Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η δέσμευση για διατήρηση του 51% των μετοχών από το κράτος δεν ισχύει............

Εφόσον αυτό ζητηθεί από την κυβέρνηση
Έτοιμη να προχωρήσει σε πωλήσεις μονάδων της δηλώνει η ΔΕΗ
Κερδίζει έδαφος το σενάριο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ αντί της μετοχοποίησης του 17%.

Την Πέμπτη, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η κόντρα της διοίκησης με την ΓΕΝΟΠ, με αφορμή τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο μέτοχος [το Δημόσιο] δεν μας έχει ζητήσει να προχωρήσουμε με την πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ. Αν μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει την πώληση του 17% της ΔΕΗ εντός του 2012 με τη διατήρηση του μάνατζμεντ, ενώ εναλλακτικό σενάριο είναι η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κ.Μαθιουδάκης ανέφερε από την πλευρά του πως η ενεργειακή πολιτική αναθεωρήθηκε υποχρεωτικά για να προσαρμοστεί στα δεδομένα της δύσκολης συγκυρίας.

«Η δέσμευση για διατήρηση του 51% των μετοχών από το κράτος δεν ισχύει, όχι επειδή αλλάξαμε γνώμη», ανέφερε ο κ. Μαθιουδάκης.

«Υπάρχει απόφαση να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους στη ΔΕΗ. Το πώς θα γίνει αυτό, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

Ο ίδιος δήλωσε ότι πάντως ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρέπει να εμποδίσουν την ανάπτυξη της εταιρίας και ότι οι υποδομές του δικτύου, που έχουν εθνική σημασία, θα μείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, κάτι που θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική της, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε πώληση του 17% των μετοχών, σε πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σε παραχώρηση του μάνατζμεντ, σε διατήρηση μόνο των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο ή σε όλα αυτά ταυτόχρονα.

Ο κ. Φωτόπουλος επανέλαβε ότι η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, στα δικαστήρια κατά της ιδιωτικοποίησης, αναφερόμενος στην ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των Ταμείων στα πάγια της Επιχείρησης, που ξεπερνά 11 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες.

Το σενάριο της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων εκτιμάται ότι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την πώληση του 17% των μετοχών, καθώς θα αποφέρει περισσότερα έσοδα και θα ενισχύσει την απελεύθερωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
===================================
====================================
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Διεκδικεί με αγωγή 600 εκατ. € οφειλές του Δημοσίου


Συνεχίζει την κόντρα με την κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με τους συνδικαλιστές να διεκδικούν με αγωγή 600 εκατ. ευρώ οφειλές του Δημοσίου προς το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος
Συνεχίζει την κόντρα με την κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με τους συνδικαλιστές να διεκδικούν με αγωγή 600 εκατ. ευρώ οφειλές του Δημοσίου προς το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της εταιρείας Αρ. Ζερβός αποτίμησε τη ζημιά από τις απεργίες στα 30 με 40 εκατ. ευρώ λόγω των τιμών εισαγωγής ρεύματος.
Ειδικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος έκανε γνωστό πως σε 10 μέρες η Ομοσπονδία θα καταθέσει αγωγή σε βάρος του Δημοσίου καθώς τα χρήματα που οφείλει να διαθέτει για το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων είναι "ψαλιδισμένα".
Από το 2008 η διαφορά των ποσών είναι γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η ΓΕΝΟΠ θα επιδιώξει να μπλοκάρει την αποκρατικοποίηση. Κι αυτό επειδή η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.
Μάλιστα με νόμο που είχε κάνει πριν από 11 χρόνια ο Ευ. Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, το Δημόσιο αναγνώριζε τις απαιτήσεις που έχουν οι εργαζόμενοι έναντι της περιουσίας της ΔΕΗ. Μέχρι εκείνη τη χρονιά η ΔΕΗ παρακρατούσε τις ασφαλιστικές εισφορές τους για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και κάλυπτε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Από το 1999 και μετά, για να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο, να καλύπτει το Δημόσιο το άνοιγμα του ασφαλιστικού φορέα. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται το Δημόσιο να καταβάλλει 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο κι ενώ η "ψαλίδα" είναι 900 εκατ. ευρώ.
====================================
Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ισορροπία μεταξύ των μέτρων λιτότητας που έχουν προταθεί για να επιλυθεί η κρίση χρέους της Ελλάδας και της υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της χώρας, απευθύνει με έκθεσή του ο ΟΗΕ.
=========================================
Είμαι γυναίκα και έχω γεννηθεί στις 20-10-1957. Πρώτη μου απασχόληση ήταν στον ιδιωτικό τομέα το 1977 και έχω 240 ημερομίσθια. Είμαι διοικητική υπάλληλος στη ΔΕΗ από 16-4-1986. Είμαι έγγαμη με 2 ενήλικα παιδιά. Το ένα έχει γεννηθεί 20-8-1979 και το άλλο 20-7-1987.
Με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, εφόσον είχατε 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,5 έτη) και ανήλικο τέκνο το 2004, τότε μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 50 με μειωμένη σύνταξη και στα 55 με πλήρη. Εχετε θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα.
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: