Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ο Roberto പൊട്ടി μύλος με ιδιωτικοποίηση

Σε αναδίπλωση οι εγχώριοι παράγωγοι στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ,μετά το έντονο ενδιαφέρον από ξένους.
===========================================
Σχεδιάζουν πώληση όλων των μετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΗ
Προς τη μεγάλη απόφαση να πωλήσει ή ολόκληρο το ποσοστό του 51% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα ή, το πολύ, να κρατήσει ένα ποσοστό της τάξης του 15%, αλλά να παραχωρήσει ταυτοχρόνως και το μάνατζμεντ της επιχείρησης, οδηγείται η κυβέρνηση. Το έως χθες επιδιωκόμενο σενάριο της πώλησης του 17% και διακράτησης του 34% και του μάνατζμεντ από το Δημόσιο, έχει τεθεί ήδη εκ των πραγμάτων εκτός παιδιάς.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην Ισοτιμία του Σαββάτου, 21 Μαΐου 2011.
===========================================
Απεργίες ΓΕΝΟΠ από βδομάδα μαζί με το Μεσοπρόθεσμο
Τα «προεόρτια» των κινητοποιήσεών τους έκαναν πράξη χθες περίπου 100 εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι, αντιδρώντας στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα.
Τα μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συγκεντρώθηκαν στις 7.00 το πρωί στην είσοδο του υπουργείου, ζητώντας αντιπροσωπεία τους να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ αξιώνει το υπουργείο Οικονομικών να αποδώσει στη ΔΕΗ το 1,4 δισ. ευρώ που το κράτος της χρωστά από τις ανενεργές επενδύσεις, καθώς και τις οφειλές ύψους 135 εκατ. ευρώ που επίσης της οφείλουν φορείς του Δημοσίου.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει προαναγγείλει πως θα προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
*Από το βήμα του Economist, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, υπογράμμισε πως η ΔΕΗ ανέκαθεν αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θετικά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεσή του σε μία βίαιη, και συνεπώς άνιση και άδικη για τον καταναλωτή, απελευθέρωση της αγοράς.
«Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ ευνοήθηκαν»
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «η απελευθέρωση αυτή της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού παρατηρείται μέσω της απώλειας μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ τα τελευταία έτη, ως συνέπεια της διείσδυσης νέων προμηθευτών στην αγορά», συμπληρώνοντας ότι «η ασύμμετρη υλοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς έδωσε υπέρμετρα πλεονεκτήματα για στοχευμένη επιλογή πελατών στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί από εδώ και στο εξής η ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι απαραίτητη η σύνδεση της τιμής λιανικής με την τιμή χονδρικής, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να είναι συμβατή με το πραγματικό κόστος του παραγωγού.
*Στον κίνδυνο να διατηρηθεί το σημερινό μονοπώλιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ή να περάσει ο έλεγχος της αγοράς στα χέρια μίας νέας αποκλειστικά ιδιωτικών συμφερόντων επιχείρησης αναφέρθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ιταλικής Edison, Ρομπέρτο Πότι, διότι και στις δύο περιπτώσεις θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
*Η επικεφαλής της μονάδας για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο της γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ινγκε Μπέρναερτς, συνέστησε να καταργηθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι μονοπωλιακές καταστάσεις στον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, δύο μέτρα που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, αναφορικά με την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς.
ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
===================================
Προσκληση σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ
25/5/2011
====================================
ΔΕΗ: Μείωση κερδών 66,9% προβλέπει η Εθνική ΑΧΕ
Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αναμένεται μειωμένος κατά 6% στα 1,402 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 41,7% στα 305,1 εκατ. ευρώ
Πτώση κερδών της τάξης του 66,9% εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ (20/5) για τη ΔΕΗ στο α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης τα οποία προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στα 85,2 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αναμένεται μειωμένος κατά 6% στα 1,402 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 41,7% στα 305,1 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα εμφανίζει αυξημένα κόστη για καύσιμα (+36,1% στα 298 εκατ. ευρώ) και αγορές ενέργειας (+36,9% στα 182 εκατ. ευρώ), ενώ μειωμένο εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος για μισθοδοσία (-15,6% στα 298 εκατ. ευρώ).
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα ανακοινωθούν στις 26 Μαΐου, πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.
===============================================
Υπουργεία και δημόσιοι οργανισμοί οφείλουν 134,77 εκατ. στη ΔΕΗ

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επανέλαβαν χθες οι εργαζόμενοι προχωρώντας σε αποκλεισμό των εισόδων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έθεσαν εκ νέου αίτημα συνάντησής τους με τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η ΓΕΝΟΠ επισήμανε ότι για να πουλήσει η κυβέρνηση το “κορόιδο” τη ΔΕΗ θα πρέπει πρώτα το κράτος να της αποδώσει 1,4 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για “ανενεργές επενδύσεις” που μόνο από αύξηση τιμολογίων μπορούν να προέλθουν. Παράλληλα πρέπει να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από λογαριασμούς ρεύματος, που συνολικά ανέρχονται σε 134,77 εκατ. ευρώ (107,22 εκατ. ευρώ μόνο από υπουργεία) και χρονολογούνται ακόμα κι από το 1998.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ μόνο οι οφειλές του υπουργείου Υποδομών (περιλαμβανομένης της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών) ανέρχονται σε 46,63 εκ ευρώ (ενώ και άλλα 2,3 εκατ. οφείλονται από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και 6,7 εκ από την Αττικό Μετρό, αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών), 9,4 εκατ. από το ΓΕΣ, 1,5 εκατ. από το ΓΕΝ, 7,1 εκατ. από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική), 14,5 εκατ. από το υπουργείο Εσωτερικών, 4,41 εκ από το υπουργείο Δικαιοσύνης, 2,30 εκ από το υπουργείο Πολιτισμού, 3,80 από το υπουργείο Υγείας, 2,20 από το υπουργείο Παιδείας, 20,85 οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων κ.ά., ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η οφειλή για την ηλεκτροδότηση των σεισμόπληκτων, από το 2001 (4,70 εκατ.).
========================================
ΔΕΗ: Ο μύλος με ιδιωτικοποίηση και οι προσφυγές

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πάει για αργότερα. Η φαεινή ιδέα του ΥΠΕΚΑ να συνδέσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με την "ιδιωτικοποίηση" της δημόσιας επιχείρησης έχει ανάψει πολλά λαμπάκια.
Εκτός από τους εγχώριους παίκτες, και οι διεθνείς δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να προβάλλονται παρόμοια επιχειρήματα τη στιγμή όπου είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται.
Το Εuro2day έχει ήδη γράψει ότι η απάντηση που ετοιμάζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο από την επιτροπή απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.
Χθες, πάντως, στο συνέδριο του Economist, , αντιπρόεδρος της ιταλικής Edison, που "άπλωσε πολύ τραχανά" στην Ελλάδα με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (με τα ΕΛΠΕ), δεν έκρυψε μιλώντας με δημοσιογράφους ότι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από όσα γνωρίζει το Euro2day, η κίνηση αυτή της Edison έχει προκαλέσει από εκνευρισμό έως έντονη δυσαρέσκεια στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Χθες επιχειρήθηκε προσέγγιση της υπουργού ΠΕΚΑ από τον κ. Potti, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.
Σημασία έχει ότι οι θέσεις τόσο της επιτροπής όσο και των ανεξάρτητων παραγωγών, για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, είναι ταυτόσημες. Ότι δηλαδή η δεσπόζουσα εταιρία, η ΔΕΗ, δεν μπορεί να ελέγχει μονοπωλιακά ενεργειακές πηγές, όπως λιγνίτη και νερό, στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση οι άλλοι παίκτες.
Η βασική αυτή αρχή δεν μπορεί να καλυφθεί από τα περιώνυμα swaps ποσοτήτων ηλεκτρικού που προωθεί η ΔΕΗ, έτσι όπως προωθούνται. Οι επόμενες κινήσεις, λοιπόν, σε επίπεδο αγοράς και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν υπ' όψιν τους τις παραπάνω παραμέτρους.
Γι' αυτό, περιμένετε στο ακουστικό σας.
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: