Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Η απαξίωση έχει ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς από την επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές
Η απαξίωση έχει ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς από την επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές
==============================================
Πολλοί θα ήθελαν να έχουν την ΔΕΗ στα χέρια τους.
Η επιχείρηση κινείται στον ποιό νευραλγικό τομέα,την ενέργια.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΉ ΑΞΊΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ :Σε μόλις 1,3 δισ. ευρώ ευτελίστηκε στη συνεδρίαση της 9/8 η επιχείρηση.
1. Αποθέματα λιγνίτη για 30 χρόνια (περιουσία της ΔΕΗ) εκτίμησις 50 Δις.
2. Ακίνητη περιουσία εκτίμηση 2,5-3 Δις.
3. Συμετοχή ΔΕΣΦΑ/ΔΕΠΑ εκτίμηση 1-1,5 Δις.
4. Δίκτυο μεταφοράς ενέργειας εκτίμηση 5 Δις.
5. Υδροηλεκτρικά εκτίμηση 4 Δις.
6. Μονάδες εν λειτουργία εκτίμηση 12 Δις
7. Πόσα άλλα δεν ξέρω...
8. Ετήσια κέρδη 1,3 Δις .
=========================================
Η σιωπή δεν είναι χρυσός για το black out της ΔΕΗ στο ταμπλό
Οι απώλειες περίπου μισού δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μέσα σε μόλις λίγες συνεδριάσεις ταρακούνησαν την αγορά, φαίνεται όμως να αφήνουν παγερά αδιάφορούς τους καθ' ύλην αρμόδιους.
Από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών (κυρίως όμως του Ενέργειας) μέχρι τις εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές, τηρείται εκκωφαντική σιωπή για την απαξίωση της αποτίμησης της επιχείρησης, σε μία ευαίσθητη συγκυρία και τη στιγμή που οι βλέψεις των δανειστών γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες...
Σε μόλις 1,3 δισ. ευρώ ευτελίστηκε στη συνεδρίαση της 9/8 η επιχείρηση, που μόνο με βάση τα πάγια και περιουσιακά της στοιχεία (που περιλαμβάνονται στο Ενημερωτικό Δελτίο εισαγωγής στο Χ.Α.) έπρεπε να αξίζει τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο. Βέβαια, η διοίκηση της ΔΕΗ σε σχετικά ερωτήματα του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου (ΣΜΕΧΑ) απέδωσε την... κατάντια της εισηγμένης στο ταμπλό στη διεθνή κρίση και τις δραματικές απώλειες της τελευταίας διόρθωσης.
Εν μέρει, σωστή η προσέγγιση της διοίκησης του ομίλου, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αλλά η απαξίωση έχει ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς από την επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Σημειώνουν, δε, πως πυροδοτήθηκε μόλις λίγες συνεδριάσεις μετά την υποβάθμιση από την UBS στις 27 Ιουλίου. Συμπτωματικά ή όχι, η μετοχή ακολούθησε από τότε μέχρι και τα ιστορικά χαμηλά της 9/8 ακραία πτωτική πορεία, προβληματίζοντας αρκετά στελέχη της αγοράς. Ορισμένα μάλιστα από αυτά παραλλήλισαν τη χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής με την ανάλογη απαξιωτική πορεία του ΟΤΕ σε δύο φάσεις που οι Γερμανοί ζητούσαν μεγαλύτερο μερίδιο στον Οργανισμό.
Δεν είναι λίγοι στην αγορά εκείνοι που ισχυρίζονται πως η δραματική υποχώρηση της ΔΕΗ, με αφορμή την κρίση, διευκολύνει τους σχεδιασμούς όσων έχουν βάλει στο μάτι την επιχείρηση ή δραστηριότητες, αλλά και πάγια αυτής, κοιτάσματα κ.λπ. Και είναι πολλοί αυτοί που -εκτός και εντός συνόρων- έχουν εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους, όπως επίσης και οι σκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο για απόσχιση κλάδων, τεμαχισμό δραστηριοτήτων ή συμπράξεις με ιδιώτες. Το αρνητικό προηγούμενο του ΟΤΕ, κατά το οποίο η μεθοδευμένη -κατά την εκτίμηση ορισμένων- απαξίωση του Οργανισμού (επί 12-14 μήνες) διευκόλυνε την Deutsche Telekom να αυξήσει την θέση της στο 40% του μετοχικού κεφαλαίου, αγοράζοντας ακόμη και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενισχύει τις υποψίες πως κάτι ανάλογο συμβαίνει, αυτή τη φορά με θύμα τη ΔΕΗ.
Καυτά ερωτήματα
Ο ΣΜΕΧΑ (με αφορμή δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας euro2day) απηύθυνε εύλογα ερωτήματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνστντίνου και την διοίκηση της ΔΕΗ, με καίριο ζήτημα την αποτίμηση των κοιτασμάτων λιγνίτη. Και αν ο μεν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ζήτησε διευκρινίσεις από τον διοικητή της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, ο καθ' ύλην υπεύθυνος ΥΠΕΚΑ δεν φάνηκε να... ιδρώνει. Παρά το ότι, λόγω της πρότερης θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έδειξε να ευαισθητοποιείται για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Και παρά το ότι από την (τότε) θέση του πολιτικού προϊσταμένου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποθέτουμε πως γνωρίζει περισσότερα για τις μεθοδεύσεις και τους μηχανισμούς, προκειμένου να απαξιωθεί μια εισηγμένη.
Από τον Σύνδεσμο των Χρηματιστών ζητήθηκε να τονιστούν από υπεύθυνο και έμπειρο τεχνικό επιτελείο οι πραγματικές αξίες της ΔΕΗ, καθώς και όλων των εταιρειών και των περιουσιακών στοιχείων της, εν όψει της «αξιοποίησής» τους ή και πώλησής τους από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η διοίκηση του ομίλου απάντησε -μεταξύ άλλων- πως «...από την εισαγωγή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο (τον Δεκέμβριο του 2001), σύμφωνα με τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η εταιρεία απεικονίζει στις ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές οικονομικές της καταστάσεις την αξία των αποθεμάτων λιγνίτη που έχουν εξορυχθεί (κόστος εξόρυξης) ή έχουν αγοραστεί (κόστος αγοράς) και δεν έχουν αναλωθεί».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ), για ένα κρατικό μονοπώλιο, στο οποίο το κράτος έχει παραχωρήσει τον δωρεάν λιγνίτη αξίας 55 δισ. ευρώ, στην πράξη οφείλει ο κόσμος, και ειδικά οι έλληνες πολίτες που υποφέρουν λόγω της κρίσης και των φόρων, να περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος-ο φορολογούμενος (πόσο μάλλον ο καταναλωτής, που επιβαρύνεται με όλο και ακριβότερα τιμολόγια) τι θα γίνει σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης ή πώλησης του 17% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο λιγνίτης, επειδή δεν εμφανίζεται στις λογιστικές καταστάσεις, απλώς θα παραχωρηθεί; Δεν είναι στην πράξη ενεργητικό για τη ΔΕΗ, χωρίς να έχει κόστος; Πρακτικά, το περιουσιακό αυτό στοιχείο, που ανήκει σε όλους τους Ελληνες, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επικείμενη μετοχική αλλαγή; Αν μόνο η αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της επιχειρησιακής μονάδας των ορυχείων (εκτάσεις και εξοπλισμός ορυχείων, μηχανήματα, έργα υπό κατασκευή κ.λπ.) ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση-απάντηση της διοίκησης, αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο αξίζει ο λιγνίτης;
Το θέμα δεν είναι και τόσο απλό, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί από την πλευρά των αρμοδίων, τη στιγμή που οι βλέψεις -κυρίως των Γερμανών- για τον κλάδο της ενέργειας είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες. Ζωηρό το ενδιαφέρον του Βερολίνου από την εποχή που η Rheinisch-Westfaelisches Elektrizitaetswerk Α.G. (η γνωστή μας RWE) υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας επί ημερών Νέας Δημοκρατίας.
Μ. ΓΕΛ.
===============================================
Προβληματισμός για το ισοζύγιο των αποθεμάτων λιγνίτη στο μέλλον
Προβληματισμός για το ισοζύγιο των αποθεμάτων λιγνίτη στο μέλλον για την τροφοδοσία των μονάδων της ΔΕΗ, από το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Σπάρτακος» .
Έντονο πρόβλημα στο ισοζύγιο των αποθεμάτων λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας θα δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος να τεθεί εκτός λειτουργίας ο σταθμός Μελίτης από τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Σπάρτακος» .
Το σωματείο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβό σημειώνει ότι σε πρόσφατο ΔΣ της ΔΕΗ (26-7-2011) αποφασίστηκε η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης να γίνεται εφεξής αποκλειστικά από τα κοιτάσματα του Ορυχείου Αμυνταίου και Μαυροπηγής, συνεπικουρούμενα με μικρότερες ποσότητες από τα ιδιωτικά Ορυχεία της ΛΑΡΚΟ και του Προσήλιου, καθώς και ποσότητες από τη Βουλγαρία.
Η συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με το σωματείο:
- Απαλλάσσει καταρχήν την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ από την οποία θα πρέπει να απαιτηθούν οι ανάλογες ρήτρες που επέβαλαν οι γενικές διευθύνσεις παραγωγής και ορυχείων για την μη τήρηση των υποχρεώσεων της, ενώ το αρμόδιο υπουργείο είναι υποχρεωμένο να ελέγξει εάν εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης του ορυχείου στην εν λόγω εταιρία.
- Θα επιβαρύνει οικονομικά την επιχείρηση, μειώνοντας περαιτέρω την κερδοφορία της, αφού απαιτείται η μεταφορά λιγνίτη από δεκάδες φορτηγά, σε τεράστιες αποστάσεις.
- Μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στο ισοζύγιο των αποθεμάτων Λιγνίτη στους ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας, όταν το Ορυχείο Αμυνταίου θα τροφοδοτεί εφεξής 3 ουσιαστικά λιγνιτικούς Σταθμούς Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 935 MW, με το υφιστάμενο προσωπικό και εξοπλισμό, αφού δεν γίνονται προσλήψεις.
Το σωματείο διοργανώνει γενικό συμβούλιο και ημερίδα με αντικείμενο «Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες - οι εξελίξεις στη ΔΕΗ μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου» στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2011.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
==========================================================
Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για την ημερίδα που διοργανώνει το σωματείο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας "Σπάρτακος", στην Κοζάνη, με θέμα "Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες - Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ ΑΕ μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου". Η ημερίδα θα γίνει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, παραμονές της ΔΕΘ. Πρόσκληση έχει λάβει και ο (Κοζανίτης) υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Απομένει να δούμε αν θα ανταποκριθεί. Θα ακολουθήσει πανελλήνιος αγώνας δρόμου με τον τίτλο "Μνήμες λιγνίτη", στον οποίο, πάντως, δεν έχει προσκληθεί να τρέξει ο υπουργός!
================================================
Επιχορηγήσεις ΕΛ.ΤΑ. όπως... ΔΕΗ;;;;;;;;;
Τη χρηματοδότηση με 3,7 εκατ. ευρώ της ομοσπονδίας υπαλλήλων στα ΕΛ.ΤΑ. από τη διοίκηση της εταιρείας, για παιδικές κατασκηνώσεις, σεμινάρια κ.λπ., την περίοδο 1999-2009, καταγράφει -σύμφωνα με πληροφορίες- πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή. Το πόρισμα, που θα παραδοθεί εντός των ημερών στον υπουργό Υποδομών, Γ. Ραγκούση, αναφέρει ότι αν και ο νόμος απαγορεύει τις επιχορηγήσεις δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διοικήσεις των οργανισμών, τα ΕΛ.ΤΑ. ακολούθησαν το παράδειγμα της ΔΕΗ και προέβλεψαν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τη χρηματοδότηση της ομοσπονδίας. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η επιχορήγηση της ομοσπονδίας είναι σύννομη και δηλώνουν "ανοιχτοί" σε κάθε έλεγχο...
===================================================
Ερχονται οι σκληροί αντιμνημονιακοί συνδικαλιστές
Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι επικεφαλής των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ανοίγοντας τον δρόμο στη νέα γενιά πράσινων στελεχών
ΦΕΥΓΟΥΝ:
Ο Σπ. Παπασπύρος ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, δύο θητείες μετράει και ο Γ. Παναγόπουλος στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.
Ανακατατάξεις στην ΠΑΣΚΕ και αλλαγή φρουράς στην ηγεσία των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων έρχονται μέσα στο 2011. Η οικονομική κρίση και το Μνημόνιο έχουν φέρει στα "άκρα" τη σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την πάλαι ποτέ κραταιά συνδικαλιστική παράταξη. Ο υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα βάλει με τις "σάρκες" της, εννοώντας τους πράσινους συνδικαλιστές που ανδρώθηκαν στα χρόνια της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν τον ισχυρότερο μηχανισμό του κόμματος.
Η εφαρμογή του Μνημονίου, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η θεσμοθέτηση της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις "ανάγκασαν" τους πράσινους συνδικαλιστές να βρεθούν απέναντι από τις πολιτικές της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους είχαν στηρίξει τον σημερινό πρωθυπουργό στη μάχη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
Φαβορί και αουτσάιντερ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Γ. Παναγόπουλος και Σπ. Παπασπύρος ?για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση "ανοίγοντας" τον δρόμο στη νέα γενιά πράσινων στελεχών.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παλαιά συνδικαλιστικά στελέχη της πράσινης παράταξης, ακόμα και σήμερα που δεν έχουν ξεχωρίσει τα στελέχη τα οποία θα αντικαταστήσουν τους επικεφαλής των δύο οργανώσεων, είναι βέβαιο ότι αυτοί που θα έρθουν θα είναι ακόμα "σκληρότεροι" στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση.
EΡXONTAI:
Φαβορί για την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ φέρεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δ. Μπράτης, και για την αντίστοιχη της ΓΣΕΕ ο «σκληρός» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος.Ο Σπ. Παπασπύρος είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Ηθελε να αποχωρήσει εδώ και δύο χρόνια αλλά πιέστηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να παραμείνει στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Εχει κερδίσει την αποδοχή όχι μόνο των πράσινων συνδικαλιστών αλλά και των άλλων παρατάξεων.
Στις 5 Ιουλίου κατέθεσε εγγράφως την παραίτησή του στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και δεσμεύτηκε να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Ως επικρατέστερος να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ από την ΠΑΣΚΕ φέρεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δ. Μπράτης, χωρίς να αποκλείονται και τα αουτσάιντερ, αφού το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των καθηγητών έχει τη φήμη ήρεμου, αλλά δυναμικού συνδικαλιστή ο οποίος εκπροσωπεί τον κλάδο των χαμηλότερα αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων Μετά την αποχώρηση του Σπ. Παπασπύρου, η ΠΑΣΚΕ στους δημοσίους υπαλλήλους θα δεχτεί ισχυρούς κλυδωνισμούς.
Εξελίξεις
Η απουσία μιας προσωπικότητας κοινής αποδοχής όπως αυτή του Σπ. Παπασπύρου θα δημιουργήσει τάσεις αυτονόμησης πράσινων ομοσπονδιών και ενδέχεται να δοκιμαστεί και η ενότητα της παράταξης. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη γενιά πράσινων συνδικαλιστών θα συνεχίσει στα βήματα της σημερινής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στον δημόσιο τομέα.
Η ΓΣΕΕ εκπροσωπώντας ουσιαστικά το σύνολο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις σημαντικών επιχειρήσεων και το ενδεχόμενο απολύσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παναγόπουλος ύστερα από δύο θητείες στη θέση του προέδρου προετοιμάζει την αποχώρησή του και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκηρυχτεί έκτακτο συνέδριο μέσα στο 2011 προκειμένου να εκλεγεί νέα διοίκηση.
Η επόμενη γενιά "πράσινων" συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ αναμένεται να σηκώσει περισσότερο τους τόνους του "αντιμνημονιακού αγώνα". Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχουν προτείνει στον πρόεδρο Ν. Φωτόπουλο να διεκδικήσει την προεδρία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.
Μνηστήρες για την ηγεσία της πράσινης συνδικαλιστικής παράταξης αναμένεται να είναι οι εξίσου δυναμικοί συνδικαλιστές Στάβυ Σαλουφάκου (πρόεδρος του ΕΚΑ), Βαγγέλης Μουτάφης (ΕΥΔΑΠ) και Φ. Θωμάς (ΕΛΤΑ). Στελέχη που γνωρίζουν καλά τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η νέα γενιά στελεχών θα πλειοδοτεί για το ποιος εκφράζει καλύτερα την πολιτική ενάντια στο Μνημόνιο και στην κυβέρνηση.
ΟΙ ΠΡΑΓΜΜΑΤΙΚΕΣ
Δηλώνουν... βαθύ ΠΑΣΟΚ και καταφθάνουν με άγριες διαθέσεις
Το συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ θυμίζει κινούμενη άμμο: περιφερειακά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι δεν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ενώ το σύνολο της ΠΑΣΚΕ δεν συμφωνεί με την κίνηση των "πράσινων" συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΟΤΑ που κατέθεσαν τις κομματικές τους ταυτότητες.
"Το ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς και όχι αυτοί που εφαρμόζουν την πολιτική του Μνημονίου" είναι η απάντηση σε αυτούς που τους ζητούν να αποχωρήσουν από το κυβερνών κόμμα.
Οι ιστορικοί και πολιτικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί στην ΠΑΣΚΕ με την πάροδο του χρόνου έχουν σφυρηλατήσει τα χαρακτηριστικά μιας συνδικαλιστικής παράταξης που παραμένει ενωμένη ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η νέα γενιά συνδικαλιστών ανήκουν στην πλειονότητά τους σε αυτό που ονομάζεται "βαθύ" ΠΑΣΟΚ και έρχονται στην ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης με "άγριες" διαθέσεις.
"Εχουν σπάσει οι παραδοσιακοί δεσμοί της ΠΑΣΚΕ με το ΠΑΣΟΚ, αφού η πολιτική της κυβέρνησης χτυπά τον πυρήνα των βασικών μας διεκδικήσεων" αναφέρει υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και συμπληρώνει ότι "αποδείξαμε πως δεν κάνουμε κυβερνητικό συνδικαλισμό, γι' αυτό και έχουμε ακόμα την αποδοχή του κόσμου". Οι ΠΑΣΚίτες συμφωνούν πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις όχι μόνο στην παράταξη, αλλά και στον συνδικαλισμό έτσι όπως τον γνωρίσαμε στη χώρα μέχρι σήμερα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
=====================================================
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου