Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προσεγγίζει το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό και γι αυτό αγωνίζεται η ΔΕΗ να παραμείνει δημόσια και στην υπηρεσία του λαού


Το Σωματείο ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨συνοδοιπόρος στον αγώνα δρόμου στον οποίο επιδίδεται ο νέος υπουργός ΥΠΕΚΑ, κύριος ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και αφορά την πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη.
Να πάνε τις "δουλίτσες τους" για να ξαναθυμηθούν πως βγαίνει το μεροκάματο και να σταματήσουν να δουλεύουν τους εργαζόμενους


-------------------------------------------------------------------
Εκλεισε η συμφωνία ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον υπουργό Γ. Παπακωσταντίνου για την επισκεψή του στην περιοχή
Η συμφωνία για την επίσκεψη του υπουργού στην περιοχή έχει κλείσει. η Ημερίδα του Σπάρτακου θα γίνει το δευτερο 10ήμερο του Αυγούστου, και μένει να καθορισθονυ οι ακριβείς ημερομηνίες. Η επιστολή έχει ως εξής:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αριθ. Πρωτ.:4401
Προς: Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου Ημερ.: 21/7/2011
Θέμα: «Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες – οι εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου».

Κύριε Υπουργέ
Η χώρα μας, όπως είναι γνωστό, μετά και από τις σχετικές αποφάσεις (5ης Μαρτίου 2008 και 4ης Αυγούστου 2009) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:
● Να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας, μέσω διαγωνισμών σε άλλες επιχειρήσεις, πλην της ΔΕΗ, εκτός αν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη προσφορά.
● Να απαγορεύσει στους κατόχους δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας και Βεγόρας να πωλούν τον εξορυσσόμενο λιγνίτη στη ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη προσφορά αγοράς ποσοτήτων, για όσο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης για περισσότερο από το 60% του συνόλου των αποθεμάτων λιγνίτη, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.
Είναι επίσης γνωστό, ότι η ΔΕΗ Α.Ε. έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -κατά των αποφάσεων της Επιτροπής- με τα αποτελέσματα αυτής της προσφυγής να αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Εκτίμηση του Σωματείου ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ –μετά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί και τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί- είναι ότι, οι όποιες αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορούν τη ΔΕΗ Α.Ε, θα πρέπει να ληφθούν, μετά και την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Κύριε Υπουργέ
Μετά και την ψήφιση από τη Βουλή του «εφαρμοστικού νόμου (3986/2011) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», όπου για τη ΔΕΗ προβλέπεται «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της» -ως περιουσιακά στοιχεία εννοούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής- αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα των υπό διαμόρφωση καταστάσεων με τα όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Το Σωματείο ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨, σε μια προσπάθεια να προβεί σε λεπτομερή, επακριβή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της κατάστασης, προγραμματίζει τη διοργάνωση ημερίδας (μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου) με θέμα: «παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες – οι εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου», στην οποία και σας προσκαλούμε να είστε ο κεντρικός εισηγητής.
Περαιτέρω, στόχος της διοργάνωσής μας είναι, μέσα από την ενημέρωση που θα γίνει, να καταφέρουμε να λάβουμε αποφάσεις, να δρομολογήσουμε δράσεις και να προσδιορίσουμε μέτρα προκειμένου να «θωρακίσουμε» την περιοχή μας, η οποία και θα είναι ο άμεσος αποδέκτης των μελλούμενων, που κατά την κρίση μας είναι άκρως δυσμενή από πολλές απόψεις και με πολλές προεκτάσεις.
Είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως τις ανησυχίες του Συνδικάτου, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας για τα εν λόγω ζητήματα και ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι η πρόσκλησή μας θα τύχει της θετικής σας ανταπόκρισης.

Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨
Ο Πρόεδρος Ο Γεν . Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό
=================================
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ

Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ παρακολουθεί με αγωνία τον αγώνα δρόμου στον οποίο επιδίδεται ο νέος υπουργός ΥΠΕΚΑ, κύριος ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και αφορά την πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη.
Διακαής πόθος του υπουργού, αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι η πώληση λιγωτικών μονάδων, προκειμένου να εισέλθουν ιδιώτες στα ορυχεία της ΔΕΗ, ώστε να ‘‘απελευθερωθεί η αγορά’’ γιατί τώρα είναι φυλακισμένη.. με αποτέλεσμα να μην διεξάγεται ‘‘ο υγιής ανταγωνισμός’’ ώστε να έχουμε όφελος εμείς οι απλοί καταναλωτές!!!!
Πρόκειται για το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο ως αρμόδιος υπουργός των οικονομικών μοίρασε φόρους, περικοπές μισθών και απολύσεις σχηματίζοντας στρατιές ανέργων. Μετά το «θεάρεστο» αυτό έργο του, μετακόμισε στο ΥΠΕΚΑ για να συνεχίσει την διάλυση της ΔΕΗ, χαρίζοντάς την στις ορέξεις των τροϊκανών, δηλαδή της ΜΕΡΚΕΛ και του ΣΑΡΚΟΖΙ και μάλιστα έναντι πινακίου φακής!!!
Επιπλέον θυμίζουμε τα εξής :
· Η ΔΕΗ Α.Ε έχει προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, κατά της απόφασης της Ε.Ε, η οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων. Ως εκ τούτου, η απόφαση μας βρίσκει αντίθετους, γιατί εξαιρούν την ΔΕΗ στην προοπτική να ωφεληθούν οι ιδιώτες, ενώ αν θέλουν να επενδύσουν αυτό μπορεί να γίνεισήμερα, μόνο στα ανεκμετάλλευτα ορυχεία της Δράμας καιτης Ελασσόνας.
· Η εμμονή των τροϊκανών για πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί αυτό θα μπορούσε να γίνει, ενδεχόμενα, με ανταλλαγή ισχύος με άλλες χώρες και όχι με την πώληση μονάδων παραγωγής Η.Ε που είναι πάγια περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού μας φορέα και περιουσία του Ελληνικού λαού.
· Τέλος ξαναθυμίζουμε σε όσους ηθελημένα το αγνοούν ότι: Ως Συνδικαλιστικό κίνημα με απόφαση συνεδρίου, έχουμε ταχθεί κατά της πώλησης μονάδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ. Συνακόλουθα, η οποία παραφιλολογία συντηρείται από κάποιους, είναι εκ του πονηρού γιατί θεσμικά η όποια αλλαγή προκύψει, τότε πρέπει να γίνει από το ίδιο το όργανο που είναι το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Άλλωστε εμείς πουλάμε ηλεκτρική ενέργεια και όχι μονάδες που παράγουν ενέργεια.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Μας βρίσκει αντίθετους η μονομερής και αυταρχική απόφαση 131/2011 του Δ/ντος Συμβούλου που αφορά την αναδιοργάνωση της διανομής. Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία, αφού δούμε την υπόψη απόφαση. Θυμίζουμε, όμως, σε όλους ότι το Σ.Κ στη ΔΕΗ προς δική τους λύπη, εξακολουθεί να υπάρχει και οσονούπω θα ξανακάνει αισθητή την παρουσία του!!

=====================================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ…ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΔΕΡΝΟΥΜΕ



Με έκπληξη διαβάσαμε τις προτάσεις της ΡΑΕ για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ιλιγγιώδους αύξησης των κακοπληρωτών ρεύματος, οι οποίοι φεσώνουν τη ΔΕΗ αλλά και τους εκλεκτούς κυρίους που (χωρίς να έχουν βάλει μια, χωρίς ίχνος επένδυση, χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο) δραστηριοποιούνται στην εμπορία ρεύματος.
Είμαστε σίγουροι ότι η ανησυχία τους δεν είναι τόσο για το μέλλον της ΔΕΗ αλλά κυρίως για το πώς θα προστατέψουν τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών.
Μέσα στα μέτρα που προτείνουν είναι:
√ Η αγορά προπληρωμένων καρτών ρεύματος
√ Η αύξηση των εγγυήσεων
√ Η Δημιουργία Ενεργειακού Τειρεσία με το ιστορικό των ανεξόφλητων λογαριασμών και μια σειρά άλλα.

Ξέχασαν να προτείνουν την πρόσληψη φουσκωτών να δέρνουν τους ανέργους και τους μεροκαματιάρηδες που αδυνατούν να πληρώσουν.
Ντροπή!
Η θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που σταθερά και αταλάντευτα προσεγγίζει το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό και γι αυτό αγωνίζεται η ΔΕΗ να παραμείνει δημόσια και στην υπηρεσία του λαού είναι πως όλα αυτά τα μέτρα μόνο αλγεινή εντύπωση μπορεί να προκαλούν.
Η μοναδική λύση για να μην αυξάνουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί, είναι να δούμε τη ρίζα του κακού, που είναι η τιμή του ρεύματος που ανέβηκε στα ύψη για την εξυπηρέτηση και μόνο των ιδιωτικών συμφερόντων και κυρίως τα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων που εξαιτίας αυτής της πολιτικής μαζί με το ένα εκατομμύριο ανέργους είναι σπρωγμένοι και πεταγμένοι σα να είναι μπάζα και σκουπίδια στο περιθώριο και τα αζήτητα της ζωής.
Η θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που αγωνίζεται για μια ΔΕΗ Δημόσια, στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού, είναι αντί να τους δυσκολεύουμε περισσότερο τη ζωή, να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν άνεργο.
Αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το μέλλον και την τύχη των επιχειρήσεων από τους κακοπληρωτές να το κάνουν πρώτα για τις ανθρώπινες ψυχές που μήνες και χρόνια τώρα ζουν στο σκοτάδι και να ανοίξουν τα μάτια τους να δουν ποιος και τι τους κατάντησε κακοπληρωτές. Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν αρκεί να σταματήσουν οι κομπίνες σε βάρος της ΔΕΗ.
ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ - ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
Γραφείο Τύπου
=======================================================
Επιστολή του «Σπάρτακου» στον Αρθούρο Ζερβό: «Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας»Κύριε Πρόεδρε

Στον πρόσφατο νόμο «Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» και στο άρθρο 38, παράγραφος 2α, καθιερώνεται Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών σε όλους τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ, Ο.Τ.Α, καθώς και στους υπαλλήλους Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.
Επιπρόσθετα, στην παράγραφο 2β του ίδιου άρθρου, επιβάλλεται Ειδική Εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών των παραπάνω μισθωτών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται για μια ακόμη φορά τα συνήθη υποζύγια από την πολιτική της κυβέρνησης επιπροσθέτως και συνολικά κατά 3%.

Κύριε Πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αντίστοιχη παρακράτηση έχει καθιερωθεί στους μισθωτούς της επιχείρησης και ΜΟΝΟ (σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς Ν.Π.Ι.Δ) από το 1952 σε ποσοστό επί των αποδοχών μας 4,25%.
Η εν λόγω παρακράτηση εμφανίζεται στην μηνιαία εκκαθάριση μισθοδοσίας των μισθωτών με κωδικό 406 και την υποσημείωση ΟΑΕΔ-ΟΕΕ (ΧΡΗΜΑ) και οι υπηρεσίες της ΔΑΝΠΟ θα μπορούσαν να σας παρουσιάσουν την ανάλυση του συγκεκριμένου κωδικού.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί για τους μισθωτούς της ΔΕΗ ΑΕ προσθετικά, γιατί αναλύοντας την παρακράτηση του κωδικού 406 θα διαπιστώσετε ότι παρακρατείται ήδη υπέρ ανεργίας ποσοστό 2,5% περίπου.
Εν κατακλείδι πιστεύουμε, ότι η εφαρμογή για τους μισθωτούς της ΔΕΗ μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ για την διαφορά που η νέα εισφορά του νόμου ορίζει. Σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.



Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
-------------------------------------------------------------------------------
Προς : Υπουργό Εργασίας Ημερ:25-7-2011

κ. Γιώργο Κουτρουμάνη Αριθ. Πρωτ.: 4403

Θέμα : Παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων από 1.8.2011

Κύριε Υπουργέ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44, παράγραφος 10,11 και 12 του Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», αναπροσαρμόζονται από 1η Αυγούστου 2011 τα ποσοστά παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), τα οποία έχουν θεσπιστεί και καθοριστεί με το άρθρο 38 του Νόμου 3863/10, με αποτέλεσμα να υπάρχει και νέα περικοπή στις ήδη μειωμένες συντάξεις.
Επιπρόσθετα, από 1.8.2011, επιβάλλεται μηνιαία εισφορά σε ποσοστό από 6 έως 10% στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης, καθώς και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας ή γήρατος και λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.
Κύριε Υπουργέ
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά να εντάξετε στην εν λόγω εξαίρεση και τους εργαζόμενους των Βαρέων (ΥΒΑΕ) και ανθυγιεινών σε Σταθμούς, Ορυχεία και Δίκτυα μεταφοράς. Σε διαφορετική περίπτωση, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι θα υπάρξει μια έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας Συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα ΒΑΕ (ΥΒΑΕ) κατά 5 τουλάχιστον χρόνια. Με δεδομένο το γεγονός ότι για τους εργαζόμενους αυτούς το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 60 χρόνια, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αρνητική επίπτωση που θα έχει η συγκεκριμένη ρύθμιση κατά την εφαρμογή της.

Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι αυτοί καταβάλλουν έξτρα εισφορές, όπως η πληρωμή επ΄ ασφάλιστρου. Σε μια διαφορετική περίπτωση λοιπόν -από αυτή που ζητάμε- αναρωτιέται κανείς, γιατί θα έπρεπε να συνεχίσουν να το καταβάλλουν.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τέλος, ζητά να υπάρξει ρύθμιση, έτσι ώστε η συγκεκριμένη εισφορά για τους ενταγμένους στην κατηγορία ΒΑΕ (ΥΒΑΕ) να ισχύει για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Κων/νος Βασιλειάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Χρήστο Μπουρσανίδη

Εκπροσώπους εργαζομένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ & ΤΑΠ/ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

====================================================
Υπέρ των προτάσεων της ΡΑΕ για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς η ΔΕΗ

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ρεύματος, αναφέρει η ΔΕΗ, σε σημερινή ανακοίνωση της.
«Κάθε αγορά πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους η ΡΑΕ με τις προτάσεις της, που είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα του υπό ψήφιση ενεργειακού νομοσχεδίου, επιδιώκει να οριοθετήσει», αναφέρει η επιχείρηση. Προσθέτει, επίσης, ότι έχει υποβάλει στη ΡΑΕ κάποιες αρχικές σκέψεις αντιμετώπισης του θέματος στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για το θέμα, και ότι θα διατυπώσει τις ολοκληρωμένες απόψεις της μετά από λεπτομερή εξέταση των υπό διαβούλευση προτάσεων. Τονίζει, επίσης, ότι η ΔΕΗ «αντιμετωπίζει με ευαισθησία τους πελάτες της και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών και παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξόφληση των λογαριασμών τους».
Χθες, η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις προτάσεις της ΡΑΕ αναφέροντας ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περιλαμβάνεται η αύξηση των εγγυήσεων, η αγορά ρεύματος με προπληρωμένες κάρτες (που προϋποθέτει όμως εγκατάσταση νέων μετρητών), η δυνατότητα άρνησης προμήθειας ρεύματος αν ο καταναλωτής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή, ακόμη και η δημιουργία «ενεργειακού Τειρεσία» η οποία όμως τελεί υπό την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
===============================================
Σπάρτακος: Σοβαρό Εργατικό ατύχημα 20.000ων volt στο νότιο πεδίο

«ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ή ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ». Το σύνθημα αυτό, που διαχρονικά χρησιμοποιεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για να καταδείξει την τραγική κατάσταση και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, δυστυχώς επανέρχεται στην επικαιρότητα εξαιτίας ενός ακόμα σοβαρού εργατικού ατυχήματος.
Ελπίζουμε ότι τα 20.000 volt που χτύπησαν τον εργαζόμενο Δημητριάδη Παύλο, κατά την ώρα του καθήκοντος, να χτυπήσουν επιτέλους ΔΥΝΑΤΑ το καμπανάκι του κινδύνου και να «ξυπνήσουν» τη συνείδηση των υπευθύνων, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τη μέριμνα και γενικότερα όλα τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια στην εργασία.
Πόσα ακόμα ατυχήματα και πόσους θανάτους θα χρειαστεί να καταγράψουμε, για να καταδειχθεί το ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ; Ότι τη ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί ο καθένας να την κόβει και να τη ράβει στα μέτρα του (ανάλογα με τις ανάγκες του) και ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να αναλαμβάνονται και να αποδίδονται ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν.
Μέχρι πότε το άλλοθι της εργοδοσίας θα είναι ¨οι Άγιοι¨ που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν το μόνο που επιθυμούν είναι να επιτελέσουν το καθήκον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέχρι πότε η εργοδοσία θα κλείνει τα μάτια και θα προσπερνά «πολύ ελαφρά τη καρδία» τα σοβαρά συμβάντα στους χώρους της Επιχείρησης.
Το μεσημέρι της Τετάρτης 27/7, ενώ ο εργαζόμενος Δ.Π. εκτελούσε εργασία σε μηχάνημα του υποσταθμού της κεφαλής 103 στο χώρο του Νότιου Πεδίου, χιλιάδες volt διαπέρασαν το σώμα του, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραγική κατάληξη. Ευτυχώς κι αυτή τη φορά «Οι Άγιοι» έκαναν καλά τη δουλειά τους και έσωσαν τη ζωή του συναδέλφου. Τύχη βουνό. Βουνό και οι ευθύνες που βαραίνουν την εργοδοσία για τα πλημμελή μέτρα, την ανυπαρξία κατάλληλου εξοπλισμού, την έλλειψη προσωπικού, την ανυπαρξία της εξειδίκευσης, την ολιγωρία και την αδιαφορία. Η λίστα αυτή δεν έχει σταματημό.
Ο τραγέλαφος της ιστορίας (σαν να μην έφθαναν δηλαδή όλα τα άλλα) βρίσκεται στο γεγονός, ότι το ασθενοφόρο-φάντασμα του Νοτίου Πεδίου που επιστρατεύθηκε για να μεταφέρει τον άτυχο εργαζόμενο, μόλις μετά βίας κατάφερε να φέρει σε πέρας τη διακομιδή. Ένα όχημα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και εντελώς ακατάλληλο, που θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί και αντικατασταθεί από ένα πραγματικό ασθενοφόρο και όχι να υφίσταται ένα όχημα που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί:
● Τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους.
● Τους αρμόδιους να λάβουν τα μέτρα που οφείλουν και να πράξουν τα αυτονόητα.
● Τους εργαζόμενους να μην ενδίδουν στις συνθήκες που τους επιβάλλονται, να είναι περισσότερο υπεύθυνοι και απαιτητικοί ως προς τις υποχρεώσεις που υπάρχουν απέναντί τους και ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, για να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.
Καμία υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός και καμία ολιγωρία, γιατί δυστυχώς η ανευθυνότητα εξαργυρώνεται με ανθρώπινες ζωές. ΦΤΑΝΕΙ!

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ :

 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ
 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


=============================================
Ευρεία πολιτική αποδοχή για το νομοσχέδιο για την ενέργεια

Ευρεία αποδοχή του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων. Υπέρ της αρχής δηλώνουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, αντιδρούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Με κρατούσα την πεποίθηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και των κομμάτων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι «η πολιτική για την ενέργεια πρέπει να γίνει βασικός άξονας για την ανάπτυξη και μοχλός για την έξοδο από την οικονομική κρίση», το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων, συναντά ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή.
Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός χαρακτήρισε «εξ’ ολοκλήρου αναπτυξιακό» το νομοσχέδιο διότι «η ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις» και «μπορεί να γίνει ο πιο δυναμικός τομέας για την ενεργοποίηση κεφαλαίων».
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το μοντέλο ΙΤΟ (σ.σ. χαρακτηρίζεται δειλό και αναποτελεσματικό από τη ΝΔ) αλλά «η επιλογή αυτού του μοντέλου είναι μεταβατική, ώστε να γίνει στη συνέχεια το βήμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, διατηρώντας τα δίκτυα στο κράτος». Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει την πρότασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, εκτός ΔΕΗ.
Για το φυσικό αέριο, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή μετάβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά, ενώ αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι ένα θέμα που «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από ευρύτερες αποφάσεις από γειτονικές χώρες, που η κυβέρνηση ελπίζει να είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι εκσυγχρονίζεται, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι δυνατότητες εξόρυξης με τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον και με την χρήση των καλύτερων μεθόδων.
Η ΝΔ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, γιατί «η ενέργεια είναι προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της οικονομίας», όπως ανέφερε ο Κώστας Χατζηδάκης, αλλά διατύπωσε ενστάσεις και αντιρρήσεις στα άρθρα για τα λατομεία, στις υπερεξουσίες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και στο μοντέλο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, εμμένοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό με στρατηγικό επενδυτή στις παραγωγικές λειτουργίες και την παραμονή των δικτύων στο κράτος. Κατήγγειλε επίσης κυβερνητική αδράνεια στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα της ΔΕΗ αφήνει όλα τα ζητήματα ανοιχτά και χωρίς κόκκινες γραμμές.
Επίσης, ο κ. Μουσουρούλης αξιοποίησε τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση -με τη στάση της κας Διαμαντοπούλου και με το θέμα των ταξί- συνεχίζει ακάθεκτη τις καλοκαιρινές επιδείξεις ανευθυνότητας. Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε ότι «η χώρα μας θα μείνει στα κρύα και ταραγμένα νερά του ναυαγίου».
«Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και αναφερόμενος στις διατάξεις για τη ΔΕΗ κατήγγειλε ότι «μεγάλο πάρτι και φαγοπότι», με την κυβέρνηση να «μοιράζει την πίτα στους ενδιαφερόμενους, με ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά εισοδήματα». Για την πολύμορφη ενίσχυση ιδιωτών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες εκτίμησε ότι «ξεκίνησαν οι ξιφομαχίες συμφερόντων», ενώ για τον τομέα του Φυσικού Αερίου αναφέρθηκε στη διαπάλη ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη για τη Μεσόγειο. Τέλος για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Παφίλης είπε ότι η κυβέρνηση «στρώνει το τραπέζι για να πέσουν οι μάσες από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» και καταλόγισε τεράστια ευθύνη στην κυβέρνηση επειδή δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).
«Ναι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής δηλώνει και ο ΛΑΟΣ, με βασική όμως ένσταση και αντίρρηση, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Αστέριο Ροντούλη, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ. Προειδοποιεί, επίσης, ότι δεν πρέπει να περιληφθεί στις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου ο φυσικός πλούτος της χώρας μας και ζητεί να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα αυτά στον φυσικό μας πλούτο, δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εμπράγματες εγγυήσεις.
«Ιερή συμμαχία καταστροφής που συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το νομοσχέδιο είναι ένα τερατούργημα, αλλά ψηφίζεται από κοινού από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Παραδίδει όλο τον ενεργειακό πλούτο στα πιο άπληστα, κερδοσκοπικά και πολυεθνικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Όσο για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι μολονότι η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά «αμερικανονατοϊκή» πολιτική δεν έχει απαιτήσει τη συνυπογραφή από την Τουρκία του δικαίου της θάλασσας.
«Έχουμε την προσδοκία μεγάλων επενδύσεων σε ένα σημαντικό τομέα, αυτό δεν το φοβόμαστε, αλλά θέλουμε και κανόνες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και χαρακτήρισε το πλαίσιο που θεσπίζεται για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων «ιστορικής σημασίας απόφαση της κυβέρνησης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
====================================================
ΟΤE: Ζητάει μείωση μισθών 10% και 4ημερο

Της Ρόης Χάικου


Σκληρό παζάρι, δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών στον ΟΤΕ για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με το ραντεβού να ανανεώνεται για το επόμενο δεκαήμερο.
Η χθεσινή συνάντηση όπως αναμενόταν δεν κατέληξε κάπου, με την διοίκηση του ΟΤΕ να ζητά μείωση αποδοχών κατά 10%, με ταυτόχρονη καθιέρωση 4ημερης απασχόλησης με αντάλλαγμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για μία διετία.
Εξίσου αναμενόμενη ήταν και η αντίθεση της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε αυτή την πρόταση, που έρχεται να προστεθεί στα 9 αιτήματα της διοίκησης για συνολική περιστολή στο μισθολογικό κόστος του Οργανισμού, με τους συνδικαλιστές να αντιπροτείνουν περικοπές στα κόστη διοίκησης του Οργανισμού, γενικό... νοικοκύρεμα στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές του και διασφάλιση του προσωπικού που έχει προσληφθεί πριν από το 2005 και ανέρχεται σε περίπου 10.900 εργαζόμενους.
Πάντως, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δήλωσε ότι θα κατέβει στην επόμενη συνάντηση με ολοκληρωμένες προτάσεις και την διοίκηση να επιμένει ότι η περικοπή του κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ εντός της τριετίας αποτελεί μονόδρομο για τον Οργανισμό. Σε αυτό που φαίνεται να συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι να συνταχθούν και να υποβληθούν στους συνδικαλιστές τα οικονομικά στοιχεία όλων των θυγατρικών του ΟΤΕ, κατόπιν αιτήματος των δεύτερων, καθώς επιμένουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ΟΤΕ ως όμιλος και μάλιστα αναφέρουν ότι αν προχωρήσει η συγχώνευση με την Cosmote, το μισθολογικό κόστος δεν θα ήταν πλέον 37% επί των εσόδων, αλλά 18%.
Από τα 9 αιτήματα που έχει θέσει η διοίκηση, η άρση της μονιμότητας για τους μέχρι το 2005 προσληφθέντες είναι η "κόκκινη γραμμή" για την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Αλλά και χωρίς για την ώρα να έχει υπάρξει συναίνεση ούτε σε κάποιο από τα άλλα, όπως η κατάργηση σειράς επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί σε παλαιότερες εποχές (επίδομα παραμεθόριων περιοχών, θέρμανσης, ειδικών συνθηκών) και διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπονται από τον νόμο, η μείωση ωραρίου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών και εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση), δημιουργία νέου μισθολογίου, βασιζόμενου στη σημαντικότητα της θέσης και στην απόδοση (σ.σ. μέχρι σήμερα η μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων είναι ανεξάρτητη από την απόδοση) κλπ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται για κάποια από αυτά τα ζητήματα οι συνδικαλιστές να... ρίξουν νερό στο κρασί τους.
Πεδίο συναίνεσης
Εκεί πάντως, που διαφαίνεται κάποια πρόοδος είναι το ενδεχόμενο μιας νέας εθελουσίας εξόδου στον όμιλο, η οποία θα τον απάλλασσε σε ένα βαθμό από το υπεράριθμο προσωπικό. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία το προσωπικό του Οργανισμού θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 2.000 άτομα, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη (μέχρι και 3 χρόνια).
Ως προς την βάση του θέματος και οι δύο πλευρές εμφανίζονται θετικές, εκεί όμως, που οι συζητήσεις έχουν "στραβώσει" είναι στα οικονομικά κίνητρα. Και αυτό καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν μια εθελούσια, στα πρότυπα αυτής του 2005, ενώ η διοίκηση έχει αντιπαραθέσει αποχωρήσεις προσωπικού στη βάση κινήτρων, αντίστοιχων με αυτά που δόθηκαν πρόσφατα στην Cosmote. Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστούν και εξωγενείς παράγοντες, όπως οι σχετικές απαγορεύσεις στο Μνημόνιο, αλλά και το ΙΚΑ, καθώς ο ΟΤΕ κλήθηκε για την εθελουσία του 2005 να πληρώσει επιπλέον 130 εκατ. ευρώ στο ταμείο ως αποζημίωση για την πρόσθετη επιβάρυνση που υπέστη το ταμείο.
roi.haikou@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
========================================
Εκτός από ρεύμα θα πουλάει και ενεργειακές υπηρεσίες η ΔΕΗ το

Στο σχεδιασμό και την οργάνωση του μηχανισμού που θα παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες στους πελάτες της, προχωρά η ΔΕΗ, έτσι ώστε από τις αρχές του 2012 να είναι σε θέση να «πουλήσει» τις υπηρεσίες αυτές αρχίζοντας από τους μεγάλους επαγγελματικούς καταναλωτές.

Η παροχή ευρείας γκάμας ενεργειακών υπηρεσιών είναι μία από τις πλευρές της νέας πελατοκεντρικής φιλοσοφίας που επιχειρεί να εφαρμόσει η ΔΕΗ Εμπορία, η οποία ανασυγκροτείται για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Οι ενεργειακές υπηρεσίες που θα προσφέρει η ΔΕΗ αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή συμβουλών στον τομέα αυτό, ακόμα και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες, το κόστος των οποίων θα αποσβένεται από την παραγόμενη ενέργεια.

Σε δεύτερο μάλιστα στάδιο η ΔΕΗ εξετάζει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των καθετοποιημένων ενεργειακών συμβουλών (ESCO’s) είτε μέσω της δημιουργίας θυγατρικής είτε σε συνεργασία με άλλον εξειδικευμένο παίκτη του χώρου από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Κι αυτό καθώς η ΔΕΗ χρειάζεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία ενός ειδικού πάνω στο αντικείμενο κάτι το οποίο διαθέτουν ελάχιστοι στην Ελλάδα γι’ αυτό και πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο της συνεργασίας με κάποιον τέτοιο ξένο πάροχο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο η ΔΕΗ με το ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)». Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους 1000 περίπου πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ.

Το έργο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε πέντε Δήμους της Αττικής και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, την Καισαριανή, το Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί για τα κτήρια του δημόσιου τομέα, όπου συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα 45 κτήρια δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα
===================================================
ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΕΡΒΟΥ

Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2011 07:13 | | |
Με την υπ΄αρίθμου 64/2011 απόφαση του Δ/ντος συμβούλου της ΔΕΗ κυρίου Αρθούρου Ζερβού, αναστέλλονται οι διαδικασίες που αφορούν τις αναθέσεις καθηκόντων όλων των διοικητικών επιπέδων, λόγω της επικείμενης αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ.

Με την πρόφαση, όμως, «ως εξαιρετικά αναγκαία» κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη προκηρύσσουν την μια μετά την άλλη τις θέσεις ευθύνης, καταστρατηγώντας την απόφαση του Δ/ντος, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η πολυδιαφημιζόμενη αναδιοργάνωση, παρόλο που πληρώθηκε και αυτή ακριβά, λες και το υπάρχον προσωπικό της ΔΕΗ αδυνατούσε να την κάνει…

Πέραν όλων των άλλων ρωτάμε τον κύριο zερβό:
· Αν γνωρίζει το γεγονός αυτό; Αν ναι τι προτίθεται να πράξει; Θα σταματήσουν οι εργολαβικές προκηρύξεις θέσεων, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση της επιχείρησης;
· Η αναδιοργάνωση θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς φορείς, ή θα επιλεγεί η μέθοδος « εν κρυπτώ και παραβύστω» όπως συνέβη πρόσφατα με την διανομή, χωρίς καν να ενημερωθούν οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι αλλά και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Γιατί άραγε για να φτιάξουμε ένα πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο ως στόχο έχει, όχι τον περιορισμό των υπηρεσιακών στελεχών αλλά πως θα φτιάξουμε καινούργιες «αυλές και φάλαγγες στρατηγών»
Συνακόλουθα παρατηρούμε δυστυχώς τελευταία, ότι η επιχείρηση βαδίζει σε δύσκολους ατραπούς, όπου η καθημερινότητα αντί να προκρίνει προοπτική, νοικοκύρεμα και αισιοδοξία διακρίνεται από αλόγιστο Δ/ντικο δικαίωμα, το οποίο δυστυχώς αποβαίνει επιζήμιο για το προσωπικό και την επιχείρηση.

Για άλλη μια φορά ρωτάμε; Θα κάνετε κάτι κύριε zερβέ;
======================================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.


Με τους αντιλαϊκούς Νομούς 3833/2010 & 3845/2010, πέραν των άλλων (περικοπή σε μισθούς και επιδόματα, κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα), καταργήθηκε και η αυτοτελή φορολόγηση για την ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ αποζημίωση, με συνέπεια τα αναλογούντα ποσά να προστίθενται στο ετήσιο εισόδημα και να φορολογούνται στην κλίμακα.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των νόμων, έθεσε το θέμα προς την Διοίκηση της ΔΕΗ, με αποκλειστικό γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιτάσεων. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η ρύθμιση για απαλλαγή μέρους από τη φορολόγηση του ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ με την προσκόμιση αποδείξεων, (από ξενοδοχεία εστιατόρια).

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος των απωλειών στα εισοδήματα των εργαζομένων και το κόστος ζωής που διαρκώς μεγαλώνει, είναι προφανές ότι παραπάνω ρύθμιση δεν επιλύει το πρόβλημα.

Αντιθέτως, με την φορολόγηση του ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ χάνεται και το τελευταίο κίνητρο μετακίνησης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι με συρρικνωμένα εισοδήματα και χωρίς ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο εγκαταλείπουν τις οικογενειακές εστίες, προκειμένου να εργαστούν προς όφελος της Επιχείρησης.

Αυτή τη διάσταση, σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τις Επιχείρησης, προφανώς δεν συνυπολογίζεται απ’ όσους με κοστολογικά κριτήρια οριοθετούν τις ανάγκες επιβίωσης,

Όφειλε όμως να συνυπολογίσει και με κάθε τρόπο να αναδείξει η καλοπληρωμένη Διοίκηση της ΔΕΗ, προς τους επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών, προασπίζοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και τις αναπτυξιακές ανάγκες της Επιχείρησης.

Επ’ αυτού λοιπόν ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι της Διοίκησης, εάν οι ίδιοι, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που σήμερα συνδιαμορφώνουν, θα ήταν πρόθυμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ εργασίες…;

Ας μας απαντήσουν, τι θα πράξουν, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι κατ’ εντολή του συνδικάτου αρνηθούν να μετακινηθούν σε ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ εργασίες;

Ας μας απαντήσουν, ποιο θα είναι το κόστος σε μια τέτοια περίπτωση για την εικόνα και την αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης…; Η μήπως έχουν έτοιμη την «εναλλακτική λύση»..; Την «προσφιλή μέθοδο» της εργολαβοποίησης.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ για όλα τα παραπάνω αναμένει την άμεση αντίδραση της Διοίκησης. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και φυσικά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί.

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί στη ΔΕΗ έχουν δώσει κατ’ επανάληψη διαπιστευτήρια. Αποδεικνύουν καθημερινά την αίσθηση του καθήκοντος, με το μόχθο και τη δουλειά τους, στους καύσωνες, στις καταστροφικές πυρκαγιές, στις βροχές και τα χιόνια, σε κάθε θεομηνία, σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ.
=================================================
Η δυστυχία του Φωτόπουλου
Η δυστυχία του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου δεν είναι ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε ο Παπακωνσταντίνου με την κυβέρνηση, ούτε καν οι δημοσιογράφοι που τον πολεμούν.
Η πραγματική δυστυχία είναι ότι έχει συνεργάτες τους Γκαραβέλα, Κουτσοδήμα, Πηλιχό, Παπανδριανό, Χατζάρα και Κατσινή και άλλα"τελειωμένα" συνδικαλιστικά βαρίδια και δεν μπόρεσε να κάνει την ανατροπή που επιθυμούσε στην αγωνιστική λειτουργία της ΓΕΝΟΠ.
Βέβαια όλοι περιμένουν το συνέδριο για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους και ευχόμαστε να πάνε τις "δουλίτσες τους" για να ξαναθυμηθούν πως βγαίνει το μεροκάματο και να σταματήσουν να δουλεύουν τους εργαζόμενους
Αναρτήθηκε από deicontra
=================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: