Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Εκτός συστήματος οι πρώτες μονάδες της ΔΕΗ από την απεργία της ΓΕΝΟΠ



==============================================
Απεργία αποχή από την εργασία για τη διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διάφορες κυβερνητικές ή εργοδοτικές αποφάσεις.
Με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ διεκδικεί την απόσυρση της διάταξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προβλέπει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Στόχος των κινητοποιήσεων δεν είναι να υπάρξει μπλακ-άουτ, όμως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση λόγω της κινητοποίησης.


=======================================
Εκτός συστήματος οι πρώτες μονάδες της ΔΕΗ από την απεργία της ΓΕΝΟΠ.
Με σύνθημα "δε θα μας πάρουν τις ζωές μας" ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη και με τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλουτα, μπήκαν πριν από λίγο (12 τα μεσάνυχτα) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για να "κατεβάσουν τους διακόπτες" δυο ατμοηλεκτρικών μονάδων, της μονάδας 1 και 4.

Έτσι ξεκίνησαν και οι 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ, οι οποίες σύμφωνα με τους συνδικαλιστές είναι δυναμικές και με ένταση.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα τέθηκε εκτός συστήματος η μονάδα του Λαυρίου και της Μεγαλόπολης και λίγο αργότερα η μονάδα της Μελίτης. Ο σχεδιασμός των συνδικαλιστών είναι μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της απεργίας, να τεθούν εκτός οι μονάδες 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς, η 1 και η 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η 1 του ΑΗΣ Αμυνταίου και της Μελίτης. Ένας ακόμη στόχος είναι μέσα στο 48ωρο να τεθούν εκτός και δυο Υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Στις πύλες των σταθμών της περιοχής μαζί με τα συνδικαλιστικά στελέχη βρεθήκαν και οι δήμαρχοι των νομών Κοζάνης και Φλώρινας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ για στήριξη στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Σωκράτης Μουτιδης - www.kozani.tv

========================================
Δείτε όπως πάντα πρώτοι στο kozan.gr τις εικόνες απο το σημερινό συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα.

http://www.youtube.com/watch?v=ynA98ZMwlJY&feature=player_embedded#at=74
======================================
Kozanimedia: Μεγάλη συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαίδα-Αρχίζουν οι απεργίες!

Με το μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην πόλη της Πτολεμαϊδας το βραδυ της Κυριακής ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
Δεκάδες κόσμου και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, οι δήμαρχοι των «ενεργειακών» Δήμων, έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαϊδας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.
Απόψε, στις 12 τα μεσάνυχτα ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, που αναμένεται να προκαλέσουν τις επόμενες ημέρες προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδ’ότηση της χώρας, την ώρα που οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση της Επιχείρησης.
http://kozanimedia.gr/archives/18398
============================================
ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος από τις 3 το πρωί της Δευτέρας

Πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης αναμένεται να σημειώνονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας 20 Ιουνίου καθώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκινά τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες
Πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης αναμένεται να σημειώνονται από τις 3 το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουνίου καθώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκινά τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Ιουνίου. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης με την ιδιωτικοποίηση 17% και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη. Ταλαιπωρία για χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν μέσα στην εβδομάδα να μοιράζονται το ηλεκτρικό ρεύμα με το... δελτίο.
Το Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Ν. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι "οι επαφές δεν είχαν αποτέλεσμα" και σήμανε την έναρξη των κινητοποιήσεων λέγοντας πως "εμείς θα κάνουμε το χρέος μας". Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές πως "με την όξυνση των αντιδράσεών τους θα έλθουν οι ίδιοι αντιμέτωποι με την κοινωνία".
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσουν σταδιακά μέσα στην εβδομάδα στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναγκάζοντας τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστημάτος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και τη ΔΕΗ να προχωρούν μέσα στην εβδομάδα, ίσως και από σήμερα, σε κυλιόμενες δύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης. Την πρώτη μέρα της απεργίας, αναφέρουν κύκλοι της ΓΕΝΟΠ, αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας τέσσερις με έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικους ρεύματος συνολικής ισχύος 2.000 MW (μεγαβάτ). Στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ θεωρούν ότι με δεδομένη τη ζήτηση αυτές τις μέρες που είναι 6.500 μεγαβάτ ημερησίως τα προβλήματα δεν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Και αυτό επειδή η συνολική εγκαταστημένη ισχύς είναι 10.000 με 11.000 μεγαβάτ. Συνεπώς είναι εύκολο να αντικατασταθεί αυτή η ισχύς, ενώ σημειώνεται πως 2.000 μεγαβάτ υπάρχουν στο σύστημα και από τις μονάδες των ιδιωτών.
Οι συνδικαλιστές θα επιδιώξουν, λένε πηγές, να δώσουν ένα δυναμικό "παρών" και σιγά, σιγά, θα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων της ΔΕΗ στην απεργία. Το αποτέλεσμα θα είναι να βγαίνουν εκτός συστήματος όλο και περισσότερες μονάδες παραγωγής.
Στη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρ. Ζερβός έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι το βράδυ γινόντουσαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους διευθυντές της επιχείρησης. Κύκλοι της διοίκησης λένε ότι η ΔΕΗ θα προχωρά σε ενημέρωση των καταναλωτών για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος που θα κάνει. Τα σημεία πληροφόρησης θα είναι η ιστοσελίδα της, ενδεχομένως θα ενεργοποιηθεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή, ενώ θα αξιοποιηθεί και το twitter αλλά και η τεχνολογία των i - pad.
Η διοίκηση της εταιρίας δεν αποκλείεται να κινηθεί και δικαστικά κατά της απεργίας προκειμένου να κηρευχθεί παράνομη και καταχρηστική. Στο ενδεχόμενο λήψης τέτοιας απόφασης, τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ θα αναλάβουν, αντί της ΓΕΝΟΠ να κηρύττουν τις απεργίες.
Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μηνός οι συνδικαλιστές ενδεχομένως, θα συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών και ίσως και με τον υπουργό ΠΕΚΑ. Αν και πάλι δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, τότε είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους θέτοντας εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Συναντήσεις με υπουργούς
Μικρά "παράθυρα" για αλλαγές στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε το Σάββατο το απόγευμα με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Ενδεχομένως", φέρεται να είπε, ότι "θα θέσω το ζήτημα στις επαφές που θα έχω στο Λουξεμβούργο". Πάντως ο υπουργός συζήτησε με τους συνδικαλιστές και την πιθανότητα αντί να ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ να πουληθούν μονάδες της επιχείρησης. Μάλιστα επισήμανε πως "με την είσοδο ιδιωτών θα επιτευχθεί και η ανάπτυξη". Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις επικείμενες αλλαγές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές, φάνηκε περισσότερος διαλλακτικός καλώντας τους σε διάλογο, χωρίς όμως να πει κάτι παραπάνω ως προς το περιθώριο αλλαγών.
Χρήστος Κολώνας
==================================

Ετοιμάζονται άμυνες για την αντιμετώπιση πιθανών μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση
Σχέδιο για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος από ΔEH - ΔEΣMHE αν οι απεργίες το επιβάλουν
Tης Xρυσας Λιαγγου


Mε την πλειοψηφούσα παράταξη της ΠAΣKE να βρίσκεται σε απόλυτο διχασμό, μετά το διαπιστωμένο αδιέξοδο της συγκρουσιακής πολιτικής της διοίκησής της, τις αποκαλύψεις του πορίσματος Pακιντζή και τον καταιγισμό των εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα, η ΓENOΠ ΔEH προετοιμάζεται για τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο Δευτέρα.

H ηγεσία του μέχρι πρότινος πανίσχυρου συνδικάτου της ΓENOΠ, αν και δεν το ομολογεί ευθέως, δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι το κύρος της έχει καταρρακωθεί με τα όσα διαδραματίστηκαν και αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα. Yποχρεώθηκε δε να ρίξει τους τόνους, όχι όμως και να αναιρέσει πλήρως τη «γραμμή» αμύνης που είχε σχεδιάσει με το προγενέστερο «ούλτρα επαναστατικό» προφίλ της απέναντι στα σχέδια που η τρόικα επιβάλλει για το μέλλον της ΔEH, την πιστοληπτική ικανότητα της οποίας υποβάθμισε σε Β- την Παρακευή ο οίκος Standard & Poor΄s. Eτσι, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πολλά στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης για χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων, η απόφαση που τελικά ελήφθη είναι να γίνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί πολύ νωρίτερα. Oι εξελίξεις όμως τρέχουν και η παράταξη της ΠAΣKE καλείται να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να ξαναδεί συνολικά το θέμα των κινητοποιήσεων.

Επανεκτίμηση
Mία πρώτη επανεκτίμηση έγινε την Παρασκευή με βάση τα μέχρι τότε δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας και κομβικό, πάντα, σημείο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση, οι εσωτερικές κυρίως εξελίξεις στη ΓENOΠ την υποχρεώνουν για πρώτη φορά στη θητεία τουλάχιστον του κ. Φωτόπουλου να μη βγει με την «απειλή» του μπλακ άουτ, αλλά, αντιθέτως, με γραμμή ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, στους οποίους απηύθυνε και ανοιχτή επιστολή ενημέρωσης.

Eν όψει των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων της ΓENOΠ, η διοίκηση της ΔEH, όπως και του ΔEΣMHE, έχουν από κοινού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής και τη PAE επεξεργαστεί σχέδιο για τη διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης.

H εικόνα που αυτή τη στιγμή υπάρχει στο υπουργείο και τη ΔEH είναι ότι δεν θα προκύψει κάποιο μείζον θέμα στο διάστημα της απεργίας. Eκτιμούν ότι η ΓENOΠ θα κινηθεί στο πλαίσιο του νόμου που προβλέπει διαθεσιμότητα εξοπλισμού σε ποσοστό 90% της αμέσως προηγούμενης ημέρας από την έναρξη της απεργίας. Διακοπές θα υπάρξουν απλώς για να γίνει αντιληπτή η απεργία, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αλλά θα είναι μικρής διάρκειας.

Σε περίπτωση, πάντως, που τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά, θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος που έχουν επεξεργαστεί από κοινού ΔEH και ΔEΣMHE. Προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου είναι η διατάραξη της ισορροπίας του συστήματος (προσφοράς - ζήτησης), κάτι που μπορεί να συμβεί εάν τεθούν πολλές μονάδες παραγωγής εκτός λειτουργίας.

Σε αυτήν την περίπτωση και προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ, ο ΔEΣMHE θα ζητήσει από τη ΔEH να θέσει εκτός συστήματος κατ’ αρχάς φορτία 200 MW που αντιστοιχούν στην ηλεκτροδότηση των ορυχείων και εν συνεχεία, μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που έχουν ήδη έρθει σε σχετική συμφωνία με τη ΔEH. H ΔEH έχει ενημερώσει τον ΔEΣMHE για το ποια φορτία δεν θα πρέπει να αποκοπούν σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για γραμμές που εξυπηρετούν νοσοκομεία, υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και κρίσιμες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Aπό πλευράς τόσο της ΔEH όσο και του ΔEΣMHE εκτιμούν, πάντως, ότι η κατάσταση, ακόμη και στην περίπτωση που η ΓENOΠ αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της, θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη κι αυτό για δύο κυρίως λόγους. O ένας είναι η ενίσχυση του συστήματος με 2.000 MW περίπου από ιδιωτικές μονάδες παραγωγής και ο άλλος η χαμηλή ζήτηση, η οποία κινείται στα 7.000 MW. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, σε λειτουργία θα τεθεί το δυναμικό των υδροηλεκτρικών, λύση που πάντως δεν θεωρείται η καλύτερη, αφού τα αποθέματα χρειάζονται για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση τον Iούλιο και τον Aύγουστο, ενώ το σχέδιο προβλέπει και αύξηση των εισαγωγών ενέργειας.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔEH έχει πάντα στη διάθεσή της και τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας, την οποία θα αξιοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στην περίπτωση που η ΓENOΠ δεν τηρήσει τις προϋποθέσεις του νόμου σε ό,τι αφορά τη διάθεση του προσωπικού ασφαλείας και του εξοπλισμού για όσο διάστημα διαρκούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ξεκίνησαν οι δημοπρασίες ρύπων στο Χ.Α.
Πρεμιέρα είχαμε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενός νέου παράγωγου προϊόντος. Πρόκειται για τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Κατά τις δημοπρασίες που πραγματοποιούνται, το ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει πρωτογενώς το ετήσιο σύνολο, για το 2011, των 10 εκατομμυρίων Δικαιωμάτων Εκπομπής (EUAs). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτογενώς πελάτες θα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες θα αγοράζουν ρύπους, καθώς με αυτούς θα καλύπτουν τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον. Τα έσοδα από τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Ε. Ε., μετά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, έχει εκχωρήσει σε κάθε κράτος-μέλος δικαιώματα εκπομπής που αναφέρονται στη μέγιστη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου, η οποία επιτρέπεται να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του 2008 - 2012.
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: