Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ο κατά κόρον αποτυχημένος κος Παπακωνσταντίνου με υπέρμετρο πατριωτισμό

Ξέρεις, μόνο το 1% είναι το όφελος της ΔΕΗ…
Δύσκολο έως αδύνατο να κατανοήσει ένας μέσος καταναλωτής, πως είναι δυνατόν ακόμη και μετά από μια επιβάρυνση 12,2% στο τιμολόγιό του, η ΔΕΗ να κινδυνεύει με χρεοκοπία ! Πώς να του εξηγήσεις ότι από το ποσοστό αυτό, μόνο το 1,1% είναι το καθαρό της όφελος ; «Το υπόλοιπο τι είναι ;» θα σε ρωτήσει. Και αρχίζεις εσύ : 3% για το τέλος ΑΠΕ, 3,5% για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, 2,6% η επίπτωση από τον ΕΦΚ στο αέριο, 1,1% ο ΦΠΑ κλπ. «Και τι με νοιάζει εμένα ποιος τα εισπράττει, στη ΔΕΗ δεν τα πληρώνω ;», θα σου απαντήσει εκείνος. Και έχει δίκιο. Γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ σε εισπράκτορα κάθε λογής τέλους και χρέωσης, από το τέλος ΑΠΕ μέχρι το τέλος ΕΡΤ και εσχάτως το τέλος ακίνητης περιουσίας. Και το χειρότερο : Τη τακτική αυτή, οι κατά καιρούς διοικήσεις της ΔΕΗ την έχουν ανεχτεί, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι…



==========================================
ΔΑΚΕ – ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΚΗΕ: «Υπουργός Εθνικής Μειοδοσίας»

Με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και την τήρηση των δεσμεύσεων του μεσοπρόθεσμου μνημονίου, ο κατά κόρον αποτυχημένος κος Παπακωνσταντίνου με υπέρμετρο πατριωτισμό λύνει το γόρδιο δεσμό συνεχίζοντας την σοσιαληστρική τακτική του Χότζα και ανακαλύπτοντας το αεικίνητο.
«Λεφτά υπάρχουν στις τσέπες των εργαζομένων και των καταναλωτών»
Έξυπνα και με άριστη τακτική κοινωνικού αυτοματισμού, επιχειρεί να συνδέσει τις αυξήσεις των τιμολογίων με τις παροχές της Επιχείρησης προς τους εργαζομένους της ενώ ταυτόχρονα έντεχνα εμφανίζεται υπερασπιστής των λαϊκών μαζών, ψευδώς βέβαια !
Το μειωμένο τιμολόγιο προσωπικού ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα ΣΣΕ και Νόμων και δόθηκε έναντι υποχρεωτικής αντίστοιχης αύξησης μισθού που αδυνατούσε να καταβάλει σε χρήμα ο εργοδότης.
Επιπλέον καταστρατηγείτε ένας βασικός κανόνας της ελεύθερης αγοράς όπου ο εργαζόμενος στην παραγωγή ενός προϊόντος, ως αποτέλεσμα της εργασίας τους δεν πληρώνει το προϊόν στην ίδια τιμή με τον καταναλωτή.
Όλα αυτά γίνονται για να συγκαλυφθεί ο πραγματικός λόγος των αυξήσεων των τιμολογίων, που δεν είναι άλλος από την επιβαλλόμενη στρεβλή αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), λόγω της υπερβολικής επιδότησης των ΑΠΕ από το Υπουργείο.
Επιδοτούμε δηλαδή όλοι οι Έλληνες το υπέρμετρο κέρδος των ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ με επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Αυτό πράττει ο «φιλολαϊκός» υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου με τα τεράστια προγράμματα φωτοβολταϊκών επενδύσεων που προωθεί και την «μικρή» ΔΕΗ που ονειρεύεται.
Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι ο άνθρωπος έχει αναλάβει «εργολαβικά» και με το αζημίωτο το έργο να δώσει την Επιχείρηση στα συμφέροντα των δανειστών μας στη μικρότερη δυνατή τιμή, με σχεδόν μηδενικό μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος.
Εάν ο συγκεκριμένος κύριος είναι υπουργός της λεγόμενης κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, τότε αναρωτιόμαστε ποιός θα μας σώσει από τους σωτήρες.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι σε επαγρύπνηση.
Δεν θα του επιτρέψουμε να πετύχει τους σκοπούς του.
=================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 11η «ηλεκτροπληξία» σε δυο χρόνια. Αύξηση 12,2% στα τιμολόγια
Ρεύμα φτηνό - ΔΕΗ για το λαό


Η κυβέρνηση αποφάσισε την 11η μέσα σε δύο χρόνια αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Η μεσοσταθμική αύξηση αν συνυπολογιστεί και η ανατίμηση 3% του τέλους υπέρ ΑΠΕ, ανέρχεται στο 12,2%.

Σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα δυσβάστακτη, αυθαίρετη και ανάλγητη αύξηση εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης σε βάρος της ΔΕΗ στα πλαίσια μίας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, πλήρους εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του δημόσιου αγαθού που είναι η ηλεκτρική ενέργεια.
Η νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ σχετίζεται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που πρέπει ως τον Ιούνιο του 2013 να αντανακλούν πλήρως το κόστος του ρεύματος στη χονδρική αγορά. Αυτό αποτελεί συνέπεια της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στοχεύοντας στην εδραίωση ισχυρών ομίλων προσφέροντας ένα σίγουρο πεδίο υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας των λίγων εις βάρος των πολλών.

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και την μείωση της κερδοφορίας.
Υφίσταται - μέσω της ύφεσης της οικονομίας - μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των πωλήσεων και των εσόδων της ΔΕΗ, μείωση λόγω «απελευθέρωσης» του μεριδίου της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά που έφθασε στο 70%. Επιπλέον λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (ντήζελ, μαζούτ, Φ.Α) επιβαρύνεται με αυξημένες δαπάνες γι’ αυτά και λόγω και της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής και της αύξησης της τιμής των αγορών ενέργειας οδήγησαν την Επιχείρηση σε μείωση κερδών κατά 63% στο 9μηνο του 2011.

Είναι παράλογο και προκλητικό για την ΔΕΗ και τους εργαζόμενους σε αυτήν, να πραγματοποιούνται μειώσεις μισθών και συντάξεων και ταυτόχρονα να αυξάνεται, συνεχώς, η τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι και δεν πρέπει να διαχειρίζεται ως κοινό αγοραίο αγαθό. Η ενέργεια αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης, που καθορίζει την αξιοπρεπή και ομαλή διαβίωση των πολιτών και σήμερα κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό και η ελληνική βιομηχανία και οικονομία πρέπει να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μην χάνονται θέσεις εργασίας και να προωθείται η ανάπτυξη της χώρας.

Το συνδ. κίνημα υπερασπίζεται: Το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών για προσιτές και φτηνές υπηρεσίες στην ηλεκτρική ενέργεια, για μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας.
Αγωνιζόμαστε: Να σταματήσουμε την εκποίηση, την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ Δ.Ε.Η ΜΕΓ/ΛΗΣ



===================================
Η γραφειοκρατία μπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά

Του Χάρη Φλουδόπουλου


Απαγορευτικό έχει σηκώσει το ελληνικό κράτος στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των μεγάλων υδροηλεκτρικών, που όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, είναι η τεχνολογία με τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει εκδοθεί ούτε μία νέα άδεια παραγωγής, ενώ και τα παλαιότερα αδειοδοτημένα έργα συναντούν τοίχο καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις υπόλοιπες εγκρίσεις που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Η βασική αιτία για την αδράνεια αυτή, εντοπίζεται στο αδειοδοτικό αδιέξοδο του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Είναι τέτοιες οι προβλέψεις του νόμου, που στην πράξη είναι αδύνατο ένα έργο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Για να προχωρήσει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό ζητούνταν μελέτες και διαχειριστικά σχέδια που δεν είχαν μέχρι πρότινος ολοκληρωθεί με υπαιτιότητα του κράτους. Μεταξύ των επενδύσεων που έχουν παγώσει, εξαιτίας των κενών και των αντιφάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνονται έργα όπως:

- Ο Σταθμός της Μεσοχώρας, ισχύος 160MW στον οποίο έχουν ήδη επενδυθεί από τη ΔΕΗ 350 εκατ. ευρώ και παρά ταύτα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.
- Το υδροηλεκτρικό στο Αυλάκι στον Αχελώο, με προβλεπόμενη ισχύ 60MW και εκτιμώμενο κόστος στα 150 εκατ. ευρώ.
- Το υδροηλεκτρικό Αγίου Νικολάου στον Άραχθο με προβλεπόμενη ισχύ 93 MW και ύψος επένδυσης τα 150 εκατ. ευρώ.

Το υδροηλεκτρικό της Βωβούσας με προβλεπόμενη ισχύ τα 135MW και ύψος επένδυσης επίσης στα 150 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για επενδύσεις, που προωθούνται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από ιδιωτικές εταιρείες κυρίως από το χώρο των κατασκευών και της ενέργειας (Τέρνα, Μηχανική, ΑΕΓΕΚ).
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, πληροφορίες θέλουν στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, να υπάρχουν συμπληρώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που θα καταστήσουν εφικτή την απεμπλοκή κάποιων έργων. Ακόμη και με τις άδειες στο... χέρι πάντως, σε φάση υλοποίησης θα περάσουν μόνο τα έργα εκείνα που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι υπό τις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας...

Πηγή:www.capital.gr
============================================
Τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές, 2011 α εξαμηνου (σε ευρώ ανά kWh)




Κατώτατοι μισθοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: