Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η μάχη της κυβέρνησης



Αγριος ξυλοδαρμός διαδηλωτή στην Γεν.Απεργια 11/5/201

============================================

===============================================--


============================================


============================================
ΣΤΗΝΟΥΝ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ
ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ 17% ΤΗΣ ΔΕΗ
720 εκατ. ευρώ υπεραξίας θα καρπωθούν οι αγοραστές από τη μειωμένη τιμή της μετοχής


Σε ένα από τα «μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα
όλων των εποχών» κινδυνεύει να εξελιχθεί η πώληση του 17%
των μετοχών της ΔΕΗ, που μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρο
το πολιτικό σύστημα.

Τα τεράστια κοιτάσματα λιγνιτών και οι ατελείωτοι όγκοι νερών που εισρέουν κάθε χρόνο στις τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ θα είναι τα «τρόπαια» εκείνων που θα αποκτήσουν «κοψοχρονιά» το 17% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο. Το «μέγα σκάνδαλο» ξεκινάει από το ότι η μετοχοποίηση προωθείται σε μια περίοδο που το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι μετοχές της ΔΕΗ είναι «έντονα υποτιμημένες». Ωστόσο, προκαλεί εύλογα ερωτήματα το ότι κανένα από τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ δεν θέτει τους προβληματισμούς για τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις της ΔΕΗ. Αντίθετα, υπεραμύνονται της ιδιωτικοποίησης, βάλλοντας ομαδικά κατά της ΓΕΝΟΠ, αξιοποιώντας στο έπακρο το πόρισμα Ρακιντζή.

Υποτιμημένες μετοχές

Με βάση τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ κινείται σήμερα κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ, όταν αυτή ήταν πολλαπλάσια στο παρελθόν. Η δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις χρηματιστηριακές αξίες, όχι όμως και την κερδοφορία της ΔΕΗ, που τη διετία 2009 - 2010 βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των προηγούμενων ετών, λαμβάνοντας υπόψη και τις δαπάνες για αγορές ενεργειακών υλών και για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Η σχέση της χρηματιστηριακής αξίας προς τα ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ κάνει απαγορευτική κάθε σκέψη για πώληση μετοχών του Δημοσίου. Γιατί οι υποψήφιοι αγοραστές θα αγοράσουν τις μετοχές κατά 60% χαμηλότερα της πραγματικής τους αξίας. Υπογραμμίζεται ότι, με βάση τη σχέση της χρηματιστηριακής αξίας προς τη λογιστική (PV/BV) των πέντε μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης, ο μέσος όρος των «5» είναι στο 1,43, όταν ο σχετικός δείκτης της ΔΕΗ είναι στο 0,40. Δηλαδή, υπό κανονικές συνθήκες οι μετοχές της ΔΕΗ θα έπρεπε να διαπραγματεύονταν σήμερα τουλάχιστον 2,5 φορές υψηλότερα από τα σημερινά τους επίπεδα… και ο σχετικός δείκτης θα έπρεπε να ανέβει από το 0,4 που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 1,2.

3. Εάν στην καλύτερη περίπτωση, με βάση τις σημερινές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, η κυβέρνηση εισπράξει 480 εκατ. ευρώ από το 17%, οι επενδυτές θα καρπωθούν «υπεραξίες» τουλάχιστον 720 εκατ. ευρώ…

4. Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς χρηματιστηριακούς δείκτες της ΔΕΗ σε σύγκριση με αυτούς των «5 μεγάλων» της Ευρώπης, αποδεικνύεται ότι οι πρώτοι είναι αρκετά ικανοποιητικοί, καθώς η ΔΕΗ –παρά την έντονη κοινωνική πολιτική που ασκεί μέσω των τιμολογίων της– εξασφαλίζει, τουλάχιστον στη διετία 2009 - 2010, ικανοποιητικά περιθώρια κερδοφορίας.

Οι «κρυμμένοι θησαυροί» της ΔΕΗ

Δεν είναι όμως μόνο το ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα αποκτήσουν «κοψοχρονιά» μετοχές με πολύ μεγάλη εσωτερική αξία, αλλά θα βάλουν χέρι και στους «κρυμμένους θησαυρούς» της ΔΕΗ. Γιατί πέρα από τα πάγια στοιχεία της ΔΕΗ που εμφανίζει στα λογιστικά βιβλία της, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας έχει μεγάλες «αφανείς αξίες» που βρίσκονται στα αποθέματά της:

Τα επίσημα βεβαιωμένα κοιτάσματα λιγνιτών της ΔΕΗ μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια… Επομένως, οι μεγαλοεπενδυτές θα είναι απαλλαγμένοι από τις εισαγωγές και τις διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, και θα πουλάνε όσο θέλουν την ηλεκτρική ενέργεια είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Τα κοιτάσματα λιγνιτών της ΔΕΗ υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, όταν μόνο η αξία των κοιτασμάτων του ορυχείου της ΔΕΗ στη Βεύη στη Φλώρινα υπολογίζεται σε πάνω από 900 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις του λιγνίτη ανά τόνο.

Πέρα από τους «κρυμμένους λιγνίτες» υπάρχουν και οι τεράστιοι όγκοι νερών που –δωρεάν– κάθε χρόνο γεμίζουν τις τεχνητές λίμνες της. Η αξία όλων αυτών των νερών είναι ανυπολόγιστη και υπό ιδιωτικό έλεγχο θα επιτρέψει στους ιδιώτες να συσσωρεύουν τεράστια κέρδη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο μεν ότι τα αποθέματα λιγνιτών και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλλουν μεγάλα εγχώρια συγκροτήματα για να περάσουν υπό τον έλεγχό τους.

Τεράστιες αυξήσεις

Τέλος, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι μια ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επέτρεπε στους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές να αναπροσαρμόσουν αμέσως όλα τα τιμολόγια που στηρίζονται στη λιγνιτική παραγωγή τουλάχιστον κατά 25%, πέραν της αναπόφευκτης αύξησης κατά ένα 20% - 30% περίπου που θα υπάρξει από το 2013 λόγω των επιβαρύνσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, οι πωλήσεις της ΔΕΗ μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου των τιμών από τους ιδιώτες μετόχους της υπολογίζεται ότι θα τους επιτρέψουν να έχουν μια ετήσια αύξηση των σημερινών ετήσιων πωλήσεων περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας στα ύψη την κερδοφορία.

Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους η ΓΕΝΟΠ –που αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση– έχει μπει στο «στόχαστρο» των μεγάλων αφεντικών. Ο συστηματικός διασυρμός που εδώ και μήνες γίνεται σε βάρος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι τυχαίος.

Το «πιο μεγάλο φαγοπότι» στην ιστορία της χώρας θα ξεκινήσει μετά την πώληση «κοψοχρονιά» των μετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Για να πάρουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους οι λίγοι ιδιώτες τα τεράστια πλούτη που θα προέλθουν από τα τεράστια κοιτάσματα λιγνιτών και τους τεράστιους όγκους νερών που θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ και από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος...
===========================================

Για «λεηλατημένο ελληνικό κράτος» κάνει λόγο γερμανικό δημοσίευμα

«Η μάχη της κυβέρνησης με το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η «μονομαχία» ανάμεσα στον πρόεδρο του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα αποβεί η μεγαλύτερη δοκιμασία στη 18μηνη μέχρι τώρα θητεία του πρωθυπουργού» εκτιμά η εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» (Φρανκφούρτερ Ρούντσαου, 10.5.11) σε ανταπόκριση του Γκερτ Χέλερ από την Αθήνα.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απειλούν να κατεβούν σε απεργία διαρκείας με την αναμενόμενη στα τέλη Μαΐου κατάθεση στη βουλή του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Οι περισσότεροι Έλληνες είναι εξαντλημένοι, όχι όμως ο Νίκος Φωτόπουλος», γράφει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και τη συμμετοχή του στη γενική απεργία της Τετάρτης. «Όσο ανίσχυρα είναι τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα τόσο ισχυρά είναι τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα και μάχονται για τη διατήρηση των προνομίων των μελών τους», σημειώνει. Μόνο στη ΔΕΗ υπάρχουν 24 κλαδικά συνδικάτα και αυτό δείχνει ότι «εδώ πρόκειται για μεμονωμένα συμφέροντα και όχι για αλληλεγγύη και το κοινό καλό».
Ο αρθρογράφος στιγματίζει τη γενικότερη πολιτική στάση των ελληνικών συνδικάτων τονίζοντας ότι «συναίνεση υπάρχει μόνο σε ένα στόχο: να αποτραπεί κάθε αλλαγή. Έτσι τα συνδικάτα είναι το συντηρητικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».
Ο ανταποκριτής αμφισβητεί ευθέως τις διαβεβαιώσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και του κ. Φωτόπουλου ότι αγωνίζονται για «φθηνό ρεύμα», εκτιμώντας ότι πρόκειται για τα δικά τους προνόμια. «Την υποψία αυτή έχουν πολλοί Έλληνες, όταν διαβάζουν στις εφημερίδες για τη «ντόλτσε βίτα» των συνδικαλιστικών εκπροσώπων: 31,3 εκ. ενισχύσεις πήρε από την επιχείρηση το συνδικάτο μεταξύ 1999 και 2008. Ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό, σουίτες σε πολυτελή ξενοδοχεία γαστριμαργίες σε γκουρμέ εστιατόρια, ακόμη και αποδείξεις βενζίνης για τα αυτοκίνητα των παιδιών πληρώθηκαν με χρήματα της εταιρίας».
Ο ανταποκριτής παραπέμπει στην «έκθεση 100 σελίδων του γενικού επιθεωρητή της ελληνικής διοίκησης που με ακρίβεια έχει καταγράψει όλες τις πληρωμές» και «Τώρα ερευνά η εισαγγελία».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντικρούει την επισήμανση του αρθρογράφου ότι αυτό οδηγεί σε εξάρτηση του συνδικάτου από την εργοδοσία και μάλιστα με το επιχείρημα ότι «εν τέλει κάθε τόσο απεργούμε».
Τα παραπάνω - σύμφωνα με το δημοσίευμα - αποτελούν και μια ερμηνεία, γιατί τα συνδικάτα φοβούνται την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας «όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Ο ανταποκριτής περιγράφει το όραμα γενεών Ελλήνων «για μία θέση στη ΔΕΗ ή σε άλλο δημόσιο οργανισμό, που εξυπηρέτησε πρόθυμα το πολιτικό πελατειακό σύστημα οδηγώντας στην υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα».
«Στα κρατικά Ελληνικά Πετρέλαια ο νυχτοφύλακας κερδίζει 72.000 ευρώ το χρόνο, ενώ στον ΗΣΑΠ ο μηχανοδηγός εργάζεται τη μισή από την οχτάωρη βάρδια, με διαλείμματα». Ο ανταποκριτής Γκ. Χέλερ σημειώνει ότι «τώρα με την κρίση μαθαίνουν και όσοι είναι εκτός, τι πραγματικά συμβαίνει στις κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς».
====================================
Υπάλληλος της ΔΕΗ έκλεβε πετρέλαιο

Την θέση του στην ΔΕΗ Πτολεμαΐδας εκμεταλλευόταν ένας 39χρονος Έλληνας για να… «ρουφάει» πετρέλαιο από τις δεξαμενές του εργοταξίου της Επιχείρησης στο ορυχείο Καρδιάς και να το μεταφέρει έξω με το υπηρεσιακό όχημα που
οδηγούσε νόμιμα! Όμως, τον αντιλήφθηκαν οι υπάλληλοι ασφαλείας της Δ.Ε.Η. που ειδοποίησαν τους αστυνομικούς της Ασφαλείας.

Όταν κατάλαβε ότι θα έπεφτε στα χέρια των αστυνομικών, ο 39χρονος ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να ξεφύγει. Όμως, ένας κακός ελιγμός έβγαλε το φορτηγό από τον δρόμο με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Ο οδηγός ανασύρθηκε
ελαφρά τραυματισμένος και στην καρότσα βρέθηκαν πέντε βαρέλια γεμάτα με 1.000 λίτρα πετρέλαιο το οποίο είχε αντλήσει με λάστιχο! Έτσι, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.
==============================================
Ενημερωτικό σημείωμα
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
ΕΠΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ


Φίλοι Καταναλωτές,

Στον ορυμαγδό των κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων και της επικοινωνιακής καταιγίδας από το σύνολο του κρατικοδίαιτου εκδοτικού - επιχειρηματικού κατεστημένου, όπου προσπαθούν να σας κάνουν πλύση εγκεφάλου, για συγκεκριμένους ιδιοτελείς σκοπούς με βάση το συμφέρον των ιδίων επιχειρηματιών και όχι του Έλληνα καταναλωτή όπου του ανήκει η ΔΕΗ και είναι δημιούργημά του.
Φίλε Καταναλωτή, πρέπει να γνωρίζεις ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που με τόσο πάθος προωθεί η Κυβέρνηση έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις άμεσα για σένα, όπως:

Πολλαπλάσια αύξηση των τιμολογίων του Ηλεκτρικού ρεύματος, όπως έχει συμβεί παντού στον κόσμο, όπου έχει γίνει ιδιωτικοποίηση Ηλεκτρικής Εταιρείας. Οι οικιακοί καταναλωτές θα είναι αδύνατον να μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό του Ηλεκτρικού ρεύματός.
2. Οι αγρότες θα έχουν τριπλάσια αύξηση της KWH και η άρδευσή τους θα είναι ασύμφορες γιατί και το νερό θα το αγοράζουν πανάκριβα, γιατί κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται να έχει φιλανθρωπικά και φιλοαγροτικά αισθήματα. Αυτό θα σημάνει ασύμφορη την αγροτική παραγωγή και κατ΄επέκταση το συνειδητό αφανισμό τους.
3. Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, θα ξεχάσουν τι θα πει μειωμένη KWH, λόγω της πλήρους κατάργησης τους. To Κοινωνικό τιμολόγιο θα ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
4. Τα νησιά θα γίνουν ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ για τους Κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και τη KWH πανάκριβη και έρμαιο των ιδιωτών όπου με βάση το κέρδος τους θα λειτουργούν τις μονάδες τους, με κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών για εθνικούς λόγους.
5. Εκποίηση της μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας Επιχείρησης του Ελληνικού λαού σε τιμή ευκαιρίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι και όχι για την ανάπτυξη της ΔΕΗ. Αυτό πρόκειται για παραχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, σε φίλους και κολλητούς, άρα είναι εθνική προδοσία.
6. Οι λόγοι δεν είναι Οικονομικοί – Δημοσιονομικοί και αυτό αποδεικνύεται από το εξής: Πώληση της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή σημαίνει έσοδα για το κράτος 400 εκατομμύρια € μία και έξω και απεμπόληση της Επιχείρησης, ενώ το κράτος έχοντας το 51% των μετοχών εισπράττει από μερίσματα και φόρους αρκετά περισσότερα εκατομμύρια € κάθε χρόνο.
7. Λιγνίτες, νερά, δίκτυα σε ανθελληνικά χέρια προς όφελος ιδιωτών κερδοσκόπων και αρπακτικών και εις βάρος των καταναλωτών. Η Εθνική Ενεργειακή ασφάλεια σε τρίτους είναι εθνική μειοδοσία.

Έλληνα Πολίτη, Έλληνα Καταναλωτή θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν τη κατάσχεση, εκποίηση και τον πλειστηριασμό του εθνικού μας πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: