Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

στους καταναλωτές, όπως ζητούσαν οι επιχειρηματίες της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Νέα επιβάρυνση 12,2% στα λαϊκά νοικοκυριά
Αυξήσεις αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μετόχων της επιχείρησης και των άλλων ιδιωτών
Μια νέα «ευθεία βολή» στα δοκιμαζόμενα από την αντιλαϊκή πολιτική της λαϊκά νοικοκυριά δίνει η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», αυξάνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις για νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χτες μεσοσταθμικές αυξήσεις στη ΔΕΗ ύψους 9,2%, στις οποίες θα προστεθεί μια επιπλέον επιβάρυνση - της τάξης του 3% - που έχει ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Η συνολική αύξηση του 12,2%, η οποία μπορεί να είναι και μεγαλύτερη για ορισμένες κατηγορίες οικιακών καταναλωτών, συνοδεύεται από ψευτοδιλήμματα προς το λαό για το αν η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ θα καταφέρει να διατηρήσει την κερδοφορία της και άρα τη θέση της στον ανταγωνισμό με τις άλλες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων σχετίζεται με φόρους που αυτή έβαλε στην ηλεκτρική ενέργεια!
Βασικός ένοχος των νέων αυξήσεων είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνει τόσο τις αντιδραστικές προβλέψεις των μνημονίων, όσο και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του «3ου ενεργειακού πακέτου» που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική ρυθμίζει τη λειτουργία της αγοράς και επιβάλλει νέα κόστη και αυξήσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγάλο κέρδος για τους ιδιώτες στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ΔΕΗ θα επωφεληθεί κατά 1,1 μονάδα από το συνολικό ποσοστό αυξήσεων. Ακόμη 3,5 μονάδες αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και οι υπόλοιπες 4,6 μονάδες από την αύξηση του 9,2% έχουν να κάνουν με φόρους που επέβαλε η ίδια η κυβέρνηση, όπως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης φυσικού αερίου, του τέλους λιγνίτη και του ΦΠΑ, που μετακυλίονται όλοι στους καταναλωτές, όπως ζητούσαν οι επιχειρηματίες της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβερνητική εισήγηση δε σταματά στο ποσοστό αύξησης. Δρομολογεί - κάτι που θα φανεί, όπως είπε ο υπουργός, και στην αναλυτική παρουσίαση των αυξήσεων με την υπουργική απόφαση - «λελογισμένη» αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, παρότι οι μικρότερες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Προβλέπεται ακόμη προοδευτική επιβάρυνση ανάλογη με την αύξηση της κατανάλωσης, «πάγωμα» των τιμολογίων ΚΟΤ («κοινωνικού») και πολυτέκνων.
Επίθεση στους εργαζόμενους
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ ζητά από τη ΔΕΗ να επιδεινώσει κι άλλο τη θέση των εργαζομένων στην επιχείρηση προκειμένου να πετύχει κερδοφορία μέσα στο 2012. Μάλιστα, επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στην επιχείρηση με τους εργαζόμενους - καταναλωτές, καθώς κρίνει ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι αρκετές, εάν παράλληλα η ΔΕΗ μειώσει κατά 10-15% το λειτουργικό κόστος, αλλά και το εργατικό κόστος, που έχει μειωθεί ήδη το 2011 περίπου 200 εκατ. ευρώ!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ζητά να προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατάργηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του προσωπικού της, μειώνοντας άτυπα τις αποδοχές τους ακόμη περισσότερο. Προσδιορίζει μάλιστα το σχετικό κόστος στα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο. Περαιτέρω, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε «μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων», που σημαίνει ξεπουλήματα, πέρα από αυτά που προωθεί η κυβέρνηση. Τέλος, η ΔΕΗ καλείται σε συμψηφισμό οφειλών με το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται και η μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ.
================================
Αγορά ενέργειας: Αποχωρούν οι ξένοι απογοητευμένοι

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από πηγές της ελληνικής θυγατρικής, αναφέρουν ότι η ελβετική EGL αποφάσισε να αποσύρει τη λειτουργία των δραστηριοτήτων της από την Ελλάδα, διατηρώντας περιορισμένη παρουσία στις αγορές του ηλεκτρισμού και του αερίου, στις οποίες δίνει σήμερα το παρόν. Σχεδιαζόμενες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται επί του παρόντος να παγώνουν ή ακόμη και να ακυρώνονται οριστικά. Αντίθετα η εταιρεία θα συνεχίσει τις συναλλαγές στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η EGL περιλαμβάνεται μεταξύ των εταιρειών που είχαν στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για τις στρεβλώσεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Ήταν μάλιστα και η μοναδική εταιρεία που είχε επισήμως καταγγείλει τη ΔΕΗ για χειραγώγηση της χονδρεμπορικής αγοράς με τη χρήση των υδροηλεκτρικών. Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις φαίνεται να έπαιξε πάντως το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης.
Χρονιά - ορόσημο για τις ενεργειακές αποχωρήσεις ξένων εταιρειών πάντως, ήταν το 2009 όταν και έφυγαν από την αγορά καυσίμων οι δύο μεγάλοι διεθνείς παίκτες, η BP που παραχώρησε το δίκτυό της στα ΕΛΠΕ και η Shell που αντίστοιχα πούλησε στη Motor Oil. Η κρίση που βρισκόταν προ των πυλών αλλά κυρίως τα μεγάλα προβλήματα και οι στρεβλώσεις της αγοράς, που υφίστανται ακόμη και σήμερα (προστατευτισμός, περιορισμοί στα ωράρια, τις μεταφορές, υπερεπαγγελματισμός πρατηρίων, λαθρεμπόριο, νοθεία) φέρεται να είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τις δύο εταιρείες να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Το ίδιο είχαν κάνει παλαιότερα και άλλες ξένες πετρελαϊκές (Esso, Mobil, Total, Texaco).
Στον ηλεκτρισμό τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτές έχουν αποχωρήσει από την αγορά, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η Endesa επειδή άλλαξε βασικό μέτοχο και η Enel που εξαγόρασε την ισπανική εταιρεία θεώρησε ότι δεν περιλαμβάνεται στα επιχειρηματικά της σχέδια το ελληνικό joint venture. Σε αντίθεση με τους «εσωτερικούς» λόγους της Endesa, η αυστριακή Verbund αποχώρησε από την κοινή εταιρεία με την Energa στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κατά βάση εξαιτίας των στρεβλώσεων στην αγορά και των εμποδίων που θεώρησε ότι υφίστανται για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Στην περίπτωση των Αυστριακών φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο η κρίση καθώς η αποχώρηση έγινε φέτος τον Ιανουάριο και ενώ πέρυσι καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες των μετόχων ακόμη και για το σε ποια χώρα η εταιρεία θα διατηρούσε τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Αλλά και η Duke Energy που «κληρονόμησε» τη συμμετοχή της στην ΕΠΑ Αττικής μετά την εξαγορά που έκανε της εταιρείας Cinergy και αποφάσισε να προχωρήσει σε αποεπένδυση το Δεκέμβριο του 2009.
Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις, πληροφορίες θέλουν μια σειρά από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην αγορά των ΑΠΕ αλλά και σε άλλους ενεργειακούς τομείς, να έχουν «παγώσει» σε πρώτη φάση τα σχέδια ανάπτυξης που έχουν για την Ελλάδα.
Πληροφορίες θέλουν μικρές και μεγάλες ξένες εταιρείες να επανεξετάζουν ακόμη και την παρουσία τους στην Ελλάδα, με δεδομένο το εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, την απροθυμία των μητρικών και των μετόχων τους να επενδύσουν χρήματα στην ελληνική αγορά και φυσικά τα εγγενή προβλήματα των εγχώριων ενεργειακών αγορών. Το «ασφυκτικό» χρηματοοικονομικό περιβάλλον και το «ελληνικό ρίσκο» φαίνεται να απειλούν ακόμη και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς με εξαιρετικές αποδόσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά. Πάντως σε περίπτωση που τελικά βρεθεί ικανοποιητική και βιώσιμη λύση για το πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ και διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική ανεξαρτησία του διαχειριστή, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο για να βελτιωθεί το κλίμα.
Πηγή:www.capital.gr
================================
Αντί για τις καθιερωμένες ατζέντες, γαλλικό μπουφάν για τα μέλη του Σπάρτακου
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, περίπου 3500 μπουφάν γαλλικής προέλευσης θα χορηγηθούν από τη σημερινή διοίκηση του Σπάρτακου προς τα μέλη του. Με ποιο σκεπτικό τώρα αντικαταστάθηκε η καθιερωμένη ατζέντα με το γαλλικό μπουφάν, είναι άγνωστο.
Να υποθέσουμε ότι σχετίζεται με τις εκλογές; Σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων τη ΔΕΗ διαδέχονται η μια την άλλη, ο Σπάρτακος προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες, αύξησε τη συνδρομή των μελών του. Την ίδια ώρα βέβαια εισάγει γαλλικό μπουφάν, άκρως δαπανηρότερο από μια ατζέντα.
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: