Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

η ΔΕΗ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 1 δισ. ευρώ και να βρει νέα χρηματοδότηση τουλάχιστον 0,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της για το 2012.

ΔΕΗ: Στα €7,70 μειώνει την τιμή-στόχο η Cheuvreux

Στα 7,7 από 8,50 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο της μετοχής της ΔΕΗ η Cheuvreux σε έκθεση της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform".
Αναλυτικά, ο οίκος αναφέρει στην έκθεση του ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα του 2011 δεδομένου του αδύναμου Q3, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,32 ευρώ έναντι 0,67 ευρώ πριν και το περιθώριο των EBITDA στα 16,9%.
Η Cheuvreux υπογραμμίζει ότι στις εκτιμήσεις της δεν περιλαμβάνει πιθανές απώλειες από την επανεκτίμηση των κρατικών ελληνικών ομολόγων.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το 2012 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 2,5%, αλλά οι απώλειες στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα είναι περιορισμένες εξαιτίας των περαιτέρω ρυθμίσεων στα τιμολόγια.
Σύμφωνα με την Chevreux δύο είναι τα σημεία κλειδιά για την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ βραχυπρόθεσμα.
Πρώτον, οι αυξήσεις στα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν το Δεκέμβριο και δεύτερον η απελευθέρωση της αγοράς στην γραμμή παραγωγής, οι οποίες ενδέχεται να είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη ΔΕΗ.
Η Cheuvreux σημειώνει ότι η τιμή της μετοχής είναι χαμηλή, αλλά οι επενδυτές θα αποφασίσουν να επενδύσουν στη μετοχή μόνο αφότου η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τα σχέδια της
=================================================================
Πώς είδε τα μεγέθη των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Aegean η Alpha Finance


Ζημιές ανακοίνωσε στο γ΄ τρίμηνο η ΔΕΗ (όπως αναμενόταν) για πρώτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η ΔΕΗ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 1 δισ. ευρώ και να βρει νέα χρηματοδότηση τουλάχιστον 0,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της για το 2012.

Επισημαίνει ότι το χρέος της ΔΕΗ είναι σε εγχώριες τράπεζες (περίπου το ένα τρίτο), σε ξένες τράπεζες (ένα τρίτο) και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 100 εκατ. ετησίως, «αμφιβάλλουμε ότι η ΔΕΗ θα κατορθώσει να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της το 2012».

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η ΔΕΗ είτε θα επανακεφαλαιοποιηθεί από την κυβέρνηση, είτε να πουλήσει assets είτε θα αυξηθούν τα τιμολόγια για να παρασχεθεί μεγαλύτερη βιωσιμότητα για τα κέρδη.

Από τη στιγμή που θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να επανακεφαλαιοποιήσει τη ΔΕΗ (για προφανείς λόγους) και assets της Επιχείρησης θα πουληθούν μόνο εάν έχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις, «θεωρούμε πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τις τιμές».



Πηγή:www.capital.gr
=================================================================
Χωρίς κρατική εγγύηση και με -40% οι επικουρικές συντάξεις


Της Ρούλας Σαλούρου

Χωρίς την κρατική εγγύηση και με γνωστό μόνον το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, όχι όμως και αυτό των τελικών παροχών, θα δίνονται οι επικουρικές συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους από το νέο έτος και μετά. Αποτέλεσμα αυτού, αλλά και του νέου τρόπου υπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι να μειωθούν οι παροχές έως και κατά 40%, από την αρχή του νέου έτους.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών, το κυβερνητικό σχέδιο που στηρίζεται στις δεσμεύσεις προς την Τρόικα των δανειστών, από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο, περιλαμβάνει τη μετατροπή του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης σε σύστημα καθορισμένων παροχών. Έτσι, από το 2012 και μετά, δεν θα δίνεται καμία υπόσχεση για την τελική συνταξιοδοτική παροχή. Το επίπεδο της σύνταξης θα εξαρτάται από την απόδοση της επιλεγείσας επενδυτικής στρατηγικής και από το επίπεδο των εισφορών. Συνεπώς, ο κάθε ασφαλισμένος θα αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τον επενδυτικό κίνδυνο και εκ των πραγμάτων θα δέχεται τα αποτελέσματα των επιλογών του ταμείου του, στο τελικό ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής. Το δημόσιο θα απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία, αποσύροντας στην ουσία την εγγύησή του.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διχοτομεί τις συντάξεις σε προ το 2001 και μετά. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ατομικών λογαριασμών πριν από το 2001. Οι εισφορές, από το έτος αυτό και μετά θα κεφαλαιοποιούνται, σε ατομικούς λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, για τις εισφορές μετά το 2001, θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί, αντίστοιχοι με αυτούς που υπάρχουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εκεί, θα κεφαλαιοποιούνται οι εισφορές, ώστε στο τέλος του εργασιακού βίου, είτε ως εφάπαξ είτε ως μηνιαία παροχή, να καταβάλλονται στον δικαιούχο. Το ύψος της παροχής δεν θα είναι γνωστό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα υπάρχει ενημέρωση για το ύψος των κεφαλαιοποιημένων εισφορών, οι οποίες, θα μεταβάλλονται μόνον μετά από συμφωνία με τον ασφαλισμένο.

Όσον αφορά το ύψος των συντάξεων για το μέρος των εισφορών προ του 2001, αυτές θα αντιστοιχούν στο 20% της κύριας σύνταξης, για τα συγκεκριμένα χρόνια ασφάλισης.

Ο υπολογισμός των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους θα είναι ενιαίος, με ζητούμενο εάν οι αλλαγές για τους ήδη συνταξιούχους θα ισχύσουν άμεσα ή σταδιακά.

Οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους, τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία αντιμετωπίζουν εκτός από τα τρέχοντα ελλείμματα και μεγάλα αναλογιστικά ανοίγματα. Σε συνέχεια των περικοπών που ήδη, ξεκίνησαν για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ, οι νέες περικοπές θα εφαρμοστούν στις συντάξεις που δίνουν τα ταμεία τα οποία είναι ήδη αντιμέτωπα με τα ελλείμματα. Η... καμπάνα χτυπάει για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑΜ, τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες. Η μείωση θα ξεκινά από 20% και κατά περίπτωση θα φθάσει και το 40%, και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου.

Σε μια επόμενη φάση, κι εφόσον περάσει από την Τρόικα το σενάριο που θέλει την εφαρμογή μιας... περιόδου χάριτος, στις αλλαγές, μέχρι το 2016, μαχαίρι θα πέσει και στις συντάξεις των ταμείων που το αναλογιστικό έλλειμμα θα εμφανιστεί σε βάθος χρόνου. Η μείωση αυτή τη φορά θα είναι της τάξης του 25%, θα εφαρμοστεί σταδιακά μέσα σε μια πενταετία, και αφορά κυρίως τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς), το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΥΕΚ (εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα) και το ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες).

Να σημειωθεί ότι από την 1η Νοεμβρίου, μειώθηκε κατά 30% το ποσό των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ, κατά 15% οι επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και ΕΤΑΤ) και κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, στα μερίσματα προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr
=========================================
Εξώδικο Σπάρτακου σε Ζερβό: Τεράστιες οι μειώσεις για τους εργάτες πρώτης γραμμής


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εξώδικο - που δείχνει και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΔΕΗ με αφορμή τις μισθολογικές μειώσεις – απέστειλε το Σωματείο Σπάρτακος της Κοζάνης προς τον πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο της Επιχείρησης Α. Ζερβό.

Στο εξώδικο ο «Σπάρτακος» καλεί «τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ να συναισθανθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους των ορυχείων και των σταθμών παραγωγής, έτσι ώστε άμεσα να διορθώσει την τεράστια αδικία». Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Σπάρτακος το σχέδιο για τις νέες μειώσεις που ξεκινούν από 1ης Νοεμβρίου ξεπερνά το 25% στους μισθούς των εργαζομένων σε Σταθμούς και Ορυχεία.

Οι μειώσεις αυτές μαζί με τις μειώσεις των νόμων 3833/10 και 3845/10 (23%) οδηγούν σε «τεράστια μείωση άνευ προηγουμένου της τάξεως του 48%, όταν ο νόμος 4024/11 προβλέπει μείωση των αποδοχών έως 35%» τονίζει το σωματείο.

Από την άλλη πλευρά πάντως και οι «διοικητικοί» βρίσκονται σε θέση μάχης όπως φάνηκε και από δελτίο τύπου που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ΕΔΟΠ (Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού) η οποία κατηγορεί το Σπάρτακο για αντισυναδελφική συμπεριφορά και για απαξίωση της εργασίας των διοικητικών.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία: Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨, που εδρεύει στην Πτολεμαΐδα, Βασ Κων/νου 4 (1ος όροφος) και εκπροσωπείται νομίμως,

Προς:

Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ¨Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΗ Α.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Χαλκοκονδύλη 30) και εκπροσωπείται νομίμως,

Τον κ. Αρθούρο Ζερβό υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνοντος Συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της ΔΕΗ Α.Ε., κατοικοεδρεύοντα ως εκ της εν λόγω ιδιότητάς του ομοίως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή 25.11.2011, αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή εξώδικης Δήλωσης – Πρόσκλησης.

Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Με τον Νόμο 4024/11 για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 -2015, προβλέπονται μισθολογικές ρυθμίσεις, η ισχύς των οποίων αρχίζει από 1.11.2011.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 31, παράγραφος 5, αναφέρεται ότι για τις επιχειρήσεις, για τους οργανισμούς και τις εταιρείες της υποπαραγράφου 1β, το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009.

Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες της επιχείρησης (ΓΔΑΝΠΟ) επεξεργάστηκαν διάφορα σχέδια για τον τρόπο υλοποίησης της συγκεκριμένης διάταξης του Νόμου. Έναν μήνα μετά, κατέληξαν σε ένα σχέδιο που βασίζεται στην προχειρότητα, στην αδικία, την αντιπαραγωγική λογική και στη συντριβή των εργαζομένων στους Σταθμούς και στα Ορυχεία, με απώτερο φυσικά στόχο να διαλύσουν τη ΔΕΗ.

Το σχέδιο για τις μειώσεις μισθοδοσίας που πραγματοποιείται, προβλέπει περικοπές που ξεπερνάνε το 25% στους μισθούς των εργαζομένων σε Σταθμούς και Ορυχεία. Εάν δε στις μειώσεις αυτές προστεθούν και οι μειώσεις των νόμων 3833/10 και 3845/10 που για τους εργαζόμενους στους Σταθμούς και τα Ορυχεία ήταν και πάλι της τάξεως του 23%, αντιλαμβάνεστε ότι πραγματοποιείται μια τεράστια μείωση άνευ προηγουμένου της τάξεως του 48%, όταν ο νόμος 4024/11 προβλέπει μείωση των αποδοχών έως 35%.

Επιπρόσθετα, με την μέθοδο που υπολογίζετε τις μειώσεις, πρέπει να γνωρίζετε ότι παραβιάζετε τις διατάξεις των νόμων 3385/2005 και 3863/2010, σύμφωνα με τις οποίες καθορίζονται η αμοιβή για την υπερεργασία, την υπερωρία ημέρας και νύχτας, καθώς και την αμοιβή της Κυριακής ή της Αργίας.

Κύριε πρόεδρε

Με βάση τα παραπάνω, το συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ να συναισθανθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους των ορυχείων και των σταθμών παραγωγής, έτσι ώστε άμεσα να διορθώσει την τεράστια αδικία. Σε διαφορετική περίπτωση, με ευθύνη του Σωματείου, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, μηδέ εξαιρουμένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων.


Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα.

Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨
Ο Πρόεδρος Ο Γεν . Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης Μάστορας Αθανάσιος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο
- Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
- ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: