Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η οικονομία και γιατί "ναι μπορούμε"από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Συνάντηση Βενιζέλου - ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Διερευνητική συνάντηση είχε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τα μέλη της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία κράτησε σχεδόν μία ώρα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, καθώς οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αντιδρούν στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, και έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις. Το πρωί της Κυριακής, οι εργαζόμενοι αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα περιθώρια αλλαγών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος σημείωσε ότι «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για συμφωνία».
Οι εργαζόμενοι μέχρι στιγμής επιμένουν στην πραγματοποίηση της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με πιθανές ολιγόωρες διακοπές ρεύματος.Πηγή: ΝΕΤ
Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου
Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου
===================================
Verba volant, scripta manent.(Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν.)

Χειμώνας 2008
Η οικονομία και γιατί "ναι μπορούμε"από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Η ΝΔ απέτυχε παταγωδώς να διατηρήσει τα κεκτημένα. Το μέγεθος της αποτυχίας είναι πρωτοφανές. Η φορολογική καταιγίδα που πρόσφατα ανακοινώθηκε δεν επαρκεί να θεραπεύσει την αστοχία της στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Αναμένονται νέα μέτρα εντός των προσεχών μηνών. Σε άλλες χώρες σε ώρα κρίσης οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για να τονώσουν την οικονομία και να στηρίξουν το εισόδημα των πολιτών. Η δική μας κυβέρνηση κάνει το αντίθετο! Η φορολογική αφαίμαξη την ώρα της επιβράδυνσης της οικονομίας θα οξύνει τα προβλήματα των νοικοκυριών.
Η τωρινή κρίση είναι πολύπλευρη: δημοσιονομική, παραγωγική, κοινωνική. Είναι επίσης κρίση εμπιστοσύνης και προσδοκιών εκ μέρους των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Κανείς δεν ελπίζει πια σε τίποτα από την παρούσα κυβέρνηση, παρά μόνο κι άλλα δεινά. Και το καλόπιστο ερώτημα σε πολλά χείλη είναι: "υπάρχει διέξοδος";

Η Εφημερίδα αυτή εκδίδεται από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου και διανέμεται δωρεάν


===============================================
Τα κρυφά... χαρτιά για τη ΔΕΗ

Τα σχέδια και οι προτεραιότητες του Γ. Παπακωνσταντίνου
Mε όλα τα σενάρια και τα μέτωπα ανοικτά παραλαμβάνει τον φάκελο ΔΕΗ και τον τομέα της ενέργειας ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το «καυτό» χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων από την άλλη θέση και οπτική.
Ετσι, άμεσα αντιμέτωπος πια με τη ΓΕΝΟΠ, το συνδικάτο των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, που διαφωνεί κάθετα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση αλλά και τις ενστάσεις που διατύπωνε η πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρπίλη για τη διατήρηση των ενεργειακών δικτύων στον έλεγχο του Δημοσίου ο κ. Παπακωσταντίνου έρχεται να κάνει πράξη τις προηγούμενες εξαγγελίες για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και του 17% των μετοχών και να προχωρήσει το ενεργειακό νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό των δικτύων.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δύο ημέρες πριν τον ανασχηματισμό, σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις ως υπουργός Οικονομικών, στη συνεδρίαστη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Παπακωνσταντίου είχε δηλώσει ότι είναι σε επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου να διατηρηθεί από το Δημόσιο ο μετοχικός έλεγχος των ΔΕΚΟ, στους τομείς της Ενέργειας και των Υδάτων. Σε περίπτωση που η αναφορά αυτή δεν ήταν ένα φραστικό τέχνασμα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο η τρόικα να πάρει πίσω την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.
Νομοσχέδιο
Περιθώρια όμως υπάρχουν, καθώς ακόμα είναι ανοικτό το ενεργειακό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η κ. Μπιρμπίλη. Παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες, (σύμφωνα με το Μνημόνιο έπρεπε να είχε ήδη ψηφιστεί), δεν αποκλείεται ο κ. Παπακωνσταντίνου να θελήσει να επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του δίνει η κοινοτική οδηγία. Ακόμα και η υιοθέτηση του λεγόμενου «μοντέλου ISO», το οποίο προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων από τη ΔΕΗ θα μπορούσε να προχωρήσει, κάνοντας εφικτή, για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, τη διατήρηση από το Δημόσιο του ελέγχου των δικτύων ηλεκτρισμού ακόμα και στην περίπτωση που το Δημόσιο ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του στη ΔΕΗ.
Το άλλο μεγάλο ερώτημα, που θα κρίνει τις εξελίξεις γύρω από την επιχείρηση ηλεκτρισμού, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα του λιγνίτη. Η κ. Μπιρμπίλη είχε πρακτικά αποκλείσει την πιθανότητα να λειτουργήσουν νέες ιδιωτικές λιγντικές μονάδες, καθώς η ενεργειακή της πολιτική στηριζόταν στη μεγάλη αύξηση της χρησης Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα.
Πιο ομαλές προδιαγράφονται οι εξελίξεις στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση των οποίων δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής έντονες αντιδράσεις.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων προβλέπει την πώληση του 55% των μετοχών της ΔΕΠΑ και το 31% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ως το τέλος του χρόνου.
======================================
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ Κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Όπως ήδη είναι γνωστό η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ από την Δευτέρα 20 Ιούνη ξεκινά 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Διαισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης ως υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση και για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση , δημόσια, απευθύνει αίτημα άμεσης συνάντησης (εκ των πραγμάτων μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι) τόσο με τον κ. Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και το μέλλον της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας μας.
Επιχείρησης που φτιάχτηκε με το υστέρημα του Ελληνικού λαού.
Με αίσθημα ευθύνης αναμένουμε.
======================================

Καταστροφικές πλυμμήρες στην Κάρυστο!

Οι εργαζόμενοι του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (Αρχιπυροσβέστης:Νάστας Γεώργιος και Πυροσβέστης:Kαραντζάς Κωνσταντίνος) και της ΔΕΗ (Κιαπέκος Δήμος και Πολυχρονίου Παναγιώτης) κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποκαταστήσουν τη βλάβη που είχε προκληθεί εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ( κεραυνοί και νεροποντής ) στο υποβρύχιο καλώδιο του τερματικού στον υποσταθμό της ΔΕΗ της περιοχής Λιβαδίου που τροφοδοτεί με ρεύμα τα νησιά Άνδρο, Σύρο , Τήνο , Μύκονο που είχαν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 9.30 το πρωί της 16 Ιουνίου του 2011 παρόλο που είχε μπει σε λειτουργία το εργοστάσιο της Άνδρου το οποίο αρκούσε μόνο για την κάλυψη 1/6 των βασικών αναγκών των νησιών.Το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Καρύστου διέθεσε για την μεταφορά των τεχνικών της ΔΕΗ όχημα ειδικό για την μετάβαση στον χώρο του υποσταθμού και χάρις τις έγκαιρες και υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες ( υποχώρηση δρόμων, κατολισθήσεις και μεγάλη ροή ορμητικού νερού που διέσχιζαν τον δρόμο διέλευσης ) κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ομαλή ηλεκτρδότηση των νησιών αποτρέπωντας τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων των νησιών.Οι εργαζόμενοι του πυροσβεστικού σώματος και της ΔΕΗ απέδειξαν για άλλη μια φορά θέτωντας σε κίνδυνο τη ζωή τους ότι είναι πάντοτε στο πλευρό κάθε συνανρώπου τους όποτε στους ζητηθεί.

=====================================
Η ΔΕΗ «μετακομίζει» σε καφετέρια!
Συνολικά έντεκα κτίρια στην Πάτρα (στο κέντρο της πόλης) βρίσκονται στη λίστα μελών επιτροπής της ΔΕΗ, προκειμένου να βρεθεί ένα ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης της Διεύθυνση Εμπορίας της Δημόσιας Επιχείρησης.
Μάλιστα, συνδικαλιστές σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Σε μια εποχή που βιώνουμε όλοι την οικονομική κρίση, όπου η ΔΕΗ προχωρά στην εφαρμογή των νόμων για μειώσεις των μισθών των εργαζομένων της, η αναζήτηση ενός κτιρίου 700 τ.μ. για να μεταφερθεί από το ιδιόκτητο κτίριο, σε ένα ενοικιαζόμενο, αποτελεί πρόκληση και σκάνδαλο».
Και συνεχίζουν να αναρωτιούνται: «Πόσο μάλλον αν αναλογισθούμε πως το ενοίκιο του συγκεκριμένου κτιρίου δεν αποκλείεται να φθάνει ακόμη και τις 20.000 ευρώ»!
Κάποια από τα κτίρια, τα οποία «βλέπει» με καλό μάτι η επιτροπή, είναι τα εξής:
1. Νεοκλασικό, στο οποίο στεγάζεται καφετέρια. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Νικολάου και -σύμφωνα με πληροφορίες- η καφετέρια πρόκειται να κλείσει.
2. Το κτίριο στο ισόγειο του κτιρίου του Εμπορικού Συλλόγου. Παραμένει ξενοίκιαστο μετά τα γνωστά προβλήματα που υπήρχαν με πατρινή επιχείρηση.
3. Το κτίριο, το οποίο είχε παραχωρηθεί για το εκλογικό κέντρο του Απόστολου Κατσιφάρα στην οδό Ερμού.
4. Το κτίριο στην οδό Μαιζώνος, στο οποίο στεγαζόταν το εμπορικό κατάστημα «Glou».
5. Το κτίριο του ΚΤΕΛ (νεοκλασικό) στη διασταύρωση των οδών Αράτου και Ρήγα Φεραίου.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, «φαβορί» θεωρείται το κτίριο της καφετέριας στην οδό Αγίου Νικολάου, έστω και αν έχει το υψηλότερο ενοίκιο!
Οι συνδικαλιστές αναφέρουν πως για μία ακόμη φορά ο σχεδιασμός επέκτασης του δικτύου καταστημάτων της επιχείρησης γίνεται στο πόδι και βιαστικά, χωρίς σχεδιασμό και προοπτική. «Άραγε, γιατί να αναζητάμε κτίριο 700 τ.μ. και όχι ένα πιο μικρό -μέχρι 150 τ.μ.-, ώστε να ανοίξουμε ένα ακόμη κατάστημα εξυπηρέτησης των πελατών μας στην Πάτρα, για συγκεκριμένες εργασίες (όπως π.χ. διαδοχές, διακοπές, επεξηγήσεις και έκδοση λογαριασμών, συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, πληρωμή μέσο Easy pay κ.ά.)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΟΠ ΔΕΗ, ενώ πληροφορίες λένε πως η συνολική δαπάνη για την εγκατάσταση θα φθάσει στις 300.000 ευρώ!

Πηγή:edoppatras.blogspot.com
===================================================
Ανακοίνωση ΑΣΣΕ - ΔΕΗ επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από 20 Ιούνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: