Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.

Περισσότερη ενέργεια από τους ιδιώτες παρά από τους λιγνίτες της ΔΕΗ!

Μόνο δεδομένη δεν είναι τις τελευταίες ημέρες η απάντηση στο ερώτημα, ποια είναι η μονάδα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με την περισσότερη παραγωγή και συνεισφορά στην ημερήσια αγορά. Η προφανής απάντηση πέρυσι θα ήταν η μονάδα του 5 του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή η μεγαλύτερη λιγνιτική της ΔΕΗ, η οποία σε μία καλή ημέρα μπορεί να συνεισφέρει στο σύστημα πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβατώρες. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν πλέον ανατραπεί και με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, οι ιδιωτικές μονάδες έχουν πάρει τα ηνία και διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια στο σύστημα.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο μόλις τρεις ημέρες στις 5, τις 10 και τις 16 του μήνα, ο Άγιος Δημήτριος 5 ήταν η μονάδα με την περισσότερη παραγωγή ηλεκτρισμού.
Τις περισσότερες ημέρες, η μονάδα που δούλεψε σε μεγαλύτερο φορτίο προσφέροντας την περισσότερη ενέργεια ήταν αυτή της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) φτάνοντας μάλιστα στις 7 Ιουλίου σε ρεκόρ μήνα καθώς σε μία μέρα προσέφερε 9115 μεγαβατώρες.
Ο ανταγωνισμός όμως δούλεψε και για τις άλλες ιδιωτικές μονάδες και η μονάδα Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα GdF Suez) είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή για δύο ημέρες στις 3 και 5 του μήνα.
Πέρα όμως από τις συμβολικές αλλά και ουσιαστικές πρωτιές για τις ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και οι μονάδες της Elpedison (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Θίσβη) εμφανίζουν σημαντική παραγωγή και καθημερινά εντάσσονται στο σύστημα σε υψηλό φορτίο ακόμη και πάνω από τα 300MW για αρκετές ώρες τη μέρα.
Για αυτή την εξέλιξη δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: καταρχήν η υψηλή αποδοτικότητα των ιδιωτικών μονάδων τόσο της μονάδας του Αγίου Νικολάου (59,4%) όσο και του Ήρωνα 2. Εκτός όμως από την απόδοση, ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά τους ιδιώτες είναι το LNG καθώς χαμηλώνει το λειτουργικό κόστος και επιτρέπει να μπαίνουν περισσότερες ώρες της μέρας, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τη ζήτηση.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα εκτός από τον όμιλο Μυτιληναίου που μαζί με τη Μότορ Όιλ έχει δραστηριότητα στην αγορά του LNG, πρόσφατα και η ιταλική Edison εξασφάλισε άδεια προμήθειας ώστε να μπορεί και εκείνη να αξιοποιήσει πιθανές ευκαιρίες στην αγορά του υγροποιημένου αερίου, για τις ανάγκες των μονάδων της κοινοπραξίας με τα Ελ.Πε. Elpedison.
--------------------------------------------
Πίνουν νερό στο όνομα του Μανιάτη
Ο λόγος για την παρέμβαση του υφυπουργού Γ. Μανιάτη για τη ρύθμιση των οφειλών του ΓΟΕΒ (Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) Αργολίδας στη ΔΕΗ. Η διακοπή είχε γίνει το Φεβρουάριο και για να λέμε και τα δίκια της ΔΕΗ, ουδείς είχε τότε ενδιαφερθεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, καθώς οι αρδευτικές ανάγκες ήταν μικρότερες και καλύπτονταν από άλλες πηγές. Τώρα το καλοκαίρι ωστόσο οι αγρότες έτρεχαν και δεν έφταναν, οπότε η επανασύνδεση του ΓΟΕΒ ήταν επιτακτική. Τελικά ο υφυπουργός παρενέβη, έγινε ρύθμιση των οφειλών και οι αγρότες πλέον πίνουν νερό στην … κυριολεξία στο όνομα του Μανιάτη
------------------------------------------------------

Αλλαγές ζητά η ΓΕΝΟΠ στον ενεργειακό νόμο
Θα έχει αλλαγές το ενεργειακό νομοσχέδιο, και αν ναι, ποιές ; Ακούω, για παράδειγμα, ότι στις προ ημερών ακροάσεις που έγιναν στην επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, η ΓΕΝΟΠ ζητησε να επαναδιατυπωθούν τα άρθρα 102 και 104 που αναφέρονται στο προσωπικό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που θα στελεχωθεί και με εκείνο του ΔΕΣΜΗΕ, μέρος του οποίου προέρχεται από τη ΔΕΗ. Πρόκειται για τα άρθρα που αναφέρονται τόσο σε μισθολογικά θέματα, δηλαδή ότι στο προσωπικό που μεταφέρεται στον ΑΔΜΗΕ εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν στη ΔΕΗ, (μισθολογικά κλικάκια, κλπ), όσο και σε συνταξιοδοτικά. Επίσης, μαθαίνω, ότι η ΓΕΝΟΠ ζήτησε να διαγραφεί το άρθρο 121 που αφορά στη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής του ΑΔΜΗΕ. Για να δούμε, τελικά τι θα μείνει, και τι θα φύγει...


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/a60105bd-9b19-443b-89c1-1d5fd0ffda10
========================================
Πωλούνται Αμύνταιο, Φλώρινα 2 και Ισως Καρδιά σε Ιδιώτες
του Σωτήρη Χιωτάκη



Οι συνολικής καθαρής ισχύος 550 μεγαβάτ δύο μονάδες του Αμυνταίου, ενδεχομένως άλλες δύο, ανάλογης ισχύος της Καρδιάς, καθώς και η προγραμματισμένη νέα μονάδα της Φλώρινας θα είναι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα περάσουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Ήδη η ΔΕΗ ξεκινά μια πρώτη διαδικασία αποτίμησης της αξίας των υφιστάμενων εργοστασίων, ενώ για την Φλώρινα επανέρχεται στο προσκήνιο της από κοινού κατασκευής με ιδιώτες, με την πλειοψηφία στον ιδιωτικό τομέα.
Αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για την προοπτική παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με βάση βεβαίως τόσο τη γενικότερη κατάσταση των εργοστασίων και του δυναμικού της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού όσο και του ενδιαφέροντος που εκτιμάται ότι θα επιδειχθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Στις συζητήσεις που είχε στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόσο με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ όσο και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δεσμεύθηκε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα, προκειμένου να απελευθερωθεί και η συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το energia .gr , προς ιδιωτικοποίηση βαίνουν τα ακόλουθα εργοστάσια της κρατικής επιχείρησης:
-Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία. Η ιδιωτικοποίησή τους θα συνοδευθεί και από την πώληση του ορυχείου της ΔΕΗ που τις τροφοδοτεί και αυτό θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δέλεαρ για τον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο μονάδες έχουν προγραμματιστεί προς σταδιακή απόσυρση από το 2013 και 2014, ωστόσο μια επένδυση σε εγκατάσταση αποθείωσης μπορεί να τις καταστήσει συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και να παρατείνει τη λειτουργία τους για αρκετά χρόνια.
-Η νέα μεγάλη μονάδα, ισχύος άνω των 600 μεγαβάτ που θέλει να φτιάξει η ΔΕΗ στη Φλώρινα, γνωστή ως “Μελίτης 2”. To κόστος κατασκευής είναι τεράστιο – θα υπερβεί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογο προς την επένδυση που ήδη έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ για τη νέα μονάδα στην Πτολεμαϊδα – και φαίνεται ότι ενεργοποιείται μια παλαιότερη ιδέα για εκχώρηση της κατασκευής της σε κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ – ιδιωτών, με την πλειοψηφία στους δεύτερους. Προ τριετίας, είχαν και πάλι γίνει γνωστές ζυμώσεις για ανάλογη εξέλιξη, με τη συμμετοχή του συνόλου των ελληνικών ενεργειακών ομίλων της χώρας (Μυτιληναίος, ΓΕΚ-Τέρνα, Κοπελούζος, Ελλάκτωρ) χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί.
-Ενδεχομένως ένα ή δύο εργοστάσια της Καρδιάς, καθαρής ισχύος 275 μεγαβάτ το καθένα, σε μία εξέλιξη που μάλλον συγκεντρώνει λιγότερες, προσώρας, πιθανότητες.
Καλά πληροφορημένες πηγές φέρουν τη να ΔΕΗ ξεκινά άμεσα την αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μονάδων που ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ προς τούτο είναι προφανές ότι θα προσληφθεί και ειδικευμένος σύμβουλος, πιθανότατα από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ως περισσότερο πιθανή αναδεικνύεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριους επιχειρηματίες, παρά από ξένους ομίλους (λ.χ. RWE , EDF κλπ) που κατά καιρούς εμφανίζονται ως επίδοξοι “μνηστήρες” για μία στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ.
Ουσιαστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα – ως προς το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται εκκρεμότητα με την κατάληξη του τιμήματος που θα εισπραχθεί (ΔΕΗ ή δημόσιο και σε ποια αναλογία) – πρέπει να αναμένονται το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
==============================
Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Ζερβός χτενίζεται!!!

Συνάδελφοι μα λίγα λόγια όσοι είναι πρωινό ωράριο αντί για 07.00-15.०० 08.00-16.०० τα βραδινά θέλουν να τα κάνουν πρωινά δηλ।θα δουλέυεις το βράδι και θα πληρώνεσε σαν κανονικό πρωινό ωράριο.και αυτά όλα καθώς θα παγώσουν το χρονοεπίδομα ή το κλιμάκιο(δεν έχουν αποφασισει ακόμα ποιό θα παγώσουν ακριβώς) μείων τα οικογενιακά επιδόματα κάποιο ποσοστό।
ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.
Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Ζερβός… “χτενίζεται”…(!)
Ελάχιστα 24ωρα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, που δυναμιτίζει τα θεμέλια της Επιχείρησης, ο τεχνοκράτης Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος της ΔΕΗ, περί άλλων τυρβάζει…
Την ώρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και οδηγείτε δέσμια των συμφερόντων, στη διάλυση, το ξεπούλημα, την εκποίηση, τον αφανισμό, η Διοίκηση της ΔΕΗ αναλώνεται σε αστειότητες, άνευ ουσίας και περιεχομένου.
Την ώρα που με πρόσχημα την οικονομική κρίση, βάζουν ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στη ΔΕΗ και τις δημόσιες επενδύσεις, ο πρώτος την τάξη προς υπεράσπιση των συμφερόντων της Επιχείρησης, αρκείται σε φιρμάνια και εγκυκλίους για την αναπροσαρμογή του ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού….!
ΟΧΙ συνάδελφοι, δεν διαβάζετε λάθος…! Η αναφορά σε φιρμάνια, σχετικά με την αναπροσαρμογή του ωραρίου, δεν είναι συνδικαλιστικό πυροτέχνημα. Είναι επίσημη διαταγή, δια χειρός Διευθύνοντος Συμβούλου..
Είναι η πιο πρόσφατη απόφαση του Διευθύνοντος και ενδεικτική των αντιλήψεων, που επικρατούν σήμερα στη Διοικητική πυραμίδα της Επιχείρησης. Είναι «τα νέα ήθη, η νέα εταιρική συνείδηση» που εισάγουν στην Επιχείρηση τα ξενόφερτα και παχυλά αμειβόμενα στελέχη, κατ’ εντολή του μνημονίου. Είναι το νέο «μοντέλο» διαχείρισης προσωπικού, που με ιδιαίτερη προσήλωση, προωθεί το Διοικητικό σχήμα της ΔΕΗ.
Οι μάσκες έπεσαν. Κατέρρευσαν και οι τελευταίες αυταπάτες σχετικά με την επάρκεια και τις προθέσεις της Διοίκησης.
ΟΧΙ κύριοι της Διοίκησης… Το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι το ωράριο εργασίας. Είναι οι πολιτικές, που καθ’ υπόδειξη των ποικιλώνυμων συμφερόντων, ασκούνται σε βάρος της Επιχείρησης.
Το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι το προσωπικό, που με την εργατικότητα αναδεικνύει καθημερινά το ρόλο της Δημόσιας Επιχείρησης στην ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα είστε εσείς. Είναι η Διοικητική σας ανεπάρκεια που επί σειρά ετών ταλανίζει την ΔΕΗ.
ΟΧΙ κύριοι της Διοίκησης… Για την ΔΕΗ δεν είναι προτεραιότητα η αναπροσαρμογή του ωραρίου. Αναπροσαρμογή χρειάζονται οι πολιτικές και όσοι συνειδητά οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν την μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας, στον αφανισμό.
Κύριε Πρόεδρε, Μετά απ’ αυτό, μεσούσης της συγκυρίας και των δυσμενών εξελίξεων που δρομολογούνται για την Επιχείρηση, η μόνη προσφορά που μπορείτε να κάνετε στην ΔΕΗ και τους εργαζόμενους, είναι να υποβάλλετε τάχιστα την παραίτηση σας.
Σε ότι μας αφορά, γνωστοποιούμε πως η ΕΤΕ/ΔΕΗ τιμώντας το ρόλο και την ευθύνη έναντι των χιλιάδων μελών που εκπροσωπεί, δεν προτίθεται να αποδεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.
Καλούμε τα μέλη μας να μην πειθαρχήσουν σε εγκυκλίους που προσβάλλουν την προσωπική και εργασιακή μας υπόσταση.
Κύριε Πρόεδρε, Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι, δεν είναι περαστικοί, δεν έχουν ανάγκη από πιστοποιητικά εργασιακής κουλτούρας… Περαστικές, ανεπαρκείς και επικίνδυνες είναι οι Διοικήσεις και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, σε βάρος της Επιχείρησης…
Οι εργαζόμενοι ήταν και παραμένουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ. Είναι αυτοί που επί δεκαετίες κρατούν όρθια την Επιχείρηση, διότι έχουν πλήρη συνείδηση ότι επιτελούν κοινωνικό έργο.
Τέλος, η ΕΤΕ/ΔΕΗ με πίστη στις αρχές και τις αξίες για ένα καλύτερο μέλλον στέκεται απέναντι σε κάθε σχέδιο που επιβουλεύεται την Επιχείρηση, τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο, με τρόπους που αυτή ξέρει και εσείς πολύ καλά θα αντιληφθείτε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ


ΑΠΟ
http://deicontra.blogspot.com/



==================================
Συμπεράσματα από την απεργία στη ΔΕΗ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου, με την κορύφωση της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, αποτέλεσαν σημαντική παρέμβαση του ταξικού κινήματος, όταν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία επιδίωξαν να τρομοκρατήσουν και να χειραγωγήσουν με κάθε τρόπο τα λαϊκά στρώματα. Ηταν η κύρια παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις σε μια περίοδο που έγινε μεγάλη προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας σε αντίθεση με το οργανωμένο κίνημα.
Μέσα σε αυτήν την περίοδο ξεδιπλώθηκε και η απεργία στη ΔΕΗ, που άρχισε 20-6-2011 και τελείωσε 29-6-2011. Το πλαίσιο που αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ περιοριζόταν στα λόγια στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης, όμως στην ουσία αφορούσε την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Ηταν στην ουσία αγώνας των μεγάλων λόγων, που έκρυβε επιμελώς τους μεγάλους συμβιβασμούς.
Απολογισμός του αγώνα
Καθ' όλη τη 10ήμερη απεργία η συμμετοχή ήταν μέτρια χωρίς σοβαρές διακυμάνσεις. Η καθαρή απεργία κυμάνθηκε γύρω στο 25%, ενώ υπάρχει και ένα 16% που ήταν προσωπικό ασφαλείας. Καλύτερη ήταν η συμμετοχή στα εργοστάσια, στα ορυχεία, στις τεχνικές υπηρεσίες, ενώ μικρότερη συμμετοχή είχαν οι διοικητικές υπηρεσίες.
Μεγάλος αριθμός μονάδων παραγωγής σταμάτησαν τη λειτουργία.
Περιφρουρήθηκαν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ αρκετοί χώροι δουλειάς.
Εγινε προσπάθεια να συνδεθεί ο αγώνας της ΔΕΗ με τις συνολικότερες εξελίξεις, την επίθεση που γίνεται συνολικά στην εργατική τάξη. Αναδείχτηκε το ζήτημα ότι η Ενέργεια πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε και η παρουσία στελεχών του ΠΑΜΕ από άλλους χώρους, αλλά και βουλευτών και στελεχών του Κόμματος.


Στόχος των απεργιακών κινητοποιήσεων από πλευράς των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν ήταν η οργάνωση του αγώνα έτσι ώστε να συμβάλουν στην απόκρουση των μέτρων και στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στόχος τους ήταν να γίνουν κάποιοι αγώνες για την «τιμή των όπλων». Οι προτάσεις τους δεν αποτελούσαν ριζικά αντίθετη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων, αλλά ήταν προτάσεις στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, προβάλλοντας ορισμένα εναλλακτικά μέτρα προώθησης της απελευθέρωσης (δέχονταν την απελευθέρωση, ανταγωνισμός με ίσους όρους κ.λπ.).
Η διαπάλη των δύο αντιλήψεων για τη γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα υπήρξε συνεχής τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της απεργίας. Αυτό εκφράστηκε και στις προτάσεις των κινητοποιήσεων, στην τακτική που ακολουθήθηκε. Οι δυνάμεις μας, έχοντας εξαρχής δεδομένο ότι οι εξελίξεις στη ΔΕΗ είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης, πρόβαλλαν την ανάγκη πλατιάς συσπείρωσης και συμμαχίας με άλλα κοινωνικά στρώματα γύρω από το ΠΑΜΕ, την ανάγκη της συνολικής αντιπαράθεσης απέναντι σ' αυτήν την πολιτική. Η τακτική της πλειοψηφίας ήταν η προβολή της εξαίρεσης της ΔΕΗ από την ιδιωτικοποίηση, σύμπλευση με τη ΓΣΕΕ, παρά το γεγονός ότι στα λόγια δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν ανοιχτά τη στάση της.
Σ' αυτήν την εκτίμηση συνηγορούν μια σειρά γεγονότα:
Δεν έγινε καμιά σοβαρή προσπάθεια προετοιμασίας της απεργίας. Σε αρκετούς χώρους δεν έγιναν συγκεντρώσεις, με ευθύνη της πλειοψηφίας, παρά το ότι είχαν προγραμματιστεί.
Στις πανελλαδικές απεργίες, αλλά και σε αυτές που έγιναν από κοινού με τις ΔΕΚΟ, τα στελέχη τους καλούσαν σε απεργοσπασία. Αρκετά στελέχη τους πρωτοβάθμιων σωματείων και τοπικών επιτροπών ήταν απεργοσπάστες.
Οταν αναγγέλθηκε ο ανασχηματισμός ήθελαν να αναβάλουν την απεργία, μέχρι να πάρει ψήφο «εμπιστοσύνης» η κυβέρνηση.
Η κατεύθυνση της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ για «ανοιχτές πόρτες», δηλαδή όχι περιφρούρηση της απεργίας, δείχνει ότι δεν πάλευαν για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ήθελαν την αποκλιμάκωση του αγώνα.
Το σκοπό αυτό εξυπηρέτησαν και οι διαδοχικές συναντήσεις της ΠΑΣΚΕ με τους υπουργούς Οικονομίας Βενιζέλο και Ανάπτυξης Παπακωνσταντίνου, παραμονή κυριολεκτικά της έναρξης της απεργίας και όταν ήταν γνωστή η στάση της κυβέρνησης.
Προκαλεί ερωτήματα όταν στην κορύφωση του αγώνα, Παρασκευή 24 Ιούνη, η πλειοψηφία προσπαθούσε να πάρει ομόφωνη απόφαση για είσοδο μονάδων που είχαν βγει λόγω της απεργίας. Η τακτική τους αυτή και οι προτάσεις τους για τη ΔΕΗ έχουν άμεση σχέση με τη συνολικότερη συμφωνία τους πάνω στη γενική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και στα μέτρα που προωθούνται. Η παράταξή μας και το κλαδικό σωματείο Ενέργειας σταθερά αρνήθηκαν την αποκλιμάκωση και τότε η ΔΕΗ έκανε προσφυγή στα δικαστήρια. Το ίδιο επαναλήφθηκε το Σάββατο 25 Ιούνη. Οι συμπτώσεις μόνο τυχαίες δεν μπορεί να είναι. Η ανοιχτή γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, με κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ, ενισχύει αυτά τα ερωτηματικά.
Προανήγγειλαν τη λήξη της απεργίας ουσιαστικά από τη Δευτέρα 27 Ιούνη.
Σε όλη τη διάρκεια της απεργίας δεν πραγματοποίησαν καμιά απεργιακή συγκέντρωση, καμία κεντρική κινητοποίηση, παρά τις δικές μας προτάσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν ήθελαν εξαρχής καμία κλιμάκωση, δεν ήθελαν να «επιβαρύνουν» ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια καλά δουλεμένη τακτική και επιχειρηματολογία, που στόχο έχει να συγκρατήσει δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ, να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια ενός κόσμου που απογοητεύτηκε, που σιγά σιγά αρχίζει να ξεκόβει από τα κόμματα αυτά. Αυτό το στόχο εξυπηρετούσε όλη τους η τακτική, γι' αυτό και δεν όξυναν την κατάσταση στους χώρους δουλειάς με την εργοδοσία, γι' αυτό και επιδίωξαν τη γρήγορη αποκλιμάκωση από τις πρώτες κιόλας μέρες. Αντίστοιχη ήταν και η στάση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από τη γενική γραμμή. Η ΔΑΚΕ, απόλυτα σύμφωνη με τα μέτρα που προωθούνται, έκανε πως δεν κατάλαβε τις θέσεις της ΝΔ όπως εκφράστηκαν στο ΖΑΠΠΕΙΟ-2 για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και τις συνεχείς επιθέσεις των εκπροσώπων της ΝΔ στους εργαζόμενους της ΔΕΗ που μιλούσαν για συντεχνίες. Προσπάθησε και αυτή να συμβάλει στο «μέτριασμα» της αγανάκτησης των εργαζομένων. Ο δε ΣΥΝ με τις διάφορες συνιστώσες του, ο οπορτουνισμός συνολικότερα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.), όπου είχαν δυνάμεις, σύρθηκαν πίσω από το σχεδιασμό της ΠΑΣΚΕ. Μιλούσαν για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης αυτής της πολιτικής, έκαναν αυτό που κάνουν συνήθως, έγιναν ουρά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Συμπερασματικά, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ όχι μόνο δεν ήθελε να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα έκανε ό,τι μπορούσε για να συγκαλύψει τους σχεδιασμούς της, τη βάση της πολιτικής της, που είναι η συνειδητή υπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Δεν ήθελαν και δε συγκρούστηκαν με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά είχαν ανοικτή γραμμή γιατί θεωρούν ότι υπηρετούν τον ίδιο στόχο. Δεν μπορούν να υπερασπίσουν για όλους αυτούς τους λόγους τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Η δική μας δουλειά
Συνολικά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η συμβολή των κομματικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ ήταν πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά παρά τις όποιες δυσκολίες και αδυναμίες. Υπήρχε σημαντική, διακριτή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της απεργίας. Εγινε προσπάθεια να προσανατολιστεί η απεργία με στόχους πάλης που να αντιτίθενται στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.
Προσπαθήσαμε, με βάση και τις συνολικότερες εξελίξεις, να συνδέσουμε τον αγώνα με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, να αναδείξουμε το ζήτημα τι κίνημα χρειάζεται σήμερα για την απόκρουση αυτών των μέτρων. Εγινε προσπάθεια, μέσα από εξορμήσεις στα ταμεία της ΔΕΗ, έκδοσης ειδικής ανακοίνωσης για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ, να αναδείξουμε ότι το ζήτημα της Ενέργειας αφορά όλο το λαό. Παράλληλα, με το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας προβάλαμε την ανάγκη συντονισμού του κλάδου.
Οι δυνάμεις μας στη ΔΕΗ, από την πρώτη στιγμή, προβάλανε τη γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ανέδειξαν το χαρακτήρα της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και την ανάγκη ριζικής ανατροπής αυτής της πολιτικής. Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν στόχοι και πλαίσιο πάλης ειδικά για τη ΔΕΗ. Ανοίχτηκε το ζήτημα της πάλης ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, είτε με τη μορφή της μετοχοποίησης, της πώλησης μονάδων σε ιδιώτες, το διαχωρισμό της ΔΕΗ. Προβάλαμε τη θέση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζόμενων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων για να είναι η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό. Αυτό απαιτεί αντιπαράθεση με τη γραμμή της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας και ταυτόχρονα πάλη για Ενιαίο αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Παράλληλα έγινε προσπάθεια να αναδειχτεί η ανάγκη διεκδίκησης ουσιαστικής ΣΣΕ, προβάλαμε τα ζητήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό. Πρόκειται για μέτωπα ανοιχτά, γύρω από τα οποία πρέπει να πυκνώσουν οι αγώνες των εργαζομένων το επόμενο διάστημα, όπου ειδικά για τη ΔΕΗ, αλλά και τις πρώην ΔΕΚΟ η επίθεση θα ενταθεί, θα είναι απότομη και σφοδρή.
Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή οπαδών και φίλων του Κόμματος, πολλών εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις, να αναλάβουν ευθύνη, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης από ένα βήμα παραπάνω. Εχει κατανοήσει ένα σημαντικό κομμάτι του περίγυρού μας ότι σήμερα δε φτάνει απλά η συμμετοχή στον αγώνα, σε μια απεργία, αλλά απαιτείται ενεργός συμμετοχή και οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Αυτό εκφράστηκε και μέσα από αυτήν τη μάχη. Εγιναν δεκάδες περιοδείες στους χώρους, οργάνωση των περιφρουρήσεων της απεργίας από κοινού με φίλους και οπαδούς. Οι οπαδοί μας και οι συνεργαζόμενοι στα ψηφοδέλτιά μας αποδείχτηκε ότι μπορεί να αποτελέσουν σημαντική εφεδρεία, πολλαπλασιαστική δύναμη στο πλάι των κομματικών δυνάμεων.
Φαίνεται ότι δημιουργούνται σημαντικές προϋποθέσεις για την παρέμβασή μας σε ορισμένους χώρους μεγάλης σημασίας, όπως στα εργοστάσια, σε χώρους που εργάζονται νέοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε χώρους με εργαζόμενους από εργολάβους. Εκεί είναι που πρέπει να ρίξουμε το βάρος της δουλειάς μας, με πρώτο στόχο τη συγκρότηση επιτροπών του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.
Ενα ζήτημα που πρέπει να μπει καλύτερα στο επίκεντρο της δουλειάς το επόμενο διάστημα είναι η ικανότητα πλατύτερης συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από το ΠΑΜΕ, ειδικά νέων εργαζομένων. Στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν αρκετοί εργαζόμενοι για πρώτη φορά, δεν ήταν όμως αντίστοιχη με την επιρροή του ΠΑΜΕ. Χρειάζεται με αυτόν τον κόσμο η επαφή μας να αποκτήσει σταθερότητα και συνέχεια. Αυτό έχει να κάνει και με τη δική μας δουλειά, τη σταθερή παρέμβαση, την ανάγκη καλύτερης εκλαΐκευσης των θέσεων και στόχων πάλης, με καλύτερο σχέδιο παρέμβασης ανά χώρο δουλειάς που θα παίρνει υπόψη τα ιδιαίτερα ζητήματα του κάθε χώρου. Η ανάγκη καλύτερης εξειδίκευσης θα βοηθήσει να ανοίξει πιο ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους, να σφυρηλατήσουμε μαζί τους πιο ουσιαστικούς πολιτικούς δεσμούς.
Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός φαίνεται ότι έχει δεχτεί πλήγματα στην αξιοπιστία του και στη δυνατότητά του να κινητοποιεί μάζες, χωρίς να σημαίνει ότι δε διατηρεί ακόμα ισχυρές δυνάμεις και εφεδρείες. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό κομμάτι εργαζομένων που αποσπάται από αυτές τις δυνάμεις, αφουγκράζεται το Κόμμα και το ΠΑΜΕ, έχει ανοίξει συζήτηση μαζί μας. Πολλοί είναι και αυτοί που μέσα από αυτήν την απεργία έκαναν το βήμα και ήρθαν με το ΠΑΜΕ, άλλοι μας προσεγγίζουν δειλά-δειλά, έχουν διάθεση να συζητήσουν και να μας ακούσουν. Υπάρχουν δυνατότητες το επόμενο διάστημα μέσα από τους αγώνες να συναντηθούμε με αυτούς τους εργαζόμενους. Ενα στοιχείο που μπορεί να συνδράμει ώστε να κερδηθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι είναι η προσπάθεια να οξύνουμε ακόμα παραπάνω την αντιπαράθεση με τον αντίπαλο πάνω στη βασική γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της EE και των αστικών κομμάτων, με τον οπορτουνισμό και τις διάφορες παραφυάδες του.
Προοπτική συνέχειας
Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση δε θα σταματήσει εδώ, αλλά θα ενταθεί με ακόμα περισσότερα μέτρα το επόμενο διάστημα. Παράλληλα θα επιχειρήσουν και αντιδραστικές αλλαγές με στόχο να δυσκολέψουν τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και του Κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει τον αντικομμουνισμό. Τα σχέδιά τους δεν θα σταματήσουν εδώ, επειδή δεν κατόρθωσαν να μας μπλέξουν στα επεισόδια στην 48ωρη απεργία. Παραμένει βασική τους γραμμή και επιδίωξη το χτύπημα του Κόμματος και του οργανωμένου ταξικού κινήματος. Απ' αυτήν τη σκοπιά και μέσα στους χώρους της ΔΕΗ αυτά όλα θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα και απαιτούνται καλά αντανακλαστικά, ετοιμότητα.
Εμείς χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, αξιοποιώντας τα βήματα που έγιναν με αυτήν την απεργία. Υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι που έδωσαν στο πλάι των δυνάμεών μας τη μάχη της περιφρούρησης, ήρθαν για πρώτη φορά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Πρέπει άμεσα να οργανωθεί συζήτηση γύρω από τα συμπεράσματα αυτής της μάχης τόσο στη ΔΕΗ όσο και συνολικά. Να συζητηθεί η πείρα, να χωνευτούν σωστά τα συμπεράσματα. Παράλληλα, να συνεχιστεί το πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, προβάλλοντας τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα, συζητώντας με τους εργαζόμενους τη δική μας προοπτική, που είναι ρεαλιστική, εφικτή, επίκαιρη και αναγκαία. Μια τέτοια συζήτηση, μαζί με την πείρα που αποκτούν οι εργαζόμενοι μέσα από τους αγώνες, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση της πολιτικής του Κόμματος, στην ισχυροποίηση των πολιτικών δεσμών.
Χρειάζεται επιπλέον να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα, αν π.χ. δεν αποκτήσει πόδια το Κλαδικό Συνδικάτο σε κάθε χώρο. Μέσα από μια σχεδιασμένη, προσανατολισμένη δουλειά, μπορούμε και μέσα στη ΔΕΗ να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για οικοδόμηση του Κόμματος.
Η κλιμακούμενη επίθεση στον τομέα της Ενέργειας δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Χρειάζεται γραμμή ρήξης με την πολιτική της απελευθέρωσης, τη στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης. Η γραμμή του «μικρότερου κακού» οδήγησε το εργατικό κίνημα από ήττα σε ήττα.
Για εμάς ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της Ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Ο Ενιαίος αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και θα επεξεργάζεται τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής.

Θοδωρής ΠΑΣΧΟΣ
Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Ενέργειαςτης ΚΟ Αττικής
===========================================
Συνδ.εργαζ.ενέργειας Εργατική αλληλεγγύη

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην τηλεθέρμανση της ΔΕΥΑΚ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν σ’ όσους εμπλέκονται.


Ακόμα ένα τραγικό «δυστύχημα» (εργοδοτικό έγκλημα στην ουσία) έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες, εκατοντάδες νεκρούς εργαζόμενους που θρηνεί η εργατική τάξη της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια!
Ο νεκρός πλέον συνάδελφος Βλάχος Χάρης 47 χρονών πατέρας τριών παιδιών που δούλευε σε εργολάβο, εκτελούσε εργασίες βαφής, μετά από αμμοβολή, σε δεξαμενή νερού για λογαριασμό της τηλεθέρμανσης που ανήκει στο χώρο ευθύνης της ΔΕΥΑΚ του Δήμου Κοζάνης όταν έγινε έκρηξη για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να υποστεί πάνω από 90% εγκαύματα και να μεταφερθεί νεκρός στο νοσοκομείο Κοζάνης.
Επειδή κινδυνεύουμε στην περιοχή μας να θεωρούμε τα εργατικά ατυχήματα (ακόμα και τα θανατηφόρα) «μοιραία» και αναπόφευκτα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν (κράτος, ελεγκτικοί μηχανισμοί, εργοδοσία, συνδικάτα και εργαζόμενοι) για να μην χάνονται αναίτια κάθε λίγο και λιγάκι νέοι άνθρωποι, να μη μείνουν άλλα παιδιά ορφανά από ανευθυνότητα ή απλά για να κερδίζουν κάποιοι περισσότερα κοστολογώντας μηδαμινά την ανθρώπινη ζωή!
Τα ερωτήματα που εμείς θέτουμε και οφείλει να τα ερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι:
1. Υπήρχε υπεύθυνος Τεχνικός Ασφάλειας του εργολάβου, της ΔΕΥΑΚ ή της ΔΕΗ;
2. Έγινε γραπτή έκθεση ασφαλούς εργασίας (όπως προβλέπεται από το νόμο) για εκτέλεση επικίνδυνων εργασιών και τι μέτρα προτάθηκαν (γραπτά) για την αποφυγή ατυχήματος.
3. Ενημερώθηκε ο άτυχος εργαζόμενος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκεκριμένη εργασία και τι μέτρα ασφάλειας έπρεπε να πάρει;
4. Υπήρχε επαρκής εξαερισμός στη δεξαμενή; (Φυσικός και τεχνητός)
5. Χρησιμοποιήθηκαν εύφλεκτα υλικά (διαλύτες- νέφτι κλπ) που απαγορεύονται σ αυτές τις περιπτώσεις;
6. Υπήρχε κοντά του άλλος εργαζόμενος ή ο υπεύθυνος επιβλέπων;

Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα απ αυτά τα ζητήματα θα λυθούν όταν επιβληθεί από τους εργαζόμενους η «Εργατική εξουσία- Εργατική Δημοκρατία», όμως μέχρι τότε η εργατική τάξη και τα συνδικάτα της δεν έχουν το δικαίωμα να αδρανούν σ αυτά τα τεράστια εργοδοτικά εγκλήματα και πρέπει να παρεμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στην εργοδοσία και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για:
• Την αυστηρή τήρηση των νόμων και των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας.
• Την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Τεχνικών Ασφαλείας κατά τα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη. Να πληρώνονται από το κράτος και τους εργοδότες αλλά να διορίζονται από το σύνολο της βουλής και να λογοδοτούν σ αυτή και στις οργανώσεις των εργαζομένων. (Είναι δυνατόν να ελέγχει αυστηρά ο Τεχνικός Ασφάλειας τον ίδιο τον εργοδότη του;)
• Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βάζουν πρώτα τα ζητήματα ασφάλειας σε κάθε εργασία που τους ανατίθεται γιατί αυτοί είναι που πρέπει πάνω απ’ όλα να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους
Τα μέλη της Ταξικής Συσπείρωσης Εργαζομένων Π.Ε Κοζάνης εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου και ευχόμαστε να είναι αυτός το τελευταίο θύμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ανευθυνότητας.

Το γραφείο τύπου
===============================================

1 σχόλιο:

santana είπε...

Σε ιδιώτες παλαιές και νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

29/07/2011 09:01

Tη διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, ώστε να «βγει» στην αγορά ένα αντιπροσωπευτικό πακέτο λιγνιτικής ισχύος εξετάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χθες κατέθεσε στη Bουλή νέα τροπολογία για τις μονάδες Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού - Θερμότητας Yψηλής Aπόδοσης (ΣHΘYA), εισάγοντας νέο τρόπο τιμολόγησης με φθίνουσα εγγυημένη τιμή για τις μεγάλες μονάδες συμπαραγωγής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου ισχύος, δηλαδή ενός πακέτου που δεν θα αποτελείται μόνον από παλαιές ή μόνον από νέες μονάδες, αλλά από ένα μείγμα το οποίο να αντιστοιχεί στο προφίλ των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, παλαιών και νέων, μεγάλων και μικρών. Tο «πακέτο» θα συνοδεύεται από την εκμίσθωση ή παραχώρηση λιγνιτωρυχείου ώστε να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των μονάδων.

Κομισιόν

O υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του επαναβεβαίωσε τη βούληση να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔEH, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, σύμφωνα με την υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Kομισιόν. Δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Bρυξέλλες για το πώς θα γίνει η απελευθέρωση, συνέδεσε τις εξελίξεις με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου στη Bέυη και φάνηκε ανοικτός σε όλα τα ενδεχόμενα ή σε ένα συνδυασμό λύσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τόσο την πώληση μονάδων, όσο και τις ανταλλαγές λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής (swaps), καθώς και την παραχώρηση λιγνιτωρυχείων σε τρίτους με σκοπό την ανάπτυξη νέων μονάδων.

«Θέλουμε να ανοίξει η αγορά, αλλά όχι να αποδεκατίσουμε τη ΔEH», υπογράμμισε ο υπουργός.

Oσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα της τιμολόγησης της ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής ισχύος άνω των 35 MW, η νέα τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός συνδέει την εγγυημένή τιμή (Feed In Tariff) με το μέγεθος του σταθμού κατά τρόπο που όσο μεγαλύτερος είναι ο σταθμός τόσο να μειώνεται η τιμή, πλησιάζοντας προς τη χαμηλότερη εγγυημένη τιμή που είναι αυτή της αιολικής ενέργειας.

«H αναδιατύπωση της διάταξης εξασφαλίζει ότι προτεραιότητα για ένταξη στο σύστημα και τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές παίρνουν οι μικρές μονάδες ΣHΘYA (κάτω των 35 MW), ενώ για τις μεγάλες μονάδες δίνεται φθίνουσα τιμή ανάλογα με το μέγεθος», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Bουλή.

(Ημερησία, 29/7/2011)