκείνον της υγείας.
=================================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
ΒΓΑΖΟΥΝ στο ΣΦΥΡΙ την δημόσια περιουσία.
Η κυβέρνηση και τα αφεντικά της προσανατολίζονται στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού δεν επιδέχεται κανενός είδους παρερμηνεία. Με πρόσχημα την κρίση βάζουν ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στη ΔΕΗ και τις δημόσιες επενδύσεις που επί δεκαετίες έχει πληρώσει η ελληνική κοινωνία με το υστέρημα της.
Αξιοποιώντας τις επιταγές του μνημονίου στρώνουν το χαλί στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα που επιθυμούν διακαώς να κυριαρχήσουν στο ενεργειακό πεδίο της χώρας. Στρώνουν το χαλί στους κερδοσκόπους φορτώνοντας τα βάρη στον τελικό καταναλωτή, για τον οποίο υποτίθεται ότι κόπτονται.
Μετά την λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, την αρπάγη του 13ου και 14ου μισθού, την ολοσχερή κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, την ισοπεδωτική υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, ήρθε η ώρα για το τελικό χτύπημα, που δεν είναι άλλο από την εκποίηση και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος - Ή αυτοί ή εμείς. Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μετατρέψει σε αντικείμενο πώλησης τον σημαντικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Δεν νομιμοποιείται να παραδώσει βορρά στα επιχειρηματικά συμφέροντα το σπουδαιότερο ενεργειακό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος.
Ο κολοσσός της εγχώριας βιομηχανίας δεν είναι λάφυρο προς παραχώρηση. Η ΔΕΗ δεν ανήκει στην κυβέρνηση και τους τοκογλύφους δανειστές. Η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και η συμβολή της στην κοινωνία δεν αποτιμάται με αγοραίους χρηματιστηριακούς όρους.
Η φθηνή κιλοβατώρα είναι υποχρέωση της πολιτείας. Είναι κτήμα και δικαίωμα του δεινοπαθούντος Ελληνικού λαού. Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει δυσβάστακτες αυξήσεις των τιμολογίων που δεν αντέχει ο Έλληνας πολίτης.
Κυβέρνηση δέσμια των συμφερόντων. Τα ερωτηματικά αμείλικτα. Γιατί άραγε πρέπει να ξεπουληθεί η ΔΕΗ ; Μήπως έτσι θα γεμίσουν τα αδεία δημόσια ταμεία ή μήπως θα αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος με το ευτελές τίμημα των 400 - 450 εκατ ευρώ που θα επιφέρει η πώληση του 17% της ΔΕΗ ;
Ποιον εθνικό στόχο εξυπηρετεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έναντι του ποσού των 400 - 450 εκατ ευρώ, όταν είναι γνωστό ότι η υλοποίηση μιας μονό επένδυσης (Πτολεμαΐδα 5) θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο 1,32 δτς ευρώ ;
Πως διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρων όταν η χρηματιστηριακή αξία των υπό διάθεση μετοχών βρίσκεται υποτιμημένη στο 1/3 της πραγματικής αξίας, (12 ευρώ ανά μετοχή σήμερα, 37 ευρώ ανά μετοχή πριν από τρία χρόνια) ;
Δεν μας ταιριάζει η μιζέρια και ο κοινωνικός κανιβαλισμός του μνημονίου. Απέναντι σε αυτήν την προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, απαιτείται κοινό μέτωπο και αγώνας. Στον ανελέητο κοινωνικό πόλεμο διαρκείας μπορούμε να απαντήσουμε. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι συνταξιούχοι, οι έλληνες πολίτες και καταναλωτές μπορούν και πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Συμμετέχουμε ενεργά στο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και τις 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.
Την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2011 συμμετέχουμε στην 24ωρη Γενική Απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Δίνουμε δυναμικό πάρων στις απεργιακές διαδηλώσεις και την ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Όλοι μαζί οικοδομούμε την αγωνιστική ταξική ενότητα.
Ο αγώνας για την σωτηρία της ΔΕΗ, είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της δουλειάς και τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την βαρβαρότητα, να ανατρέψουμε το μνημόνιο,, να σταματήσουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα.
Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Η ηλεκτρική ενεργεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε προϊόν, που μέσω αυτού θα κερδοσκοπούν ιδιωτικά συμφέροντα. Όταν στα κοινωνικά αγαθά υπεισέρχεται η λογική του κέρδους, τότε είναι μοιραίο ότι αυτό το κέρδος κάποιοι θα κληθούν να το πληρώσουν.
Σε αυτό το παράδοξο εγχείρημα αναδιανομής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου, υπάρχει απάντηση και αντίλογος. Τα σχέδια εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, από όπου και αν προέρχονται, όποιος και αν είναι ο εμπνευστής τους, είναι καταδικαστέα στο σύνολο του κόσμου.
Καθιστούμε σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν έχει και δεν της παραχωρούμε καμιά πολιτική νομιμοποίηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, με τη συμπαράσταση και την αρωγή της κοινωνίας, δηλώνουμε αποφασισμένοι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να παραμείνει η ΔΕΗ Δημόσια, με κοινωνικό χαρακτήρα. Να παρέχει καλές υπηρεσίες και φτηνή κιλοβατώρα στον Έλληνα καταναλωτή. Να παραμείνει η ΔΕΗ πυλώνας και ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΣΙΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
=================================================
Ανοιχτή επιστολή. Κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα Αντώνη Καρρά
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μπορούμε να δώσουμε καθολική απάντηση στα σχέδια διάλυσης της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώνουμε την φωνή μας και βροντοφωνάζουμε, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα στην κυβέρνηση κατοχής και αυθαιρεσίας, φωνάζοντας ένα ιστορικό ΟΧΙ !!!
· ΟΧΙ στον ΑΦΑΝΙΣΜΟ της ΔΕΗ
· ΟΧΙ στην ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ δημιουργώντας ένα κράτος φάντασμα.
· ΟΧΙ στην ανατροπή και αλλοίωση του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ.
· ΟΧΙ στις πολιτικές ξεπουλήματος της ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
· ΟΧΙ στην ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ με μόνο στόχο την προικοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων.
· ΟΧΙ σε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ και ΑΔΙΕΞΟΔΗ σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων και ανέργων αυτής της χώρας.
· ΟΧΙ στην ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
· ΟΧΙ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
· ΟΧΙ στην ΥΦΑΡΠΑΓΗ των κοινωνικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
· ΟΧΙ στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ
Καλούμε τα μελή μας και όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να στρατευτούν μαζί μας στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ .Να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την μάχη για την σωτηρία της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ και καλούμε να συμμετέχουν συνταξιούχοι , εργαζόμενοι ,άνεργοι και συνολικά όλος ο ελληνικός λαός, ώστε να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπουμε σε κανένα την κατάσχεση , την εκποίηση και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ
Μαζί με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ,εργαζόμενοι - κοινωνία δίνουμε την μάχη για την ανάπτυξη ,την διαφάνεια και την εν γένει λειτουργία της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας.
================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου