Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

προβλήματα με τη ρευστότητα και νευρική κρίση


===================================
ΔΑΚΕ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από έντονες και επίπονες κινητοποιήσεις της Τοπικής Κοινωνίας του Δήμου Μεγαλόπολης της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των εργαζομένων άρχισε να κατασκευάζεται η μονάδα Νο5 Μεγαλόπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα αυτή κατασκευάζεται στα πλαίσια της αντικατάστασης των δύο ρυπογόνων Ι & ΙΙ που πλέον βρίσκονται εκτός δικτύου.
Με την απόφαση αυτή ΟΛΟΙ πανηγυρίσαμε γιατί θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της ΔΕΗ Α.Ε. προς την τοπική κοινωνία και έτσι θα συνεχίσει η Μεγαλόπολη να λειτουργεί ως Ενεργειακό κέντρο. Η Μεγαλόπολη προσέφερε τον υπόγειο πλούτο της στην ΔΕΗ και έτσι συνέβαλε στην λύση της ενεργειακής κρίσης που θα είχε δημιουργηθεί στο Νότιο σύστημα της χώρας εάν οι 4 μονάδες δεν είχαν κατασκευαστεί.
Κι ενώ νιώσαμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που είχαμε καταβάλει για την ενεργοποίηση του σχεδίου αντικατάστασης ήρθε όλα αυτά να τα ανατρέψει η ΠΡΑΣΙΝΗ πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Με τις δηλώσεις του ΥΠΕΚΑ κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ κατ’ επιταγή της ΤΡΟΪΚΑΣ της σύμφωνης γνώμης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της υποτακτικής διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. παραχωρούνται σε ιδιώτες «επενδυτές» λιγνιτικές μονάδες παραγωγής.
Πρόκειται για τις μονάδες που βρίσκονται στο Αμύνταιο στην Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Θα δοθούν με διαδικασίες απρόβλεπτες και για να δοθεί η δυνατότητα και να προσελκύσουν καλύτερα τα «ΠΙΡΑΝΧΑΣ» θα παραχωρηθούν ως ΔΩΡΟ μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής. Έτσι για τα δεδομένα της Μεγαλόπολης ετοιμάζεται να ταξιδέψουν για την αγκαλιά κρατικοδίαιτων ντόπιων και ξένων μια λιγνιτική μονάδα και ΔΩΡΟ έχει επιλεγεί η υδροηλεκτρική μονάδα του ΛΑΔΩΝΑ.
Με την απόφασή τους αυτή ξεπουλάνε τη ΔΕΗ, ξεπουλάνε την περιοχή μας στα συμφέροντα κι είναι η αρχή για να δοθούν όλες οι καμινάδες σε ιδιώτες «επενδυτές» σε βάρος της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και της ΧΩΡΑΣ μας. Με εντολές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (Ν 4024)και την πιστή εφαρμογή της κυβέρνησης ΠΑΠΑΔΗΜ-Ι-ΟΥ η υποτακτική Διοίκηση της ΔΕΗ εφαρμόζει το σχέδιο που έχουν φτιάξει αυτοί που θέλουν να υφαρπάξουν την περιουσία της επιχείρησης αντί πινακίου φακής, με χαριστική αγορά των μονάδων παραγωγής.
Προχώρησαν τον μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ σε δυσβάσταχτες άδικες περικοπές μισθών των εργαζομένων στα λιγνιτικά κέντρα και τις μονάδες γιατί τα ντόπια και ξένα συμφέροντα δεν θέλουν υπαλλήλους με υψηλό κόστος μισθοδοσίας!!!
Ρωτάμε τον Υπουργό κ. ΡΕΠΠΑ,
Τι μπορεί να απαντήσει στους 2000 εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο που τους γνωρίζει προσωπικά και τον έχουν στηρίξει αρκετοί από αυτούς? Τι έχει να απαντήσει για τις άδικες μειώσεις που υπέστησαν με την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ?
Τι έχει να πει ο κ. ΡΕΠΠΑΣ και ο κ. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στους 360 εργαζόμενους του ΑΗΣ-Μ που με την πώληση της μονάδας δεν θα ξέρουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται και σε ποιο εργασιακό καθεστώς θα βρεθούν;
Η ΔΑΚΕ –ΔΕΗ Μεγαλόπολης διαφωνεί ΚΑΘΕΤΑ και δηλώνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε πώληση μονάδων και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να το λάβουν ΟΛΟΙ υπόψη τους. Ιδιαίτερα οι συνάδελφοί μας που προέρχονται από τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ.
Οι εργαζόμενοι δεν κοροϊδεύονται πλέον, δεν ξεγελιούνται και δεν μπαίνουν στη λογική της τεχνικής κόντρας και στα παιχνίδια διαδοχής εντός της ΠΑΣΚΕ για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.
Δεν μας απασχολεί ποια ομάδα θα επικρατήσει.
Δε μας απασχολεί ποιος θα είναι ο αρεστός σας.
Μας ενδιαφέρει να επικρατήσουν συνάδελφοι που θα προτάσσουν το ΕΜΕΙΣ κι όχι το ΕΓΩ.
Μας ενδιαφέρει να βγουν συνάδελφοι που θα προτάσσουν το συμφέρον της ΔΕΗ και των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Άλλωστε το σενάριο της διαδοχής και της αντικατάστασης εντός του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ το έχουμε ξαναζήσει κατά το παρελθόν από ομολογουμένως ΚΑΛΟΥΣ ηθοποιούς. Το δαχτυλίδι θα αλλάξει χέρια εντός ολίγου. Ο χρόνος όμως αυτός θα αποβεί μοιραίος ενάντια στους εργαζόμενους.
Δεν μας ενδιαφέρει κύριοι της ΠΑΣΚΕ ποιος από σας θα επικρατήσει.
Δεν θα γίνουμε μέρος του προβλήματός σας και γι’ αυτό σας καλούμε να μην σπέρνεται μεταξύ των εργαζομένων ζιζάνια διάσπασης και να προσπαθείτε να χωρίσετε τους συναδέλφους σε ΒΟΡΕΙΟΥΣ και ΝΟΤΙΟΥΣ.
Η ΔΑΚΕ ΔΕΗ Μεγαλόπολης ΚΑΛΕΙ όλους τους εργαζομένους να αντιδράσουν δυναμικά – ενωτικά με βάση τα προβλήματά τους κι όχι με τις προσωπικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες αυτών που θέλουν να γίνουν ηγέτες με τα ΜΜΕ και τις εσωτερικές αντιδικίες.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζομένους να συγκρίνουν αγώνες και να εκλέγουν αυτούς που τους εκπροσωπούν επάξια και να στηρίξουν αυτούς που τους στηρίζουν.
Ας αναρωτηθούν που ήταν αυτοί που έλεγαν ότι τα μέτρα των πρώτων μειώσεων (Ν 3833) χρειάζονται οικονομικής επεξεργασίας. Που ήταν όλοι αυτοί που δεν στήριξαν τους εργαζόμενους για να μην αντιμετωπίσουν τους «υπουργούς» των δελτίων ειδήσεων των 8.
Που ήταν όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται όταν ΟΛΟΙ εμείς δεχόμασταν επίθεση από μονάδες των ΜΑΤ γιατί διαμαρτυρόμασταν στον κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Ενώ αυτοί εναγκαλίζονταν και κατέθεταν διαπιστευτήρια κομματικής υποταγής εντός του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.
Που ήταν όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 με την παρουσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ανακοίνωσε το μεγαλόπνοο πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θάβοντας τους λιγνίτες της ΧΩΡΑΣ σε ημερίδα στην ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ.
Αλλά ξεχάσαμε. Τότε κατά δήλωσή τους εντός της αίθουσας ο υπουργός μιας και είναι ντόπιος ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ. Δεν μας είπαν όμως πως και από ποιους θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ από τις εφαρμοζόμενες ανάλγητες και άδικες πολιτικές.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Η ΔΑΚΕ – ΔΕΗ Μεγαλόπολης πιστή στο καθήκον εφαρμόζοντας την εντολή που μας έχουν δώσει οι εργαζόμενοι συνεχίζοντας τους διαχρονικούς αγώνες των προκατόχων μας ΚΑΛΟΥΝ τους εργαζόμενους :
Να συμπορευτούμε και συστρατευτούμε όλοι μαζί στον δύσκολο αγώνα ενάντια στα συμφέροντα που επιβουλεύονται την εργασία μας.
Να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες της διάσπασης και να πλαισιώσουν τα σωματεία τους για να αποκρούσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε και να οργανώσουμε από κοινού την αντεπίθεσή μας ενάντια σε κάθε μορφή καταδυνάστευσης των εργαζομένων.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το παρελθόν μας δίδαξε - Το παρόν μας ενώνει -Το μέλλον μας καλεί.
ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ;;;

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους , ευχόμαστε σε όλους
τους εργαζόμενους Υγεία, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά !
===========================================
ΙΛΑΡΙοτραγωδία Οντως πραγματοποιείται στη ΔΕΗ.
Με την επερώτηση που κατέθεσε ο τέως Υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μπεντενιώτης, αποκαλύφθηκε ότι οι γενικοί διευθυντές στη ΔΕΗ λαμβάνουν το μήνα ποσά πέρα των 9.000 €.
Σε μια εποχή που όλοι μας δεχόμαστε επίθεση στα εισοδήματά μας, κάποιοι εκεί ψηλά στην ιεραρχία, συνεχίζουν να μη βλέπουν και να μην ακούν τις αγωνίες των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στη ΔΕΗ.
Οδηγώντας τους στην οικονομική εξαθλίωση στα εργοστάσια και στα ορυχεία, με τις μισθολογικές περικοπές που πραγματοποιούν, ενώ αυτοί, μέσω της εταιρικής κάρτας που τους έχει χορηγηθεί, αγοράζουν ότι θέλουν. Π.χ. Γενικός Διευθυντής στη ΔΕΗ αγόρασε ανταλλακτικά για τις πέννες που χρησιμοποιεί για να υπογράφει, αξίας 68 €, ενώ πιθανόν να πλήρωσε μέσω αυτής το βιβλίο «Πειρασμός» στην ιδιαιτέρα του που διαβάζει εμφανώς στο γραφείο της, λόγω αδυναμίας να παρακολουθήσει την τουρκική τηλεοπτική σειρά, μέσω της τηλεόρασης, γιατί απασχολείται υπερωριακά στα γραφεία της Χ-30.
Έλεος πια με τα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ που ανέχεται στον κήπο της ΔΕΗ ο κ. Ζερβός...


==========================================
Κοντά στα 100 ευρώ πάλι η Οριακή Τιμή, νευρική κρίση στους προμηθευτές ρεύματος…

Μια ανάσα από τα 100 ευρώ έφτασε χθες η οριακή τιμή του συστήματος, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, και για κάποιες ώρες, είχε "πιάσει" ακόμη και τα επίπεδα των 120-130 ευρώ/ μεγαβατώρα, φέρνοντας την αγορά ηλεκτρισμού στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Που μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο, όταν τα φορτία τον τελευταίο μήνα είναι σε γενικές γραμμές χαμηλά ;
Αφενός στον ΕΦΚ επί του αερίου, αφετέρου στις λιγοστές βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα, που έχουν σαν αποτέλεσμα, τα υδροηλεκτρικά αποθέματα να είναι λιγοστά, και η ΔΕΗ να είναι φειδωλή στη χρήση τους. «Δίνει ακριβές τιμές και στα υδροηλεκτρικά η ΔΕΗ, για να προστατεύσει τα αποθέματά της», απαντούν κύκλοι της αγοράς.
Τα αναλυτικά στοιχεία για την Οριακή Τιμή τις τελευταίες ημέρες είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά : Η μέση τιμή στο SMP, χθες, είχε εκτιναχθεί για πολλές ώρες στα επίπεδα των 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για επίσης πολλές ώρες κυμαινόταν κοντά στα 90 ευρώ. Εικόνα, που δεν είναι τωρινή, αλλά επαναλαμβάνεται με παραλλαγές, από το Σεπτέμβριο και μετά.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, πριν την επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, η μέση ΟΤΣ ήταν στα 55,6 ευρώ στις 31 Αυγούστου, στα 54,5 ευρώ στις 30 Αυγούστου και στα 65 ευρώ στις 29 Αυγούστου.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο θα πρέπει να κατανοήσουν άπαντες ότι η αγορά κλείνει», αναφέρει στέλεχος εταιρείας προμήθειας, που χτυπάει στο «EnergyPress» καμπανάκι.
Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν σε καθημερινή βάση τόσο η πλευρά των προμηθευτών (ιδιώτες και ΔΕΗ) όσο και οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί απευθύνουν διαβήματα στο ΥΠΕΚΑ. Όσο για την κυβέρνηση, έχει δεσμευθεί ότι ο ΕΦΚ στο αέριο που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροπαραγωγοί θα αντικατασταθεί με την αύξηση του ΕΦΚ που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές, παρέμβαση που αναμένεται «πακέτο» με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Όπως ωστόσο φαίνεται, στο πρόβλημα του ΕΦΚ στο αέριο, έρχεται πλέον να προστεθεί και το γεγονός ότι οι τιμές στα νερά, αρχίζουν και «τσιμπούν», προφανώς επειδή η ΔΕΗ θέλει να περιορίσει τη χρήση τους. Και εννοείται ότι το πρόβλημα της υψηλής ΟΤΣ θα γίνει εντονότερο, όταν (και όποτε) συνδεθεί η αγορά χονδρικής με την αγορά λιανικής.
=====================================
Ποια προβλήματα «βλέπει» η αγορά στις υποψήφιες προς πώληση λιγνιτικές της ΔΕΗ
Προ ημερών υψηλόβαθμο στέλεχος ενεργειακής εταιρείας ερωτήθη εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά των λιγνιτικών της ΔΕΗ, που θα διατεθούν στο πλαίσιο των γνωστών αποφάσεων της Κομισιόν. Η απάντησή του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς δείχνει εν πολλοίς τον παλμό της αγοράς και ιδιαίτερα των εγχώριων επενδυτών της αγοράς ηλεκτρισμού: «Βεβαίως ενδιαφερόμαστε για το λιγνίτη και θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τα ενεργειακά μας χαρτοφυλάκια με όλες τις μορφές και θα ήταν πιο ενδιαφέρον εάν μαζί με το λιγνίτη πουληθούν και κάποια υδροηλεκτρικά» απάντησε καταρχήν για να συνεχίσει «ωστόσο δεν μπορούμε να απαντήσουμε γιατί δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θα προσφερθεί, με τι τρόπο, τι due diligence θα βγει, ποιος θα το λειτουργήσει, σε τι κατάσταση θα είναι, τι επενδύσεις θα θέλει, τι θα γίνει με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ». Καταλήγοντας το στέλεχος της εταιρείας ηλεκτρισμού τόνισε « Όσο δεν υπάρχει μια προκήρυξη να τη διαβάσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται δεν μπορούμε να απαντήσουμε εάν θα τελικά θα ενδιαφερθούμε. Επί της αρχής θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας και τα λιγνιτικά».Καθώς λοιπόν οι πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να μπαίνει στην τελική ευθεία της ανακοίνωσης των αποφάσεων και του πλαισίου συμφωνίας με την Κομισιόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Πηγές της αγοράς ωστόσο επισημαίνουν και κάποια καταρχήν προβλήματα που εντοπίζονται σε σχέση με τις δύο από τις τρεις μονάδες που φαίνεται ότι είναι οι πρώτες … υποψήφιες προς πώληση. Ο λόγος για τις μονάδες του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης.
Αμύνταιο
Οι ηλικίας 24 ετών μονάδες του ΑΗΣ Αμύνταιου παρουσιάζουν συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα: οι ρωσικοί στρόβιλοι είναι παλαιάς τεχνολογίας και χαμηλής απόδοσης, το καζάνι της μονάδας θα πρέπει να αντικατασταθεί επίσης λόγω παλαιότητας. Το κυριότερο πρόβλημα ωστόσο για τη συγκεκριμένη μονάδα είναι ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί, εκ των ων ουκ άνευ, είναι να υλοποιηθούν επενδύσεις αποθείωσης και απονίτρωσης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι σε πιθανή διάθεση προς ιδιώτες επενδυτές των μονάδων του ΑΗΣ Αμύνταιου, ουσιαστικά πωλείται το site καθώς απαιτείται εξαρχής επένδυση για την κατασκευή νέου εργοστασίου, με κόστος – όπως φάνηκε και από τις προσφορές για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα – της τάξης του 1,3 δις ευρώ.
Μεγαλόπολη
Στη Μεγαλόπολη το πρόβλημα δεν είναι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 εκ των οποίων φαίνεται ότι θα γίνει η τελική επιλογή προς πώληση. Εκεί το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην εξόφληση των αποθεμάτων λιγνίτη. Στη Μεγαλόπολη τα διαπιστωμένα αποθέματα λιγνίτη είναι κάτι παραπάνω από 200 εκατομμύρια τόνοι, ενώ στα ορυχεία της περιοχής η σχέση εκμετάλλευσης του λιγνίτη επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Δηλαδή για κάθε τόνο λιγνίτη που εξορύσσεται απαιτούνται περισσότερες εκσκαφές, γεγονός που αυξάνει το κόστος. Αυτό συμβαίνει όσο εξαντλούνται τα αποθέματα των ορυχείων. Για το σκοπό αυτό άλλωστε η ΔΕΗ έχει επιλέξει να κατασκευάσει τη μονάδα φυσικού αερίου των 800MW ώστε να μειώσει την αναποτελεσματική καύση λιγνίτη σε μονάδες χαμηλής απόδοσης όπως η Μεγαλόπολη 1 και 2. Επομένως σε περίπτωση πώλησης μιας μονάδας της Μεγαλόπολης το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το λιγνίτη, θα είναι επαρκής για να λειτουργήσουν δύο μονάδες και μάλιστα υπό διαφορετική ιδιοκτησία; Ποιος θα έχει πρόσβαση και πως θα διανέμονται τα καύσιμα; Το ιδανικό σενάριο, που είχε υποστηριχθεί και από την ίδια τη ΔΕΗ στο παρελθόν, είναι να διατηρηθεί σε λειτουργία μόνο η Μεγαλόπολη 4 ώστε να παραταθεί ο βίος της και να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν.
Σχεδιασμός
Τα προβλήματα αυτά που επισημαίνονται από την αγορά πιθανόν να διευθετηθούν με κάποιο τρόπο (πχ αξία πώλησης). Την ίδια στιγμή πάντως, από την πλευρά της ΔΕΗ, δε λείπουν και εκείνες οι φωνές, που επισημαίνουν ότι από την ίδια την εταιρεία θα πρέπει άμεσα να παρουσιαστεί μια συγκροτημένη μελέτη και άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με την άποψη αυτή η ΔΕΗ θα πρέπει να καταρτίσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο πλάνο και μια στρατηγική, για το τι θέλει να πετύχει, πως θα το πετύχει και με ποιους όρους, μέσα από τη διαδικασία αυτή, που παραμένει ανοιχτή σε πολλά ζητήματα (αποτίμηση παγίων, διαδικασία πώλησης, αξιοποίηση εσόδων κλπ).

====================================
Νέα "επεισόδια" με τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ

Τις ημέρες αυτές γίνεται εκ νέου αντιληπτή στην αγορά ηλεκτρισμού η ανάγκη για άμεση ενίσχυση του ταμείου του ΔΕΣΜΗΕ με νέα μέτρα ρευστότητας πέραν εκείνων έχουν εξαγγελθεί και ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως. Και αυτό γιατί έχουν κάνει εκ νέου την εμφάνισή τους καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των παραγωγών που υπερβαίνουν τις 30 ημέρες από την εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Το πρόβλημα δεν αφορά το σύνολο των ποσών, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες από το ΔΕΣΜΗΕ και γίνεται εξόφληση σε … δόσεις, ανάλογα με τις εισροές κεφαλαίων από τους προμηθευτές στα ταμεία του διαχειριστή. Και εκεί όμως, φαίνεται ότι το πρόβλημα παραμένει και υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές, που δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Τα έσοδα
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ ακόμη μία δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων που ανεβάζει το συνολικό έσοδο στα 111,395 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού έχει πάει στο ΔΕΣΜΗΕ για την ενίσχυση των ΑΠΕ, ωστόσο φαίνεται ότι θα χρειαστεί η επίσπευση και άλλων δημοπρασιών μέχρι να υπάρξουν πιο οριστικές λύσεις όχι μόνο για το ταμειακό πρόβλημα αλλά συνολικά για το έλλειμμα του διαχειριστή. Επίσης σε εκκρεμότητα που μάλλον θα διευθετηθεί με την καταβολή της περίφημης έκτης δόσης, βρίσκεται και η επιστροφή ΦΠΑ 20 εκατ. ευρώ προς το διαχειριστή. Ο αρχικός σχεδιασμός – που … «δοκιμάζεται» στην πράξη – ανέφερε ότι με τα χρήματα αυτά, το έλλειμμα του διαχειριστή μέχρι το τέλος του έτους θα έπεφτε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Παραγωγοί
Οι παραγωγοί προς το παρόν δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας του Οκτωβρίου, όταν βρέθηκαν ανάμεσα σε … συμπληγάδες από τις οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ και τις απαιτήσεις των προμηθευτών τους (κυρίως της ΔΕΠΑ). Σε αυτό φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η πληρωμή σε δόσεις των οφειλών από το ΔΕΣΜΗΕ, με προτεραιότητα την άμεση κάλυψη του μεταβλητού κόστους των μονάδων φυσικού αερίου εντός των χρονικών ορίων. Αυτό επιτρέπει στους παραγωγούς να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ, για το φ. αέριο που καταναλώνουν. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και στο κομμάτι της παραγωγής
Προμηθευτές
Τα προβλήματα καθυστερήσεων στη διευθέτηση των οφειλών τους προς το ΔΕΣΜΗΕ συνεχίζονται και στο κομμάτι της αγοράς προμήθειας. Κάποιες από τις εταιρείες προμήθειας καθυστερούν την καταβολή των οφειλών τους δηλώνοντας αδυναμία. Οι καθυστερήσεις αυτές είναι από λίγες εβδομάδες έως ένα μήνα. Η κατάσταση έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο με την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων που αυξάνει τους απλήρωτους λογαριασμούς πιέζοντας ακόμη περισσότερο την αγορά. Πληροφορίες, τέλος, θέλουν το ΔΕΣΜΗΕ να έχει κινηθεί ακόμη και νομικά προκειμένου να διασφαλίσει τις απαιτήσεις του.
===============================================
Σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ: Επιστολή προς τον πρόεδρο και Γ. Γραμματέα ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ χτυπάει τον εργαζόμενο της πρώτης γραμμής. Αυτόν που τόσα χρόνια με αξιοπρέπεια εργάζεται για να προσφέρει στην οικογένεια του τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωση της. Τελικά το βαρέλι δεν έχει πάτο από ότι φαίνεται. Ως που θα φτάσει η οικονομική εξαθλίωση του εργαζομένου;
Το έμψυχο δυναμικό της επιχείρησης, στοχοποιείται και βάλλεται για ακόμα μια φορά. Αυτή είναι η εντολή του «επιτυχημένου» Υπουργού της Τρόικας.
Αυτός είναι ο στόχος των μεγάλων συμφερόντων για να πουλήσουν πιο εύκολα την μεγάλη αυτή επιχείρηση που λέγεται ΔΕΗ.
Η διοίκηση κατ’ εντολή Υπουργού εφάρμοσε τον Νόμο 4024/2011 και προχώρησε σε μεγάλες μειώσεις όλων των εργαζομένων. Κατά κύριο λόγο όμως προσέβαλε τις αποδοχές των συναδέλφων της πρώτης γραμμής.
Για μια ακόμη φορά αδικήθηκαν κατά κύριο λόγο τα ενεργειακά κέντρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι συνάδελφοι των άλλων κατηγοριών δεν υπέστησαν τις ανάλογες μειώσεις.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας, σεβόμενοι το θεσμικό σας ρόλο ζητούμε να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες αυτές, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση συνάντηση του Σωματείου μας «ΛΥΓΚΗΣΤΙ», με την Διοίκηση και τους υπεύθυνους για να άρουμε τις αδικίες που υπήρξαν. Ειδάλλως η κατάσταση θα παρεκτραπεί.
Δεν πάει άλλο.

 Κινδυνεύει η εργασία μας γιατί επέλεξαν μονάδες της περιοχής μας να πουληθούν.
 Κινδυνεύει η ανθρώπινη ύπαρξή μας γιατί όλοι μας αδυνατούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Οι λόγοι ειδικά στην περιοχή μας είναι πλέον ΕΘΝΙΚΟΙ.
Περιμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας.
Εμείς οι ακρίτες εργαζόμενοι είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: