Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

(300 εκατ το 17% της δεη)583 εκατ. θα πληρώσει η ΔΕΗ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων


Μεγαλόπολη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΔΕΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί της Παρασκευής η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα τοπικά συνδικάτα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.
Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τους πολίτες της Μεγαλόπολης και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση επισημαίνοντας ότι, «η υπόθεση της ΔΕΗ είναι υπόθεση όλων μας».


=====================================
(300 εκατ το 17% της δεη)
=====================================
583 εκατ. θα πληρώσει η ΔΕΗ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ



Ξεκινά έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες σχεδιασμών και υπαναχωρήσεων το μεγαλεπήβολο έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας μέσω υποβρύχιου καλωδίου.
Η ΔΕΗ δημοσίευσε το σχετικό διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου που, εφόσον δεν σκοντάψει σε νέα περιβαλλοντικά ή οικονομικά εμπόδια μπροστά του, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2015 με αρχές του 2016.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη μαζί με τις παράλληλες επενδύσεις για την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 583 εκατ. ευρώ (η ΔΕΗ θα επιχορηγηθεί με 218,6 εκατ. ευρώ).
Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα διασφαλίσει την ομαλή ηλεκτροδότηση στα νησιά Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, αλλά και στα μικρότερα που είναι συνδεδεμένα με τη Νάξο, σε συνθήκες αυξανόμενης ζήτησης σε τουριστικές περιοχές. Παράλληλα θα επιτρέψει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (κυρίως αιολικά πάρκα), οι οποίες και θα υποκαταστήσουν τις ρυπογόνες αυτόνομες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι εγκαταστημένες σήμερα σε Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Κύθνο.
Για την υλοποίηση του έργου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, ακόμη και αν χρειαστούν παρεκκλίσεις, ή ακόμη και αλλαγές περιβαλλοντικών όρων, μεταξύ των οποίων αποχαρακτηρισμοί δασών, αλλαγές χρήσεων γης, αδειοδότηση υποσταθμών κ.ά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΔΕΗ, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο διαγωνισμός αφήνει περιθώρια για την υλοποίηση της διασύνδεσης είτε με υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος, είτε με εναλλασσόμενου. Στη δεύτερη περίπτωση στη διασύνδεση θα ενταχθεί και το νησί της Κύθνου.
Η πόντιση του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με βρόχο, ώστε να περιλάβουν την Τήνο και την Ανδρο, που είναι ήδη συνδεδεμένες μέσω της Καρύστου. *
====================================
Οι διαμαρτυρόμενοι έκοψαν το ρεύμα στη ΔΟΥ
Πολύωρη κατάληψη της Εφορίας Κοζάνης από εργαζόμενους της ΔΕΗ


Σε πεντάωρη κατάληψη της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Εφορία) Κοζάνης, προχώρησαν σήμερα εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μέλη του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Σπάρτακος» και στελέχη της ΓΕΝΟΠ.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαμαρτυρόμενοι έκοψαν το ρεύμα στη ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετηθεί το κοινό.
«Η πολύωρη κατάληψη και διακοπή του ρεύματος στην Εφορία Κοζάνης ήταν συμβολική, καθώς οι οφειλές της κυβέρνησης προς τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 145 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης και πρόσθεσε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.
==========================================================
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ
του Παππά Θωμά
Γ.Γραμ. ΣΔΜ ΔΕΗ
Μελος ΔΣ ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ


=========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: