Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

δημιουργία ενός μητρώου κακοπληρωτών


«Επιδημία» απλήρωτων λογαριασμών

Η «επιδημία» του «δεν πληρώνω» έχει προσβάλει και τις ιδιωτικές εταιρείες. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που φεύγουν από τη ΔΕΗ και μετακινούνται στις ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς προηγουμένως να εξοφλούν τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αύξησε κατά 30%, στα 45 εκατ. ευρώ, τις προβλέψεις για επισφάλειες από απλήρωτους λογαριασμούς το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ για όλη τη χρονιά βλέπει τα «φέσια» να αγγίζουν τα 200 εκατ.ευρώ
Της Μανταλένας Πίου
Σε εφιάλτη για τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εμπορίας ηλεκτρισμού απειλεί να εξελιχθεί η άρνηση των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος είτε από πραγματική αδυναμία είτε όχι. Το φαινόμενο που «κτύπησε» πρώτα τη ΔΕΗ το 2010, με αποτέλεσμα θεαματική αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών, μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις όταν ψηφιστεί το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι δεν θα διακόπτεται η παροχή ρεύματος στις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, ακόμα και όταν δεν πληρώνουν.
Η ΔΕΗ αύξησε κατά 30%, στα 45 εκατ ευρώ, τις προβλέψεις για επισφάλειες από απλήρωτους λογαριασμούς το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, που σημαίνει ότι για όλη τη χρονιά βλέπει τα «φέσια» να αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Σαν ποσοστό επί του τζίρου η ΔΕΗ προσπαθεί να διατηρήσει το ποσοστό των απλήρωτων λογαριασμών σε ελέγξιμα επίπεδα, γύρω στο 3,5% υπολογίζοντας μόνον αυτούς που έχουν καταστεί οριστικά ληξιπρόθεσμοι. Τα ποσοστά όμως θα ήταν πολύ υψηλότερα, πάνω από το 6% και ίσως κοντά στο 10%, αν συνυπολογιστούν οι καθυστερημένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή οι διάφοροι διακανονισμοί και βέβαια οι οφειλές οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Η επιδημία του «δεν πληρώνω» έχει προσβάλει και τις ιδιωτικές εταιρείες. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που φεύγουν από τη ΔΕΗ και μετακινούνται στις ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς προηγουμένως να εξοφλούν τη ΔΕΗ. Πληρώνουν τους πρώτους λογαριασμούς στον νέο πάροχο και μετά σταματούν, εκμεταλλεύομενοι τις τεχνικές αδυναμίες του συστήματος, που δεν μπορεί να τους εντοπίσει γρήγορα ή να κόψει άμεσα το ρεύμα κ.λπ.
Καταστήματα
Σε όλα αυτά προστίθενται τα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν, οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους, τα ξενοίκιαστα σπίτια, οι παράνομες συνδέσεις που κάνουν πολλοί οικιακοί καταναλωτές όχι μόνον με καλώδια δημοσίων οργανισμών αλλά ακόμα και σε συνεννόηση με τον γείτονα, προκειμένου να μοιραστούν τα πάγια και τις διάφορες άλλες χρεώσεις. Τελευταία, έχουν αρχίσει οι ιδιοκτήτες εξοχικών ή δεύτερων σπιτιών να ζητούν τη διακοπή της σύνδεσης και όπως εκτιμά στέλεχος της ΔΕΗ από το Σεπτέμβριο και μετά η τάση αυτή μπορεί να ενταθεί σημαντικά, με συνέπειες στα έσοδα όχι μόνον για τον πάροχο της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τους τοπικούς δήμους, την ΕΡΤ, το τέλος υπέρ ΑΠΕ και όλους όσοι πληρώνονται μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός μητρώου κακοπληρωτών, ενός «ηλεκτρικού Τειρεσία» που θα καταγράφει τουλάχιστον όσους μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς να πληρώνουν, όσους συστηματικά δεν πληρώνουν και ενδεχομένως όσους εντοπίζονται με παράνομες συνδέσεις, ενώ προσπάθειες γίνονται να εξειδικευτούν όσο γίνεται περισσότερο οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους λεγόμενους «ευάλωτους ή ενεργειακά φτωχούς καταναλωτές» ώστε να μην υπάρξουν καταστρατηγήσεις όταν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος, που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το δίχτυ προστασίας των καταναλωτών, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία.
Για τη ΔΕΗ το πρόβλημα είναι οξύτερο γιατί με βάση το νομοσχέδιο υποχρεούται να λειτουργήσει και ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου, που σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να πάρει πίσω στο πελατολόγιό της όσους έχουν απορριφθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες επειδή δεν εξόφλησαν και βέβαια να συνεχίσει να παρέχει ρεύμα σε καταναλωτές που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, με την προϋπόθεση ότι θα εμπίπτουν στα ασαφή προς το παρόν όρια της ομάδας των ευάλωτων καταναλωτών. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι τα κριτήρια για τους ευάλωτους καταναλωτές θα είναι πολύ πιο αυστηρά και περιοριστικά σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν για τον προσδιορισμό των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Φεύγουν από τη ΔΕΗ
Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που φεύγουν από τη ΔΕΗ και μετακινούνται στις ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς προηγουμένως να εξοφλούν τη ΔΕΗ.
Ηλεκτρικός Τειρεσίας
Εξετάζεται η δημιουργία ενός μητρώου κακοπληρωτών, ενός «ηλεκτρικού Τειρεσία» που θα καταγράφει τουλάχιστον όσους μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς να πληρώνουν
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111363232
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: