Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ετσι, ενώ το 2012 έχουν δροµολογηθεί περικοπές στη µισθοδοσία επιπλέον 227 εκατ. ευρώ

Ισορροπία τρόμου στην αγορά ηλεκτρισμού
Ζητείται αύξηση τιμολογίων 15% τη νέα χρονιά - Η κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και να προστατέψει τους πολίτες

Απέναντι σε ένα νέο crash test, ανάλογο µε αυτό των επικουρικών συντάξεων, θα βρεθεί η κυβέρνηση Παπαδήµου εν µέσω των γιορτών. Θα κληθεί να αποφασίσει το τελικό ύψος των τιµολογίων της δεη για το 2012 συνεκτιµώντας την αδυναµία των πολιτών να προβούν σε νέες οικονοµικές θυσίες αλλά και τη βιωσιµότητα της επιχείρησης που παρά τον µονοπωλιακό χαρακτήρα της κινδυνεύει µε κατάρρευση εντός του πρώτου τριµήνου του νέου έτους.

Η διοίκηση της δεη πρότεινε µεσοσταθµική αύξηση τιµολογίων κατά 15%. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας µε την αιτιολογηµένη εισήγησή της προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής αυξήσεις κατά µέσον όρο 12,7%. Το πού θα κάτσει η µπίλια όµως θα ορισθεί από το Υπουργικό Συµβούλιο τις επόµενες ηµέρες, καθώς ο ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν δύναται να «σηκώσει» µόνος του το βάρος της όποιας αναπροσαρµογής. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως από το υπουργείο κάνουν λόγο για µια αύξηση που δεν θα ξεπερνά το 5%.

Είναι ένα σενάριο που η διοίκηση της δεη απεύχεται καθώς εκτιµά ότι µε µια τέτοιου ύψους αύξηση η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει αρνητικές ροές κεφαλαίων, µε αποτέλεσµα ο καθαρός δανεισµός της να εκτιναχθεί πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ και να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος παύσης πληρωµών προς τους πιστωτές της.

Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες µισθοδοσίας έχουν µειωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ το 2011 σε σχέση µε το 2009, η εταιρεία υπέστη ζηµιές το τρίτο τρίµηνο του 2011 και το πιο πιθανό είναι και στο σύνολο του έτους το τελικό αποτέλεσµα να είναι αρνητικό. Και αυτό γιατί οι δαπάνες το 2011 για υγρά καύσιµα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας θα είναι αυξηµένες κατά 750 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το 2009. Το 2012 οι προϋπολογισθείσες αντίστοιχες δαπάνες θα είναι αυξηµένες κατά 950 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το 2009.

Η διοίκηση της δεη αιτιολογεί την εκτίναξη των δαπανών το 2012 στην αύξηση των τιµών των καυσίµων στις διεθνείς αγορές, στην περιορισµένη παραγωγή ρεύµατος από τους υδροηλεκτρικούς σταθµούς (εφέτος δεν έχει χιονίσει και τον Μάρτιο που λιώνουν τα χιόνια οι λίµνες δεν θα γεµίσουν νερό), γεγονός που θα οδηγήσει σε µεγαλύτερες αγορές ρεύµατος σε σχέση µε το 2011 από ιδιώτες παραγωγούς και από εισαγωγές. Παράλληλα, οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε µαζούτ και diesel θα κοστίσουν 150 εκατ. ευρώ και η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 110 εκατ. ευρώ.

Αν προστεθούν σε αυτές τις επιβαρύνσεις και οι λήξεις χρεολυσίων 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2012, εκ των οποίων 700 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίµηνο του 2012, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της δεη κ. Αρθούρος Ζερβός, γίνεται αντιληπτό ότι τα νούµερα δεν βγαίνουν και ο µοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η εταιρεία σε αναχρηµατοδότηση του δανεισµού της θα πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να µειώσει τα χρέη της και µετά να απευθυνθεί στις τράπεζες για τη ρύθµιση, καθώς τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισµού λόγω του «κουρέµατος» στα οµόλογα και των νέων επισφαλειών που θα αναδείξει ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock.

Ετσι, ενώ το 2012 έχουν δροµολογηθεί περικοπές στη µισθοδοσία επιπλέον 227 εκατ. ευρώ, η διοίκηση υποστηρίζει ότι αν δεν αυξήσει τα έσοδά της – ο µοναδικός τρόπος είναι η αναπροσαρµογή των τιµολογίων – τουλάχιστον κατά 15% ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωµών από το πρώτο τρίµηνο του έτους. Στην αρχική της πρόταση η διοίκηση της επιχείρησης ανέφερε ότι µια µείωση του δανεισµού κατά 200 εκατ. ευρώ που θα καθησυχάσει τις τράπεζες και τους οίκους αξιολόγησης που καραδοκούν για να υποβαθµίσουν το αξιόχρεο της δεη θα µπορούσε να επιτευχθεί µε τιµολόγια αυξηµένα κατά 18%-20%.

Εµπειροι παρατηρητές της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι αν «σκάσει» η δεη θα δηµιουργηθεί ένα ντόµινο κατάρρευσης που θα περιλαµβάνει τους εναλλακτικούς προµηθευτές, τον ΔΕΣΜΗΕ, τους ιδιώτες παραγωγούς και γενικότερα τη χονδρεµπορική αγορά.

Χαρακτηριστικά παροµοιάζουν τη δεη µε ένα υπερωκεάνιο δίπλα στο οποίο πλέουν βαρκούλες που αν βυθιστεί το πλοίο θα τις παρασύρει και αυτές στον βυθό.
Αυτόματη αναπροσαρμογή τιμολογίων
Η ΡΑΕ προτείνει η τιμή του ρεύματος να καθορίζεται κάθε χρόνο με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής
Η ΡΑΕ εισηγείται την αύξηση του µέσου εσόδου της δεη στα 78,65 ευρώ ανά µεγαβατώρα σε σχέση µε 69,78 ευρώ που ήταν το 2011 (αύξηση 12,7%). Αλλη µία αλλαγή που προτείνει η ΡΑΕ είναι να θεσπιστεί µόνιµος µηχανισµός αναπροσαρµογής των τιµολογίων της δεη ανά εξάµηνο, µε βάση την εξέλιξη των τιµών χονδρικής. Σύµφωνα µε την πρόταση, ως τις 15 Μαΐου κάθε χρόνου η δεη θα καταθέτει στη ΡΑΕ στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους. Αν η διαφορά σε σχέση µε το προηγούµενο εξάµηνο υπερβαίνει το 15% (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρµογή των τιµολογίων από 1ης Ιουνίου. Αντιθέτως, αν η διαφορά είναι µικρότερη από 15% οι χρεώσεις θα παραµένουν ίδιες. Η ΡΑΕ αναφέρει µάλιστα ότι είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση και για το 2011, αλλά δεν υιοθετήθηκε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δεη θα παρουσιάσει πιθανώς εφέτος ζηµιές. Η ΡΑΕ εισηγείται εξάλλου τον περαιτέρω περιορισµό του πλήθους των τιµολογίων που χρησιµοποιεί η δεη για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και των κλιµακίων κατανάλωσης µε βάση τις οποίες καθορίζονται οι χρεώσεις.

Εν τω µεταξύ, αναβολή των αποφάσεων για νέες αυξήσεις στα τιµολόγια της δεη ζητεί η Εθνική Συνοµοσπονδία Ελληνικού Εµπορίου (ΕΣΕΕ) µε επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου .

«Ενώ οι περισσότερες µικρές και µεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ζηµιογόνες την τελευταία διετία, η δεη για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια ανακοίνωσε ζηµιές για το τρίτο τρίµηνο του έτους εξαιτίας της µειωµένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Αυτό όµως δεν δικαιολογεί την αύξηση της χρέωσης του τέλους ΑΠΕ από 1η Ιανουαρίου του 2012 για τους οικιακούς καταναλωτές στα 5,99 ευρώ από τα 1,99 ευρώ που χρεώνεται σήµερα, της υψηλής τάσης 2,96 από 1,04 ευρώ, της µέσης τάσης 5,35 από 1,69 ευρώ, της χαµηλής τάσης 2,96 από 0,90 ευρώ και της αγροτικής χρήσης 2,29 από 0,74 ευρώ» σηµειώνει στην επιστολή της.

Η ΡΑΕ που βρίσκεται µε το υπουργείο Ανάπτυξης και τη δεη σε διαβουλεύσεις για τα τιµολόγια προσδιόρισε το ύψος των ανελαστικών αυξήσεων (τέλος ΑΠΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) προκειµένου στη συνέχεια να υπάρξει η οριστική απόφαση για το ύψος των αυξήσεων που θα δοθεί στη δεη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: