Τρίτη 17 Μαΐου 2011

το ρεύμα για τον οικιακό καταναλωτή, που έχει γίνει πανάκριβο τα τελευταία χρόνια

Αντίθετος ο Δήμος Κερατσινίου στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ

Την αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, εξέφρασε ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής σε συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του εργοστασίου στον Άγιο Γεώργιο.
Ο κ.Τζανής εξέφρασε "τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, για την αποτροπή της περαιτέρω μετοχοποίησης της".
Ανέφερε ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα συμμετάσχει με πολυμελή αντιπροσωπεία στο Γενικό Συλλαλητήριο που θα διοργανώσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις 25 Μαΐου έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, επί της οδού Χαλκοκονδύλη.
==========================================
Κρίνονται πολλά στη μάχη για τη ΔΕΗ
Του Νίκου Γεωργακάκη

Ειδικότερα με τη ΔΕΗ παίζεται μία κρίσιμη μάχη. Η ολιγαρχία του τόπου και οι φορείς της (π.χ. ΣΕΒ) προβάλλουν έντονα τις ιδιωτικοποιήσεις, η τρόικα ασκεί ισχυρές πιέσεις και μάλιστα ζητά τη συντριβή της ΓΕΝΟΠ, η κυβέρνηση διαμορφώνει καθημερινά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η Ν.Δ. συναινεί απόλυτα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των άλλων επιχειρήσεων.
Αφού τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις των Σημίτη, Καραμανλή, πούλησαν τα περισσότερα χρυσαφικά (π.χ. ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κ.λπ.), ήρθε η ώρα να δοθούν στους ιδιώτες τα υπόλοιπα, ακόμη και επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας που μέχρι χθες γενικά η σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας έθετε κόκκινη γραμμή πριν τις εκλογές του 2009 και αντιδρούσε να δοθούν σε ιδιώτες.

Θυμίζουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου, με επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό στις 8.4.2008, του ζητούσε να επιδιώξει «τον δημόσιο έλεγχο για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας της χώρας και να μην εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας την ξεπερασμένη και αποτυχημένη πολιτική που ακολούθησαν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη». Σήμερα, έλεγε στην ερώτηση ο Γ. Παπανδρέου, "όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης των αγορών για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ενώ λαμβάνουν μέτρα θωράκισης των στρατηγικών τους επιχειρήσεων...".
Λίγο πριν τις εκλογές του 2009, θυμόμαστε τον Παπανδρέου, τον Βενιζέλο, τον Μαγκριώτη να εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να δεσμεύονται ότι θα ακυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία για παραχώρηση ποσοστού της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες...
Ακόμη και στο κυβερνητικό πρόγραμμα η κυβέρνηση δεσμευόταν για πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ και ότι «στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για την κατοχύρωση του κοινωνικού και αναπτυξιακού τους ρόλου...».
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να πετάξει, στο καλάθι η κυβέρνηση όλες τις δεσμεύσεις της. Όλα ξεχάστηκαν μετά τις εκλογές του 2009, καθώς η κυβέρνηση, εξαπατώντας τους ψηφοφόρους, άρχισε να εφαρμόζει ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό, αντεργατικό πρόγραμμα χωρίς να νιώθει καμιά ντροπή και ενοχή που υλοποιεί πολιτικές χωρίς καμιά νομιμοποίηση. Όταν, λοιπόν, ο κόσμος μιλάει για ψεύτες του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση δωσίλογων, μπορεί κάποιος να αντικρούσει;
Αναφερόμαστε σε μια αφερέγγυα και ανεύθυνη κυβέρνηση, που δεν μας τιμά να την αφήνουμε να μας «Στροσκανιάζει».

Η κρισιμότητα της στιγμής

Η ανάγκη να μην διαλυθεί παραπέρα ο παραγωγικός ιστός της χώρας, να μην οδηγηθεί η χώρα σε παραπέρα ύφεση, αλλά να μπορέσει κάποια στιγμή να ανακάμψει,. Η ανάγκη να συγκρατηθούν και να μειωθούν μάλιστα ορισμένα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (π.χ. το ρεύμα για τον οικιακό καταναλωτή, που έχει γίνει πανάκριβο τα τελευταία χρόνια) επιβάλλει να προστατέψουμε σήμερα τις δημόσιες επιχειρήσεις που η κυβέρνηση οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση και μάλιστα να παλέψουμε ώστε να τις καταστήσουμε πραγματικά δημόσιες.
Η στιγμή είναι κρίσιμη αλλά και πολύ δύσκολη, αν πάρει κανείς υπόψη τους σημερινούς συσχετισμούς. Αν πάρει υπόψη ότι μας κυβερνά μία ακραία, αντιδραστική και επικίνδυνη κυβέρνηση.
Ειδικότερα με τη ΔΕΗ παίζεται μία κρίσιμη μάχη. Η ολιγαρχία του τόπου και οι φορείς της (π.χ. ΣΕΒ) προβάλλουν έντονα τις ιδιωτικοποιήσεις, η τρόικα ασκεί ισχυρές πιέσεις και μάλιστα ζητά τη συντριβή της ΓΕΝΟΠ, η κυβέρνηση διαμορφώνει καθημερινά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η Ν.Δ. συναινεί απόλυτα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των άλλων επιχειρήσεων.

Όμως δεν πρέπει να υπάρξει παραίτηση και ολιγωρία. Η αριστερά, το συνδικαλιστικό κίνημα, οι ενεργοί πολίτες και το καταναλωτικό κίνημα, οφείλουν να αντιδράσουν. Ακόμη και οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οφείλουν να μην πέσουν στην παγίδα του «διαίρει και βασίλευε». Όποια νίκη της ολιγαρχίας του τόπου και των αντιδραστικών δυνάμεων είναι σε βάρος συνολικά της εργατικής τάξης, όλων των κοινωνικών ομάδων, εργαζομένων και ανέργων. Το γεγονός ότι συνολικά η αριστερά καταδικάζει και αντιστέκεται σήμερα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το γεγονός ότι ακόμη και φορείς με μεγάλο ειδικό βάρος όπως η ΑΔΕΔΥ και το ΤΕΕ εναντιώνονται σε μια τέτοια εξέλιξη και στέκονται στο πλευρό του αγώνα της ΓΕΝΟΠ για τη μη ιδιωτικοποίηση, είναι ενθαρρυντικά αλλά δεν φτάνουν, γιατί ο αντίπαλος είναι ισχυρότατος.

Για την αντιμετώπιση των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα ισχυρότατο μέτωπο.

Πρωτοβουλίες, όπως αποφάσεις και συντονισμός σωματείων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, που αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις, ενεργοποίηση συνδικαλιστικών παρατάξεων και των ίδιων των εργαζομένων σε σωματεία που οι διοικήσεις δείχνουν αδράνεια, είναι επιβεβλημένα.
Στήριξη από τον ΣΥΝ και όλη την αριστερά κάθε πρωτοβουλίας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
Κανένας εφησυχασμός καμία αδράνεια. Κινητοποίηση των πολιτών με μηνύματα, e-mails, υπογραφές κ.λπ. Πολύ σημαντική είναι ιδιαίτερα η αναβάθμιση του ιδεολογικού αγώνα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία.
Τελειώνω το άρθρο μου με κάτι αυτονόητο για μένα, αλλά που δεν έχουμε χωνέψει όλοι. Για το μέτωπο κατά της πολιτικής του Μνημονίου. Όπως έγραψε χθες, στην "Αυγή" της Κυριακής (15/5) με σαφήνεια και με αίσθηση ευθύνης ο Θανάσης Καρτερός στο τέλος του άρθρου του: «Τέτοιες εποχές οτιδήποτε ενώνει, αλλάζει συσχετισμούς, δίνει προοπτικές. Το μέτωπο κατά της πολιτικής του Μνημονίου αλλά και κατά του φόβου έρχεται μ' άλλα λόγια πριν από τυχόν διαφωνίες για το ευρώ, για τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και για τον χαρακτήρα της επικείμενης επανάστασης...».
http://www.avgi.gr
===============================================
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ & ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ-ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,


Στις επικείμενες μετατάξεις ή μετατάξεις – μεταθέσεις για την κατηγορία ΔΟ1, που πρόκειται να κάνει σχετική επιτροπή επιλογής προσωπικού της Επιχείρησης, προτίθενται να λάβει υπόψη της μόνο τίτλους σπουδών, σχετικούς με τα αντικείμενα της Επιχείρησης.
Για την απόφασή της αυτή στηρίζεται αφενός στα πτυχία, που ζήτησε μέσω ΑΣΕΠ η Επιχείρηση για τις προσλήψεις της το 2007 και αφετέρου στο Π.Δ. 50, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 39, τεύχος 1ο της 5-3-2001), τ’ οποίο ορίζει τους τίτλους σπουδών, που θα λαμβάνονται υπόψη για τις προσλήψεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Το συγκεκριμένο Π.Δ. αποκλείει από τις προσλήψεις μία σειρά συναδέλφων των Επιστημονικών Θεωρητικών Σπουδών όπως Φιλολόγων, Θεολόγων, Γυμναστών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών κλπ., αλλά και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ (τμήματα Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Πολιτισμού).
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ Α.Ε. αναγνώριζε τους πτυχιούχους των παραπάνω Πανεπιστημιακών Τμημάτων και τους κατέτασσε στο επιστημονικό προσωπικό της κατά την πρόσληψή τους, εντάσσοντας τους στη ΔΟ1 κατηγορία (Πτυχιούχοι Διοικητικοοικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Θεωρητικής Κατεύθυνσης).
Επίσης μισθωτούς της, που προσλαμβάνονταν ως απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην εργασιακή τους σταδιοδρομία αποκτούσαν πτυχίο, τους μετέτασσε στην εν λόγω κατηγορία, τοποθετώντας τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο της κατηγορίας και χορηγώντας τους το σχετικό επίδομα Ανωτάτης Εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια, όχι μόνο αναγνώριζε την προσφορά τους στην υπηρεσία και στα διοικητικά αντικείμενά της, αλλά πολλούς από αυτούς τους προβίβαζε και σε ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας της ΔΕΗ Α.Ε..
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου μας στην επιτροπή επιλογής προσωπικού μετατάξεων ή μετατάξεων – μεταθέσεων, που συγκλήθηκε στις 4-5-2011, υπεραμύνθηκε της αξίας και διαχρονικής προσφοράς των μελών του ΣΕΠ, που ανήκουν στις προαναφερόμενες επιστήμες, στην Επιχείρηση και ζήτησε να μην παρεμποδισθεί και τώρα η μετάταξή τους στην επιστημονική (ΔΟ1) κατηγορία
Τέλος ο ΣΕΠ καλεί τη Διοίκηση, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλος αριθμός καταγεγραμμένων αναγκών για τη ΔΟ1 κατηγορία πανελλαδικά (187 άτομα συνολικά), να μην εμποδίσει τη μετάταξη 21 συναδέλφων των προαναφερομένων κλάδων, τη στιγμή που η γνώση και εμπειρία τους είναι πολύτιμη για την ευδοκίμηση της Επιχείρησης αφενός και αφετέρου ως ελάχιστου δείγματος αναγνώρισης της προσπάθειας που έκαναν για να σπουδάσουν, αλλά και δικαιοσύνης – ισοτιμίας, δαπανώντας κόπο, χρόνο και χρήματα, καθώς τα δίδακτρα των περισσοτέρων μισθωτών της του ΕΑΠ τα ενέκρινε και πλήρωσε η ίδια η Επιχείρηση.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ Ι. ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ Ε.
http://www.deisep.gr
============================================
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς : Γεν. Δ/ντη Παραγωγής Κοπανάκη Ιωάννη


Κ Γενικέ


Σας ενημερώνουμε ότι μετά την μετακίνηση των τριών συναδέλφων μας για την συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Δ/νσης εκπαίδευσης, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα όσο αφορά την επιτήρηση των μηχανών Diesel στις οποίες και υπηρετούν.
Ως εργαζόμενοι είμαστε υπέρ της οποιαδήποτε πρωτοβουλίας της επιχείρησης που αφορά εκπαίδευση εργαζόμενων υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια ενός προγραμματισμού ο όποιος θα μπορεί να συνδυάζει την εκπαίδευση, την οποία και θεωρούμε απαραίτητη, με την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα αυτή η αιφνίδια έλλειψη των τριών εργαζόμενων μας να δημιουργήσει άμεσο κίνδυνο όσο αφορά την επαρκή επιτήρηση των εγκαταστάσεων και βεβαίως της ασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού, με δεδομένο ότι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα πρέπει να επιτηρούν διπλάσιο αριθμό μηχανών.
Όπως αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο μας είναι αδύνατο να το δεχτούμε λόγο του ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε πρωτίστως την ασφάλεια των εργαζόμενων και των εγκαταστάσεων.
Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας διαφορετικά και μετά από την απόφαση του Δ.Σ. η οποία πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε ασφαλή κράτηση της μία μονάδος Diesel έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα παραπάνω.
Για το Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.: Ανδριανάκης Εμμ.

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: Παπαδογιωργάκης Γεώργιος
=============================================
Για την κατάσταση στη ΔΕΗ υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές και εν τέλει όλη η ελληνική κοινωνία, η οποία υπέκυψε στο λαϊκισμό»

Ξεπερνά τα όρια του Περιφερικού Συμβουλίου το ζήτημα που αφορά το μέλλον της ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για ένα θέμα με ευρύτερη πολιτική βάση και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι την κατάχρηση του όρου «δημόσιος χαρακτήρας» εκφράζοντας την ... αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, ενώ υποστήριξε ότι η ΔΕΗ οφείλει να υιοθετήσει ένα ανταγωνιστικό μοντέλο.
"Οι σημερινές συνθήκες κρίσης επιβάλλουν το στόχο της διάσωσης, ακόμα και αν στην πορεία υπάρξουν απώλειες" σημείωσε ο ο κ. Τατούλης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πρόσθεσε επιπλέον ότι λόγω της μη ανταγωνιστικότητάς της η ΔΕΗ έχει χάσει το στρατηγικό της χαρακτήρα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.
Για την κατάσταση αυτή υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές και εν τέλει όλη η ελληνική κοινωνία, η οποία υπέκυψε στο λαϊκισμό" προσέθεσε ο Περιφερειάρχης για να καταλήξει "Το μέλημα του συνδικαλισμού πρέπει να είναι η απρόσκοπτη εργασία μέσα σε πραγματικές συνθήκες".
Ο κ Τατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις ενάντια στην κρίση, γιατί όσο καθυστερεί η κατάσταση επιδεινώνεται. Η λογική πλέον ότι η ΔΕΗ αποτελεί δημόσιο αγαθό είναι λάθος, εφόσον αν αλλάξει το μάνατζμεντ παύει ο όρος χρήσης «δημόσιο».
Ενημέρωσε τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινείται με ταχείς ρυθμούς πάνω στο ζήτημα της πολιτικής της ενέργειας και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου, στη Σπάρτη συνάντηση του Περιφερειάρχη με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
http://sos-deimegalopolis.blogspot.com/
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: