Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Διψήφιο «ηλεκτροσόκ» αυξήσεων στα τιμολόγια ΔΕΗ από το 2012

Ποδαρικό με διψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 12,2% θα κάνει το 2012 για πέντε περίπου εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές, χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις, και βιομηχανίες.
Το μέσο ποσοστό αύξησης των τιμολογίων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κινείται στο 9,2%. Στην πραγματικότητα, ωστόσο η μέση επιβάρυνση θα είναι διψήφια και θα κυμανθεί γύρω στο 12,2%, καθώς στο ποσοστό αυτό, δεν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ (+3% μεσοσταθμικά), που είχε αποφασιστεί προ δεκαημέρου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη για ένα μέσο νοικοκυριό ; Σημαίνουν, μια επιπλέόν επιβάρυνση 70 ευρώ το χρόνο για μια οικογένεια με μέση κατανάλωση, 1.400 κιλοβατώρες / τετράμηνο.
Και τα ποσοστά αυτά είναι μεσοσταθμικά, που σημαίνει ότι κάποια κλιμάκια κατανάλωσης θα επιβαρυνθούν περισσότερο, και κάποια υψηλότερα, τα οποία θα γίνουν γνωστά όταν η ΔΕΗ εξειδικεύσει τις αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα ανά κλιμάκιο, και ανά κατηγορία τιμολογίου (οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά, αγροτικά, κλπ). Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη ΔΕΗ να επιβαρύνει περισσότερο τις υψηλές καταναλώσεις και λιγότερο τις χαμηλές, να υπάρξει «λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων» και να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (265.000 νοικοκυριά)

Τέρμα το δωρεάν ρεύμα
Εξηγεί επίσης γιατί το υπουργείο δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση 20% των τιμολογίων, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, «τόσο γιατί είναι διανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης». Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλει γενναίο ψαλίδι σε δαπάνες και παροχές της ΔΕΗ. Ζητά από τη διοίκησή της να περικόψει περαιτέρω κατά 10%-15% το λειτουργικό της κόστος, να περιορίσει κι άλλο το κόστος μισθοδοσίας της, καθώς και να καταργήσει μια σειρά παροχών που απολαμβάνει το προσωπικό της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια που έχουν 55.000 άτομα (υπάλληλοι και συνταξιούχοι της εταιρείας) και που κοστίζει στην εταιρεία 40 εκ. ευρώ το χρόνο. Επίσης της ζητά να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο, και να πετύχει κερδοφορία το 2012, ενώ την καλεί να μειώσει το χρέος της (4,5 δις. ευρώ στο τέλος του 2001), αξιοποιώντας πάγια της, όπως έσοδα από πώληση μονάδων. Παράλληλα προαναγγέλλει ότι εξετάζεται να μειωθεί το τέλος ΕΡΤ που πληρώνεται μέσω των τιμολογίων, «φουσκώνοντας» το τελικό ύψος τους.
Κατά το υπουργείο, μέσω της αύξησης στο ρεύμα και των μέτρων αυτών, η ΔΕΗ θα καταφέρει να μετασχηματιστεί ριζικά, να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, και να μη μετατραπεί σε προβληματική επιχείρηση, όπως κινδυνεύει να γίνει, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι υψηλοί φόροι μαζί με τα τέλη, που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα τον τελευταίο χρόνο.
Να σημειωθεί ότι από την αύξηση του 9,2%, μόνο το 1,1% είναι καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5%), επιπτώσεις φόρων (2,6% από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9% μεταβολή από το τέλος λιγνίτη, και 1,1% από το ΦΠΑ).
Γιώργος Φιντικάκης

==================================
ΔΗΣΥ: Εξωπραγματικές οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

Εξωπραγματικές χαρακτηρίζει τις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ η Δημοκρατική Συμμαχία, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "Οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι εξωπραγματικές. Στρέφονται εναντίον των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σηκώνουν όλα τα βάρη.
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει συντεχνιακά, κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη ΔΕΗ.
Τα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, αντί να συμφωνήσουν στην εύκολη λύση της επιβάρυνσης ακόμη περισσότερο των καταναλωτών, πρέπει να προωθήσουν άμεσα την αποκρατικοποίηση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και τη μείωση των δαπανών της εταιρίας, παρακάμπτοντας τις γνωστές κρατικοδίαιτες αντιδράσεις".
Πηγή:www.capital.gr

================================
2) Ποιος απαξιώνει τη ΔΕΗ
Αγαπητοί Κύριοι,
Με αφορμή κάποια άρθρα που αναφέρουν την εξαγορά 21% της πορτογαλικής ΔΕΗ από κινέζικη εταιρεία με το εκπληκτικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ, ενώ το 100% της ΔΕΗ Ελλάδος αποτιμάται σε 900 εκατομμύρια (σχέση μικρότερη από 1 προς 10), κάνουμε τις ακόλουθες σκέψεις:
Μια εταιρεία δεν είναι τα παγία της κυρίως, είναι τα ετήσια κέρδη που παράγει με αυτά τα πάγια.
Αν με τα πάγια της ΔΕΗ (που αξίζουν τουλάχιστον 8 δισ.) δεν μπορούν να παραχτουν κέρδη, τότε αυτή η εταιρεία δυστυχώς δεν αξίζει και πολλά.
Κέρδη ΔΕΗ Πορτογαλίας >600 εκατ. ετησίως
Κέρδη ΔΕΗ Ελλάδος <100 εκατ. ετησίως και μελλοντικά ίσως μεγάλες ζημιές.
Γιατί όμως;
α) Κόστος μισθοδοσίας ΔΕΗ Ελλάδος εξακολουθεί να είναι 35% μεγαλύτερο από ΔΕΗ Πορτογαλίας.
β) Οι Έλληνες σύμβουλοι-φωστήρες που κανονίζουν, χωρίς να γνωρίζουν προφανώς και πολλά, τις επιδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθόρισαν για την Ελλάδα πολύ υψηλές τιμές επιδότησης οι οποίες επιδοτήσεις πρέπει προφανώς να πληρωθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από τον κάθε άτυχο Έλληνα πολίτη.
Και που να δείτε τι έχει να γίνει όταν μπουν και το 2012-2013 1 Gwatt άλλα φωτοβολταικα πάρκα και ανεμογεννήτριες με πανύψηλες τιμές επιδότησης στο σύστημα.
Θα φτάσουμε να πληρώνουμε 30 ευρώ ανά λογαριασμό (εκτός της κατανάλωσής μας) μόνο για να επιδοτούμε αυτές τις καινούργιες εγκαταστάσεις που συνεχώς μπαίνουν στο σύστημα με ρυθμό αύξησης 30% ετησίως.
Στοιχηματίζω ότι σε άλλες χώρες η τιμή της επιδότησης είναι πολύ λιγότερη, οι σύμβουλοι εκεί δεν είναι τόσο γενναιόδωροι με τα λεφτά μας.
γ) Η τιμή που η ΔΕΗ Ελλάδος αγοράζει ενέργεια από τρίτους είναι κάτω της τιμής που την πουλάει στους οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις. Ξανά οι φωστήρες καθόρισαν πολύ ψηλή χονδρική τιμή αγοράς π.χ. όταν η ΔΕΗ αγοράζει από ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ (που έχει εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο), έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι και αυτοί οι τρίτοι παίχτες θα βγάζουν αρκετά κέρδη.
Φυσικά θα μπορούσαν να βγάζουν λιγότερα κέρδη, πουλώντας ελάχιστα πιο κάτω, έτσι ώστε η ΔΕΗ τουλάχιστον να μην παράγει ζημιές όταν αγοράζει χονδρική από τρίτους και πουλάει λιανική.
δ) Η τιμή Κιλοβατώρας της ΔΕΗ για τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές είναι κάτω του κόστους.
Θα μπορούσε να αυξηθεί μόνο 5%, αν υπήρχε και μια ελαφριά διόρθωση στην Αγορά χονδρικής, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την Κυβέρνησή μας και τους συμβούλους της.
Ποιος κάθεται τώρα να κάνει διαπραγματεύσεις με Μυτηλ, Μοτορ Οιλ, για να πουλάνε ρεύμα στην ΔΕΗ 3% φθηνότερα...
Πολύ πιο εύκολο είναι να αυξήσουμε τα τιμολόγια 12,5% και τελειώνει η υπόθεση.
Ακόμα πιο εύκολο είναι να πούμε στους αδαείς ψηφοφόρους ότι δώσαμε σκληρές μάχες και αρνηθήκαμε στην ΔΕΗ αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Η ΔΕΗ βέβαια θα παρουσιάσει ζημιές 200 εκατ., αλλά εμείς θα έχουμε μείνει στην ιστορία σαν υπερασπιστές του Δημοσίου Συμφέροντος.
Το ότι καθορίσαμε ψηλές τιμές χονδρικής και ψηλές επιδοτήσεις ΑΠΕ δεν πρόκειται να το καταλάβει κανείς...
Πέτρος Παναγόπουλος
Πηγή:www.capital.gr

===================================

Ουστ "γομάρια"
να πούμε στους αδαείς

http://www.energy.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: