Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Εκτός αγοράς λιγνίτη η ΔΕΗ χωρίς Πτολεμαΐδα 5

Εκτός αγοράς λιγνίτη η ΔΕΗ χωρίς Πτολεμαΐδα 5


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Απόφαση που ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της λιγνιτικής παραγωγής ισοδυναμεί πιθανή ακύρωση της δημιουργίας της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Ο ίδιος ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι ακύρωση επενδύσεων στο κομμάτι της παραγωγής θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα προβλήματα στη ΔΕΗ, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, τότε θα περικοπεί το επενδυτικό πρόγραμμα κυρίως στους τομείς της παραγωγής αλλά και των δικτύων.
Πάντως από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι εάν η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει τις αναγκαίες επενδύσεις από μόνη της, θα πρέπει να εξετάσει τις συνεργασίες με ιδιώτες. «Δεν υπάρχουν ταμπού, εάν δεν μπορεί από μόνη της η ΔΕΗ να κατασκευάσει την Πτολεμαΐδα 5 αυτό να γίνει με ιδιώτες εταίρους» αναφέρουν χαρακτηριστικά κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Η «λίστα»

Ποιες επενδύσεις κινδυνεύουν να «κοπούν»; Κατ΄ αρχάς στο κομμάτι της παραγωγής φαίνεται ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι επενδύσεις Αλιβέρι 5 (έχει ήδη ολοκληρωθεί και η υπολειπόμενη εκταμίευση είναι μόλις 21 εκατ. ευρώ) και η Μεγαλόπολη 5, καθώς έχει υπογραφεί σύμβαση ενώ υπάρχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ωστόσο για τη Μεγαλόπολη υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον ανάδοχο να μετατεθούν χρονικά ορισμένες παραδόσεις, ώστε να διευκολυνθεί η ρευστότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι το έργο ολοκληρώνεται εντός του έτους ενώ η σύνδεση με το δίκτυο του αερίου αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2013.
Έτσι στο κομμάτι της παραγωγής φαίνεται σε πρώτη φάση να μπαίνουν στο ψυγείο επενδύσεις στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (πλην της Μεσοχώρας που είναι έτοιμο έργο), ενώ από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί η υλοποίηση της επένδυσης Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660MW και προϋπολογισμού 1,395 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί το 2018. Με βάση τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Ζερβός αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις και φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί με τη βοήθεια του export credit agency της Γερμανίας Hermes και την γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW το 50% της χρηματοδότησης του έργου. Επομένως, από την εξασφάλιση του υπόλοιπου 50% της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί και η υλοποίηση της επένδυσης.

«Αναγκαία» η Πτολεμαΐδα
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με εξαίρεση πιθανόν τη μονάδα της Μελίτης –που όμως έχει άλλα προβλήματα εξασφάλισης καυσίμου– είναι παλιές, ρυπογόνες και μη αποδοτικές μονάδες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα –άλλες σοβαρότερα άλλες μικρότερα– στο νέο περιβάλλον της αγοράς μετά το 2013. Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο κ. Ζερβός, η ΔΕΗ θέλει τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας προκειμένου να προχωρήσει στην απόσυρση μιας σειράς από παλιές και μη αποδοτικές μονάδες λιγνίτη.
Οι περικοπές στο επενδυτικό πιθανόν να ακουμπήσουν ωστόσο και άλλες επενδύσεις όπως το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης 50MW ή το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης 200MW, που το καθένα βρίσκεται σε άλλη φάση (η Μεγαλόπολη με προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ είναι πιο προχωρημένη καθώς έχει ανακηρυχθεί μειοδότης και γίνονται συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε αντίθεση με την Κοζάνη, με προβλεπόμενο ύψος επένδυσης τα 500 εκατ. ευρώ που ο διαγωνισμός πιθανόν να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι). Πάντως στο διαγωνισμό της Κοζάνης αποτελεί όρο για το μειοδότη, η εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Τέλος από τις επενδύσεις στα δίκτυα φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, για το οποίο μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα ανοίγουν οι προσφορές.

Το πρόβλημα

Θυμίζουμε ότι οι βασικοί χρηματοδότες της ΔΕΗ αλλά και οι αναλυτές έχουν ζητήσει τη μείωση του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης προκειμένου να υπάρξει αναχρηματοδότηση των γραμμών που λήγουν μέσα στο 2012, με έμφαση στα περίπου 500 εκατ. ευρώ που απομένει να χρηματοδοτηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους (το αρχικό ποσό είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει συμφωνία για αναχρηματοδότηση των 220 εκατ. ευρώ). Η ΔΕΗ είχε ζητήσει αυξήσεις 15% προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα για τη μείωση του χρέους, ωστόσο εγκρίθηκαν αυξήσεις 9%, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό αφορά φόρους και χρεώσεις προς τρίτους. Ως εκ τούτου η εταιρεία καταρχήν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των λειτουργικών της, ωστόσο η μείωση του χρέους εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τελικά μόνο μέσω της περικοπής του επενδυτικού της προγράμματος. Το «Κ» είχε αποκαλύψει από τις αρχές Νοεμβρίου την πρόθεση της ΔΕΗ να μειώσει τις επενδύσεις της και τότε στελέχη της εταιρείας μιλούσαν για μείωση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ (20% από το 1 δισ. ευρώ του 2011).
Πηγή:www.capital.gr
=============================
Sell η UBS για ΔΕΗ - Πτώση πάνω από 6% για τη μετοχή


Διατηρεί «sell» για την UBS η μετοχή της ΔΕΗ, όπως σχολιάζει η ελβετική τράπεζα σε χθεσινή της ανάλυση, στην οποία μειώνει την τιμή-στόχο στα 5 από την προηγούμενη των 5,5 ευρώ.
Όπως τονίζει, οι τιμές άνθρακα οδεύουν προς κατάρρευση, γεγονός που είναι θετικό για τα κέρδη και για την μετοχή, και βραχυπρόθεσμα θα δώσει ώθηση (στην μετοχή).
Ωστόσο, εκτιμά ότι η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και οι ασθενέστερος προοπτικές για τη ζήτηση, λογικά θα εξισορροπούν και με το παραπάνω την θετική επίδραση από την μείωση των υποχρεώσεων άνθρακα.
Συνολικά, για το λόγο αυτό, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2012-2020 κατά 4% μέσο όρο. Για τα επόμενα δύο έτη, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες, «και είμαστε 25% χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις».
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε απροθυμία από την πλευρά της κυβέρνησης να εφαρμόσει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια, δεδομένου του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος».
Τονίζει ακόμη ότι παρά την μείωση των τιμών άνθρακα, θεωρεί ότι τα κόστη χρηματοδότησης και οι χαμηλότεροι όγκοι θα προκαλέσουν μια ξεκάθαρα αρνητική επίδραση στα κέρδη.
Η μετοχή υποχωρεί πάνω από 6%, στα 3,41 ευρώ.
======================================
"Σφυροκόπημα" στο ταμπλό του ΧΑ για τη μετοχή της ΔΕΗ


Στην επιβεβαίωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της -καθώς έχει καταφέρει να κλείσει μόνο 200 από τα 700 εκατ. που λήγουν στο πρώτο τρίμηνο- αποδίδουν το σημερινό σφυροκόπημα της μετοχής της ΔΕΗ, πηγές της αγοράς.
Δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για το πώς θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μείωση του δανεισμού, τον περιορισμό των εξόδων και την πώληση των παγίων, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι η διαμόρφωση των τιμολογίων της επιχείρησης αποτελεί καθορίζεται από την κυβέρνηση και όχι από την επιχείρηση. Εξάλλου ήδη οι τιμές του πετρελαίου στο σημείο που βρίσκονται σήμερα, εφόσον παραμείνουν στα ίδια επίπεδα επηρεάζουν εκ νέου αρνητικά τις προβλέψεις για την κερδοφορία του 2012.
Αρνητικό ρόλο τέλος παίζουν οι δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα έπελθουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ εντός του 2012.
Πηγή:www.capital.gr
======================================
Κατάληψη στη ΔΕΗ
Διακόπηκε σήμερα και θα συνεχιστεί στις 20 Ιανουαρίου η δίκη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, οι οποίοι είχαν καταλάβει το κτίριο της ΔΕΗ στον Χολαργό, στα γραφεία του οποίου εκδίδονται οι εντολές διακοπής ρεύματος.
Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και στελεχών της ΔΕΗ και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δέκα υπάλληλοι της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, και πέντε πολίτες οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 24 Νοεμβρίου.
Η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί αφορά το αδίκημα της παρεμπόδισης λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ ένας πολίτης αντιμετωπίζει επιπλέον την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής.
Οι συλλήψεις είχαν πραγματοποιηθεί μετά την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ και μεταξύ των συλληφθέντων που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου ήταν και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, άλλοι εννέα συνδικαλιστές, καθώς και πέντε πολίτες.
Η υπεράσπισή τους επανέλαβε ότι η κατάληψη αποφασίστηκε από το συνδικαλιστικό φορέα και ήταν νόμιμο δικαίωμα των εργαζόμενων, ενώ στελέχη της ΔΕΗ τους «κάλυψαν» όσον αφορά τις επιπτώσεις στην εταιρεία.
Ο γενικός διευθυντής Διανομής της ΔΕΗ Νίκος Αραβαντινός κατέθεσε ότι δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά τις επίμαχες στιγμές της επέμβασης και σύλληψης.
Ο διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος υποστήριξε ότι δεν προκλήθηκε βλάβη στις χρηματοροές της εταιρείας, αφού απλώς δεν εκδίδονταν εντολές διακοπής ρεύματος.
============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: