Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΑΖΩ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ
ΒΑΖΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ Χ ΡΙΣΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ

(ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΛΟΓΟ ΚΕΡΔΟΣ)
Με βάση αυτή μας την άποψη για το τι σημαίνει επένδυση ξαναρωτάμε την κυβέρνηση που σχεδιάζει να δωρίσει το Αμύνταιο1, το Αμύνταιο 2, το Ορυχείο της Βεύης, την Μελίτη 2 και μια σειρά εργοστάσια (και μάλιστα τρέχει χωρίς καν να έχει βγει η απόφαση του δικαστηρίου για τους λιγνίτες) με το να τους κάνει αυτό το δώρο,

√ Ο τόπος τι θα κερδίσει;

√ Ο άνεργος πως θα βοηθηθεί;

√ Ποιο θα είναι το όφελος για την κοινωνία;

√ Υπάρχει αμοιβαίο όφελος;

√ Είναι επένδυση αυτό;


Επειδή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απαντήσει ποτέ σε αυτά τα ερωτήματα γιατί δεν έχει τι να απαντήσει ξανά απαντάμε εμείΗ πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με επένδυση.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΕΙΝΑΙ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Υ.Γ. Για κάποιους άλλους βέβαια, επένδυση σημαίνει πως και με ποιο τρόπο χωρίς να βάλω σεντς, χωρίς να πάρω κανένα ρίσκο, θα βρω τρόπο να οικονομήσω και να θησαυρίσω σε βάρος των κορόιδων
ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

===================================
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από δύο ξεχωριστά εργατικά δυστυχήματα στη ΔΕΗ


Ένας εργαζόμενος νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός δύο δυστυχημάτων που συνέβησαν την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και την Πάτρα αντίστοιχα.
Ο οδηγός φορτηγού Ι.Π. σκοτώθηκε στις 11 το πρωί στον Κλάδο Ορυχείου Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όταν χώματα που αποκολλήθηκαν από πρανές καταπλάκωσαν το όχημά του.
Ο 52χρονος μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο του Ορυχείου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν τόσο η αστυνομία όσο και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.
Λίγο νωρίτερα, στις 9 το πρωί, τεχνίτης υποσταθμών Γ.Κ. υπέστη σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια εργασιών στον Υποσταθμό Πάτρα ΙΙΙ.
Ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πάτρας, πρόκειται όμως να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας εξειδικευμένο στα εγκαύματα.

=================================
Εργατικό δυστύχημα με θύμα πολύτεκνο
Πολύτεκνος εργαζόμενος, πατέρας πέντε παιδιών, έχασε τη ζωή του χθες το πρωί σε εργατικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
Πολύτεκνος εργαζόμενος, πατέρας πέντε παιδιών, έχασε τη ζωή του χθες το πρωί σε εργατικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
Ο 52χρονος Γ.Π., οδηγός φορτηγού από την περιοχή των Σερβίων, εργαζόταν σε εργολαβία που είχε αναλάβει εργασίες αποχωμάτωσης, όταν υποχώρησε τμήμα εδάφους και έπεσε από μεγάλο ύψος, ενώ στη συνέχεια καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων.
Ερευνα για τις συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος αναμένεται να κάνει σήμερα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Μεταλλείων.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Αθ. Τολιόπουλος, κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας στις εργολαβίες, ενώ κατέστησε υπεύθυνη και τη ΔΕΗ.
===================================
Σοκ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
H επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο αύξησε χθες κατά 31% την τιμή χονδρικής
Tης Xρυσας Λιαγγου

Στον αέρα τινάζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. H Oριακή Tιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής αυξήθηκε κατά 31% και διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 56 ευρώ μια ημέρα νωρίτερα, ενώ τις ώρες αιχμής έφτασε μέχρι και τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα. Aυτό μεταφράστηκε σε ζημίες για τη ΔEH της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου και για τις δύο μεγάλες εταιρείες λιανικής Energa και Aegeaπερί τις 160-200 χιλιάδες ευρώ για την κάθε μία, αφού αγόρασαν στην αυξημένη τιμή χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τη μετακυλίσουν στους καταναλωτές. Tην ίδια στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εξασφάλισε μεγάλα κέρδη για τους εισαγωγείς που εν αναμονή της εφαρμογής του είχαν κλείσει συμβόλαια σε χαμηλές τιμές. Aντίθετα ισχυρό πλήγμα δέχονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Mεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις στον κλάδο του τσιμέντου, των μεταλλευμάτων κ. λπ. βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
H αγορά η οποία μέχρι και προχθές αργά το βράδυ ανέμενε από το υπ. Oικονομικών μια απόφαση διορθωτική του μέτρου που θα εξαιρούσε την επιβολή του ειδικου φόρου κατανάλωσης από την ηλεκτροπαραγωγή, έχει υποστεί πραγματικό «σοκ» και αναζητεί μέτρα άμεσης αντίδρασης. Oι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μέσω του συνδέσμου τους, EΣAH, εξετάζουν από χθες τη δυνατότητα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων καθώς διαπιστώνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για ένα μήνα, ενώ έχουν ήδη ετοιμάσει προσφυγή στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Aντίστοιχη κίνηση ετοιμάζουν από κοινού και οι τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου της λιανικής, Energa, Aegeaκαι Elpedison, ενώ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζητούν την παρέμβασή του και τον ενημερώνουν για τις επιπτώσεις του μέτρου. Oπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή θα αναγκάσει τους ιδιώτες προμηθευτές να κλείσουν εντός τριάντα ημερών από σήμερα (χθες), ενώ η ΔEH θα καταγράψει σημαντικότατες ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θα αναγκαστεί σε εσπευσμένη αύξηση τιμολογίων. Oι ιδιώτες προμηθευτές ενημερώνουν τον πρωθυπουργό ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου η OTΣ αυξήθηκε κατά 25 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σύσσωμη η αγορά ηλεκτρισμού, ΔEH, ιδιώτες παραγωγοί, εταιρείες λιανικής, μαζί και οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κατά βάση εξαγωγικές επιχειρήσεις και πλήττονται ανεπανόρθωτα, αλλά και η ΔEΠA που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου της εγχώριας αγοράς, πασχίζει από τον Iούλιο να πείσει το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο ότι ο φόρος αυτός είναι καταστροφικός για την οικονομία και παράνομος. O EΣAH με τρεις επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς επιχείρησε ματαίως να πείσει για τον έντονα αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του μέτρου αλλά και για την παραβατικότητά του σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία εξαιρεί τη φορολόγηση των πρώτων υλών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την επιτρέπει μόνο σε περιπτώσεις που αυτή συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Eάν αυτό το τελευταίο συνέβαινε τότε θα έπρεπε να φορολογηθεί και ο λιγνίτης, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας να πληρώνει εις διπλούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Mέχρι και την παραμονή της εφαρμογής του μέτρου, η αγορά ανέμενε ότι θα υπήρχε απόφαση για άρση του μέτρου. Kανείς δεν πίστευε και δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει, γιατί το υπ. Oικονομικών αγνόησε τις τραγικές επιπτώσεις για σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας έναντι εσόδων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
==========================================
«Ηλεκτροσόκ» στις εξαγωγικές βιομηχανίες
Εκτίναξη του κόστους παραγωγής μετά την επιβολή φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
Οι μεγάλες ενεργοβόρες εξαγωγικές βιομηχανίες απειλούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό μετά την εκτίναξη του κόστους παραγωγής κατά 15% από την επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο. Ο φόρος αύξησε κατά 31% την τιμή χονδρικής, προκαλώντας σοκ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. H Oριακή Tιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής, αυξήθηκε κατά 31% και διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 56 ευρώ μία ημέρα νωρίτερα, ενώ τις ώρες αιχμής έφτασε μέχρι και τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση φορολογεί την παραγωγή και όχι τα κέρδη με την επιβολή του φόρου στο φυσικό αέριο, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των 15 βιομηχανιών και τονίζουν ότι ακυρώνεται η μεγάλη εξαγωγική προσπάθεια, αφού οι εταιρείες καλύπτουν σήμερα πάνω από το 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Η εξέλιξη δημιούργησε ζημίες της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ και 160 - 200 χιλιάδες ευρώ για τις δύο μεγάλες εταιρείες λιανικής Energa και Aegean. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και οι τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου της λιανικής, Energa, Aegeaκαι Elpedison, εξετάζουν τη δυνατότητα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, καθώς αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για ένα μήνα.

Αντιδράσεις
«Nα μου προτείνετε άλλο φόρο που να εισφέρει τα ίδια έσοδα με τον συγκεκριμένο φόρο», απάντησε ο υπ. Οικονομικών στις εταιρείες που ζήτησαν απόσυρση του μέτρου. Σημειώνεται ότι πουθενά σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοιος φόρος.

==========================================
Ενέργεια: «Κλειδώνει» το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη
Εως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Γ. Παπακωνσταντίνου
Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος- Eνέργειας με την E.E για το άνοιγμα της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε τρίτους, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους εκπροσώπους της τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «καλάθι» για το άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς περιλαμβάνει την πώληση δύο μονάδων της ΔEH στο Aμύνταιο, την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Bεύης και ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας με τρίτους ή/και την πώληση και άλλης μονάδας της ΔEH, σχέδιο που προκαλεί την κάθετη αντίδραση της ΓENOΠ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενέργεια ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων της ΔEΠA, του ΔEΣΦA και της ΛAPKO εντός του 2011 καθώς και των EΛΠE και της ΔEH το 2012 καθώς και στον νόμο 4001/11 για την απελευθέρωση της αγοράς, ο οποίος ψηφίστηκε και άρχισε να εφαρμόζεται.
=================================
Γ.Κουτρουμάνης: Οι "ταμειακές διευκολύνσεις" από το ΤΑΠ-ΔΕΗ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχαν τη σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Όπως, ειδικότερα, αναφέρει ο υπουργός, στις 24.06.2011 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση έγκρισης αποδέσμευσης ποσού 100.000.000 ευρώ από τα κεφάλαια του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ
Στην "ταμειακή διευκόλυνση" του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απέβλεπαν τα δύο δάνεια, που έλαβε το Ίδρυμα από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου.

Οι "ταμειακές διευκολύνσεις" από το ΤΑΠ-ΔΕΗ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχαν τη σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και χορηγήθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ "λόγω ετεροχρονισμού εισπράξεων-πληρωμών", αναφέρει ο κ. Κουτρουμάνης.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρει ο υπουργός, στις 24.06.2011 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση έγκρισης αποδέσμευσης ποσού 100.000.000 ευρώ από τα κεφάλαια του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, με σκοπό τη χορήγηση έντοκου δανείου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά από σχετικό αίτημα του ΔΣ του Ιδρύματος. Το ποσό, το οποίο τελικά εκταμιεύτηκε, ανήλθε στα 95.000.000 ευρώ, μέρος του οποίου εκταμιεύθηκε στις 27.06.2011, ενώ το υπόλοιπο στις 28.06.2011. Η επιστροφή του δανείου στο ΤΑΠ-ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε στις 4.7.2011, ενώ κατεβλήθη τόκος ύψους 67.224,50 ευρώ.

Εξάλλου, με υπουργική απόφαση της 15.07.2011 εγκρίθηκε νέα απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος, περί αποδέσμευσης ποσού 100.000.000 από τα κεφάλαια του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, με σκοπό τη χορήγηση έντοκου δανείου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ποσό, το οποίο τελικά εκταμιεύθηκε, ανήλθε στα 95.000.000 ευρώ. Μέρος αυτού επεστράφη στο ΤΑΠ-ΔΕΗ στις 29.07.2011, ενώ το υπόλοιπο ποσό του δανείου επεστράφη στον Τομέα στις 2.08.2011 και κατεβλήθη από το Ίδρυμα τόκος ύψους 56.020,42 ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης σπεύδει να υπενθυμίσει ότι με το Ν. 3863/2010 "Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις", με αποφάσεις των ΔΣ, οι Φορείς ή Κλάδοι ή Τομείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, μετά από σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των Φορέων ή Κλάδων ή Τομέων, να διαθέτουν έντοκα δάνεια προς άλλους Φορείς, ή Κλάδους ή Τομείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΑΠΕ
==================================
"Κόκκινος" συναγερμός στη ΔΕΗ για τα φέσια
"Συναγερμός" έχει σημάνει στις αρμόδιες διευθύνσεις της ΔΕΗ καθώς τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Η διοίκηση της εταιρείας ήδη έχει κινητοποιηθεί σε δύο μέτωπα ενώ η κατάσταση περιγράφεται ως άκρως ανησυχητική.
Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στους λογαριασμούς που καθυστερούν να πληρωθούν ενώ και στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα υπάρχει αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες.

Διαβάστε αύριο στο Κεφάλαιο, πόσοι είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί αλλά και για τα «έκτακτα μέτρα» που λαμβάνει η ΔΕΗ.
Πηγή:www.capital.gr
=================================
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=132233c964bac7e7&mt=application/msword&url=https://mail.google.com/mail/?ui%3D2%26ik%3D39a8d346c6%26view%3Datt%26th%3D132233c964bac7e7%26attid%3D0.1%26disp%3Dsafe%26zfe%3Dwindows-1253%26zw&sig=AHIEtbQFly1r5vrv5sPz-XEmh_DiEYfIHg&pli=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: