Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

"Τεμαχισμό" της ΔΕΗ, πώληση της παραγωγικής δραστηριότητας και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ


Να δούμε τι απ’ όλα αυτά μπορεί να αναλάβει ο νέος επενδυτής
=================================================


Μπακογιάννη: Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Ημ/νία: 14:14 - 12 Μαϊ 2011

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντ. Μπακογιάννη.
Η πρόεδρος της Δη. Συ. δήλωσε ότι το κόμμα της έχει καταθέσει τις απόψεις του για την απελευθέρωση της ενέργειας και για τη ΔΕΗ και ανέφερε ότι με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συζήτησε και επί μέρους θέματα, όπως το ασφαλιστικό των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρόκειται για θέμα που χρήζει ειδικής μελέτης, προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ παράλληλα απευθυνόμενη προς τους συνδικαλιστές είπε: "Έχουν και οι ίδιοι πολύ μεγάλη ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν τα αιτήματά τους έτσι ώστε η οποιαδήποτε δράση τους να μην επιβαρύνει μια ήδη πολύ επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση."
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος υπογράμμισε πως "η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ παρά το ότι διαφωνεί, ήρθε να ενημερώσει τη Δημοκρατική Συμμαχία και είναι μεγάλη μας τιμή να εκφράσουμε τις απόψεις μας".

==================================
οι «γαλάζιες» προτάσεις για τις ΔΕΚΟ
Υπέρ των Αποκρατικοποιήσεων

«Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Και μάλιστα έχουμε ελέγξει επανειλημμένως την κυβέρνηση για ατολμία. Μέχρι σήμερα όλο λόγια είναι και δεν έχει κάνει ούτε μια» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας πως χρειάζεται να δούμε σε κάθε περίπτωση τι πουλάμε, σε τι τιμή πουλάμε, με ποιες προοπτικές πουλάμε, πότε πουλάμε.
«Το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών Ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς…Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο….Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν» σημείωσε, προσθέτωντας πως η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Θα αναζητήσουμε στρατηγικό Επενδυτή, για τα κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση. Μόνο έτσι θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα…

«Και θα φροντίσουμε με το ρυθμιστικό πλαίσιο να εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος πάνω σε κοινωνικούς πόρους, όπως είναι τα υδάτινα αποθέματα. Που έχουν και τεράστια σημασία για τους αγρότες μας. Πρέπει, επίσης, να ξεκαθαριστούν από πριν οι οφειλές προς τους ιδιώτες, τα υφιστάμενα δάνεια, οι υποχρεώσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος και η νομική υποχρέωση απόδοσης εκτάσεων στις τοπικές κοινωνίες, που έχει αναλάβει η ΔΕΗ και το κράτος. Να δούμε τι απ’ όλα αυτά μπορεί να αναλάβει ο νέος επενδυτής και τι πρέπει να εκπληρωθούν πριν την αποκρατικοποίηση. Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση – επαναλαμβάνω - δεν κάνει τίποτε απ’ όλα αυτά», είπε σχετικά με την περίπτωση της ΔΕΗ.

«Σε άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ – προφανώς με τις υποδομές ύδρευσης να μένουν υπό δημόσιο έλεγχο - τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα Καζίνο, τα Λαχεία, ο ΟΔΙΕ, οι Αλυκές και τα Τουριστικά Ακίνητα, άμεσα θα προωθήσουμε την αποκρατικοποίησή τους με στρατηγικό Επενδυτή», ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ακόμη για τον ΟΠΑΠ πως πρέπει να ληφθούν υπ΄΄οψιν τα τεράστια έσοδα στο κράτος.

=====================================
Σαμαράς: Τεμαχίστε και πουλήστε τη ΔΕΗ
"Ναι" στην πώληση του ΟΠΑΠ, αλλά σε υψηλότερη τιμή

"Τεμαχισμό" της ΔΕΗ, πώληση της παραγωγικής δραστηριότητας και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ για "επανεκκίνηση της οικονομίας", το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς, σε ομιλία του στο Ζάππειο. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για "τσιφλικάδες" συνδικαλιστές και είπε ότι η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τα "ιδιοκτησιακά" τους δικαιώματα στη ΔΕΗ, παρά μόνο τα εργασιακά
======================================
Όλοι καταλαβαίνουν τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Ξανά έβγαλαν το ίδιο πολυχρησιμοποιημένο χαρτί. Να στρέψουν την κοινωνία εναντίον των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που αντιδρούν και απειλούν με κινητοποιήσεις κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Όπως είχαν κάνει με τους φαρμακοποιούς, τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και τους φορτηγατζήδες.

======================================
Ενεργειακό νομοσχέδιο: χωρίς «πλαφόν» οι ιδιώτες στα δίκτυα ηλεκτρισμού
Μια νέα «αρχιτεκτονική» για την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, νέες αυξημένες αρμοδιότητες για τη ΡΑΕ, αλλά και πλέγμα μέτρων προστασίας των δικαιωμάτων των ενεργειακών καταναλωτών, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, και το οποίο στην ουσία μεταφέρει στην ελληνική νομοθεσία τις απαιτήσεις του λεγόμενου 3ου Ενεργειακού πακέτου της κοινότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, το τελικό κείμενο που εισηγήθηκε χθες η κ. Μπιρμπίλη και το οποίο, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα συζητηθεί στη Βουλή, δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα προσχέδια, αλλά παρά μόνον προσαρμογές με βάση τις παρατηρήσεις που είχε διατυπώσει η Κομισιόν, κυρίως για τα εργασιακά και ασφαλιστικά των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του ηλεκτρισμού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταρχάς επιβεβαιώνεται η επιλογή που είχε εξ αρχής κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία ITO (Independent Transmission Operator) που θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στην οποία περιέρχεται η υποδομή και η λειτουργία της μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, ενώ στα προσχέδια αναφερόταν η δυνατότητα να δοθεί σε ιδιώτες μέχρι το 49% της εταιρείας, στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει «πλαφόν» στο ποσοστό που μπορεί να παραχωρηθεί σε τρίτους, παρά μόνον διάταξη ότι, ανεξάρτητα από τη μετοχική της σύνθεση, η εταιρεία (ΑΔΜΗΕ) θα βρίσκεται πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου.
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: