Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η μεγαλύτερη, η πιο κρίσιμη αλλά και η πιο χρήσιμη δημόσια επιχείρηση της χώρας

Στελέχη της ΔΕΗ «καλύπτουν» τον Φωτόπουλο για την κατάληψη
Ο αρχισυνδικαλιστής της ΔΕΚΟ είχε συλληφθεί μαζί με άλλους στις 24 Νοεμβρίου, όταν «έσπασε» το μπλόκο στο μηχανισμό διακοπής ρεύματος σε πολίτες που δεν είχαν πληρώσει το έκτακτο «χαράτσι» στα ακίνητα

Ξεκίνησε την Τρίτη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δικαστική διερεύνηση των πεπραγμένων συνδικαλιστών της ΔΕΗ και πολιτών που συμμετείχαν στην κατάληψη κτιρίου της ΔΕΗ επί της λεωφόρου Μεσογείων, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.
Η κατάληψη είχε σκοπό να ακινητοποιήσει το μηχανισμό έκδοσης εντολών για διακοπές ρεύματος από την ΔΕΗ, σε όσους πολίτες δεν είχαν καταβάλει το έκτακτο «χαράτσι» για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών τους.
Οι συλλήψεις έγιναν μετά την δυναμική παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. με δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να λήξει η κατάληψη. Μεταξύ των συλληφθέντων που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου είναι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, άλλοι εννέα συνδικαλιστές, καθώς και πέντε πολίτες.
Ολοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορία για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, ενώ ένας από τους πολίτες βαρύνεται και με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής.
Η υπεράσπισή τους επανέλαβε ότι η κατάληψη αποφασίστηκε από το συνδικαλιστικό φορέα και ήταν νόμιμο δικαίωμα των εργαζόμενων, ενώ στελέχη της ΔΕΗ τους «κάλυψαν» όσον αφορά τις επιπτώσεις στην εταιρεία.
Ο γενικός διευθυντής Διανομής της ΔΕΗ Νίκος Αραβαντινός κατέθεσε ότι δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά τις επίμαχες στιγμές της επέμβασης και σύλληψης.
Ο διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος υποστήριξε ότι δεν προκλήθηκε βλάβη στις χρηματοροές της εταιρείας, αφού απλώς δεν εκδίδονταν εντολές διακοπής ρεύματος.
Εξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές και φίλοι των κατηγορούμενων, ενώ την έμπρακτη στήριξή τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων, οι Μανώλης Γλέζος, Σπύρος Χαλβατζής και Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
====================================
Ο μεγάλος ασθενής
Του Γιάννη Λ. Πολίτη



Η μεγαλύτερη, η πιο κρίσιμη αλλά και η πιο χρήσιμη δημόσια επιχείρηση της χώρας στηρίζεται την τελευταία οκταετία σε πήλινα πόδια. Λάθη, αστοχίες, ανικανότητα και έλλειψη οράματος των διοικήσεων την μετέτρεψαν από κερδοφόρα σε μεγάλο ασθενή. Οι παραγωγικές μονάδες της είναι παλαιάς τεχνολογίας, ρυπογόνες και με υψηλό κόστος λειτουργίας. Αν προσθέσει κανείς τον στρατό των διοικητικών στελεχών με τα σκανδαλώδη προνόμια, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.
Για να συνεχίσει η ΔΕΗ να υπηρετεί τον κοινωνικό και στρατηγικό της ρόλο, επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί. Αυτό σημαίνει επενδύσεις στη νέα τεχνολογία χωρίς καθυστέρηση. Να γίνει τώρα ό,τι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια.
Αλλά και η παρούσα διοίκηση ανακοινώνει περικοπές των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει τον τεχνολογικό θάνατο της επιχείρησης, τεράστια περιβαλλοντικά πρόστιμα και, άρα, όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Πώς να μιλήσει κανείς για ανάπτυξη;
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: