Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

*Αυτή η πολιτική της δήθεν «σωτηρίας» των Ταμείων, που οδηγεί στην καταλήστευση των Ταμείων και στην εξόντωση των ασφαλισμένων, δεν είναι σημερινή

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία, με επιτυχίες και χαρές και μ' όλα τα όνειρα, τις ελπίδες και τους στόχους πραγματοποιημένα.
======================================
Τα σκοτάδια της ΔΕΗ

Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρασε –εύκολα- από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τη νέα αύξηση κατά 9,2% στα τιμολόγια του ρεύματος που θα τεθούν σε ισχύ σε μερικές μέρες, από τον Ιανουάριο.

Η υπό τον κ. Αρθούρο Ζερβό διοίκηση της ΔΕΗ, είχε συζητήσει σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τους λόγους για τους οποίους επιβάλλονται οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, με κυρίαρχο το μείζον ταμειακό πρόβλημα της υπερχρεωμένης επιχείρησης, η οποία κατά πληροφορίες αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τις πιστώτριες τράπεζες.

Η σημερινή και οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ, οφείλουν να εξηγήσουν άμεσα και με κάθε λεπτομέρεια πώς μια επιχείρηση που λειτουργεί μονοπωλιακά περιήλθε σ’ αυτή τη δυσχερέστατη θέση καθώς και τι μέτρα έλαβαν για να περιορίσουν τα ελλείμματά της. Επίσης οφείλουν να εξηγήσουν πότε διαπίστωσαν τα προβλήματα και πώς τα διαχειρίστηκαν, γιατί ενέκριναν και δεν εναντιώθηκαν στην πολιτική βούληση που επέβαλε στη ΔΕΗ να επιδοτεί τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών –πελατών της επιχείρησης και εν τέλει, πώς προστάτευσαν τα συμφέροντά της.

Οφείλουν όλες οι διοικήσεις να εξηγήσουν πώς η ΔΕΗ, από πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας, έγινε προβληματική και, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην εισήγησή του, κινδυνεύει η βιωσιμότητά της. Ποιος φταίει; Και γιατί δεν πληρώνει;

Η απόφαση για τη νέα αύξηση των τιμολογίων είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον προκλητική και εξοργιστική. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπήρξαν αντιδράσεις πολλών μελών της κυβέρνησης στο θέμα των νέων αυξήσεων. Η ευκολία με την οποία πέρασαν τώρα οι αυξήσεις, υποδηλώνουν πώς οι προηγούμενες αντιδράσεις έγιναν –ως συνήθως- για το θεαθήναι. Για να μας θυμίσουν πως οι υπουργοί είναι κοινωνικά ευαίσθητοι και έχουν επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Αφού είναι ευαίσθητοι οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν κάλεσαν τον κ. Ζερβό να τον ρωτήσουν τα αυτονόητα που θα ρωτούσε οποιοσδήποτε καταναλωτής;

Ποιος κατάντησε προβληματική τη ΔΕΗ;

Και πού κρύφτηκε πρωτοχρονιάτικα η ευαισθησία των 45 υπουργών που αποφάσισαν αύξηση 9,2% στο ρεύμα, τη στιγμή που έχουν πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις, τη στιγμή που συζητούν για επαναφορά των συσσιτίων στα σχολεία, τη στιγμή που οικογένειες ολόκληρες σιτίζονται από την εκκλησία, τη στιγμή που γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στα χωριά SOS γιατί δεν έχουν να τα ταϊσουν;
Οποια κι αν είναι τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ, ένα είναι σίγουρο: Δεν ευθύνονται στο παραμικρό οι καταναλωτές που μονοπωλιακά ηλεκτροδοτούνται από την Δημόσια Επιχείρηση.
Φταίνε οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, φταίνε οι κυβερνήσεις και τα ρουσφέτια τους, φταίνε οι διορισμένες διοικήσεις της, φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές. Αυτοί πλήρωναν και πληρώνουν. Οι διοικήσεις της ΔΕΗ όφειλαν να φροντίσουν να εισπράττουν τους ανείσπρακτους λογαριασμούς, να καταγγείλουν το δημόσιο που δεν πληρώνει, αλλά συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται και οφείλουν επιτέλους να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους.
Και οι πολίτες αρκετά πια ανεχτήκαμε να ζούμε στο μαύρο σκοτάδι. Αφού τους πληρώνουμε που τους πληρώνουμε, ας τους ζητήσουμε τον λογαριασμό. Αναλυτικά και λεπτομερώς.

Καλή χρονιά
=====================================

======================================
Κωνσταντίνος Θέος, Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.
Ο Κώστας Θέος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.
Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1985) και απέκτησε τους μεταπτυχιακούς τίτλους Diplôme d'Etudes Approfondies (D.E.A.) το 1989 από την Ecole Centrale de Paris και την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées και τον τίτλο Docteur Ingénieur το 1994 από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (Παρίσι).
Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας-σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κοινοτικών προγραμμάτων, ανάπτυξης και επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Διετέλεσε γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητες τα αναπτυξιακά προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και σύμβουλος στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας σε θέματα προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωση
Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος στην εφημερίδα «Ημερησία» σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης επί πέντε χρόνια.
Διετέλεσε προϊστάμενος του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείο του Πρωθυπουργού την περίοδο 2009-2011.
Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ των εταιρειών «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.», «ΔΕΠΑ Α.Ε.» και «Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.».
===========================================

=====================================
Η μεγάλη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων

Οι κυβερνήσεις των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών
έχουν καταχραστεί συντάξεις τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει.
Η κλοπή των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων δεν αποτελεί ελληνική ευρεσιτεχνία.
«Έκλεψαν το ταμείο των συντάξεων για να βοηθήσουν τους πλούσιους τραπεζίτες φίλους τους»,έγραφε η «Irish Daily Mirror» την επομένη της ανακοίνωσης της ιρλανδικής κυβέρνησης για την προσφυγή της χώρας στο «μηχανισμό» ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ...
*Και από τα δικά μας, τι να πρωτοθυμηθούμε;
Ήταν μόλις λίγους μήνες μετά το μνημειώδες εκείνο «δεν υπάρχει σάλιο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο των Παπανδρέου - Λοβέρδου, τον Δεκέμβρη του 2010, ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μεγαλοεπιχειρηματιών στα Ταμεία κατά 25%...
*Ο ελληνικός λαός, ήδη με το πρώτο μνημονιακό Ασφαλιστικό, έχει υποστεί την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επέκταση των χρόνων συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια δουλειάς, τη δραματική περικοπή στις συντάξεις.
Και, όμως, μετά απ' όλα αυτά, οι κυβερνώντες πάνε για νέες περικοπές!
Και το ακόμα «καλύτερο»:
Τη στιγμή που προωθούν νέες περικοπές στις συντάξεις, έχουν ήδη αποφασίσει νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές!
*Αυτή η πολιτική της δήθεν «σωτηρίας» των Ταμείων, που οδηγεί στην καταλήστευση των Ταμείων και στην εξόντωση των ασφαλισμένων, δεν είναι σημερινή.
Πρόκειται για ένα έγκλημα δεκαετιών.
Ας θυμηθούμε:
Πριν ακόμα συντελεστεί το μεγάλο «ριφιφί» των αποθεματικών των Ταμείων με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 2000, πριν ακόμα αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των ομολόγων το 2007, είχε προηγηθεί μια ολόκληρη 40ετία (1951 - 1990), κατά την οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες - εφαρμόζοντας την πολιτική της συσσώρευσης προς όφελος των λίγων διά μέσου της αποστέρησης από τους πολλούς - υποχρέωναν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να καταθέτουν όχι μόνο ατόκως, αλλά και με αρνητικό επιτόκιο τα λεφτά των εργαζομένων στις τράπεζες.
Οι τελευταίες, με τη σειρά τους, επιδοτούσαν (ανέξοδα και με λεφτά των εργατών) τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι τα λεφτά των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατατέθηκαν στις τράπεζες

το 1950 με αρνητικό επιτόκιο -7,6%,
το 1954 με αρνητικό επιτόκιο -11,1%,
το 1974 με αρνητικό επιτόκιο -21,8%,
το 1981 με αρνητικό επιτόκιο -13%,
το 1986 με αρνητικό επιτόκιο -8%,
το 1990 με αρνητικό επιτόκιο -2,4%.

*
Από αυτή και μόνο την (καθ' όλα νόμιμη - με το νόμο 1611/1950 είχε γίνει) κομπίνα,
το κράτος των Παπάγων, των Πλαστήρων, των Καραμανλήδων και των Παπανδρέου λεηλάτησε, σε τιμές της δεκαετίας του 2000, περί τα 58 δισ. ευρώ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι εργάτες του '50, του '60, του '70, από τους οποίους έκλεψαν τότε τις ασφαλιστικές εισφορές, είναι οι σημερινοί συνταξιούχοι των 300, 400 και 500 ευρώ.
*
«Απ' τη θάλασσα έφτασα ως εδώ, με φορτίο από κλέφτες...», όπως θα 'λεγε ο Αραγκόν για το σημερινό Έλληνα συνταξιούχο.
Τον άνθρωπο τον ηλικιωμένο, τον γέροντα, που δούλεψε μια ζωή και που η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» του κ. Παπαδήμου και της τριχορδίας του «μαύρου μετώπου» του κόβει κι άλλο τη σύνταξη πείνας, εξαναγκάζοντάς τον να ζει στη φτώχεια, για τον εξής πολύ απλό και ταξικό λόγο:
Γιατί, ενώ του χρωστούν συντάξεις ανθρώπινες, συντάξεις τις οποίες έχει πληρώσει, οι κυβερνήσεις των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών τις έχουν καταχραστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: