Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Θα Γίνει της Κερατέας αν Πωληθούν τα «Φιλέτα» της ΔΕΗ

Σχέδιο σε 10 μέρες για εκχώρηση εργοστασίων λιγνίτη υποσχέθηκε ο Παπακωνσταντίνου στους ΕπιτρόπουςΤου ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στις Βρυξέλλες να υποβάλει μέχρι τα τέλη Ιουλίου πρόταση για την εκχώρηση σε τρίτους εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, συζήτησε το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και υποσχέθηκε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα υποβάλει έναν απολογισμό για το τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και τι προτίθεται να κάνει για το κλείσμο των χωματερών...
Πρόκειται για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με... 7 επιτρόπους στην έδρα της Κομισιόν. Στη συνάντηση με τον αρμόδιο για την Ενέργεια επίτροπο Γκίντερ Ετιγκερ, αλλά και σε αυτήν με τον Χοακίν Αλμούνια (ανταγωνισμός) ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να υποβάλει η Αθήνα μέχρι τα τέλη του μηνός πρόταση για την πρόσβαση ιδιωτών σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, με στόχο να κλείσει το όλο θέμα περί τα τέλη Αυγούστου. Συζήτησε, επίσης, το θέμα της ΔΕΗ στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων επί των οποίων έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των εταίρων και δανειστών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πώληση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή και μεριδίων σε θυγατρικές.

Με τον Γερμανό επίτροπο ο υπουργός συζήτησε και το θέμα των διεθνών δικτύων ενέργειας, καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Θέλουμε η Ελλάδα να μπορεί να εξάγει στην Ευρώπη καθαρή ενέργεια και να καταστεί βασικός ενεργειακός κόμβος», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «ο ήλιος είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο».

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο δράσης για το ζήτημα.

Με τον επίτροπο Γιάνες Ποτότσνικ (περιβάλλον) ο Κ. Παπακωνσταντίνου συζήτησε το θέμα των παράνομων χωματερών και δεσμεύθηκε να υποβάλει μέχρι τα τέλη του μήνα έκθεση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα από ελληνικής πλευράς. Η προθεσμία για το κλείσιμο των εν λόγω χωματερών λήγει τέλη του έτους. Η Ελλάδα απειλείται με επιβολή αυστηρού προστίμου από την Επιτροπή.

Ο υπουργός συναντήθηκε και με τον παλαιό γνώριμό του επίτροπο Ολι Ρεν (οικονομικές υποθέσεις) με τον οποίο συζήτησε την πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
===============================
Προς συνολική λύση για ΔΕΗ και λιγνίτεςΣε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, μέσα από την πώληση σταθμών της ΔΕΗ, κατέληξαν οι συζητήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους επιτρόπους Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, μέσα από την πώληση σταθμών της ΔΕΗ, κατέληξαν οι συζητήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους επιτρόπους Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της για επεξεργασία από την Κομισιόν, ώστε έως το τέλος Αυγούστου να υπάρξει συνολική λύση, με την πώληση σταθμών της ΔΕΗ να αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας. Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν διαβεβαιώσεις στους κοινοτικούς παράγοντες ότι θα πρόκειται για ισορροπημένη πρόταση που θα δίνει πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στους λιγνίτες, όπως έχει ήδη δεσμευτεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου. Στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο εξετάστηκαν ακόμη τα επόμενα βήματα στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και το νέο ενεργειακό πακέτο που περνάει αυτές τις ημέρες από τη Βουλή.
Κατά τη διήμερη παραμονή του στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε ακόμη με τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και τον επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ, με τους οποίους συζήτησε τη χρήση των κοινοτικών πόρων για μια σειρά σημαντικών έργων και πρωτοβουλιών που αφορούν την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Δημοπράτηση έργων
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα στη δημοπράτηση των μεγάλων έργων που αφορούν τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Αττική, καθώς και στα πολλά μικρά έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα για τις χωματερές ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έως τις 25 Ιουλίου θα κατατεθεί στην Κομισιόν το σχέδιο για το κλείσιμό τους, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για τις 99 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος συναντήθηκε και με την επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή Κόνι Χέντεγκαρντ, με την οποία συζήτησαν τα ζητήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων σ' έναν χώρο που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο, δηλαδή ο ήλιος. Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες επενδύσεις για ενέργεια από τον ήλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα".
Β. Δεμίρης
================================
Συμφωνία έως τον Αύγουστο για τον λιγνίτη επιθυμεί η Ε.Ε.
Κ. Καρκαγιαννης

Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα την τελική της πρόταση για την πώληση σε ιδιώτες εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τις συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους επιτρόπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα εξετάσει την πρόταση με σκοπό να υπάρξει τελική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στις συναντήσεις με τον επίτροπο Ενέργειας κ. Γκούντερ Οτινγκερ και τον επίτροπο για τον Ανταγωνισμό κ. Χοακίν Αλμούνια, εκτός από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και το νέο ενεργειακό πακέτο, συζητήθηκε και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πώληση εργοστασίων λιγνίτη αποτελεί τμήμα της ελληνικής πρότασης προς την Επιτροπή, όπως και η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών. Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγικό επενδυτή ενώ εξετάζει και τη λύση της πώλησης μεριδίων θυγατρικών εταιρειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως από ηλιακή ενέργεια, και συμφωνήθηκε με τον κ. Οτινγκερ να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας που θα συζητήσει επενδυτικά σχέδια. Προ εβδομάδων ενδιαφέρον για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα και την εξαγωγή της στη Γερμανία είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά περιμένει σύντομα εξελίξεις. Στη συνάντηση με τον επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Γιάνες Ποτότσνικ συζητήθηκαν η διαδικασία κλεισίματος των παράνομων χωματερών και η διαχείριση των σκουπιδιών. «Εξέφρασα την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτερα στη δημοπράτηση μεγάλων έργων που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική», δήλωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οσον αφορά το θέμα των χωματερών, θα πρέπει να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο για το οριστικό κλείσιμο των 99 χωματερών που εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα.
========================================
Μαχαίρι σε εφάπαξ και συντάξεις
Μείωση έως και 4.400 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και έως 15.000 για υπαλλήλους της ΔΕΗ

Ρεπορτάζ: Ηλίας Γεωργάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 19 Ιουλίου 2011


Η αντίστροφη μέτρηση για τις μειώσεις σε συντάξεις και τα εφάπαξ άρχισε με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η οποία ενεργοποιεί τις σχετικές διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, ορισμένες εκ των οποίων έχουν και αναδρομική ισχύ. Ετσι, εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, επέρχεται μείωση έως και 4.400 ευρώ στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και έως 15.000 ευρώ στο εφάπαξ των υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Αμεσα κλείνει και το θέμα της αναμόρφωσης της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα (για τον Σεπτέμβριο) οι ανατροπές στις επικουρικές και στις αναπηρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, τίθενται σε ισχύ διατάξεις του νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ειδικότερα, προβλέπεται:
1. ΕΦΑΠΑΞ: Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από 1-1-2010 και μετά και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση καταβολής, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 10% και 15% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι από 10.000 - 15.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ και 4.000 - 4.400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έναντι ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και, αντίστοιχα, οι αναγνωρισμένες οφειλές του ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ αγγίζουν τα 119,4 εκατ. Τονίζεται ότι το Ταμείο της ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που έχουν βγει στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010. Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε κυμαινόταν γύρω στα 85.000 - 87.000 ευρώ. Με το κούρεμα του 15%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει στα 72.000 - 74.000 (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης).
2. Η ειδική εισφορά η οποία ισχύει υπέρ του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) από 1-7-2011 αφορά τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού και υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.
3. Από τις ασφαλιστικές κατηγορίες επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, οι πέντε πρώτες είναι υποχρεωτικές και οι υπόλοιπες δύο προαιρετικές. Με την εγκύκλιο Κουκτρουμάνη ορίζεται ο τρόπος κατάταξης και μετάταξης των ασφαλισμένων του κλάδου στις ασφαλιστικές κατηγορίες της. Ειδικότερα: Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία, με εξαίρεση τη μετάταξη από την 1η στη 2η υποχρεωτική κατηγορία, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από πέντε έτη ασφάλισης, ως εξής:
- Από την 1η στη 2η κατηγορία ύστερα από 5 έτη ασφάλισης.
- Από τη 2η στην 3η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (8 συνολικά).
- Από την 3η στην 4η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (11 συνολικά).
- Από την 4η στην 5η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (14 συνολικά).

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Περικοπές για νέους και παλαιούς συνταξιούχους
Από την επόμενη χρονιά θα ισχύσουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προαναγγέλλονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του θα γίνει από 1/1/2012. Οι μειώσεις που θα επέλθουν μετά και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν το 2015. Στόχος είναι ο περιορισμός και κάτω του 20% (έναντι της κύριας σύνταξης) όχι μόνο για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους. Εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η μείωση θα είναι είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φθάσει και το 30%. Τα επικουρικά ταμεία, τα οποία αυτήν τη στιγμή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως όσα κριθούν πως δεν είναι οικονομικά βιώσιμα θα πρέπει να περικόψουν τις συντάξεις. Σήμερα οι επικουρικές παρουσιάζουν διακυμάνσεις από Ταμείο σε Ταμείο και μπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιμου μισθού. Εκτιμάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν να μην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ
Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
Θα γίνει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων από τον Σεπτέμβριο με τη λειτουργία Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας και στόχο τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8% - 9% (από 14%).


ΒΑΡΕΑ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Μικρότερη λίστα θα αφορά το 10% των επαγγελμάτων
Προωθείται μέσα στο καλοκαίρι η επικαιροποίηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. H νέα μικρότερη λίστα (η οδηγία της τρόικας είναι να παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων) θα εφαρμοστεί άμεσα όπως προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου, και δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος 2014. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν αυτόματα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα βαρέα. Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση από 1/1/2011 έως την 1/1/2017 όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58 (για μειωμένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσημα, από τα οποία 7.500 σε βαρέα. Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συμπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσημα, από τα οποία τα 3.600 σε βαρέα (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).
===================================
• ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 30% ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ • ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΑ ΤΑ 100 ΕΚΑΤ. • ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
423 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Το πρόβλημα έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, αναγκάζοντας πλέον τη ΡΑΕ να παρέμβει υπό την πίεση των εταιρειών ενέργειας που πιέζουν να δημιουργηθεί «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές, ώστε από τη μία να προστατεύσει τους καταναλωτές από τυχόν ανάλγητες πρακτικές των επιχειρήσεων, και από την άλλη να βάλει φραγμό στο φαινόμενο των «τζαμπατζήδων» που μεταπηδούν από τη μία εταιρεία στην άλλη για να γλιτώσουν χρέη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΕΗ για τον Ιούλιο, η αξία των λογαριασμών που βρίσκονται σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 423 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά τουλάχιστον 30% από πέρυσι.

Στα τέλη του 2010, τα φέσια κυμαίνονταν στα 385 εκατ. ευρώ και το 2009 στα 285 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια δηλαδή η αξία των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει αυξηθεί κατά 135 εκατ. ευρώ ή σχεδόν κατά 50%!

Από τα 423 εκατ. ευρώ των οφειλών που δεν έχει εισπράξει η ΔΕΗ, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως επισφαλείς απαιτήσεις. Αφορούν περίπου 190.000-200.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση) και πρόκειται για λογαριασμούς που παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει μεταφερθεί πλέον και στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι με την τροπή των πραγμάτων στην οικονομία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες στο μέλλον.

Από εταιρεία σε εταιρεία

Για την ώρα, το σοβαρότερο πρόβλημά τους είναι οι «τζαμπατζήδες» του ρεύματος που εκμεταλλεύονται το σημερινό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αποτελεί εμπόδιο για την αλλαγή προμηθευτή, και μεταπηδούν από τη μία εταιρεία στην άλλη (ΔΕΗ, Energa, Aegean Power), χωρίς να πληρώνουν τα χρέη τους.

Βασικό τους αίτημα είναι να δημιουργηθεί, με τη συνδρομή της ΔΕΗ, μια «μαύρη λίστα» με τα στοιχεία των κακοπληρωτών ηλεκτρικού ρεύματος στα πρότυπα του τραπεζικού «Τειρεσία», ώστε να αξιοποιούν τα στοιχεία και να απορρίπτουν πελάτες.

Προς το παρόν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απορρίπτει την πρόταση -αν και δηλώνει αναρμόδια- και προειδοποιεί πως ενδέχεται να ανακύψει ζήτημα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, παραπέμποντας στην Αρχή Προτασίας Προσωπικών Δεδομένων. Επισημαίνει δε πως οι εταιρείες δεν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλο δυνατό μέτρο διαχείρισης της κατάστασης· στο πλαίσιο αυτό αντιπροτείνει άλλα μέτρα προστασίας των εταιρειών, τα οποία προτίθεται να εντάξει στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:

- Απόρριψη αίτησης. Η δυνατότητα των εταιρειών να αρνούνται τη σύνδεση σε κακοπληρωτές. Ο υποψήφιος πελάτης θα υποχρεώνεται να υποβάλει τον τελευταίο εκκαθαριστικό του λογαριασμό, ώστε να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Η πληρωμή με πάγια εντολή στην τράπεζα με αντάλλαγμα μικρές εκπτώσεις.

- Η καταβολή εγγύησης. Οι εταιρείες να απαιτούν την προπληρωμή μέχρι και 3 λογαριασμών ως εγγύηση από καταναλωτές που έχουν «ιστορικό».

- Επισήμανση χρέους: Για να αλλάξει προμηθευτή ένας καταναλωτής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώσει τον διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΗ) και στη συνέχεια να ενημερώνεται τόσο ο παλιός όσο και ο νέος προμηθευτής, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη απλήρωτων λογαριασμών.

- Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει παράλληλα να ενημερώνουν τους ευάλωτους καταναλωτές για τη δυνατότητα αξιοποίησης του Κοινωνικού Τιμολογίου αλλά και να τον διευκολύνουν στην αποπληρωμή των λογαριασμών. *
=====================================
Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ


Δυστυχώς παρά τις αιτιολογημένες εκκλήσεις μας οι αρμόδιοι, επιμένουν στην αλλαγή του ωραρίου για τις Κεντρικές Υπηρεσίες.

Όταν αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι πλείστα προβλήματα που σκορπούν αβεβαιότητα και απογοήτευση για το αύριο.

Όταν η επιχείρηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ενώ η διάλυσή της και το ξεπούλημα είναι προ των πυλών.

Όταν πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών, μέσω μιας λειτουργικής αναδιοργάνωσης, προκειμένου να έχουμε οικονομίες κλίμακας.

Όταν πρέπει να υπάρξει δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή του προσωπικού σε σχέση με τις θυγατρικές, ώστε ο όμιλος ΔΕΗ να κρίνεται αποδοτικός να έχει παρόν, μέλλον και να διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξή του.

Όταν υπάρχουν τόσα πολυπληθή στελέχη τα οποία αμείβονται με επίδομα ευθύνης, ενώ παράλληλα αδυνατούν να ελέγξουν το προσωπικό με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην αλλαγή του ωραρίου.

Όταν δημιουργούνται τόσα προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να βρουν μαγική λύση με τα σχολεία των παιδιών τους!!!!!

Ε, τότε μόνο ένας παράφρων νους, μπορεί μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, όταν το προσωπικό είναι σε κανονική άδεια, να εκδικείται με τέτοιο τρόπο.

Άραγε αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε κανονική προσέλευση του προσωπικού χωρίς παραβιάσεις του ωραρίου;

Θα σταματήσουν πλέον να αμείβουν υπερωριακώς, αφού θα έχουμε μετακύληση ωραρίου ή θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς;

Πέραν όλων των άλλων, δηλώνουμε αντίθετοι στη υπόψη αλλαγή.

Γιατί γίνεται μονομερώς.

Γιατί δεν δεχόμαστε αυταρχικές αποφάσεις, χωρίς διάλογο και χωρίς να ρωτηθεί το προσωπικό.

Γιατί δεν δεχόμαστε ωράριο δύο ταχυτήτων που προκαλεί δυσλειτουργία μεταξύ των υπηρεσιών.

Τέλος, επειδή οι αρμόδιοι επαίρονται για την δημοκρατικότητά τους, πριν την εφαρμογή ας ρωτηθεί το προσωπικό κάνοντας δημοψήφισμα στους υπηρεσιακούς χώρους και αν οι εργαζόμενοι συμφωνήσουν, τότε για μας δε θα προκύπτει κανένα πρόβλημα.

Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε όλο το προσωπικό να μην πειθαρχήσει στο νέο ωράριο να λειτουργεί σύμφωνα με ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

«ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»



Γραφείο Τύπου / ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
====================================
Σπάρτακος: Θα Γίνει της Κερατέας αν Πωληθούν τα «Φιλέτα» της ΔΕΗ
Με πόλεμο απειλούν οι συνδικαλιστές του «Σπάρτακου», τονίζοντας ότι «θα γίνει της Κερατέας εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να μπει στην διαδικασία πωλησης των λιγνιτικών φιλέτων της επιχείρησης», όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος, Γ. Αδαμίδης, μιλώντας στο vetofm.

Ο Συνδικαλιστής του Σπάρτακου και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε επίσης ότι «οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών-Παπακωσταντίνου και Βενιζέλος αντιστοιχα - δεν έχουν δικαίωμα να κοστολογήσουν την αξία των λιγνιτικών μοναδων για να τις πωλήσουν σε ιδιώτες!».

Μάλιστα ο Γ. Αδαμίδης έθεσε θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης ως προς ορισμένες επιλογές της. Ανέφερε ότι «πολλά απο αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίση να τα κάνει». Πάντως όταν ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Σπάρτακου να προσδιορίσει τις διαφωνίες του με το ενδεχόμενο πώλησης της 5ης μονάδας του Αγ. Δημητρίου, μίλησε με αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων στην μονάδα και έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ασφαλιστικού. Πάντως, εάν η κυβέρνηση με ανακοινωσή της και με την απαραίτητη νομική στήριξη, δεσμευτεί για τα δύο ζητήματα που θέτουν, οι του Σπάρτακου και της ΓΕΝΟΠ από ότι φαίνεται δεν θα έχουν κάποιο σοβαρό λόγο να εναντιωθούν στην πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Τέλος ο Γ. Αδαμίδης σημείωσε ότι, η ημερομηνία της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσουν θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου.
=================================
ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ:EΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Κε Πρόεδρε,
με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη, σύμφωνα με το σχετικό, μεταβολή του ωραρίου εργασίας του προσωπικού της Επιχείρησης.

Η παραπάνω μεταβολή, κατά την άποψή μας:

α) δε θα συντελέσει στη βελτίωση της λειτουργίας της Επιχείρησης, αντιθέτως θα αυξηθούν τα προβλήματα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που θα ακολουθούν διαφορετικό ωράριο.

β) θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στους συναδέλφους που έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους με βάση το υφιστάμενο ωράριο, δεδομένου της μη ύπαρξης κάποιας ουσιαστικής μεταβατικής περιόδου.

Μετά τα ανωτέρω, θεωρούμε αναγκαία την επανεξέταση του θέματος, έτσι ώστε μετά από διάλογο με τους εργαζόμενους, να προκριθούν επιλογές που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και θα σέβονται τον προγραμματισμό των συναδέλφων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑ.Σ.ΥΠ. Δ.Ε.Η

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ--------------- - - - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ Γ. - - - - - ----------ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΣ ΚΩΝ///ΝΟΣ
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: