"Αφού δεν αντιδρούν, τα υποζύγια αντέχουν, άρα, φορτώστε τα κι άλλο!"
========================================
Η ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;ή
ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ;
Όσοι παρακολουθούν την πορεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ γνωρίζουν καλά ότι αυτό το συνδικάτο δεν αλλάζει εύκολα τις θέσεις του και για να το κάνει πρέπει να πειστεί ότι θα είναι προς όφελος του λαού.
Με βάση αυτή την προσέγγιση και με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο και το τέλμα που έχει περιέλθει, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα της ανεργίας που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, για πολλοστή φορά θέτουμε ευθέως στην Κυβέρνηση τα παρακάτω ερωτήματα:
Η σχεδιαζόμενη πώληση (ξεπούλημα) των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στους ιδιώτες (που εν μέσω κρίσης κάνουν χρυσές δουλειές),
Θα δημιουργηθεί έστω μια θέση εργασίας;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου;
Επίσης η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Θα ωφελήσει τους καταναλωτές;
Και εδώ η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Με βάση αυτές τις απαντήσεις,
με βάση αυτά τα όχι που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπενθυμίζει σε όλους όσους σχεδιάζουν το ξεπούλημα των λιγνιτικών σταθμών της Επιχείρησης του ελληνικού λαού στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες (ώστε οι κύριοι αυτοί χωρίς να βάλουν ιδιαίτερα κεφάλαια και χωρίς να πάρουν κανένα απολύτως ρίσκο να κερδίζουν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών) πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους να το σκεφτούν καλά.
Η Κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι η δύναμη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η αποφασιστικότητα των μελών της θα πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων κάθε σχεδιασμό παράδοσης της ΔΕΗ στα χέρια των εκλεκτών κυρίων και για όποιους ενοχλούνται από την στάση μας τους ξαναρωτάμε:
Η πώληση σταθμών της ΔΕΗ στους ιδιώτες θα δημιουργήσει μια θέση εργασίας;
Θα βοηθήσει την ανάπτυξη;
Θα βοηθήσει τον τόπο;
ή με πρόσχημα τον ανταγωνισμό γίνεται μόνο και μόνο για την τσέπη τους;
Κύριε Υπουργέ,
Παραπονιούνται οι κύριοι ιδιώτες ότι δεν έχουν πρόσβαση στους λιγνίτες;
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.
Παραχωρήστε τους τα κοιτάσματα που δεν έχουν δοθεί στη ΔΕΗ και όχι τα έτοιμα εργοστάσια.
Θα ανοίξουν ορυχεία;
Θα φτιάξουν εργοστάσια;
Θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας;
Αυτό σημαίνει επένδυση .
Εκεί να τους δούμε…
Κύριε Υπουργέ,
αυτό που πάτε να κάνετε δεν έχει καμία σχέση με επένδυση και προστιθέμενη αξία γι αυτό και με όλες μας τις δυνάμεις θα το εμποδίσουμε.
==============================================
Η τρόικα βολιδοσκόπησε και τους ιδιώτες για τους λιγνίτες
Κατ’ ιδίαν επαφές ξεχωριστά με παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροπαραγωγούς και traders είχε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EnergyPress το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στόχος από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών ήταν να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις επαφές αυτές το ενδιαφέρον μονοπωλήθηκε από το φλέγον θέμα των λιγνιτών και τη γνωστή εκκρεμότητα για το άνοιγμα της αγοράς και την πρόσβαση τρίτων στο καύσιμο που σήμερα μονοπωλείται από τη ΔΕΗ. Το κλίμα λοιπόν στις συζητήσεις της αγοράς με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ήταν θετικό και όπως προκύπτει από την πλευρά των τεχνοκρατών θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει «κλειδώσει» η λύση της πώλησης μονάδων της επιχείρησης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο να γίνει μια άτυπη «βολιδοσκόπηση» της αγοράς γύρω από το θέμα των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ.
Κυρίως η τρόικα ενδιαφέρθηκε να μάθει για τους όρους αλλά και το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πιθανόν να ενδιαφέρουν τους έλληνες παίκτες της αγοράς. Και όπως μεταφέρουν στο EnergyPress πηγές της αγοράς που συναντήθηκαν με το τεχνικό κλιμάκιο, η εικόνα είναι ότι η τρόικα εξετάζει και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση για το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις ως προς το ποια θα είναι η μονάδα ή οι μονάδες της ΔΕΗ που θα διατεθούν προς πώληση.
Επίσης από τις επαφές που έγιναν, προκύπτει ότι το βασικό ζητούμενο από την πλευρά των «δανειστών», είναι να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της πώλησης και να «τελειώσει» η υπόθεση των λιγνιτών με τα μέτρα που τελικώς θα υιοθετηθούν. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους Έλληνες παίκτες της αγοράς, ανάλογες διερευνητικές επαφές έχουν γίνει και με πιθανούς ξένους μνηστήρες των λιγνιτικών της ΔΕΗ.
Το ερώτημα που θέτει η τρόικα είναι ποιος θα μπορούσε να αγοράσει και εκεί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τονίζει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς.
Οι εκκρεμότητες
Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής μεταξύ αγοράς και τεχνοκρατών της τρόικας επικεντρώθηκαν γύρω από θέματα όπως ποιες μονάδες, υπό ποιους όρους, τι επενδύσεις απαιτούνται, τι θα γίνει με το προσωπικό των μονάδων, κάτω από ποιους όρους θα υπάρχει πρόσβαση στο λιγνίτη καθώς και άλλα πρακτικά ζητήματα του εγχειρήματος.
Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι οι απόψεις που κατέθεσε η αγορά στους τεχνοκράτες θα αξιοποιηθούν κατά τις επαφές που θα έχει – πιθανόν αύριο – με το κλιμάκιο της τρόικας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να βάλει εκ νέου στο τραπέζι ως μέτρο την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης, πιθανόν και ενός ακόμη νέου ορυχείου λιγνίτη σε ιδιώτες. Το μέτρο όμως που θα γινόταν ασμένως δεκτό, το 2008 όταν και εκδόθηκε η απόφαση στις Βρυξέλλες για τους λιγνίτες, πλέον θεωρείται από την αγορά ως άκαιρο και μη επαρκές. Υπό το πρίσμα αυτό, η συνάντηση του ΥΠΕΚΑ με τους επικεφαλής της τρόικας αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα για τις περαιτέρω εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα των λιγνιτών.
========================================
Έμφαση σε μείωση κόστους και ξένες αγορές δίνει η ΔΕΗ
Στη μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά και στη διείσδυση σε ξένες αγορές εστιάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό.
Όπως τόνισε ο κ. Ζερβός στο conference call, η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία σύστασης θυγατρικών που θα δραστηριοποιηθούν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας σε Τουρκία και Βουλγαρία. Εξάλλου ανέφερε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή τελικών προσφορών για το διαγωνισμό στα Σκόπια (κατασκευή και λειτουργία 2 υδροηλεκτρικών).
Αναφορικά με το κόστος της επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ εκτίμησε ότι το 2011 οι δαπάνες μισθοδοσίας της επιχείρησης αναμένεται να φθάσουν τα 1120 εκατ. ευρώ έναντι 1492 εκατ. ευρώ το 2009 και 1245 εκατ. ευρώ το 2010.
Παράλληλα, ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι ήδη έχει υπάρξει σημαντική μείωση τόσο στις υπερωρίες (εξοικονομήθηκαν 9,695 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2010) όσο και στις βάρδιες (εξοικονομήθηκαν 8,270 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2010).
Εξοικονόμηση πέτυχε η εταιρία και μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας καυσίμων. Συγκεκριμένα οι δαπάνες για αγορές καυσίμων μειώθηκαν πάνω από 30 εκατ. δολάρια (για μαζούτ και diesel) ενώ ακόμη 29 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν από την προμήθεια LNG.
Αναφορικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με χονδρεμπορική αγορά ώστε να αντανακλούν το κόστος παραγωγής ενώ ζήτησε να αποζημιωθεί η ΔΕΗ μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ και το Μαζούτ υπολογίζοντας την επιβάρυνση στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
=====================================
"Φουλ επίθεση" εναλλακτικών παρόχων απέναντι στη ΔΕΗ Του Χάρη Φλουδόπουλου
«Πυρετός» επικρατεί αυτές τις ημέρες στα επιτελεία των δύο μεγάλων εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ετοιμάζονται οι επόμενες κινήσεις ενόψει του φθινοπώρου.
Τόσο η Energa της οικογένειας Φλώρου, όσο και η Aegean Power του Βασίλη Μηλιώνη, ετοιμάζουν τις επόμενες ημέρες τη νέα επικοινωνιακή αντεπίθεση, η οποία σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν θα έχει σαφώς ευρύτερο αριθμό αποδεκτών. Οι δύο εταιρείες έχοντας ήδη εξασφαλίσει μια ευρεία πελατειακή βάση εμπορικών πελατών, επικεντρώνονται πλέον από το Φθινόπωρο σε δύο στόχους: Ο πρώτος αφορά στη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση του υφιστάμενου πελατολογίου και ο δεύτερος στη δυναμική διείσδυση σε άλλες κατηγορίες πελατών, κυρίως οικιακών.
Η σχετική καμπάνια από την πλευρά της Energa ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και η εταιρεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μερίδιο αγοράς 10% και 1 εκατομμύριο πελάτες μέχρι το 2013. Αιχμή του δόρατος για τη διείσδυση της εταιρείας στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τα πακέτα Home με κύριο χαρακτηριστικό ότι στηρίζονται στην τρίμηνη κατανάλωση και επιβραβεύουν με έκπτωση τους καταναλωτές που επιτυγχάνουν σταθερή κατανάλωση. Σύμφωνα με τη σχετική σύγκριση των τιμολογίων που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι καταναλωτές μπορούν να επιτύχουν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις, εφόσον οι καταναλώσεις τους κυμαίνονται στις 100 τελευταίες κιλοβατώρες του κάθε πακέτου (Home 900, 1400, 1900, 2500 και 3400).
Αλλά και η Aegean Power, ετοιμάζει την πρώτη καμπάνια της που θα έχει ως στόχο να αυξήσει τη διείσδυση της εταιρείας, η οποία -σύμφωνα με στελέχη της- προσθέτει στο πελατολόγιό της 15 με 17 χιλιάδες νέους πελάτες το μήνα. Η Aegean προσφέρει για τους οικιακούς πελάτες τα πακέτα Home Energy Pack, (1000, 1700, 2400, 3500, Unlimited και Basic) που διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατανάλωση. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της Aegean θα δίνει έμφαση τόσο στους επαγγελματικούς πελάτες όσο και στα νοικοκυριά, με στόχο να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τους 170 έως 200 χιλιάδες πελάτες.
Ταυτόχρονα οι ιδιώτες πάροχοι καταστρώνουν σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών. Για παράδειγμα η Aegean συζητεί τη δημιουργία πακέτων ρεύματος-τηλεφωνίας, ωστόσο τα σχέδιά της έχουν καθυστερήσει στο αδειοδοτικό κομμάτι με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμες από το τέλος του έτους ή αρχές του 2012.
Να θυμίσουμε ότι την τελευταία διετία έχει συντελεστεί πραγματική κοσμογονία στη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού. Έτσι ενώ το 2009 η ΔΕΗ είχε μερίδιο αγοράς 99,5%, το 2010 και χωρίς να υπάρχει υποχώρηση της ζήτησης, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε στο 95,8% χάνοντας, το 3,7%. Η πίτα που «χάθηκε» από τη ΔΕΗ αφορούσε κυρίως στην εμπορική χρήση, όπου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ από 98% το 2009 έπεσε στο 85% το 2010.
Από την πλευρά της ΔΕΗ τέλος, εκτιμάται ότι και για το 2011 ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες κατηγορίες πελατών στη χαμηλή τάση (κυρίως εμπορικών) και γίνεται λόγος για στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υφίστανται. Ωστόσο η εφαρμογή των νέων τιμολογίων για το 2012 εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις στρεβλώσεις και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.
Πηγή:www.capital.gr
======================================
Πρόστιμο στην ENERGA(της οικογένειας Φλώρου) για τις διαφημίσεις της
Χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 38 επιχειρήσεις από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.
Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, με αποφάσεις του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκου και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκου, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ σε βάρος της εταιρείας ENERGA POWER TRADING «για χρήση παραπλανητικής εμπορικής πρακτικής κατά την παρουσίαση των προσφερόμενων προγραμμάτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».
Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η πρακτική αφορούσε διαφημίσεις ή ανακοινώσεις της εταιρείας για εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, δίχως να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι ουσιώδεις όροι για την επίτευξη της οικονομίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό.
Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει ήδη αλλάξει τα διαφημιστικά της μηνύματα ώστε να προσαρμοστεί με τις κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή
======================================
ΔΕΗ: Πτώση 63% στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου
Λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και του ανταγωνισμού από εναλλακτικούς παρόχους
Πτώση 63% των κερδών πρώτου εξαμήνου, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους παραγωγής και του ανταγωνισμού από εναλλακτικούς παρόχους, σημείωσε η ΔΕΗ. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 128,8 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθούν στα 133,8 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν 6,1% στα 2,719 δις ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να περιορίζουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή στρέφονται σε φθηνότερους ανταγωνιστές. Η κατανάλωση ενέργειας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πιο επικερδή κατηγορία για την εταιρεία, μειώθηκε 16%. Η ΔΕΗ είπε ότι αναμένει η πτώση των πωλήσεων να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2012 ύστερα από τη μείωση των χρεώσεων για τους εταιρικούς πελάτες.
«Στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εσόδων, λόγω ευνοϊκότερου μείγματος πωλήσεων, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση της απώλειας μεριδίου αγοράς στους πελάτες υψηλού περιθωρίου κέρδους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός σε ανακοίνωση.
Η απεργία του προσωπικού της ΔΕΗ τον Ιούνιο επίσης επιβάρυνε τα αποτελέσματα, καθώς οδήγησε την εταιρεία να προβεί σε αυξημένες αγορές ενέργειας από εναλλακτικούς παραγωγούς, έτσι ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κέρδη EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ) σημείωσαν μικρότερη του αναμενόμενου πτώση 27% στα 603,8 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση στα 588,5 εκατ. ευρώ. Θετικά επέδρασαν η περικοπή του εργατικού κόστους ως συνέπεια των περικοπών των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη χώρα.
Η κυβέρνηση, που κατέχει ποσοστό 51% στη ΔΕΗ, σχεδιάζει να πωλήσει ποσοστό 17% της εταιρίας, ενώ εξετάζει και την πώληση μεμονωμένων λιγνιτικών μονάδων σε ανταγωνιστές της, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
=================================
Μείωση κερδών για τη ΔΕΗ στο εξάμηνο
Μειωμένα κατά 63% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν τα κέρδη της ΔΕΗ στο α' εξάμηνο του έτους. Διαμορφώθηκαν σε 128,8 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση αποδίδει την υποχώρηση της κερδοφορίας στην αύξηση του κόστους καυσίμων, στη μείωση της ζήτησης ρεύματος λόγω της κρίσης, αλλά και στην απώλεια μεριδίου αγοράς, καθώς έχει περιοριστεί, σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο 70% του συνόλου.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν κατά 6,2% και τα έσοδα κατά 7,4%. Ο τζίρος της επιχείρησης διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2010. Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 603,8 εκατ. ευρώ, έναντι € 821,1 εκατ. πέρυσι, μειωμένα κατά 26,5%.
Η δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκε κατά 98 εκατ. λόγω της μείωσης των μισθών, των υπερωριών και την περικοπή 668 θέσεων εργασίας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι η κερδοφορία επηρεάστηκε και από την απεργία του Ιουνίου και υπολογίζει σε 25 εκατ. ευρώ την επίπτωσή της.
Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, περιορίστηκε κατά 1,8%. Οι πωλήσεις της ΔΕΗ μειώθηκαν προς όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στη γεωργική (18,2%) και την εμπορική χρήση (16,2%). Οι πωλήσεις προς οικιακούς καταναλωτές μειώθηκαν κατά 2,3%, προς τη βιομηχανία κατά 7,2% και προς λοιπούς καταναλωτές κατά 2,7%.
========================================
Χρύσα Λιάγγου: Στα χέρια της ΔΕΗ «σκάει» η φούσκα των φωτοβολταϊκών
H «φούσκα» των φωτοβολταϊκών άρχισε να σκάει ένα μόλις χρόνο μετά τη λειτουργία του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που δημιούργησε υψηλές προσδοκίες για σίγουρα και εύκολα κέρδη σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και 6.000 αγροτών. Tα συνολικά αιτήματα για φωτοβολταϊκά ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις 32.000 για ισχύ πάνω από 5.000 MW έναντι του εθνικού σχεδιασμού για ισχύ από φωτοβολταϊκά 1.500 MW το 2014, εκ των οποίων τα 500 MW από επαγγελματίες αγρότες. Kαι ενώ η ΔEH με την πρώτη αθρόα προσέλευση επίδοξων επενδυτών επιχείρησε να ενημερώσει για τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και τις δυσκολίες άμεσης αξιολόγησης των χιλιάδων παλαιών αιτήσεων που παρέλαβε από τη PAE και αυτών που καθημερινά έφταναν στα κατά τόπους γραφεία της, το μόνο που κατάφερε τότε ήταν να στρέψει εναντίον της τον Σύνδεσμο Eπενδυτών Φωτοβολταϊκών, που την κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και να βρεθεί υπόλογη στη PAE και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι κινήθηκε πέραν των αρμοδιοτήτων της.
Eνα χρόνο μετά βρίσκεται ξανά υπόλογη διότι δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα αναλυτικά στοιχεία για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών όπως ο νόμος προβλέπει.
Tην πρώτη επίθεση στη ΔEH έκανε και αυτή τη φορά ο ΣEΦ με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης κ. Aρθούρο Zερβό. Στην επιστολή θέτει σειρά ζητημάτων που συνδέονται με παραβάσεις από τη ΔEH των κωδίκων για τη διαχείριση του δικτύου, καλώντας τον να παρέμβει. Xθες μια δεύτερη επιστολή έφτασε στον κ. Zερβό από τον υφυπουργό ΠEKA κ. Γ. Mανιάτη, μέσω της οποίας καλεί την ΔEH να προχωρήσει στην άμεση ανάρτηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά καθώς και όλων των γραμμών της ΔEH με στοιχεία για τη δυνατότητα χωρητικότητάς τους σε νέες μονάδες ΑΠΕ.
Στην επιστολή ο κ. Mανιάτης κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας αλλά και στην ανάγκη «διευκόλυνσης του έργου των βουλευτών όλων των κομμάτων κατά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που δικαιούνται, έτσι ώστε να πληροφορούν υπεύθυνα τους πολίτες του τόπου τους». H αναφορά στους βουλευτές δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού πλειοδότησαν και οι ίδιοι στη «φούσκα» των φωτοβολταϊκών και σήμερα βρίσκονται υπόλογοι έναντι των επενδυτών.
Oι εξελίξεις αυτές δεν είναι παρά τα πρώτα αποτελέσματα ενός κακού σχεδιασμού ανάπτυξης της αγοράς των φωτοβολταϊκών, τις στρεβλώσεις του οποίου αρνούνται να δουν ακόμα και σήμερα οι αρμόδιοι, προτιμώντας να μιλάνε για επί μέρους και δευτερεύοντα προβλήματα, εξακολουθώντας με τον τρόπο αυτό να καλλιεργούν ελπίδες σε μικροεπενδυτές. Aποτέλεσμα μιας πλειοδοσίας στην οποία επιδόθηκαν υπουργοί, βουλευτές και αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι και οι 6.000 αιτήσεις από αγρότες για φωτοβολταϊκά. Eνώ η ΔEH έχει δώσει το «πράσινο φως» σε 5.000 αιτήσεις παρέχοντας όρους σύνδεσης, μόνο 50 από αυτές έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου, ενώ μόλις ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 100 κιλοβάτ έχει εγκατασταθεί. H υπογραφή συμβολαίου προϋποθέτει κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα, κάτι που δεν μπορούν να διασφαλίσουν οι επενδυτές σε αυτή τη συγκυρία της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες. H χρηματοδότηση είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά αλλά συνολικά οι επενδύσεις ΑΠΕ.
«Eίναι υποκριτικό να μας κατηγορούν ότι δεν εφαρμόζουμε τον νόμο. O νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Aπό την πρώτη στιγμή που μας ανατέθηκε αυτό το έργο καταλάβαμε ότι πρόκειται για «φούσκα» που κάποια στιγμή θα σκάσει στα χέρια μας» αναφέρει σχολιάζοντας τις εξελίξεις αρμόδιο στέλεχος της ΔEH.
(Καθημερινή, 24/8/2011)
==============================
Όμηρος του ΔΑΝΠΟ κον Τριανταφύλλη είναι η διοίκηση Ζερβού. Ο ήπιος κατά άλλα Πρόεδρος της ΔΕΗ είναι πλέον "εξαρτημένος" από το σύστημα Τριανταφύλλη που κυριαρχεί στα ανώτερα κλιμάκια της Επιχείρησης και βγάζει καθε λογής αποφάσεις. Από τις απλές
http://deicontra.blogspot.com/
===================================
Το συκώτι, ένα από τα σπουδαιότερα ανθρώπινα όργανα, εθεωρείτο από την αρχαιότητα η έδρα του θάρρους, του θυμού και του φόβου. Η λέξη “λευκηπατίας” (ή λευχηπατίας), αυτός δηλαδή που έχει λευκό συκώτι, σήμαινε τον δειλό, αυτόν που δεν έχει αίμα στις φλέβες του, όπως θα λέγαμε σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου