Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η κόντρα καλά κρατεί. Ποιο είναι το πλάνο;

Σωματείο ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να κλείσουν τα αυτιά τους στις όποιες σειρήνες, γιατί μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ.
Συναδέλφισσες – οι:
Με αφορμή τα καθοδηγούμενα δημοσιεύματα που εδώ και ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στοχεύοντας στο να διασπάσουν το Εργατικό και Συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην ΔΕΗ, διαχωρίζοντας τους σε Βόρειους και Νότιους, θέλοντας να ισχυροποιήσουν κάποιους και να αποδομήσουν κάποιους άλλους, στοχεύοντας μόνο και μόνο σε διάσπαση της μεγαλύτερης και μαχητικότερης Ομοσπονδίας που ακόμα λειτουργεί στην χώρα την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έχουμε να απαντήσουμε σε όλους αυτούς που και πληροφορίες δίνουν και τις σχέσεις τους καλά κρατούν με τα συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε ότι:

Η «ΕΝΩΣΗ», από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα και δυνατά το φωνάζει ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα παίξει το παιχνίδι κανενός
Προσωπικές φιλοδοξίες και καθοδηγούμενες κινήσεις, ποτέ δεν τις ασπάστηκε, δεν τις επικρότησε, δεν τις ακολούθησε και πάντα λειτουργούσε και λειτουργεί με μόνο γνώμονα, το συμφέρον των Εργαζομένων, της ΔΕΗ και της Περιοχής.
Ποτέ δεν μπήκε στην διαδικασία να λειτουργήσει παρασκηνιακά και κάτω από εντολές..

Συνάδελφισσες –οι:
Σε αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, δεν προσφέρονται σε καμία περίπτωση κινήσεις που θα μας βρουν αποδυναμωμένους και διασπασμένους, γιατί τότε θα είμαστε η εύκολη λεία για τα στόματα των ιδιωτών και των συμφερόντων που καιροφυλακτούν, να κατασπαράξουν την ΔΕΗ και τους εργαζόμενους.

Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι, αυτή την στιγμή που ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει το σχέδιο του για το ΞΕ-ΠΟΥΛΗΜΑ των λιγνιτικών μας Μονάδων, οι αναφορές σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων
( Μεγάλων Εκδοτικών Οίκων οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στην Ενέργεια ), ένα σκοπό έχουν:
Την διάλυση της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας που είναι το αγκάθι στις ορέξεις τους.
Η «ΕΝΩΣΗ» σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξει νερό στον μύλο κανενός και πολύ δε περισσότερο σε αυτούς που με ΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πυροδοτούν την ΕΝΟΤΗΤΑ, δίνοντας την δυνατότητα στα συμφέροντα για την εύκολη αρπαγή του λιγνίτη.

Συναδέλφοισες – οι:
Η «ΕΝΩΣΗ» παραμένει σταθερά στις θέσεις και αποφάσεις του 34ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ , για τους λιγνίτες και τις μονάδες.
Μαζί με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος είμαστε εδώ, για να μην επιτρέψουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους τα Συμφέροντα.
Όσοι απεργάζονται σενάρια διάσπασης, θα ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
Όσοι θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να κλείσουν τα αυτιά τους στις όποιες σειρήνες, γιατί μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ.
====================================
ΣΚΑΝΔΑΛΟ- ΜΑΜΟΥΘ ΜΕ ΧΡΥΣΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΗ!!!!!!

======================================
Πλαφόν στις μειώσεις αποδοχών του Δεκεμβρίου, ώστε να αρθούν οι αδικίες, υπόσχεται ο Ζερβός...
Ανώτατο πλαφόν στις μειώσεις των αποδοχών του Δεκεμβρίου, πέραν του οποίου δεν θα γίνουν άλλες μισθολογικές περικοπές, δεσμεύεται η διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα ισχύσει για τον τρέχοντα μήνα.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το προσωπικό των ορυχείων και των μονάδων που είδαν στα εκκαθαριστικά του Νοεμβρίου το μεγαλύτερο ψαλίδι, ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός απέστειλε χθες επιστολή στο προσωπικό της ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας ότι "προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες αποκλίσεις, όσον αφορά στις μειώσεις των αποδοχών, θα τεθεί ανώτατο όριο ποσοστού, πέραν του οποίου δεν θα πραγματοποιούνται περαιτέρω μειώσεις". Και το πλαφόν αυτό- όπως επισημαίνει- "επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να ενεργοποιηθεί για το μήνα Νοέμβριο, θα ισχύσει από το Δεκέμβριο, με αναδρομική ισχύ για τον Νοέμβριο".

Στην επιστολή γίνεται ειδική μνεία για την προστασία των αμοιβών όσων ανήκουν στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, με την εξάλειψη των όποιων μισθολογικών ανισοτήτων υπάρχουν, στην εξαίρεση που επιτεύχθηκε για το σύνολο των εργαζομένων από το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και στην έγκριση που δόθηκε στη ΔΕΗ από το αρμόδιο υπουργείο να εφαρμόσει ένα δικό της πλάνο για περαιτέρω μείωση του μέσου κατά κεφαλήν κόστους των αμοιβών του προσωπικού.

Ποιο είναι το πλάνο

«Επομένως με μειώσεις 35% σε σχέση με τις αμοιβές της 31ης/12/2009, στα ειδικά επιδόματα και στις μεταβλητές αποδοχές, μας παρέχεται η δυνατότητα, ώστε η επιπλέον αναγκαία επιβάρυνση των βασικών σας αποδοχών να προκύπτει η μικρότερη δυνατή (περίπου 11,5%), υλοποιώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο νόμο», λέει ο κ. Ζερβός απευθυνόμενος στο προσωπικό.

Και εξηγεί, ότι οι μειώσεις αυτές παρακρατήθηκαν από την εκκαθάριση μισθοδοσίας που έλαβαν οι εργαζόμενοι στο τέλος του μήνα, ενώ σημειώνει ότι για το Δεκέμβριο και τους μήνες που ακολουθούν, η προκαταβολή θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αποδοχές που προκύπτουν από την εφαρμογή των υπόψη μειώσεων. Για να είναι δε, ομαλή η προσαρμογή στο νέο καθεστώς, έχει οριστεί ένα μεταβατικό στάδιο τριών μηνών, με αρχή την 1η/11/2011- σύμφωνα με το νόμο- και λήξη στις 31/1/2012, διάστημα στο οποίο θα συνεκτιμηθούν τα μέτρα που ελήφθησαν και ενδεχομένως θα επαναξιολογηθούν, ώστε να γίνουν οι όποιες αλλαγές.

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στη ΓΕΝΟΠ κάνοντας λόγο για την ανάγκη εποικοδομητικού διαλόγου, κρούοντας ταυτόχρονα και τον κώδωνα του κινδύνου ότι τυχόν αποτυχία των προσπαθειών θα ερμηνευτεί από την πολιτεία ως αδυναμία της επιχείρησης να προσαρμοσθεί με ήπιο τρόπο στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. «Αποτέλεσμα μιας τόσο αρνητικής εξέλιξης θα είναι η πολιτεία να αναγκαστεί να καθορίσει νομοθετικά τις αποδοχές των εργαζομένων της επιχείρησης».

Η κόντρα καλά κρατεί

Στον αντίποδα πάντως της επιστολής Ζερβού, ο «εμφύλιος» στη ΓΕΝΟΠ καλά κρατεί. Το σωματείο «Σπάρτακος» προειδοποιεί διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και ΓΕΝΟΠ, ότι αν δεν επιμεριστούν δικαιότερα οι περικοπές, θα προχωρήσει πριν τις γιορτές σε «σβήσιμο» μονάδων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα Βορρά και Νότου (δηλαδή Πτολεμαίδας και Μεγαλόπολης), ήταν τα εκκαθαριστικά που παρέλαβαν προ ημερών για το μήνα Νοέμβριο, και τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις 25% στις αποδοχές τους έναντι του Οκτωβρίου, αντί για μόλις 9% των διοικητικών. Σε κάθε περίπτωση, ο Σπάρτακος, που έχει στείλει εξώδικο για το θέμα στη ΔΕΗ, αναμένει την επίσημη ΓΕΝΟΠ να πάρει θέση. Και προειδοποιεί ότι αν αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, και ούτε η διοίκηση διορθώσει τις αδικίες, τότε γύρω στις 18-20 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή αποσταλούν οι τελικές εντολές στο λογιστήριο για τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, θα αναγκαστεί να κατεβάσει "διακόπτες" μονάδων στη Β. Ελλάδα.
=================================================
Γερμανική απόβαση στη ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί, και προσωπικά η Αγκελα Μέρκελ, ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΔΕΗ. Στην αγορά της ενέργειας είναι γνωστό ότι ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός της RWE επιθυμεί διακαώς την ελληνική επιχείρηση ηλεκτρισμού, παρ' ότι ενδιαφέρον (αλλά μικρότερο) έχει και η άλλη μεγάλη γερμανική ενεργειακή εταιρεία, η ΕΟΝ, και η γαλλική Electricite de France.
Το 2007 η Αγκελα Μέρκελ είχε ασκήσει πίεση για το θέμα της ΔΕΗ στην κυβέρνηση Καραμανλή, που τελικά είχε δώσει το πράσινο φως για να υπογραφεί, σχεδόν εν κρυπτώ, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ RWE και ΔΕΗ. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Τ. Αθανασόπουλος (που συγκαλούσε το δ.σ. σε ξενοδοχεία, για να μην τους διακόπτει η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ), είχε προχωρήσει και σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Οι «Financial Times» είχαν γράψει τότε ότι «Η ΔΕΗ, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, θα μεταφέρει στην RWE το 51% κάθε νέου project». Ανέφεραν επίσης ότι η ΔΕΗ θα συμμετείχε, σε συνεργασία με την RWE, και στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. (Στελέχη της ΔΕΗ την ίδια περίοδο συζητούσαν και για πυρηνική ενέργεια και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «το επενδυτικό άνοιγμα στην πυρηνική ενέργεια να γίνει με την RWE, η οποία έχει ήδη παρουσία στα Βαλκάνια σε ανάλογες επενδύσεις» («Κ.Ε.», 13/1/2008).
Η Γερμανία εδώ και αρκετόν καιρό επιχειρεί να μεταφέρει τις ρυπογόνους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια. Οι τρεις μονάδες λιθάνθρακα που σχεδίαζε η RWE να εγκαταστήσει στην Ελλάδα με συνέταιρο τη ΔΕΗ (ελέγχοντας η ίδια το 51% και το μάνατζμεντ) είχε επιχειρηθεί παλαιότερα να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Στο κρατίδιο του Σάαρ, όμως, όπου έγινε δημοψήφισμα για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα, το 70% των Γερμανών είπε «όχι».
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (οι οποίοι τότε κατάφεραν και χάλασαν τη δουλειά) είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία με την RWE «κρυφή ιδιωτικοποίηση χωρίς διαγωνισμό». Η RWE, ωστόσο, δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη ΔΕΗ και αναμένεται να επανέλθει.
Ανεξάρτητα με το ποιοι θα ενδιαφερθούν για τη ΔΕΗ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει διαθετειμένος να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της,

Δεν υπάρχουν σχόλια: