Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΗ Στη δίνη του «όλα τα χαρίζω » και στο επίκεντρο του «όλα τα ξεπουλάω». Ζητήθηκαν εκτάσεις της εταιρείας για το Helios


Στη δίνη του «όλα τα χαρίζω » και στο επίκεντρο του «όλα τα ξεπουλάω».

Στον τομέα της ενέργειας τα κρατικά μαγαζιά προς πώληση είναι βέβαια οι εύκολες υποθέσεις εργασίας. Αλλά πουθενά δεν χαρίζονται με τον τρόπο που προσπαθούν να τα χαρίσουν στην Ελλάδα του 2011.Η παραγωγή ενέργειας με βάση τον λιγνίτη ενδιαφέρει τους ιδιώτες μόνο στο σκέλος της φτηνής μεγαβατώρας, που προκύπτει στην πύλη των εργοστασίων της ΔΕΗ. Κανείς ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται να κάνει δική του μία «βρόμικη» μονάδα, που δεν ξέρει πόσο θα του κοστίζει έπειτα από δύο - τρία χρόνια, όταν θα επιβαρυνθεί και με τα δικαιώματα ρύπων. Αντίθετα, οι υπάρχουσες είναι ο πρώτος στόχος, καθώς συγκαταλέγονται στις «πάμφθηνες » και αποτελούν πεδίο μεγάλης κερδοφορίας, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά και αν παύσει κάποτε η δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.


=======================================
Απόσυρση Καναδά από το Κιότο
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Την απόσυρσή του από το Πρωτόκολλο του Κιότο ανακοίνωσε ο Καναδάς καταφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στη μοναδική ώς σήμερα δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και αποδεικνύοντας ότι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πρωτίστως ζήτημα οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής βούλησης.
Η απόφαση, που είχε προαναγγελθεί πριν από τέσσερα χρόνια, επισημοποιήθηκε από τον Καναδό υπουργό Περιβάλλοντος Πίτερ Κεντ μία ημέρα μετά τη λήξη της κλιματικής διάσκεψης στο Ντέρμπαν. Ο Καναδάς θεωρεί ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι μια συμφωνία που δεν λειτουργεί καθώς δεν δεσμεύει τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που ευθύνονται για υψηλό ποσοστό των εκπεμπόμενων ρύπων, ούτε και τις ΗΠΑ που δεν το επικύρωσαν ποτέ. Επικαλείται εξάλλου το υψηλό κόστος που θα συνεπαγόταν η παραμονή του, δηλαδή η τήρηση των δεσμεύσεων που ορίζει το Πρωτόκολλο, το οποίο υπολογίζεται σε 13,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2012. Στην πραγματικότητα, ο Καναδάς θα μπορούσε να παραμείνει και απλώς να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του με μόνο κίνδυνο μια πειθαρχική διαδικασία και μια δημόσια «διαπόμπευση». Η ουσία είναι ότι ο Καναδάς δεν επιθυμεί να δεσμεύεται από συμφωνίες που δεν δεσμεύουν τους ανταγωνιστές του και κυρίως δεν θέλει να πλήξει την πετρελαϊκή του βιομηχανία.

Πάντως δεν αίρει την υποστήριξή του στην υπό διαπραγμάτευση κλιματική συμφωνία του Ντέρμπαν
=====================================


«Το χαράτσι οδηγεί σε ασφυξία τη ΔΕΗ»
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Συναγερμό για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ χτυπούν διά αλληλογραφίας με την κυβέρνηση τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η ΓΕΝΟΠ.
Η διοίκηση, που διεκδικεί μέσες αυξήσεις άνω του 15% στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να μην καταρρεύσει η Επιχείρηση υπό το βάρος των δανεικών της, όσο και η ΓΕΝΟΠ, που για κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς λόγους ζητεί να απαλλαγεί η εταιρεία από το χαράτσι των ακινήτων και το ρόλο του φοροεισπράκτορα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η «πιστωτική ασφυξία» στην οποία οδηγείται η ΔΕΗ δεν της επιτρέπει -ιδιαίτερα μετά και την επιβολή του «χαρατσιού»- να συνεχίσει να κάνει διακανονισμούς υπέρ των πλέον ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και των επιχειρήσεων της χώρας.

Η Ομοσπονδία, πάντως, δεν λέει «κουβέντα» για τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα πλήξουν κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αλλά μάλλον τις σιγοντάρει όταν προειδοποιεί ότι η οικονομική της κατάσταση είναι τέτοια που κινδυνεύει να χαθεί ο κοινωνικός ρόλος της Επιχείρησης.

* Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ, που την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε με αναλυτικές επιστολές τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου για την ανάγκη αυξήσεων κατά τουλάχιστον 15% από τις αρχές του 2012, φέρεται να επισείει τον κίνδυνο της μερικής στάσης πληρωμών εντός της επόμενης χρονιάς.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, φέρεται να αναφέρει στις επιστολές του ότι αν το μέσο έσοδο της επιχείρησης για το 2012 δεν αυξηθεί τουλάχιστον 15%, τότε είναι πιθανό η ΔΕΗ να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια ύψους 1,3 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει εντός του 2012 (τα 700 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο), με κίνδυνο να βρεθεί προ των πυλών ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Επικαλείται δε και προειδοποίηση ξένου οίκου αξιολόγησης, ο οποίος απείλησε με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ στην επικείμενη έκθεσή του αν δεν γίνουν μεγάλες αυξήσεις, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να κλείσουν τελείως οι κάνουλες της ρευστότητας από τις τράπεζες για τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, το καθαρό χρέος της Επιχείρησης θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους στα 5,09 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ το 2010, ήτοι κατά 880 εκατ. ευρώ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=331647

=============================================
ΔΕΗ: Ζητήθηκαν εκτάσεις της εταιρείας για το Helios
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με εντατικούς ρυθμούς «τρέχουν» οι προετοιμασίες για το περίφημο έργο Helios, καθώς παράλληλα με τον ορισμό των συμβούλων, συνεχίζονται οι διεργασίες για την εξασφάλιση κατάλληλων εκτάσεων για την εγκατάσταση των 10GW φωτοβολταϊκών που προορίζονται για το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ΥΠΕΚΑ συζήτησε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν στο Helios εκτάσεις που ανήκουν στη ΔΕΗ και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «άρμα» για την ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή της εταιρείας στο project.

Το θέμα εξετάζεται «ζεστά» από την πλευρά της ΔΕΗ, αν και πέραν του αιτήματος για παραχώρηση των εκτάσεων, η εταιρεία δεν έχει ακόμη άλλη «εμπλοκή» στο project. Σύμφωνα ωστόσο με τη διοίκηση Ζερβού, το έργο Ήλιος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα στο κομμάτι της αναβάθμισης των δικτύων, που θα επιτρέψει την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ –εν προκειμένω φωτοβολταϊκών– και φυσικά θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων αναβάθμισης του σχετικά παλαιού δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές παράπλευρες ωφέλειες για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα εφόσον υλοποιηθούν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στα δίκτυα, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρείας στο Capital.gr.

Το project Ήλιος, εξάλλου παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και μικρότερους «κινδύνους» συγκριτικά με το φαραωνικό έργο Desertec, για την εγκατάσταση μεγάλης ισχύος φωτοβολταικών στη Β. Αφρική, προκειμένου – όπως και στην περίπτωση του Ήλιος– να τροφοδοτηθεί με φωτοοβολταϊκή ενέργεια η Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ μόλις προ ημερών ανακοίνωσε την κατακύρωση του διαγωνισμού για το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό της project, το οποίο αναλαμβάνει να κατασκευάσει η JP Άβαξ. Θα ακολουθήσει το ακόμη μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της Κοζάνης με προβλεπόμενη ισχύ 200MW, πάντα υπό την αίρεση της εξασφάλισης της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Και αυτό διότι όπως έχει αποκαλύψει το Κεφάλαιο από τις 3 Νοεμβρίου, οι επενδύσεις της εταιρείας θα περάσουν από «κρησάρα» και θα προχωρήσουν μόνο τα έργα που θα έχουν εξασφαλισμένες γραμμές χρηματοδότησης. Η τάση αύτη της περικοπής επενδύσεων επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου, όταν και ο κ. Ζερβός ουσιαστικά προανήγγειλε ότι εφόσον δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμολογίων που αποτελούν και το βασικό έσοδο της εταιρείας, ώστε αυτά να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη, τότε η εταιρεία δε θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το επενδυτικό της πρόγραμμα. Πληροφορίες θέλουν, να υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για την εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού της εταιρείας.
Πηγή:www.capital.gr
=========================================
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμανθούν στο 15% για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδοτήσει για το ύψος της αναπροσαρμογής των τιμολογίων.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον περασμένο Νοέμβριο είχε διαβεβαιώσει πως οι μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης θα είναι κάτω από το 19% που αρχικά ζητούσε η ΔΕΗ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το κόστος παραγωγής της επιχείρησης να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σε πρόσφατη επιστολή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, τονίζει ότι αυξήσεις μικρότερες του 15% για το 2012 θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε ζημιές. Αυτό, κατά τον κ. Ζερβό, θα έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να φέρει εις πέρας τις επενδύσεις της, να καταρρεύσει η μετοχή της και όταν επιχειρηθεί να πουληθεί, το τίμημα να είναι υπερβολικά χαμηλό.
Ωστόσο, ακόμη και εάν η μεσοσταθμική αύξηση κρατηθεί κάτω από το 15%, η επιβάρυνση που θα έχουν τα οικιακά τιμολόγια και ιδιαίτερα οι μικρές καταναλώσεις θα είναι κατά πολύ υψηλότερες.
Εάν η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων γίνει δεκτή με τέτοιο τρόπο που να αντανακλά τις μεταβολές του κόστους στη ΔΕΗ, τότε η πρώτη αύξηση θα γίνει στην αρχή του νέου έτους και η δεύτερη από αρχές Ιουλίου.
Εκτιμάται πάντως ότι η αύξηση του 2012 θα πέσει στο σύνολο των καταναλωτών, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα καύσιμα και ειδικά η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής της ΔEH, εξανεμίζοντας τις αναμενόμενες μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια.
============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: