Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στέλνει… δικηγόρους η ΓΕΝΟΠ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Πώληση κι άλλων λιγνιτικών μονάδων ζητούν οι Βρυξέλλες, εμπόδια συναντά η πρόταση Παπακωσταντίνου...

Να μπει… πωλητήριο και σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ πιέζει σύμφωνα με τις πληροφορίες η Κομισιόν, καθώς κρίνει ως μη επαρκή για να ανοίξει η εγχώρια αγορά του λιγνίτη, την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την εκχώρηση δύο εργοστασίων της επιχείρησης, με επικρατέστερες αυτές στο Αμύνταιο Φλώρινας.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ότι τα 546 MW των δύο μονάδων του Αμυνταίου, μαζί με τα 250 MW της ανταλλαγής ενέργειας (τα swaps) δεν αρκούν για να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην αγορά του λιγνίτη. Δεν δέχονται μάλιστα ως μέρος του όλου «πακέτου» την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης σε ιδιώτες - την οποία και έχει συμπεριλάβει η ελληνική πλευρά στην πρότασή της- επιμένοντας να μην συνυπολογιστεί, αλλά να προστεθούν σε αυτό επιπλέον μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η πρόταση Παπακωσταντίνου αρχίζει και συναντά εμπόδια, και πως θα πρέπει πιθανότατα να αποσταλεί στην Κομισιόν μια νέα εκδοχή της πιο «εμπλουτισμένη». Σε μια τέτοια περίπτωση ανατρέπονται τα χρονοδιαγράμματα, αφού μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν θα έχει καταστεί δυνατό να έχει οριστικοποιηθεί η όποια πρόταση ώστε να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται. Τα πάντα θα εξαρτηθούν, λέει άνθρωπος που γνωρίζει τις εξελίξεις, "από το πόσο θέλουν να το τραβήξουν οι κοινοτικοί".
Επικοινωνιακή προσθήκη ενός ακόμη... ορυχείου
Στο ελληνικό μάλιστα «στρατόπεδο» έχει πέσει η ιδέα, να συμπεριληφθεί στο "πακέτο", η εκμίσθωση ενός ακόμη ορυχείου, για παράδειγμα αυτό της Δράμας, όχι τόσο για ουσιαστικούς λόγους (αφού οι πάντες αναγνωρίζουν ότι θα ξεσηκωθούν αντιδράσεις αλλά και ότι έτσι ανατρέπεται ο στόχος της χώρας για μείωση των εκπομπών ρύπων), όσο περισσότερο για επικοινωνιακούς, ώστε να «ενισχυθεί» το δυναμικό της ελληνική πρότασης.
Κλειδί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Κυρίαρχο πάντως λόγο στις εξελίξεις, φαίνεται ότι παίζει και η επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, η οποία αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, πιθανώς και τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2011 διεξήχθη η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα επειδή κρατά κλειστή την αγορά του λιγνίτη (η παραπομπή είχε γίνει την 5η Μαρτίου 2008). Τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2011 έγινε η ακρόαση για την εξέταση της προσφυγής που είχε καταθέσει η ΔΕΗ (υποστηριζόμενη από το ελληνικό Δημόσιο) έναντι της Κομισιόν για ακύρωση της αρχικής απόφασης. Τόσο η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Απριλίου, όσο και εκείνη του Ιουλίου, δημιούργησε αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση και στα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς η Κομισιόν δυσκολεύτηκε να στηρίξει τη θέση της και τα επιχειρήματά της.
Κατά την Επιτροπή, το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο διατηρεί προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση του λιγνίτη δημιουργώντας μια κατάσταση άνισων ευκαιριών, που σημαίνει στην ουσία ότι η επιχείρηση χειραγωγεί την αγορά ηλεκτρισμού έχοντας αποκλειστικά στα χέρια της τον φθηνό λιγνίτη. Γι' αυτό και το 2008 η Κομισιόν είχε ζητήσει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα κοιτάσματα λιγνίτη της Δράμας, Βεύης, Ελασσόνας, και Βεγόρας ή να πωληθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Στο δικαστήριο ωστόσο, υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο στέκουν τα επιχειρήματα της Επιτροπής (π.χ. γιατί να είναι το 40% και όχι το 30% ή το 35%), αφού η στοιχειοθέτηση για το ύψος της παραγωγής που πρέπει να εκχωρήσει η ΔΕΗ, είχε γίνει από την Κομισιόν με βάση τα λιγνιτικά πεδία. Άλλο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς που φάνηκε να αποδέχεται το δικαστήριο, ήταν ότι όταν κανείς μιλάει για απελευθέρωση μιας αγοράς, εν προκειμένω του ηλεκτρισμού, την εξετάζει στο σύνολό της, όσον αφορά δηλαδή όλα τα καύσιμα (φυσικό αέριο, κλπ), και όχι μόνο ένα, το λιγνίτη.
Σε δίλημμα η κυβέρνηση, και γιατί πιέζει η Κομισιόν...
Το πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι ότι αν τυχόν συμφωνήσει με την Κομισιόν σε μια λύση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σαν αυτή την οποία συζητά, δηλαδή την πώληση δύο ή περισσότερων μονάδων, αλλά μετά από μερικούς μήνες εκδοθεί η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είναι ευνοϊκή για τη χώρα (ή τουλάχιστον όχι τόσο δυσμενής όσο αρχικά φαινόταν), θα θεωρηθεί ότι κινήθηκε βεβιασμένα, βλάπτοντας στην ουσία το δημόσιο συμφέρον. Από την πλευρά της πάλι η Κομισιόν, ακριβώς επειδή φοβάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να της «τινάξει» όλο το σκεπτικό της στον αέρα, βιάζεται να κλείσει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημείο κλειδί στις εξελίξεις. Και τα πάντα θα κριθούν από το πόσο θα πιέσει η Ε. Επιτροπή για λύση «εδώ και τώρα», καθώς και από τη διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής πλευράς.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/a812506f-d865-471d-bf5c-460ebf344b07
---------------------------------------------------------
Αποθείωση γηρασμένων μονάδων η μόνη λύση για τη ΔΕΗ...
Από τη μια η εκκρεμότητα με τους λιγνίτες, που φαίνεται ότι θα τραβήξει, από την άλλη η μελλοντική ιδιωτικοποίηση, άντε να κάνεις business plan. Για τη ΔΕΗ ο λόγος, η διοίκηση της οποίας δεν ξέρει πόσες ακριβώς μονάδες θα μείνουν στην επιχείρηση, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει προσθήκες, και αναβαθμίσεις (όχι ότι ακόμη κι αν μπορούσε να κάνει bp, o δανεισμός θα ήταν εύκολος, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Τι έχει κάνει λοιπόν ; Εχει "φτιάξει" ένα υποτυπώδες επιχειρηματικό πλάνο για εσωτερική και μόνο χρήση, και παράλληλα προχωρά με τη μονάδα της Πτολεμαίδας, ενώ εξετάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις αποθείωσης ορισμένων σταθμών, για να τους κρατήσει παραπάνω χρόνια, εφόσον αναγκαστεί να πουλήσει όπως φαίνεται τελικά κάποιες μονάδες της. Εργοστάσια δηλαδή που επρόκειτο να αποσυρθούν σταδιακά ως το 2020, μάλλον θα παραμείνουν στο στόλο της, με τις κατάλληλες επενδύσεις μείωσης εκπομπών...


====================================
ΔΕΗ: Κάλυψη μέρους του κόστους της βοήθειας προς την Κύπρο από την Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκε η από κοινού αποστολή, ΔΕΗ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία έπειτα από τις καταστροφικές εκρήξεις που προκλήθηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον περασμένο Ιούλιο.
Η ισχύς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που εγκαταστάθηκαν στο χώρο του εργοστασίου του Βασιλικού, στην Κύπρο, έχουν ήδη υποκαταστήσει μέρος της απολεσθείσας ικανότητάς του κυπριακού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, σημαντική επιτυχία αποτελεί το γεγονός πως η αποστολή των ηλεκτρογεννητριών πραγματοποιήθηκε τελικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση μεταφοράς ενέργειας από την ίδρυση του Μηχανισμού το 2001.
Αυτό επιτεύχθηκε μετά από αίτημα της ΔΕΗ, η οποία συμμετέχει σύμφωνα με το Ν3013/2003 στον Εθνικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιώντας έτσι, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, το Χρηματοδοτικό Μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αιτούμενη επιχορήγηση 50% (το μέγιστο προβλεπόμενο) του συνολικού κόστους μεταφοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας μέσω της αρμόδιας Εθνικής Αρχής ενεργοποιεί το Χρηματοδοτικό Μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσφατα ανακοίνωσε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) την επιχορήγηση του συνολικού κόστους μεταφοράς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) από την Ελλάδα στην Κύπρο με το ποσό των 500.000€ επί του συνολικού κόστους, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 1.000.000€.
Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσά για τη μεταφορά βοήθειας που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. κατά την τελευταία δεκαετία.
Σημειώνεται πως η γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς των Η/Ζ αποτελείτο από εκατόν εξήντα τρεις (163) ηλεκτροπαραγωγές μονάδες. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιήθηκαν εκατόν εβδομήντα (170) βαρέως τύπου φορτηγά και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από πέντε πλοία.
Πηγή:www.capital.gr
=============================================
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Η J&P Άβαξ τη χαμηλότερη προσφορά για Μεγαλόπολη
Η J&P Άβαξ κατέθεσε το χαμηλότερο οικονομικό τίμημα για το διαγωνισμό θυγατρικών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ Α.Ε. και ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ Α.Ε.) για τη «Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 2 φωτοβολταϊκών Σταθμών ονομαστικής ισχύος 39MW και 11 MW αντίστοιχα, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου αποσφραγίσθηκαν οι φάκελοι των οικονομικών προφορών των εταιρειών και κοινοπραξιών που είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι ΤΕΡΝΑ Α.Ε., J&P ΑΒΑΞ Α.Ε., Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΒΙΟΣΑΡ Α.Ε. και Κ/Ξ INTRAKAT–FCC CONSTRUCTIONS S.A.–ESPELSA. Κριτήριο ανάθεσης ήταν η πλέον συμφέρουσα προσφορά,

Πηγή:www.capital.gr
====================================
Στέλνει… δικηγόρους η ΓΕΝΟΠ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Στον αέρα απειλεί να τινάξει η ΓΕΝΟΠ το σχέδιο Παπακωνσταντίνου για άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι τελικά οι προς πώληση μονάδες. Τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει το συνδικάτο είναι νομικά και θα αφορούν τα δικαιώματα που υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν επί της περιουσίας της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης σε αυτήν της περιουσίας του ασφαλιστικού τους φορέα. Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, η ίδια η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει ότι η ασφαλιστική περιουσία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.



Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΕΝΟΠ συνεργάζεται πλέον με ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία της χώρας, γνωστό και στο εξωτερικό, (για πολύ «βαριές υπογραφές» κάνουν λόγο οι γνωρίζοντες) προκειμένου μέσα στις επόμενες δύο – τρείς εβδομάδες να καταθέσει αγωγές, προσφυγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του ελληνικού δημοσίου και της ίδιας της ΔΕΗ. Οι νομικές αυτές κινήσεις θα αφορούν τη διασφάλιση του πάγιου πόρου, την κατοχύρωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα και την προστασία από μέτρα ιδιωτικοποίησης και σκοπεύουν στην πραγματικότητα να μπλοκάρουν κάθε δυνατότητα χειρισμών από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου ειδικά στο θέμα της πώλησης μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ ελπίζει ότι θα τινάξει στον αέρα το χρονικό προγραμματισμό του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος (απέναντι στην Κομισιόν αλλά και στην τρόικα) να προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο που να δίνει σε ιδιώτες πρόσβαση στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Εάν θέλουν να ανοίξουν την αγορά λιγνίτη, μία είναι η αποδεκτή πρόταση λένε από τη ΓΕΝΟΠ: Να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Ελασσόνας και της Δράμας και εκεί, εάν θέλουν οι ιδιώτες, να φτιάξουν ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Παράλληλα το συνδικάτο προετοιμάζεται και για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και «συγκρούσεις».

Το τελευταίο διάστημα (ουσιαστικά από την ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Παπακωνσταντίνου) η ΓΕΝΟΠ είχε χαμηλώσει εντυπωσιακά τους τόνους της κριτικής, παρά το γεγονός ότι ο νέος υπουργός είχε εξαρχής κάνει λόγο όχι μόνο για πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ αλλά και για πώληση μονάδων και θυγατρικών. Ο λόγος, όπως αφήνεται να εννοηθεί από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ήταν… σκοπιμότητας: Ήθελαν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι στο ενεργειακό νομοσχέδιο θα περάσουν ευνοϊκά για τους εργαζόμενους τα εργασιακά θέματα που σχετίζονται με τις νέες θυγατρικές στους τομείς της μεταφοράς και της διανομής. Από τη στιγμή που κατάφεραν όσα επεδίωκαν και ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, οι συνδικαλιστές είναι και πάλι «επί των επάλξεων» και μάλιστα με λυμένα τα χέρια.

www.energypress.gr

==================================
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Μήπως καλύτερα είναι να το κλείσετε το μαγαζί κύριοι τη ΓΕΝΟΠ;
Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι αρχίζει και ταιριάζει για τον απερχόμενο Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο αφού από απειλές και φωνές άλλο τίποτα όμως από τότε που ανέλαβε το Υπουργείο ο άλλος μπουκαδόρος, Γ. Παπακωνσταντίνου, άκρου του τάφου η σιωπή...
Έχουμε και λέμε τα ζητήματα που καίνε και ο Φωτόπουλος ασχολείται αν θα πάει στη ΓΣΕΕ ή όχι.
- Άγριες περικοπές στο ασφαλιστικό....(κάποτε έγιναν 18 μέρες απεργία)
- Πωλούνται Μονάδες και Ορυχεία (Που είναι το αίμα που θα χυθεί...)
- Συλλογική Σύμβαση... ακόμα να υπογραφεί( Γιατί κάνει το κορόιδο εδώ η ΠΑΣΚΕ αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις).
- Αλαλούμ με τις θυγατρικές και τα εργασιακά δικαιώματα όσων μετακινηθούν (Πλήρη άγνοια και ανικανότητα χειρισμών).
- Κριτήρια απολύσεων δημοσιεύονται στον τύπο για τις ΔΕΚΟ (Τι παιχνίδι παίζει εδώ και δεν αντιδρά το συνδικάτο).
- Διαμαρτυρίες για το νέο ωράριο στο προσωπικό( Ούτε το απλό δεν μπορούν να λύσουν).

Μήπως καλύτερα είναι να το κλείσετε το μαγαζί κύριοι τη ΓΕΝΟΠ;;;;;;;;


Αναρτήθηκε από deicontra στις
===================================
Αύξηση στις κλοπές καλωδίων χαλκού έφερε η άνοδος της τιμής του


Ραγδαία αύξηση σημείωσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κλοπές καλωδίων χαλκού εξαιτίας της αλματώδους αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής του μετάλλου κατά 30% σε ένα χρόνο και της αύξησης που σημειώθηκε στις τιμές της μαύρης αγοράς.Ολόκληρες συμμορίες από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες καταφθάνουν πλήρως εξοπλισμένες στη χώρα μας και κυριολεκτικά λεηλατούν εργοτάξια, τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, εργοτάξια, και σηκώνουν τεράστιες ποσότητες χαλκού, αδιαφορώντας για τις ζημίες πού προκαλούν.
============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: