Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για παράδειγμα, σε δεύτερη φάση θα υποστούν τις όποιες περικοπές (με μικρές ίσως διαφοροποιήσεις)

Βάζουν χέρι στο 13ο - 14ο μισθό και στα επιδόματα σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ
Σκληρές μισθολογικές περικοπές σε ΔΕΚΟ και εν γένει εταιρείες του Δημοσίου, άμεσα στις μη εισηγμένες και στη συνέχεια και στις εισηγμένες, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής και το νέο συμπληρωματικό πακέτο για την κάλυψη της υστέρησης που παρατηρείται για το 2011.
Παρά το γεγονός ότι μέτρα «γράφονται και σβήνονται», υπάρχει σαφής κατεύθυνση για αποφάσεις άμεσης απόδοσης και τέτοιες θεωρούνται, όπως έδειξε και η εμπειρία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του μνημονίου, κυρίως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη, υπό την πίεση των δανειστών, να προχωρήσει σε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού σε όλες τις εταιρείες του δημοσίου, κατά το πρότυπο των όσων επιβλήθηκαν στο στενό δημόσιο τομέα. Επίσης θα προχωρήσει σε μείωση, επιπλέον των παλαιών μειώσεων, κατά 10% σε όλα τα επιδόματα.
Για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τις διοικήσεις τους να προσαρμόσουν τις μισθολογικές δαπάνες τους στα όσα θα εφαρμοστούν στις μη εισηγμένες. Με βάση αυτό το σενάριο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για παράδειγμα, σε δεύτερη φάση θα υποστούν τις όποιες περικοπές (με μικρές ίσως διαφοροποιήσεις) θα υποστούν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ και των λοιπών μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει επιστολή στις εισηγμένες στις οποίες έχει πλειοψηφικό ή όχι πακέτο ζητώντας να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των μισθών και του λειτουργικού τους κόστους. Τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται εντυπωσιακά και η πίεση τώρα θα είναι έντονη.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, «μαχαίρι» θα πέσει ακόμα και στους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων (μεταξύ των οποίων και εκείνα που αφορούν τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες κ.λπ.).
Σκληρές αποφάσεις στο μέτωπο των ΔΕΚΟ αναμένονται και όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων. Η τρόικα ζητά πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις, θέλει μάλιστα στη λίστα να μην περιλαμβάνονται μόνο ελλειμματικοί φορείς αλλά και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Για να πωληθούν έναντι υψηλότερου αντιτίμου ζητείται να περιοριστεί το προσωπικό τους.
Αποκρατικοποιήσεις
Τέλος, σε ότι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα αποτελεί μέρος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για πολλές από τις περιπτώσεις.
Για τη ΔΕΠΑ, προωθείται η πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο αλλά δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση αν θα αποσπαστεί πρώτα ο ΔΕΣΦΑ για να πουληθεί με ξεχωριστή διαδικασία ή όχι. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά, ακόμα και η παντελής αποχώρηση, σταδιακά, του δημοσίου από την επιχείρηση, όπως πρόκειται να συμβεί με τον ΟΤΕ. Πιθανότερο ωστόσο είναι να περιληφθεί στο πρόγραμμα η πώληση του 17% με είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα έχει option για μελλοντική πώληση και για το management. Στο πρόγραμμα μπαίνει πλέον και η παραχώρηση δικαιωμάτων για την δημιουργία αποθήκης αερίου στα παλιά κοιτάσματα του Πρίνου, παρότι τα προβλήματα που μένουν να επιλυθούν είναι σύνθετα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το σχήμα μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η πώληση των συμμετοχών του στις ΔΕΚΟ, θα είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία θα εισφερθούν μετοχές, περιουσία κ.λπ. και η διαχείριση της οποίας θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο φορέα. Τα νέα δάνεια που θα λάβει η χώρα θα έχουν ως εγγύηση την περιουσία που θα εισφερθεί στην εταιρία ειδικού σκοπού.
================================
Την έχει “ξεχάσει” το Δημόσιο...
Προίκα 1 δισ. σε όποιον πάρει τη ΔΕΗ!

H χτεσινή ολιγόωρη κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συνοδεύθηκε από μία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας η οποία, ομολογουμένως, δεν είχε τις συνήθεις κορώνες που χρησιμοποιούνται για να διατρανωθεί η αντίθεση των εργαζομένων στην προοπτική αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Ωστόσο, η ΓΕΝΟΠ έθιγε ένα ξεχασμένο “από τα παλιά” ζήτημα: τις λεγόμενες “ανενεργείς επενδύσεις” – χρησιμοποιούμε τον όρο με την κλασική του χροιά, δηλαδή η “ανενεργός” και όχι το κακόηχο “η ανενεργή” που χρησιμοποιείται πια κατά κόρον - που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΗ και οι οποίες χαρακτηρίζονται έτσι επειδή κατά καιρούς η Πολιτεία είχε υποχρεώσει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού να τις κάνει, παρόλο που με βάση επιχειρηματικά κριτήρια “δεν έβγαιναν”.

Στην ανακοίνωσή της, λοιπόν, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μιλούσε για ένα ποσό της τάξης των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει επιδικάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ΔΕΗ και το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να εισπραχτεί από την επιχείρηση. Τελευταία φορά που είχαμε ακούσει για αυτές τις επενδύσεις ήταν το 2006, επί διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Μανιατάκη, ο οποίος είχε – αν δεν απατώμαι, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης – αναρωτηθεί “πότε επιτέλους θα μας αφήσουν να εισπράξουμε αυτά τα χρήματα;”

Σιγά μην τ’αφήσει...

Η Ομοσπονδία έθεσε το εξής ερώτημα: μήπως, εφόσον η ΔΕΗ αποκρατικοποιηθεί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα “δωράκι” προς τον στρατηγικό εταίρο που θα επιλεγεί; Γιατί, όντως, αποκλείεται ένας ιδιώτης να μην διεκδικήσει μέχρι τέλους αυτό που του ανήκει, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το ψάξαμε, λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα λίγο παραπάνω και, όσο κι αν δεν μας αρέσει ο όρος “δωράκι”, σίγουρα πρόκειται για μια γενναία …λανθάνουσα προίκα!

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για απόφαση του 2002, η οποία αφορούσε επενδύσεις όπως η κατασκευή συγκεκριμένων θερμοηλεκτρικών μονάδων, η δημιουργία υποδομών γύρω από αυτές καθώς και η προνομιακή τιμή ηλεκτροδότησης της τότε “Πεσινέ” στην Βοιωτία.

Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, από τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί, περί το μισό δισεκατομμύριο ενδέχεται να θεωρηθεί ότι έχει παραγραφεί, καθώς η απόφαση αναφερόταν στην επιστροφή του έως το 2006.

Ωστόσο, περί τα 920 εκατ. ευρώ, τα οποία αναφέρονται στην κατασκευή εργοστασίων, ορίζεται ότι πρέπει να έχουν αποδοθεί στην ΔΕΗ έως το 2015. Άρα ...μια χαρά διεκδικήσιμα είναι ακόμη και, φυσικά, αν πει κανείς ότι δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, το αντεπιχείρημα είναι “ίσως, αλλά όποιος τα κυνηγήσει μπορεί να πετύχει κάτι άλλο”...

Φαίνεται, λοιπόν, ότι όντως ανοίγει ένα ζήτημα που θα προβληματίσει, ενδεχομένως, και πολιτικά πρόσωπα στη διάρκεια των ζυμώσεων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, για την οποία οι αντιδράσεις ήδη έχουν εκδηλωθεί ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Δυτική Μακεδονία, όπως ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης της Κοζάνης αλλά και ο κ. Γιώργος Λιάνης της Φλώρινας.

Υπάρχουν, δε, και άλλα δύο – προφανώς δεν είναι τα μόνα – ντεσού: πρώτον, ότι τα συγκεκριμένα ποσά είχε υποδειχθεί να εισπραχθούν μέσω της επιβολής τέλος στο ρεύμα, προοπτική με την οποία αντιτίθεται η ΓΕΝΟΠ, η οποία ζητεί από την κυβέρνηση να βρει άλλη λύση.

Και δεύτερον, ότι η συγκεκριμένη απόφαση των βρυξελλών είχε επιδοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν υπουργός ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου...
===================================
ΔΕΗ: Στα 32,8 ευρώ η πιθανή τιμή εξαγοράς ποσοστού (UBS)
Η ανάγκη να συμμορφώσουν τα δημοσιονομικά τους πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, μπορεί να δώσει το έναυσμα για πωλήσεις κρατικών μεριδίων συμμετοχής, εκτιμά η UBS σε ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό κλάδο των utilities.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ένας από τους πιθανούς στόχους είναι η ΔΕΗ. Μάλιστα, τονίζει ότι από το όλο mood εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα δημιουργηθεί, η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να σημειώσει άνοδο μέχρι και 219%, με πιθανή τιμή εξαγοράς τα 32,8 ευρώ.
Όπως επισημαίνει η UBS, η κρίση χρέους στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αναδιατάξεις σε ό,τι αφορά σε κρατικές συμμετοχές και να δημιουργήσει στόχους που μέχρι πρότινος, θα ήταν αδιανόητοι.
Ακόμη, τονίζει πως η ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών ή συγκράτησης στις αυξήσεις των τιμών, έχει «τιμωρήσει» τις εταιρείες με υπερβολική έκθεση στις τοπικές αγορές τους.
Πηγή:www.capital.gr
=====================================
Δύο σενάρια για τη ΔΕΗ
Με δύο σενάρια για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Η ασφυκτική πίεση της τρόικας υπαγορεύει την πλήρη απεμπλοκή του δημοσίου από την εταιρία, ενώ οι έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων φέρνουν πιο κοντά σκέψεις για τμηματική ιδιωτικοποίηση, κατά το μοντέλο του ΟΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να ανοίξει μέσα στο 2011, εάν η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα «οδηγεί» προς την κατεύθυνση την πλήρους αποχώρησης του Δημοσίου από τη ΔEH, καθώς είναι η επιλογή που μπορεί να φέρει τα μεγαλύτερα έσοδα.
====================================
Ζητείται «μάντης» για την περίπτωση της ΔΕΗ !

Αν σας πει κάποιος ότι γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με τη ΔΕΗ, αν δηλαδή θα πουληθεί πακέτο μετοχών της στο Χρηματιστήριο, αν θα προτιμηθεί στρατηγικός επενδυτής ή θα παραχωρηθεί το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής σε τρίτους, μην τον πιστέψετε. Γιατί, τα πάντα αυτή τη στιγμή γύρω από τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας είναι ανοικτά.
Καταρχήν, η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα εξήγγειλε ότι το 2012 θα αποκρατικοποιήσει ποσοστό 17% από το μερίδιο που κατέχει το Δημόσιο, μειώνοντας το μερίδιό του από το 51% σήμερα, στο 34%.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός φωτογράφισε μια διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου, διευκρινίζοντας ότι το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο. Ακολούθησε η διαρροή σεναρίων, το Σαββατοκύριακο συγκεκριμένα, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας βρίσκονταν στο φόρτε τους, ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχείρηση. Και την Τρίτη από το συνέδριο του Economsit στο Λαγονήσι, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο ακόμη και για πλήρη εξάλειψη του μεριδίου του Δημοσίου από εταιρείες εισηγμένες στο Χ.Α., όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ…
Τα περί αναβολής για τους λιγνίτες…
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα υπό την προοπτική της αποκρατικοποίησης έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να παγώσει τη διαδικασία για το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, και να αναβάλλει μέχρι νεωτέρας τη παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής της παραγωγής σε τρίτους, προκειμένου να μην απαξιωθεί η επιχείρηση, αφού βρίσκεται σε φάση πώλησης των μετοχών της.
Τα δίκτυα και το ενεργειακό νομοσχέδιο
Η Βρυξελλιώτικη απάντηση ακόμη εκκρεμεί, αλλά την ίδια ώρα έχει τεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση (που λήγει στις 5 Ιουνίου) το ενεργειακό νομοσχέδιο με το οποίο η Ελλάδα εναρμονίζει τη νομοθεσία της με το λεγόμενο «3ο Ενεργειακό Πακέτο», και το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό των δικτύων σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από τις μητρικές τους εταιρείες, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ.
Μάλιστα το ίδιο νομοσχέδιο μιλά για τη δυνατότητα εισόδου στη θυγατρική που θα ελέγχει τα δίκτυα της ΔΕΗ, ιδιωτικών κεφαλαίων, όχι μέχρι του 49% όπως ανέφερε το αρχικό προσχέδιο, αλλά χωρίς προς τα πάνω «πλαφόν».
Ταυτόχρονα χθες, από το βήμα του Economist, Έλληνες και ξένοι επενδυτές εξέφρασαν το φόβο ότι η αποκρατικοποίηση μπορεί να αποβεί σε βάρος του ανοίγματος της αγοράς, αφού αυτή θα παραμείνει κλειστή, ακόμη και αν εισέλθει στη ΔΕΗ ένας στρατηγικός επενδυτής. Δηλαδή οι λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά να περάσουν από τα χέρια του Δημοσίου στον έλεγχο ενός ισχυρού ιδιώτη, άρα το μονοπώλιο να συνεχίσει να υφίσταται, έστω με άλλη μορφή και άλλο ιδιοκτήτη.
Στο τέλος της ημέρας μπορεί και να μην υπάρχει ΔΕΗ..
Τι συμπεραίνει κανείς από τα παραπάνω ; Ότι είναι τα πάντα ανοικτά. Από το να γίνουν λίγα, μέχρι και όλα. Σε μια τέτοια περίπτωση, στο τέλος της ημέρας (2012) θα έχει δοθεί σε ιδιώτες πλειοψηφικό πακέτο της μητρικής εταιρείας, σε άλλους θα έχει δοθεί το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, και σε κάποιους άλλους μικρό ή μεγαλύτερο πακέτο μετοχών από τα δίκτυα μεταφοράς. Δηλαδή μπορεί και να μην υπάρχει καθόλου ΔΕΗ (έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα).
Όλα λοιπόν "παίζουν", βρίσκονται στο τραπέζι, και μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρο δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση δεν έχει ένα «στάνταρ» σχέδιο. Αναλόγως των πιέσεων που της ασκούνται πότε μιλάει για την πώληση του 17% πότε για παραπάνω ποσοστού, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη απαντήσει στο ελληνικό αίτημα περί αναβολής, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει αν οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη παρούσα κυβέρνηση ή από την επόμενη.…
Γιώργος Φιντικάκης
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: