Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Στις 902 μονάδες το Χρηματιστήριο ΑΘηνών
Νωρίτερα, η αγορά είχε κατρακυλήσει μέχρι τις 881 μονάδες.
Το θέμα είναι πλέον αρκετά δύσκολο και δημιουργεί πολλά προβλήματα – μετά την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών υπάρχει προφανώς κάποιο πρόβλημα.
Σε κάθε, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά βρίσκεται και πάλι εκτός στόχων και θα την πληρώσουν οι …συνήθεις ύποπτοι.
========================================
Η πρόταση της κυβέρνησης στην Κομισιόν
Πωλητήριο σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς σε ιδιώτες
Πωλητήριο σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, αναμένεται να περιλαμβάνει η πρόταση που θα αποστείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα, εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα:
Τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (όπως φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Αρχικά, η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.
Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ έκαστη), είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης.
Και οι δύο μονάδες χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.
Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι' αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι ισχυρό (στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα).
Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο ως υπουργό Οικονομικών τότε, είχαν αποστείλει προ μηνών επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί παραχωρώντας το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής.
Η Κομισιόν έδωσε στην κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία κατέληξε στο σημερινό μοντέλο. Ακόμη λοιπόν και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει κανονικά, όχι μέσω του Χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
=================================
«Πωλητήριο» σε 2- 3 μονάδες της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το Αμύνταιο βάζει η κυβέρνηση…
«Πωλητήριο» σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόταση που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η εγχώρια αγορά λιγνίτη σε τρίτους.
Πρόκειται για εκκρεμότητα την τακτοποίηση της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου δεσμεύθηκε προ μηνός απέναντι στους κοινοτικούς επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού να έχει τακτοποιήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση απέναντι στο μνημόνιο, κι ενώ η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα, την μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες του ορυχείου λιγνίτη στη Βεύη του νομού Φλώρινας, μαζί με ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με εταιρειών ηλεκτρισμού από άλλες χώρες.
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις…
Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν βρίσκονται στην τελική τους φάση, και πρώτες στη σειρά για πώληση, έπειτα από την αποτίμηση της αξίας των μονάδων της στην οποία προχώρησε η ΔΕΗ, βρίσκονται αυτές του σταθμού στο Αμύνταιο (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία).
Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό» τους ορυχείο, το οποίο προφανώς, σε περίπτωση πώλησής τους, θα τις «συνοδεύσει», πιθανότατα μέσα από μια μακροχρόνια σύμβαση εκμετάλλευσης. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι μονάδες αυτές χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, άλλως θα πρέπει να αποσυρθούν από το 2013 – 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν. Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, καθώς το συγκεκριμένο ορυχείο θα τροφοδοτεί τις μονάδες αυτές, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι τεράστιο (στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα). Το «πακέτο» θα συμπληρωθεί από ποσότητες ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες η επιχείρηση θα ανταλλάξει μέσω διεθνών διαγωνισμών με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία. Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν στο 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται έχει υπαναχωρήσει
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου. Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο , τότε ως υπουργό Οικονομικών, με την αναγγελία πριν από μερικούς μήνες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που συμπεριελάμβανε και τη ΔΕΗ, είχαν αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας ενόψει της πώλησης μονάδων και της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν, σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί, παραχωρώντας το 40% της λιγτνιτικής της παραγωγής. Η Κομισιόν παρείχε πράγματι στη κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η ελληνική πλευρά κατέληξε στο σημερινό μοντέλο.
Ακόμη και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ , στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να προχωρήσει κανονικά, αλλά όχι μέσω του χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, παρά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Γιώργος Φιντικάκης
===========================================
Η ευρωπαϊκή εμπειρία για τις εταιρείες ηλεκτρισμού Οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση παρεμβάσεις, έως και το Μάιο φέτος, δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες αφού ήταν ολοφάνερο ότι απέβλεπαν στη διατήρηση του σημερινού status quo και παρομοιάσθηκαν από τους εκπροσώπους της Κομισιόν με «τσιρότα», ανίκανα να θεραπεύσουν τη βαριά ασθένεια
Γράφει ο Κ. Ν. ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ
Διευθυντής του www.energia.gr και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Οταν πριν από ένα περίπου χρόνο σε άρθρο μου (7/8), υποστήριξα ότι, ως μέρος της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την οποία η τρόικα είχε θέσει ως προτεραιότητα στο πρώτο Μνημόνιο, «το σπάσιμο της ΔΕΗ δεν ήταν μία απαραίτητα κακή λύση», δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές.
Προηγουμένως η Κομισιόν είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η μεταβατική περίοδος είχε οριστικά παρέλθει (αφού κουτοπόνηρα η ΔΕΗ και οι κυβερνήσεις καταχράστηκαν μία περίοδο 10 ετών!) με την αγορά να παραμένει ερμητικά κλειστή σε νέους παίκτες. Ενώ με την ανοχή και κάλυψη της πολιτείας η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) χειραγωγείτο ανεμπόδιστα και συστηματικά εδώ και χρόνια από τη ΔΕΗ, η οποία εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τη δεσπόζουσα θέση της.
Ο προτεινόμενες τότε και μέχρι τον Μάιο φέτος, από την κυβέρνηση παρεμβάσεις, δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες (βλέπε ανταλλαγή ισχύος, swaps) αφού ήταν ολοφάνερο ότι αυτές απέβλεπαν στη διατήρηση του σημερινού status quo και, όχι άδικα, παρομοιάσθηκαν από τους εκπροσώπους της Κομισιόν με «τσιρότα», ανίκανα να θεραπεύσουν τη βαριά ασθένεια, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη διαφάνειας, ισότιμης πρόσβασης στο δίκτυο για όλους τους παίκτες και δημιουργίας στοιχειωδών όρων ανταγωνισμού. «Εδώ που φθάσαμε», σύμφωνα με το πόρισμα της Κομισιόν, «η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα shock treatment με την πώληση ενός μέρους των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ μέσω ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών.»
Η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, σε ποσοστό 40% της εγκατεστημένης ισχύος της, όπως απαιτούσε η Κομισιόν, αναπόφευκτα θα οδηγούσε στο σπάσιμο της ΔΕΗ κατά το πρότυπο της ιταλικής ENEL, όταν πριν από πέντε περίπου χρόνια έπραξε αυτό ακριβώς, αφήνοντας χώρο για τους ανταγωνιστές της στην εγχώρια αγορά, ενώ αυτή ως επιχείρηση άρχισε να δραστηριοποιείται εκτός Ιταλίας ανακτώντας σχετικά γρήγορα την ισχύ που απώλεσε. Ασχέτως εάν η σημερινή ΔΕΗ πρέπει να πωλήσει ένα τόσο μεγάλο τμήμα της εγκατεστημένης ισχύος της ή να αποχωρισθεί ένα μικρότερο μέρος της, η βασική συλλογιστική δεν αλλάζει.
Με το σπάσιμο της ΔΕΗ επιτυγχάνονται τρία πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτον, οι εν δυνάμει ανταγωνιστές της ΔΕΗ αποκτούν πρόσβαση σε ίδιου παραγωγικού κόστους μονάδες, πράγμα που θα επιτρέπει την πρόσβασή τους στη χονδρεμπορική αγορά επί ίσοις όροις. Δεύτερον, με τη μαζική αύξηση παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματικά σχήματα εκτός ΔΕΗ (δηλαδή άνω του 30%), παύει να ισχύει αυτομάτως το προνόμιο του κράτους, όπως ορίζει αυτό τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια, και άρα, απελευθερώνεται πλήρως η αγορά, όπως έπρεπε να έχει ήδη γίνει από καιρό και σε επίπεδο οικιακού καταναλωτή. Τρίτον, έσοδα από την πώληση παγίων της ΔΕΗ όχι μόνο θα ενισχύσουν τα οικονομικά της επιχείρησης η οποία, υπό το βάρος ενός δυσθεώρητου χρέους 4,0 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα για την εξυπηρέτησή του, αλλά επιπλέον θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην προώθηση του επενδυτικού της προγράμματος και την ανανέωση της υποδομής της. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι η πώληση παγίων της ΔΕΗ δεν σημαίνει απαραίτητα την ιδιωτικοποίησή της, καθώς δεν αλλάζει η μετοχική σύνθεση, ενώ τα έσοδα από την πώληση μονάδων θα εισρεύσουν στα δικά της ταμεία και όχι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την πραγματοποίηση των τολμηρών και πολύ αξιόλογων επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ για μεγάλης κλίμακας μονάδες ΑΠΕ.
Ακόμα, ένα μέρος των εσόδων της ΔΕΗ από την πώληση μονάδων της, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις εκτός Ελλάδας, ιδιαίτερα στην πολλά υποσχόμενη (ακόμα) αγορά ηλεκτρισμού των δυτικών Βαλκανίων.
Δώδεκα μήνες μετά οι θέσεις μας επιβεβαιώνονται αφού:
(α) Η Κομισιόν απέρριψε πλήρως τις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ περί ανταλλαγής ισχύος, αφού, προηγουμένως, πραγματοποίησε πανευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση επί του θέματος.
(β) Η ίδια η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει ταχθεί πλέον ανοικτά υπέρ της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και το άνοιγμα νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων και την εκμετάλλευσή τους από ανεξάρτητους παραγωγούς και επιχειρηματίες.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το σπάσιμο της ΔΕΗ με την εκχώρηση μέρους της παραγωγικής της ισχύος, δεν αποτελεί κάτι το καινοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε περιορίζεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Αποτελεί μία καλά εδραιωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική που αποβλέπει στη δημιουργία ανταγωνισμού και την εδραίωση της εσωτερικής αγοράς. Γι' αυτό, όχι μόνο εταιρείες παραγωγής ενέργειας αλλά ακόμη και σχήματα επιστημονικής έρευνας και προώθησης ευρωπαϊκών πολιτικών, υποχρεούνται να δραστηριοποιούνται επενδυτικά σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά κοινοπρακτικά σχήματα.
===========================================
ΔΕΗ
"Αδύναμο" β' τρίμηνο σε αντιστοιχία με το α' τρίμηνο αναμένει για τη ΔΕΗ η Marfin Analysis, με βάση τα χαμηλότερα έσοδα σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπο της δεκαήμερης απεργίας των εργαζομένων στα τέλη Ιουνίου.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα θα εμφανιστούν μειωμένα κατά 7% σε ετήσια βάση στο εξεταζόμενο τρίμηνο, διαμορφούμενα στα 1,3 δισ. ευρώ εξαιτίας της μικρότερης ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και της απώλειας μεριδίου στην αγορά λιανικής.
Παράλληλα, προβλέπει πτώση των EBITDA της ΔΕΗ σε ποσοστό 8% στα 274 εκατ. ευρώ και υποχώρηση των καθαρών κερδών κατά 46,6% στα 48,2 εκατ. ευρώ.
Η Marfin Analysis σχολιάζει πως είναι πιθανό η επίδραση από τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τη μειωμένη λιγνιτική παραγωγή λόγω της απεργίας να έχει περιοριστεί από την αυξημένη χρήση πιο αποδοτικών ανεξάρτητων μονάδων παραγωγής ενέργειας και την ομαλοποίηση της υδροπαραγωγής. Τα κόστη μισθοδοσίας αναμένεται να έχουν υποχωρήσει περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι, στα 275 εκατ. ευρώ.
Η Marfin Analysis διατηρεί τιμή-στόχο τα 11,20 δολάρια και σύσταση «hold» για τη μετοχή της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β' τριμήνου στις 30 Αυγούστου πριν την έναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α.
============================================
"Αντεπίθεση" της ΔΕΗ για να ξανακερδίσει τους χαμένους πελάτες
Πρόγραμμα ανασυγκρότησης του τμήματος της ΔΕΗ που ασχολείται με την εμπορία και τις πωλήσεις σχεδιάζει η επιχείρηση, ώστε να αποκτήσει πελατοκεντρική φιλοσοφία, καθώς η ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος, δημιουργεί νέες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τη «βαριά» λειτουργία στην οποία είχε «εθιστεί» ο μηχανισμός της επιχείρησης σε συνθήκες μονοπωλίου.
Η κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός είναι σαφής: Εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των πελατών. Αναφερόμενος στις αλλαγές που επιχειρεί στον τομέα της εμπορίας η ΔΕΗ, ο Γενικός Διευθυντής κ. Λάζαρος Καραλάζος αναφέρει ότι «η εμπορία της ΔΕΗ, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις και απαιτήσεις του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, προωθεί, μέσα από νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, την ανάπτυξη πελατοκεντρικής κουλτούρας και πολιτικής πωλήσεων με στόχο την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πελάτη». Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους διαμορφώνει στρατηγικό σχέδιο marketing και προχωρά στην οργανωτική της ανασυγκρότηση, ώστε να «αντεπιτεθεί» με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στη λιανική του ρεύματος.
Το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί για τα στελέχη της ΔΕΗ σεμινάριο marketing υψηλού επιπέδου.
Χαρακτηριστικό πρέπει επίσης να θεωρηθεί το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα προσωπικής επίσκεψης των στελεχών της ΔΕΗ (από τον ίδιο τον κ. Καραλάζο έως τους προϊσταμένους των καταστημάτων) σε μεγάλους και μικρότερους πελάτες (μερικές χιλιάδες πελατών στο σύνολο), προκειμένου, αφενός μεν να αποκτήσει «πρόσωπο» η επιχείρηση απέναντι στους πελάτες της, αφετέρου δε να δοθεί η δυνατότητα ανάλυσης των τιμολογίων έναντι του ανταγωνισμού. «Όπως έδειξε και η συγκριτική παρουσίαση της ΡΑΕ, κατά κανόνα τα τιμολόγια της ΔΕΗ συμφέρουν, παρά τον βομβαρδισμό αντίθετων μηνυμάτων που δέχεται ο καταναλωτής» υποστηρίζει ο κ. Καραλάζος. Ο ίδιος δηλώνει ότι μετά την ενεργοποίηση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, υπάρχει ανάσχεση του ρυθμού αποχώρησης πελατών, αλλά και τάση επιστροφής μεγάλων πελατών στη ΔΕΗ.
Ενεργειακές υπηρεσίες
Ένα από τα θέματα που αναπτύσσουν τα στελέχη της ΔΕΗ που επισκέπτονται τους πελάτες είναι η σχεδιαζόμενη παροχή ενεργειακών υπηρεσιών από τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ προχωρά στο σχεδιασμό και την οργάνωση του μηχανισμού που θα παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες στους πελάτες της, πέραν της πώλησης ρεύματος, έτσι ώστε από τις αρχές του 2012 να είναι σε θέση να «πουλήσει» τις υπηρεσίες αυτές αρχίζοντας από τους μεγάλους επαγγελματικούς καταναλωτές.
Οι ενεργειακές υπηρεσίες που θα προσφέρει η ΔΕΗ αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή συμβουλών στον τομέα αυτό, ακόμα και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες, το κόστος των οποίων θα αποσβένεται από την παραγόμενη ενέργεια.
Σε δεύτερο μάλιστα στάδιο η ΔΕΗ εξετάζει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των καθετοποιημένων ενεργειακών συμβουλών (ESCO’s) είτε μέσω της δημιουργίας θυγατρικής είτε σε συνεργασία με άλλον εξειδικευμένο παίκτη του χώρου από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Κι αυτό καθώς η ΔΕΗ χρειάζεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία ενός ειδικού πάνω στο αντικείμενο κάτι το οποίο διαθέτουν ελάχιστοι στην Ελλάδα γι’ αυτό και πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο της συνεργασίας με κάποιον τέτοιο ξένο πάροχο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο η ΔΕΗ με το ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)». Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους 1000 περίπου πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ.
Εξυπηρέτηση
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο πλαίσιο της παροχής διευρυμένων υπηρεσιών στους πελάτες της η ΔΕΗ δίνει πλέον τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών μέσω του Ιντερνετ, αξιοποίησης των έξυπνων κινητών (i phone, Android) που μαζί με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της αποτελούν προτεραιότητες της γενικής διεύθυνσης εμπορίας της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων, μέσω της σύνδεσης μετρητή με το τηλέφωνο, ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει real time ενημέρωση για την κατανάλωσή του αποφεύγοντας έτσι τους «έναντι λογαριασμούς».
Σε ό,τι αφορά στους οικιακούς καταναλωτές, η ΔEH έχει εγκρίνει ήδη τον προϋπολογισμό ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των 82 μεγάλων καταστημάτων της, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και ήδη 4 από αυτά είναι έτοιμα. Παράλληλα σχεδιάζει την επέκταση της τηλεφωνικής γραμμής 10500 -που αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο στην Aττική- σε ολόκληρη τη χώρα.
===============================================
ΔΕΣΜΗΕ: Προστέθηκαν 92,28 MW ΑΠΕ τον Ιούνιο-Ιούλιο
Τα νεότερα στοιχεία για τις ΑΠΕ όσον αφορά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο δημοσίευσε ο ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τα οποία η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά αυξήθηκε κατά 39,3 MW, ενώ στα φωτοβολταϊκά τον Ιούνιο προστέθηκαν 21,07 MW και στη συνέχεια άλλα 23,41 MW, ανεβάζοντας έτσι την συνολική εγκατεστημένη ισχύ τους στα 280,13 MW. Πλέον, η συνολική ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα μας ξεπερνά τα 1702 MW, μετά τις νεότερες προσθήκες στο σύστημα. Αν συνυπολογιστούν και οι σταθμοί συμπαραγωγής, τότε η ισχύς αγγίζει τα 1791 MW.
Επίσης, ελαφρά αύξηση σημείωσαν τα υδροηλεκτρικά, αφού προστέθηκε ισχύς 8,5 MW μετά από πάρα πολλούς μήνες στασιμότητας. Πλέον, η συνολική ισχύς τους φτάνει τα 205,33 MW. Αντιθέτως, ίδια είναι η εικόνα στη βιομάζα και στο βιοαέριο, όπου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παραμένει από τον Μάιο και μετά στα 43,55 MW.
Ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο είναι η ραγδαία αύξηση στην συμβολαιοποιημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών, η οποία φτάνει πλέον τα 1.245 MW, από 896 MW τον Μάιο και 989 MW τον Ιούνιο. Η δε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά κορυφώθηκε τον Ιούνιο στις 57.534 μεγαβατώρες και στη συνέχεια υποχώρησε στις 37.168 μεγαβατώρες τον Ιούλιο.
Τέλος, όσον αφορά τα γεωγραφικά στοιχεία, πρωταθλήτρια στα φωτοβολταϊκά αναδεικνύεται και πάλι η Πελοπόννησος (52 MW), ενώ στα αιολικά τα πρωτεία κατέχουν η Εύβοια με την Ανατολική Μακεδονία (264 MW και 240 MW αντίστοιχα).
http://www.energia.gr/
http://newsite.desmie.gr/fileadmin/groups/EDRETH/RES/PLIROFORIAKO_DELTIO_APE_IOYLIOS_2011.pdf
====================================
=================================================
Μιχάλης Καϊταντζίδης: Καθαρή καύση λιγνίτη με τεχνολογίες αιχμής
Η μετατροπή του άνθρακα σε αέριο για ενεργειακή χρήση, στο βάθος της γης, με ταυτόχρονη αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στις κοιλότητες που θα αφήσει ο αεριοποιημένος άνθρακας, αποτελεί την ελπίδα για την αξιοποίηση λιθάνθρακα, αλλά και λιγνίτη με καθαρές τεχνολογίες και τις μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ, με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται στις αρχές του 2013.
Πρόκειται για μία προσπάθεια συγκερασμού των τεχνολογιών αεριοποίησης του άνθρακα και αποθήκευσης αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Οι τεχνολογίες αυτές είναι γνωστές και δοκιμασμένες σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο ο συγκερασμός τους θα επιτρέψει την εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων άνθρακα, με καθαρές τεχνολογίες και μάλιστα κοιτασμάτων που λόγω βάθους ή άλλων τεχνικών προβλημάτων δεν μπορούν σήμερα να τύχουν εκμετάλλευσης.
Επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος είναι η βουλγαρική εταιρεία αερίου Overgas, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίµων (ΙΤΕΣΚ) με διευθυντή τον καθηγητή Εμμανουήλ Κακαρά και επιστημονικό υπεύθυνο για το πρόγραμμα τον δρ Νίκο Κούκουζα.
Σύμφωνα με τον πρώτο, η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, λόγω των τεράστιων κοιτασμάτων λιγνίτη που διαθέτει. Εφ' όσον δηλαδή οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν από την έρευνα θα έχουν εμπορική χρήση, θα γίνει δυνατή η χρήση του ελληνικού λιγνίτη με καθαρές τεχνολογίες.
Δηλαδή αφ' ενός δεν θα επιβαρύνεται το περιβάλλον και η ανθρώπινη υγεία, καθώς το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται θα είναι το αέριο και όχι το στερεό καύσιμο, ενώ ταυτοχρόνως θα αποθηκεύεται και το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα στα βάθη που βρίσκεται ο ορυκτός άνθρακας.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες αυτές, δείχνουν επίσης χώρες με εκτεταμένα κοιτάσματα άνθρακα, όπως η Πολωνία, καθώς στα ορυκτά καύσιμα έχουν στηρίξει τόσο την ηλεκτροπαραγωγή, όσο και την βαριά τους βιομηχανία.
Χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το μισό της ηλεκτροπαραγωγής στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναπτυχθούν παρόμοιες τεχνολογίες καθαρής καύσης, αφού μετά το 2013 οι ηλεκτροπαραγωγοί θα είναι υποχρεωμένοι να "αγοράζουν" ΄όλο το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν, αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και καθιστώντας το λιγνίτη, λιγότερο , έως μη ανταγωνιστικό έναντι του φυσικού αέριου.
Όπως επισημαίνει στο euro2day ο κ. Κακαράς, παρά την ολοένα και αυξανόμενη τάση για μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα στερεά καύσιμα, και ειδικότερα ο άνθρακας, θα παραμείνει η κύρια πηγή ενέργειας για αρκετά χρόνια ακόμα.
Ωστόσο, πολλά αποθέματα άνθρακα παγκοσμίως, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκονται. Από την άλλη πλευρά, η χρήση των στερεών καυσίμων είναι ο κύριος λόγος αύξησης της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση, στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή – ζήτημα που βρίσκεται μονίμως στην πολιτική ατζέντα.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα, ο άνθρακας θα μετατρέπεται επί τόπου σε αέριο, για παραγωγή ενέργειας, ενώ το αέριο του θερμοκηπίου που θα προκύψει, θα αποθηκευτεί στο χώρο που θα μείνει (κοιλότητες) από τον «εξαγόμενο» άνθρακα ή στα παρακείμενα πετρώματα.
Ο κ. Κακαράς επισημαίνει ότι η διαδικασία της μετατροπής του άνθρακα σε αέριο, είναι γνωστή ως «υπόγεια αεριοποίηση του άνθρακα» (underground coal gasification – UCG). Για να πραγματοποιηθεί η αντίδραση, οξειδωτικοί παράγοντες (οξυγόνο ή εμπλουτισμένος αέρας με νερό) διοχετεύονται στα στρώματα άνθρακα με αποτέλεσμα την καύση του σε υψηλές πιέσεις. Έτσι παράγεται καύσιμο αέριο (αποτελούμενο κυρίως από CO2, υδρογόνο, CO, μεθάνιο, καθώς και μικρότερες ποσότητες από άλλα αέρια), το οποίο εξάγεται μέσω γεωτρήσεων.
Το παραγόμενο αέριο, όταν πλέον έρθει στην επιφάνεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας ή ως πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδρογόνου και συνθετικού φυσικού αερίου). Το διοξείδιο του άνθρακα από το παραγόμενο αέριο μπορεί εύκολα να διαχωριστεί και μετά τη συμπύκνωσή του, να εισαχθεί εκ νέου στο υπέδαφος προκειμένου να πληρωθούν οι κοιλότητες που προέκυψαν από την αεριοποίηση του στερεού άνθρακα.
Η ιδέα της υπόγειας αεριοποίησης του άνθρακα δεν είναι καινούρια. Η διαδικασία αυτή είναι ο στόχος εκτεταμένης έρευνας και ανάπτυξης τα τελευταία 90 χρόνια. Αρκετές, μεγάλης κλίμακας, μονάδες παραγωγής ενέργειας, που κάνουν χρήση της μεθόδου, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τουλάχιστον μια είναι ακόμα σε λειτουργία στο Angren, στο Uzbekistan.
Η μέθοδος UCG έχει δοκιμαστεί σε παραπάνω από 50 διαφορετικές δοκιμές, παγκοσμίως. Η τεχνολογία αυτή δοκιμάστηκε σε βαθιές φλέβες άνθρακα όταν η ΕΕ χρηματοδότησε μια έρευνα στην Ισπανία, (1992-1999) με χρήση τεχνολογίας από τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου. Η εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας γίνεται ήδη στην Αυστραλία, τις Η.Π.Α. και την Κίνα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκδοθεί οι άδειες για την εφαρμογή της σε θαλάσσια περιοχή. Για τη διαδικασία αυτή κάθε αυτή, η επιπλέον έρευνα που απαιτείται είναι μικρή.
Η ερευνητική ομάδα του έργου θα εκτιμήσει την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου σε στρώματα άνθρακα που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, στη Βουλγαρία. Για την αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από επιλεγμένη περιοχή και θα γίνει προσομοίωση της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της καύσης, της εξαγωγής αερίου και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον, όπως το ενδεχόμενο να υπάρξει διαρροή του αποθηκευμένου διοξειδίου του άνθρακα μέσω ρωγμών των πετρωμάτων που περιβάλουν τον ορυκτό άνθρακα.
Εάν τα αποτελέσματα της έρευνας αποδειχθούν θετικά, προβλέπεται ανάπτυξη μελλοντικών σχεδίων για τη δημιουργία ενός πειραματικού πεδίου από τη βιομηχανία.
Ενεργή συμμετοχή στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έχει και το ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων), με έντονη και πετυχημένη ερευνητική δραστηριότητα στις νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS Technologies). Το έργο χαρακτηρίζεται από καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα και η συμμετοχή σε αυτό είναι πολύ σημαντική αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, που βασίζει την ενέργειά της στην καύση του λιγνίτη.
======================================
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 05-08-11)
Το φράκιν και ο νέος ενεργειακός «πόλεμος»
Επιμέλεια: ΗΡΩ ΓΛΑΡΟΥ
Συγκρατήστε το όνομα «φράκιν», το nickname της διαδικασίας εξόρυξης αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα μέσω μίας ιδιαίτερης διαδικασίας με την επιστημονική ορολογία «hydraulic fracturing » και επί το ελληνικότερον υδραυλική ρωγμάτωση, διάρρηξη. Οι ενεργειακοί κολοσσοί θεωρούν ότι βρήκαν το νέο Ελ Ντοράντο της ενέργειας και ήδη βάζουν πόδι στην Ευρώπη, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αναπτύσσεται ένα ισχυρό κίνημα από κατοίκους πόλεων που βρίσκονται κοντά στις περίεργες γεωτρήσεις και βλέπουν τις βρύσες αντί για νερό να αναβλύζουν φωτιά!
«Έμφραγμα» στα έγκατα της γης
Με απλά λόγια, το φράκιν είναι μια μέθοδος που μπορεί να εντοπίζει και εξάγει σε βάθος χιλιάδων μέτρων φυσικό αέριο. Τεράστια γεωτρύπανα μπορούν να φτάσουν σε βάθος έως και 8 χιλιομέτρων με στόχο να «εξορύξουν» φυσικό αέριο από τους σχιστόλιθους (shale gas), το οποίο έχει ονομαστεί και μη συμβατικό φυσικό αέριο.
Χρησιμοποιώντας τεράστιες αντλίες ασκούν πολύ μεγάλες πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του υπεδάφους, με στόχο να δημιουργήσουν ρήγματα στους βράχους. Στη συνέχεια «βομβαρδίζουν» τα σημεία με εκατομμύρια λίτρα νερού, ειδική άμμο και ειδικά μείγματα χημικών - ακόμα και δηλητηριώδεις ουσίες - με στόχο να εξολοθρευτούν οι μικροοργανισμοί που εμποδίζουν την έξοδο του αερίου. Η τελική διαδικασία προβλέπει την άντληση του νερού το οποίο περιέχει και το πολύτιμο αέριο. Η μέθοδος, αν και αρχικά προβλήθηκε ως η απάντηση στην κλιματική αλλαγή, αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κατά τη διαδικασία εξόρυξης εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια του θερμοκηπίου, κάτι που το κάνει όχι απλώς χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο και από τον άνθρακα. Παράλληλα παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα όταν γίνεται καύση του φυσικού αερίου. Σε σχέση, μάλιστα, με τον άνθρακα το «αποτύπωμα» του αερίου από σχιστόλιθο είναι τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο.
Ήδη στις ΗΠΑ αλλά και στη Γερμανία και τη Γαλλία κάτοικοι που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν γεωτρήσεις ξεσηκώθηκαν αφού οι ποσότητες μεθανίου που εκλύονται είναι τόσο μεγάλες που έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και οι καλλιέργειες. Οι επιπτώσεις είναι περισσότερο από ορατές αφού χιλιάδες πολίτες είδαν τις βρύσες των σπιτιών τους να παίρνουν φωτιά εξαιτίας του μεθανίου που έχει περάσει στο πόσιμο νερό. Στη Νέα Υόρκη έχει αναπτυχθεί πολύ ισχυρό κίνημα κατά του φράκιν και ήδη αποφασίστηκε να απαγορευθεί η μέθοδος σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας ενώ στην απαγόρευση προσανατολίζεται και η Γαλλία.
Ενεργειακός «πόλεμος»
Πρωτοπόροι στην εφαρμογή της μεθόδου είναι οι ΗΠΑ όπου εκτιμάται ότι κάθε μήνα προσθέτουν στο ενεργειακό τους ισοζύγιο 120 με 150 γεωτρήσεις φράκιν, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία σε παραγωγή φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται προς την Ευρώπη όπου αναμένεται να λάβουν χώρα σκληρές συγκρούσεις στο όνομα του φράκιν.
Σύµφωνα µε µελέτη του «Center for European Policy Studies», το υπολογιζόµενο δυναµικό απόθεµα των χωρών της ∆υτικής Ευρώπης σε φυσικό αέριο από σχιστόλιθο υπολογίζεται σε 175 τρισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα, ενώ, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ενέργειας (ΙΕΑ), τα αποθέµατα υπολογίζονται σε 45 τρισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα µόνο στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης…
Η Πολωνία θεωρείται η χώρα µε τα µεγαλύτερα αποθέµατα - υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 τρισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα, ποσότητα που µπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για τα επόµενα 200 χρόνια. Ήδη η Πολωνία έχει παραχωρήσει περισσότερες από 70 άδειες γεώτρησης σε εταιρείες - κολοσσούς, όπως η Chevron, η Conoco Philips και η Exon-Mobil, και τα αποτελέσµατα των ερευνών αναµένονται σε δυο χρόνια.
Πριν από λίγες ηµέρες η Chevron πήρε άδεια για έρευνα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο και στη Βουλγαρία. Είναι χαρακτηριστικό του τροµερού ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει ο αµερικάνικος ενεργειακός κολοσσός το ότι, αν και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε θέσει ως ελάχιστη τιµή στον διαγωνισµό τα 200.000 ευρώ για πέντε χρόνια, η Chevron κατέθεσε προσφορά 30 εκατοµµυρίων ευρώ, προσφορά που η βουλγαρική κυβέρνηση δεν µπορούσε να αρνηθεί… Άδειες για έρευνες έχουν επίσης παραχωρηθεί στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Αυστρία.
Στη χώρα µας αναµένεται σύντοµα το ΙΓΜΕ να ξεκινήσει χαρτογράφηση των πιθανών αποθεµάτων µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση και στο πλαίσιο προγράµµατος του EuroGeoSurveys. Το ενδιαφέρον των ερευνών θα επικεντρωθεί στην Ήπειρο, την Πίνδο, αλλά και στην περιοχή του Θερµαϊκού, δυτικά της Θεσσαλονίκης.
--------------------------------------------------------------------------------
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου