Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011
Με "τσαγανό" και στην αποχώρησή της η Τίνα Μπιρμπίλη
====================================
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Ζητά συνάντηση με Βενιζέλο
Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον ΥΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου πριν από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ζητά με ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Στην ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφέρει ότι για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, "ως υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση", απευθύνει αίτημα "άμεσης συνάντησης (εκ των πραγμάτων μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι) τόσο με τον κ. τον κ. Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και το μέλλον της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας μας".
===========================================
- Βρε (ξανά)καλώς τονε κι ας άργησε....
=====================================================
Με "τσαγανό" και στην αποχώρησή της η Τίνα Μπιρμπίλη
Έχει αρχές, έχει πολιτική άποψη, έχει και «τσαγανό» η Τίνα Μπιρμπίλη. Το απέδειξε με όσα είπε παραδίδοντας στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου το χαρτοφυλάκιό της. Παρότι συμφωνώ μαζί της, δεν ασχολούμαι με την ουσία των όσων είπε- ο καθένας επ΄αυτών έχει τη δική του άποψη - σχολιάζω όμως τα εξής: Δεν φοβήθηκε να μιλήσει για τα καυτά θέματα, οριοθέτησε με «δυο κουβέντες» αλλά με σαφήνεια τα πολιτικά διλλήματα αλλά και τις απαντήσεις στη σχέση περιβάλλοντος – ανάπτυξης, υπερασπίστηκε με λίγα λόγια, τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε πριν από 1,5 χρόνο επικεφαλής του νεοσύστατου τότε υπουργείου. Την είχαμε κάποτε χαρακτηρίσει από αυτή τη στήλη «αντράκι», με την καλή έννοια, και νομίζω ότι τον… υποστηρίζει το χαρακτηρισμό. Μακάρι κι άλλοι, από τους μόνιμους της πολιτικής, να έδειχναν αντίστοιχες πολιτικές αρετές…
========================================
Η Τίνα έφυγε «καρφώνοντας»
Τρία «καρφιά», επεφύλαξε η Τίνα Μπιρμπίλη στην ομιλία της κατά την παράδοση του υπουργείου Περιβάλλοντος στον πρώην «τσάρο» του μνημονίου.
Το πρώτο «καρφί» ήταν ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης προωθούνται πολιτικές σε βάρος του περιβάλλοντος με το πρόσχημα της ανάπτυξης κι έτσι δίνεται το φιλί της ζωής στο παρωχημένο μοντέλο που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Η Μπιρμπίλη ευχήθηκε μάλιστα να μην υποσταλεί η σημαία της πράσινης ανάπτυξης.
Το δεύτερο «καρφί» ήταν για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων που προωθούσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, ρύθμιση που έφτασε στα άκρα τις σχέσεις της Μπιρμπίλη με το Μέγαρο Μαξίμου. «Πιστεύω βαθιά» είπε απευθυνόμενη στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος «ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει την αυθαιρεσία και να δίνει υπεραξία σε όσους έχουν παρανομήσει». Κάλεσε, μάλιστα, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από το νέο του πόστο να εφαρμόσει απλώς τον ισχύοντα νόμο και να δει το θέμα σε όλες του τις εκφάνσεις και όχι μόνο με λογιστική αντίληψη.
Το τρίτο «καρφί» ήταν για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας η παρουσίαση του οποίου είχε προγραμματιστεί για τις 6 Ιουλίου. Σχέδιο στο οποίο, όπως είπε η Τίνα Μπιρμπίλη, δεν προβλέπονται νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Αθήνα, παρά τις περί του αντιθέτου ισχυρές πιέσεις των εργολαβικών συμφερόντων.
ΒαΜπ
http://topontiki.gr
=========================================
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ είχε αρκετές φορές έρθει σε κόντρα με την - πρώην πλέον - υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Στα ενεργεικά θέματα, η βασική αντίθεση είχε προκύψει σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η κ. Μπιρμπίλη εφέρετο ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν είχε, κατά κανόνα, ενημέρωση και συννενόηση για τις πρωτοβουλίες και επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα. Η ίδια είχε πάντα την άποψη ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, όπως άλλωστε και τα δίκτυα ενέργειας, γεγονός που της είχε εξασφαλίσει καλή σχέση με το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω έβλεπε ως κόκκινο πανί τον κ. Παπακωνσταντίνου. Η κόντρα της κ. Μπιρμπίλη με τον τότε υπουργό Οικονομικών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είχε εκδηλωθεί και κατά την αρχική παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο περιλαμβανόταν η πώληση του 17% της επιχείρησης. Εκεί η - πρώην πλέον - ΥΠΕΚΑ είχε αναπτύξει την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να πουληθεί ποσοστό της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να παραχωρηθεί ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής της (διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη). Η παρότρυνση του κ. Παπανδρέου ήταν "να το δούνε" με αποτέλεσμα πράγματι να σταλεί σχετική επιστολή στην Κομισιόν και να παγώσει η παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής.
Επί του θέματος να αναφερθεί τέλος, ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την προηγούμενη ιδιότητά του, είχε προ τριών ημερών, μιλώντας στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την τρόικα για να παραμείνει ο μετοχικός έλεγχος του δημοσίου σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, και η ΕΥΑΘ.
Άλλες μεγάλες κόντρες της Τίνας Μπιρμπίλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήταν εκείνες που αφορούσαν την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και, πρόσφατα, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Με τη ΓΕΝΟΠ και το Ν. Φωτόπουλο οι σχέσεις του νέου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίου έχουν περάσει από χίλια κύματα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είχε αποκαλύψει τις φωτογραφίες, όταν ο νέος επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ, ήταν παρών στα γραφεία της ΔΕΗ όταν η ΓΕΝΟΠ είχε "εισβάλει" στο Δ.Σ. της επιχείρησης επί Αθανασόπουλου. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τους έφερε αντιμέτωπους. Και από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ο Παπακωνσταντίνου ως υπουργός οικονομικών είχε «ακούσει» τα πιο πολλά από τους ΓΕΝΟΠίτες.
http://www.energypress.gr
==================================================
Κατά μία άποψη, η τοποθέτηση Παπακωνσταντίνου στο συγκεκριμένο υπουργείο έγινε για να τρέξουν πιο γρήγορά οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα αυτό. «Δεν υπάρχει και τίποτε άλλο που να αξίζει να πωληθεί», τονίσθηκε χαρακτηριστικά. Βέβαια, καθώς ο νέος ΥΠΕΚΑ δεν έχει ερείσματα στα συνδικάτα εκτιμάται ότι «μάλλον θα χάσει τον ύπνο του ο Φωτόπουλος».
=====================================
(έχει την βουλευτική ασυλία)
=====================================
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου