ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΣΥΜΜΑΧΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ …ΞΕΝΙΑ
Ο κύριος Σαμαράς ως γνήσιος εκφραστής των πραγματικών τσιφλικάδων πρότεινε να ιδιωτικοποιηθεί το φιλέτο της ΔΕΗ ορυχεία, παραγωγή και εμπορία -δηλαδή εκεί που είναι τα λεφτά- και τα δίκτυα που δεν υπάρχει κέρδος, να μείνουν στο κορόιδο τη ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εν αντιθέσει με τον κύριο Σαμαρά, με το ηθικό ανάστημα του συνδικάτου που δεν θυμήθηκε ξαφνικά σήμερα τον καταναλωτή, τον φτωχό και τον άνεργο (κάτι που με μια ματιά στην ιστοσελίδα μας αποδεικνύεται περίτρανα) γιατί οι δράσεις μας είναι εκατοντάδες αποκλειστικά για τους φτωχούς συνανθρώπους μας και τους ανέργους,ξεκαθαρίζει ότι όσες πιέσεις και αν ασκηθούν για να ξεπουληθεί η τελευταία επιχείρηση του Ελληνικού λαού πρέπει να περάσουν από πάνω μας.
Όσο για το ποιοι είναι τσιφλικάδες των ΔΕΚΟ, οι μόνοι που δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν είναι αυτοί που συμπεριφέρθηκαν στη χώρα σαν να είναι τσιφλίκι τους.
Ποιοι έβαλαν στο Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες;
Ποιοι έφτιαξαν το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, των δομημένων ομολόγων, της SIEMENS, του Βατοπεδίου;
Δεν είναι ντροπή αυτοί που κυβερνούσαν τον τόπο τις δικές τους ευθύνες να τις φορτώνουν στους «τεμπέληδες», «κοπρίτες» δημόσιους υπαλλήλους και τους συνδικαλιστές;
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
========================================
Μετατίθενται, οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενάντια στο ξεπούλημα - της επιχείρησης, καθώς η κυβέρνηση δεν φέρνει μέσα στις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Το πρωί της Κυριακής, 15 Μαϊου, θα έρθει στην Πτολεμαϊδα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις θέσεις της Ομοσπονδίας. Η σύσκεψη θα λάβει χώρα στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Παντελίδης».
=====================================
«Σβήνουν» τη ΔΕΗ
0 Παπανδρέου ξεκαθαρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιχείρηση
Τουλάχιστον μάθαμε κάποιες λεπτομέρειες για το τι σκέφτεται η κυβέρνηση σχετικά με τις ενεργειακές επιχειρήσεις!
Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ορισμένα πράγματα σχετικά με το τι σκέπτεται και τι σχεδιάζει για τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού στην ευρύτερη περιοχή, την οποία ορέγονται οι ισχυροί «παίκτες» της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά και παράγοντες από άλλες αγορές.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός:
1Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ περιορίζοντας το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση στο 34%.
2 Επιλέγει τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή κι όχι της νέας μετοχοποίησης, ώστε να εισπράξει άμεσα και γρήγορα (όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες) το αντίτιμο της πώλησης.
3Στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει πως ο μελλοντικός μέτοχος της ΔΕΗ θα είναι μεγάλος ενεργειακός όμιλος του εξωτερικού, που θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική επιχείρηση να διευρύνει τις δραστηριότητες της και σε άλλες αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση όσα υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα τα σημεία του ρεπορτάζ του «Π», όπως αποτυπώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα:
Ι)Το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο της ΔΕΗ, ακόμη και με το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου, ακριβώς όπως το μοντέλο που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.
2) Μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις του εξωτερικού ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα πυρά τους για να διεκδικήσουν το κομμάτι της ΔΕΗ που θα τους εξασφαλίσει την πρόσβαση στην ελληνική αγορά.
3) Ο όμιλος που θα επικρατήσει, θα αποκτήσει πρόσβαση στα ιδιαίτερα μεγάλα πάγια της ελληνικής επιχείρησης, «φουσκώνοντας» το χαρτοφυλάκιο του, σε μία δύσκολη εποχή, με την κρίση να έχει «ροκανίσει» τα μεγέθη και τις αποτιμήσεις τους.
4)Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η ελληνική κυβέρνηση θα εισπράξει ένα (τουλάχιστον) ικανοποιητικό τίμημα, εάν συνυπολογιστεί η πολύ χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ!
Η αποκρατικοποίηση - ή αλλιώς το ξεπούλημα - της επιχείρησης με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία είναι σίγουρο πως θα βρεθεί στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων για αρκετούς μήνες.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ η τρόικα και κυρίως η Κομισιόν πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών.
Περισσότερο για επι κοινωνιακούς λόγους, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται να ζητάει από τους κοινοτικούς να συμφωνήσουν πως δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο: Και μετοχοποίηση και ανταλλαγή λιγνιτικής παραγωγής... Παράγοντες της αγοράς, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, απαντούν με νόημα: «Μα, φυσικά και δεν θα γίνουν και τα δύο, αυτό είναι ηλίου φα-εινότερον».
Στο παρά πέντε
Εφόσον προχωρήσει η πώληση του 17% της ΔΕΗ, το μερίδιο αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια που θα βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο θα έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη κι αν παραμείνει ο έλεγχος της επιχείρησης στο Δημόσιο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που έγινε και στις τηλεπικοινωνίες με τον ΟΤΕ.
Ωστόσο, το παράδειγμα του οργανισμού είναι χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα διδακτικό, ώστε να μη γίνουν τα ίδια λάθη.
Οι παλαιότεροι θυμούνται τις δηλώσεις - όρκους των εκάστοτε υπουργών, κατά τις μετοχοποιήσεις, πως η διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο δεν θα ξεπεράσει το 50%. Κι όμως, στα μέσα της προηγούμενης ΙΟετίας, όταν ήρθαν οι Γερμανοί να εξαγοράσουν τον ΟΤΕ, το ποσοστό του Δημοσίου είχε ήδη περιοριστεί στο 35%.
Το χειρότερο, πάντως, είναι πως όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών είχαν δώσει όρκους πίστης στη διατήρηση του κρατικού ελέγχου στη ΔΕΗ. Κι όμως, η επιχείρηση βρίσκεται στο παρά πέντε της πώλησης, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως στο μέλλον δεν θα αλλάξουν τα πράγματα.
Αντίθετα, οι μέχρι σήμερα αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως οι ενεργειακές, δείχνουν το εντελώς αντίθετο: Όπου μπήκαν ιδιώτες, αργά ή γρήγορα αύξησαν το ποσοστό τους και ελέγχουνσχεδόν σε απόλυτο βαθμό τις εταιρείες και τις θυγατρικές τους.
Ακόμη και σε περιπτώσεις αγαστής συνεργασίας Δημοσίου και ιδιώτη - μετόχου, στην ουσία η επιχείρηση λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα και τα σχέδια του δεύτερου, ενώ το κράτος απλώς εισπράττει τα μερίσματα ή το πολύ - πολύ διορίζει κάποια στελέχη στη διοίκηση...
Η ΔΕΗ, ωστόσο, αποτελείτο μεγαλύτερο «χρυσαφικό» της χώρας, με ακίνητη περιουσία που υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες δισ. ευρώ και με ενσωματωμένη την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων στα πάγια της.
Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υπολογίζεται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν υποδεκαπλάσιο από την αξία της ακίνητης περιουσίας της. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του 17%, με βάση τη χρηματιστηριακή αξία θα εισπράξει κάτι λιγότερο από 440 εκατ. ευρώ. Ποσό που μπορεί να χαρακτηριστεί ευτελές, σε σύγκριση με τις ανάγκες του Δημοσίου, καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 0,12% του χρέους...
Με αυτές τις χρηματιστηριακές τιμές, ακόμη κι ένας... ανοιχτοχέρης στρατηγικός επενδυτής το πολύ να προσφέρει έως 500 εκατ. ευρώ! Δηλαδή με το ζόρι το τίμημα να φτάσει να καλύψει μόλις το 0,15% του χρέους...
Σε συνδυασμό με τις πιέσεις από κοινοτικούς και τροϊκανούς, όλα δείχνουν πως πάμε σε ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων και κυρίως των ενεργειακών. Εκεί άλλωστε βρίσκονται οι μεγάλες ευκαιρίες για τους ιδιώτες, να μπουν στις εταιρείες και να αρχίσουν να «γράφουν κέρδη» από το πρώτο λεπτό.
Ποιοι παίζουν
Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί πολλά ονόματα εταιρειών που ενδιαφέρονται να γίνουν στρατηγικοί επενδυτές στη ΔΕΗ. Το σίγουρο είναι ένα: Ο «μνηστήρας» που θα επιλεγεί, δεν θα είναι κανένας παρακατιανός,,.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να οριοθετήσει τις προϋποθέσεις για τον μελλοντικό μέτοχο: «...η ΔΕΗ να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας (...), να εξασφαλίσει νέες συμμαχίες και αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο...». Αυτό σημαίνει πως θα επιλεγεί ένας πολύ μεγάλος όμιλος, που θα διαθέτει όλα αυτά και θα δείξει διάθεση να επενδύσει σε δίκτυα και παραγωγικό δυναμικό. Το προφίλ αυτό αποκλείει αυτόματα τους Τσέχους ή όποιους άλλους από την περιφερειακή Ευρώπη.
Σε πρώτο πλάνο έρχονται οι Κεντροευρωπαίοι και κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι, ενώ Ρώσοι και Βρετανοί μάλλον χάνουν το παιχνίδι λόγω συσχετισμών δυνάμεων. Αντίθετα, πιθανότητες έχουν και αμερικανικά κεφάλαια, εφόσον συμμαχήσουν με εκείνους τους Ευρωπαίους που κρατάνε τα... κλειδιά των δανειστών μας. Το... ματς αναμένεται συναρπαστικό και με πολύ ενδιαφέρουσα διακύμανση στο σκορ.
============================================
S&P: Υποβάθμιση αξιολόγησης ΔΕΗ και ΟΤΕ
Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και του ΟΤΕ, κυρίως εξαιτίας της υποβάθμισης του rating του ελληνικού δημοσίου την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αξιολόγηση της ΔΕΗ έπεσε στο 'Β' από 'ΒΒ-'. Η σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού 17% της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να ενεργοποιήσει ρήτρες που θα επιτρέπουν στους δανειστές της επιχείρησης να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, προειδοποίησε η S&P.
Η αξιολόγηση της ΔΕΗ παραμένει υπό παρακολούθηση και για νέα πιθανή υποβάθμιση.
Η S&P υποβάθμισε παράλληλα την αξιολόγηση του ΟΤΕ σε 'ΒΒ-' από 'ΒΒ'. Ο οίκος δεν εξετάζει, ωστόσο, και περαιτέρω μείωση του rating. Κύρια αιτία της απόφασής του αυτής ήταν η υποβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου σε 'Β' από 'ΒΒ-' που ανακοίνωσε η S&P στις 3 Μαϊου.
===================================================
Δεν απορρίπτει όλα τα σημεία του προγράμματος Σαμαρά η κυβέρνηση
Ειδικότερα, οι τέσσερις προτάσεις που φαίνεται ότι εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν:
* Τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η ΝΔ µιλά µεταξύ των άλλων π.χ. για στρατηγικούς επενδυτές σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.α.
* Τα αυθαίρετα, των οποίων προτείνεται η νοµιµοποίηση, εκτός όσων βρίσκονται στον αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις.
* Την κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας για τρία χρόνια.
* Την κατάργηση του πόθεν έσχες για την επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό, µε κατάργηση κάθε φορολογικής ποινής.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η πίεση που ασκείται στη Νέα Δηµοκρατία είναι µεγάλη προκειµένου να εκδηλώσει τη συναίνεσή της στο Μνηµόνιο και να ενισχυθούν έτσι οι πιθανότητες να εφαρµοστεί αυτό µε επιτυχία και καλά αποτελέσµατα.
Ουσιαστικά η συναίνεση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν, τίθεται σχεδόν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηµατοδότησης της χώρας από την τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου