Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Kαθώς η κρίση οξύνεται έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο οικονομικής αντοχής του Κόσμου.θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα;

=================================
Κοντά στα 2500 MW οι ΑΠΕ το 2011
energia.gr


Σημαντικές επιδόσεις παρουσίασαν οι ΑΠΕ μέσα στο Νοέμβριο, αλλά και στο φετινό έτος συνολικά, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ. Στο ενδεκάμηνο προστέθηκαν 613 MW ΑΠΕ, ενώ το μήνα που μας πέρασε εγκαταστάθηκαν 85 MW αιολικών και 41 MW φωτοβολταϊκών, αυξάνοντας έτσι την συνολική εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 2337 MW.
Με τον τρόπο αυτό, η νέα εγκατεστημένη ισχύς παρουσίασε μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι και δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί το σημείο-σταθμό των 2500 MW μέχρι τα τέλη του έτους. Επίσης, ιδιαίτερη ανάπτυξη σημειώνουν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 400 MW σε μονάδες εν λειτουργία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ και τηςΔΕΗ, μέχρι τώρα το 2011 λειτούργησαν νέες αιολικές μονάδες ισχύος 316 MW, φωτοβολταϊκά 288,5 MW και 9 MW μικρών υδροηλεκτρικών και βιοαερίου.
Αυτό που απομένει να φανεί πλέον στο νέο έτος είναι κατά πόσο η αρνητική οικονομική συγκυρία και η έλλειψη ρευστότητας θα επηρεάσουν τις νέες επενδύσεις. Επίσης, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2012 αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, οι οποίες αναμφίβολα θα δώσουν το σύνθημα για τη συνέχεια.
==============================
Τι λένε για μετοχές
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε «CCC» από «B-» με αρνητικό «outlook», προχώρησε η S&P.

S&P: Υποβάθμισε σε «CCC» την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε «CCC» από «B-» με αρνητικό «outlook», προχώρησε η S&P. Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» αρνητικές τις προοπτικές της ΔΕΗ λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που διαθέτει η επιχείρηση και επισημαίνει ότι τα επίπεδα ρευστότητας συνεχώς επιδεινώνονται τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η επιχείρηση θα πρέπει να αποπληρώσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 τοκοχρεολυτικές δόσεις ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

==========================================
Συνταγματικές ενστάσεις για τη διακοπή του ρεύματος
Eιρηνοδικεία και Πρωτοδικεία συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγορεύουν στη ΔEH να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι» τουλάχιστον για 1-2 μήνες μέχρι να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές. Σε δύο τρεις μήνες η απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Συνταγματικά προβλήματα εντοπίζει η δικαιοσύνη στις διατάξεις που επιβάλλουν διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι» της ΔEH για τα ακίνητα, καθώς προσωρινή δικαστική διάταξη κρίνει την επίμαχη ρύθμιση του νόμου 4021/11 ως «αμφίβολης συνταγματικότητας».
Διάφορα Eιρηνοδικεία, Πρωτοδικεία συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγορεύουν στη ΔEH (και σε άλλες εταιρείες προμηθεύτριες ρεύματος) να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλλουν το «χαράτσι» τουλάχιστον για 1-2 μήνες μέχρι να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές, εντοπίζοντας πολλά λάθη, αλλά και συνταγματικής φύσης προβλήματα.
Nεότερες προσωρινές διαταγές απαγόρευσαν να διακοπεί το ρεύμα περίπου για δύο μήνες σε 26 κατοίκους της περιοχής της N. Iωνίας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ανάπηροι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.) ή είναι πολύτεκνοι κ.λπ. και που πλήρωσαν μόνο το λογαριασμό του ρεύματος που κατανάλωσαν και όχι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα. Tο Eιρηνοδικείο N. Iωνίας «πάγωσε» κάθε ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος μέχρι τις 9-2-12, οπότε συζητείται η σχετική προσφυγή επί της ουσίας.
Tην ίδια στιγμή, συνταγματικά προβλήματα εντοπίζει το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση του ν. 4021/11 (άρθρο 53) που προβλέπει την υπό όρους διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το τέλος, καθώς κρίνει ότι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης ορίζονται εκτός του περιεχομένου της σύμβασης που έχει καταρτίσει η ΔEH με τον καταναλωτή. Oμως η απειλή αυτή να σταματήσει η ηλεκτροδότηση στον ιδιοκτήτη ακινήτου που διαμένει με την οικογένειά του, όπως πιθανολογεί το δικαστήριο «αποτελεί κατάχρηση της πλεονεκτικής θέσης της ΔEH έναντι του καταναλωτή, αφού τον αιφνιδιάζει προβλέποντας κύρωση (στο άρθρο 53 του ν. 4021/11) για παράβαση που δεν συνάπτεται κατ' αντικείμενο και σκοπό, με τη σύμβαση παροχής οικιακού ρεύματος που έχουν καταρτίσει».
Aπαγορεύοντας στη ΔEH να διακόψει το ρεύμα σε συνταξιούχο που δεν πλήρωσε το «χαράτσι» για ακίνητο 70 τ.μ. σε περιοχή της Φθιώτιδας, το δικαστήριο επισημαίνει ότι αφού η απειλή διακοπής στηρίζεται στο ν. 4021/11 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΔEH ενεργεί ως εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση ή κατά παραχώρηση και ότι η σχετική ενέργεια είναι νόμιμη, καθόσον προβλέπεται από το N.Δ. 356/74 δηλαδή τον Kώδικα Eίσπραξης Δημοσίων Eσόδων (KEΔE).
Απόφαση ΣτΕ
Ωστόσο το γεγονός αυτό -τονίζει το Mονομελές Πρωτοδικείο- δεν σημαίνει ότι από τη διάταξη αυτή προκύπτει υποχρέωση της ΔEH να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου. Kαι αυτό γιατί η εντολή αυτή συνδέεται με κύρωση (διακοπή ρεύματος) η επιβολή ή μη της οποίας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο περιεχόμενο της σύμβασης ηλεκτροδότησης (μεταξύ ΔEH - καταναλωτή), στην κατάρτιση και λειτουργία της οποίας το Δημόσιο ουδεμία επέμβαση έχει ή πρέπει να έχει (αφού η σύμβαση ηλεκτροδότησης δεν αφορά τους όρους άσκησης της πολιτικής για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την ενέργεια).
Tο δικαστήριο καταλήγει με την παρατήρηση ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4021/11 είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και με την επισήμανση ότι τα δικαστήρια, όπως και όλοι οι πολίτες έχουν συνταγματική υποχρέωση και καθήκον να μην εφαρμόζουν νόμο με περιεχόμενο αντίθετο προς το Σύνταγμα, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να πράττουν με σκοπό τη μη κατάλυσή του. Oριστική απάντηση στις συνταγματικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά του ν. 4021/11 από πολλούς φορείς και ιδιοκτήτες ακινήτων, θα δώσει σε 2-3 μήνες η Oλομέλεια του ΣτE , όπου συζητήθηκαν οι σχετικές προσφυγές σε «πιλοτική» δίκη.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο συνταξιούχος παραπονιόταν για την αντισυνταγματική πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας διαμαρτυρόμενος ότι με τις οικονομικές περικοπές των συντάξεων και των αποδοχών της συζύγου του (που περιμένει καιρό για να εγκριθεί και να της καταβληθεί σύνταξη) δεν μπορεί να καταβάλει το επίδικο τέλος των 220 ευρώ, καθώς συμβάλλει και σε άλλα οικογενειακά βάρη (ενοίκιο παιδιού τους, δόσεις στεγαστικού δανείου κ.λπ.) έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο οικονομικής αντοχής. Yπογράμμιζε δε ότι τυχόν διακοπή του ρεύματος, θα οδηγήσει την οικογένεια σε απόλυτη εξαθλίωση.
Εκτός της σύμβασης
Nεότερες προσωρινές διαταγές απαγόρευσαν να διακοπεί το ρεύμα περίπου για δύο μήνες σε 26 κατοίκους της περιοχής της N. Iωνίας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή είναι πολύτεκνοι κ.λπ. και που πλήρωσαν μόνο το λογαριασμό του ρεύματος που κατανάλωσαν και όχι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.
Συνταγματικά προβλήματα εντοπίζει το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση του ν. 4021/11 (άρθρο 53) που προβλέπει την υπό όρους διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το τέλος, καθώς κρίνει ότι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης ορίζονται εκτός του περιεχομένου της σύμβασης που έχει καταρτίσει η ΔEH με τον καταναλωτή.
========================================
ΡΑΕ: 7 λόγοι, γιατί πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δίνουν και παίρνουν οι φήμες αλλά και οι διαρροές σε σχέση με το ύψος στις αυξήσεις που τελικά θα εγκρίνει το αρμόδιο υπουργείο για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Προ ημερών έγινε γνωστή η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία πρότεινε μεσοσταθμική αύξηση 12,7% (78,65 €/MWh, έναντι 69,78 €/MWh που ήταν το 2011 και πρότασης της ΔΕΗ για 81,69 €/MWh). Σε αυτή τη γνωμοδότηση, που αφορά το ανταγωνιστικό κομμάτι των λογαριασμών της ΔΕΗ και όχι στα υπόλοιπα τέλη ή φόρους που πληρώνουν οι καταναλωτές, υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σκεπτικό που αναλύει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη ΡΑΕ υπάρχουν 7 λόγοι που οδηγούν την ανεξάρτητη αρχή να εισηγηθεί αυξήσεις. Αυτοί είναι:

Πρώτον αύξηση του κόστους παραγωγής που οφείλεται στη μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2010.

Δεύτερον επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που οδήγησε σε μείωση την παραγωγή της ΔΕΗ και αύξησε την εξάρτηση από αγορές από τρίτους,

Τρίτον μειωμένες πωλήσεις άρα και έσοδα της ΔΕΗ λόγω μείωσης της κατανάλωσης εξαιτίας της κρίσης.

Τέταρτον, μη αναπροσαρμογή των τιμολογίων στη διάρκεια του 2011, που είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη αύξηση για τα τιμολόγια του 2012.

Πέμπτον, αύξηση του κόστους αγορών ενέργειας από τον ΗΕΠ (καθαρές αγορές από τρίτους), καθώς και από το κόστος του μηχανισμού κάλυψης μεταβλητού κόστους.

Έκτον, αύξηση των προβλέψεων της ΔΕΗ Εμπορίας 65 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 15% πάνω από το ποσό που εγκρίθηκε το 2011.

Έβδομον, επιβολή έκτακτου τέλους στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.

«Ψαλίδι»

Όπως προαναφέρθηκε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, επί της οποίας καλείται να αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προβλέπει μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 τα 78,65 €/MWh, έναντι 81,69 €/MWh που είχε ζητήσει η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ προκειμένου να μειώσει το ποσοστό των αυξήσεων που ζήτησε η ΔΕΗ επικαλείται ότι:

- Πρώτον υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ σε ποσοστό 5% το 2012.

- Δεύτερον, η εύλογη απόδοση της δραστηριότητας εμπορίας που ζήτησε η ΔΕΗ (5%) είναι υψηλή και μπορεί να περιοριστεί στο 4%.

- Τρίτον στη δραστηριότητα της παραγωγής η ΡΑΕ κρίνει ως εύλογο ποσοστό απόδοσης το 10%, που ζήτησε η ΔΕΗ, περιορίζει ωστόσο την περιουσιακή βάση της παραγωγής στην οποία και εφαρμόζεται το ποσοστό αυτό: πχ η απόδοση αυτή δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε παλιές μονάδες που δε λειτουργούν ή νέες που δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν όπως οι πετρελαϊκές στο Αλιβέρι και το Λαύριο ή τις μονάδες φ.α. σε Αλιβέρι και Μεγαλόπολη).



Πηγή:www.capital.gr
=============================
Προκαταρκτική συμφωνία της EDF για την εξαγορά της Edison


Προκαταρκτική συμφωνία για την αύξηση του μεριδίου της στην ιταλική Edison SpA από το 50% στο 80,7%, έναντι 700 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η γαλλική κρατική εταιρεία Electricite de France SA
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η EDF θα εξαγοράσει μερίδιο 50% στην TdE, η οποία κατέχει το 61,3% της Edison, από την Delmi, εταιρεία που ελέγχεται από την ιταλική A2A SpA. Η EDF ήδη κατέχει το 50% της TdE.
Αν η συμφωνία προχωρήσει η EDF θα κατέχει το 80,7% της Edison, με το νέο 30,7% να έχει αγοραστεί στην τιμή των 0,84 ευρώ ανά μετοχή.
Η EDF, με παγκόσμια δράση στην πυρηνική ενέργεια, έχει κυνηγήσει τον στρατηγικό έλεγχο της Edison σε όλη τη διάρκεια του 2011, ωστόσο αντιμετώπισε εμπόδια από ιταλικά συμφέροντα, αλλάζοντας κατά καιρούς τη συμφωνία.
Παράλληλα, η EDF ανακοίνωσε πως η Delmi σχεδιάζει να αγοράσει το 70% της Edipower, εταιρείας που κατέχει εννέα μονάδες παραγωγής στην Ιταλία από την Edison και την Alpiq. Το 50% της Edison στην Edipower θα εξαγοραστεί έναντι 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 20% της Alpiq έναντι 200 εκατ. ευρώ.
Η συνολική τιμή των μεριδίων της Edipower (800 εκατ. ευρώ) ισούται με την τιμή που κατέβαλε η EDF για το μερίδιο της TdE συν 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την EDF.
Σημειώνεται πως η συμφωνία απαιτεί την έγκριση της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής Consob και των μετόχων, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2012, σύμφωνα με την ανακοίνωση της EDF.
(Dow Jones Newswires-Capital.gr)
==========================================
Συνεργασία ΔΕΗ-Quantum για Υδροηλεκτρικά στη Σερβία
energia.gr

Η ΔΕΗ ενώνει τις δυνάμεις της με την κυπριακή Quantum Energy σε μια υδροηλεκτρική κοινοπραξία στη Σερβία, που θα ωθήσει τον πρωτογενή παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σε ένα νέορόλο ωςπεριφερειακόφορέα παροχής ενέργειας και εμπορίου, αναφέρει η Financial Mirror.

Η επιχείρηση PPC Quantum Energy S.A, επικυρώθηκε από τους εταίρους ΔΕΗ (51%) και Quantum (40%) την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι θα δούμε την κατασκευή τεσσάρων νέων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 238 MW. Το «πράσινο έργο» θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, εφόσον επιλεγούν οι εργολάβοι, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει όλο το 2012.
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: