Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση

Λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση η ΔΕΗ
Τρία χρόνια μετά την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το επενδυτικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου έχει ακυρωθεί σχεδόν στο σύνολο του

Νίκος Υποφάντης


Τρία χρόνια μετά την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το επενδυτικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου Τ. Αθανασόπουλου έχει ακυρωθεί σχεδόν στο σύνολο «Δε θα κάνουν τη ΔΕΗ Ολυμπιακή». Αυτό διεμήνυε πριν από 5 χρόνια ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, κηρύσσοντας τον «ανένδοτο αγώνα» κατά του πρώην προέδρου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου και το πρόγραμμα επταετίας που είχε καταρτίσει, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιελάμβανε:
• Την κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα σε συνεργασία με την Γερμανική RWE ,τη ΛΑΡΚΟ και την ΑΓΕΤ Ηρακλής.
• Νέες μονάδες φυσικού αεριού με την Χαλυβουργική, στην Μεγαλόπολη και το Αλιβέρι.
• Σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα.
Στόχος του πρώην αντιπρόεδρου της ΤΟΥΟΤΑ και προέδρου της ΔΕΗ ήταν, με τις συνεργασίες ελλήνων-ξένων επενδυτών με την ΔΕΗ, να κατασκευαστούν τα εργοστάσια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ώστε να πληρώνει λιγότερα για ρύπους.
Παράλληλα ο κύριος Αθανασόπουλος ήθελε να αποδείξει στην ΕΕ ότι η αγορά ενέργειας άνοιξε, με τους ιδιώτες μπροστά, αλλά η ΔΕΗ να έχει σε κάθε νέο σχήμα το δικό της μερίδιο και να φέρει νέα καύσιμα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ώστε οι λιγνίτες (το εγχώριο καύσιμο ) να χρησιμοποιηθούν και από την μεθεπόμενη γενιά.
Και τότε ήταν που άρχισαν όλα, με τους συνδικαλιστές να παίρνουν θέση κατά των νέων συνεργασιών. Το μένος των συνδικαλιστών ήταν μεγάλο, ενώ οι καταλήψεις, οι διακοπές των διοικητικών συμβουλίων και οι «μπούκες» όπως ονόμασα, ήταν σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου η ΔΕΗ να μην προχωρήσει στο πλάνο της. Στο πλευρό των συνδικαλιστών και βουλευτές τότε του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργοί, όπως ο κύριος Σαχινίδης, ο κ. Διαμαντίνδης, η κα Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου εγκαλεί το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για το θέμα της «μπούκας» λέγοντας:
«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν συμμετείχε σε "μπούκες", γι αυτό και παρακαλούμε να ανακαλέσετε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σας όπως "μπουκαδόρος", καθώς και παρόμοιες εκφράσεις ότι αναφέρεστε σε κατάληψη κτιρίου εργαζομένων, στην οποία παρέστη ο κ. Παπακωνσταντίνου ως ένδειξη συμπαράστασης, και φυσικά όχι σε παρεμπόδιση συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου, "μπούκα", ή κάτι αντίστοιχο».
Τρία χρόνια μετά την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το επενδυτικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου έχει ακυρωθεί σχεδόν στο σύνολο του. Η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών και για να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά της (που μέσα σε ένα χρόνο ξεπέρασαν τα 5δισ€), εγκρίθηκαν από τον ΥΠΕΚΑ αυξήσεις 12% για το πρώτο 6μηνο.
Προκείμενου να βρει χρήματα και να απελευθερωθεί η αγορά, η ΔΕΗ είναι σήμερα υποχρεωμένη να πουλήσει 4-6 λιγνιτικές μονάδες, ενώ στο σενάριο μετοχοποίησης 17%, για να προσελκύσουν ιδιώτες επενδύτες, ενδεχομένως να δοθεί και ένα υδροηλεκτρικό φράγμα.
============================================
Απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ



============================================
Συνδικαλιστικό τρικ με το φθηνό ρεύμα των εργαζομένων στη ΔΕΗ


Του Χάρη Φλουδόπουλου


Δύσκολη «εξίσωση» αποδεικνύεται για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η κατάργηση των εκπτώσεων στο ρεύμα που ισχύουν για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Ο υπουργός ΠΕΚΑ εξήγγειλε την κατάργηση των εκπτώσεων, ως ένα από τα μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε η ΔΕΗ να πάρει οικονομική ανάσα, υπολογίζοντας μάλιστα το ποσό που θα εξοικονομηθεί στα 40 εκατ. ευρώ. Και μπορεί για τα ταμεία της ΔΕΗ το μέτρο, ενδεχομένως να δώσει «ανάσες», στην πράξη ωστόσο η εφαρμογή του συναντά πρακτικά εμπόδια, με τα σωματεία της επιχείρησης να βρίσκονται επί ποδός. Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η συνδικαλιστική ηγεσία αφορά στο γεγονός ότι οι εκπτώσεις στους εργαζόμενους αποτελούν μέρος της συλλογικής σύμβασης εργασίας και όχι παροχή εξ ελευθεριότητος εκ μέρους της ΔΕΗ.

Την άποψη αυτή, ότι δηλαδή οι εκπτώσεις αποτελούν μέρος του μισθού των υπαλλήλων της επιχείρησης, έχει υιοθετήσει και η ίδια η ΔΕΗ όταν ήρθε σε... αντιπαράθεση με το υπουργείο οικονομικών. Αφορμή στάθηκε το αίτημα του ΥΠΟΙΚ να φορολογηθεί η ΔΕΗ για τα ποσά αυτά. Η απάντηση της επιχείρησης ήταν να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου επιχειρηματολογώντας παρουσίασε όλο το ιστορικό της συγκεκριμένης παροχής, από τη δεκαετία του ΄50 όταν δημιουργήθηκε η επιχείρηση, μέχρι και τη συλλογική σύμβαση του 1991 όταν και ενσωματώθηκε η έκπτωση στη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Για τους εν ενεργεία εργαζόμενους, εάν και εφόσον αποφασιστεί κατάργηση της έκπτωσης, τότε το ποσό αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί ως μείωση μισθού και άρα να συνυπολογιστεί στις μειώσεις μισθών που προβλέπει ο νόμος 4024 για το προσωπικό των επιχειρήσεων του δημοσίου (35% σε σύγκριση με τους μισθούς του 2009).

Για τους συνταξιούχους της επιχείρησης, πιθανόν η αλλαγή να είναι πιο «εύκολη» όμως και εκεί οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι για να υπάρξει αλλαγή θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως για το θέμα των εκπτώσεων στο ρεύμα, υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση: η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό προφίλ με τις ακραίες συμπεριφορές και θέσεις που έχει υιοθετήσει, απέφυγε να «βγει μπροστά» και να υπερασπιστεί τις εκπτώσεις. Αντίθετα, το σωματείο Σπάρτακος που εκπροσωπεί το δυναμικό κομμάτι των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην Κοζάνη όπου βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι δύσκολα θα καταθέσει τα... όπλα.

Η στάση του Σπάρτακου, δείχνει εκ νέου τη διάσταση εντός των κόλπων των εργαζομένων της ΔΕΗ, με τους εργάτες στα ορυχεία, τις μονάδες και τις άλλες θέσεις αιχμής, να αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ήδη στο ενεργητικό του δυναμικού σωματείου καταγράφονται μια σειρά από επιτυχίες στο μισθολογικό μέτωπο, με κυριότερη την παραδοχή του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού ότι οι πρώτες περικοπές μισθών που προέκυψαν βάσει του νόμου 4024 περιέχουν αδικίες και θα υπάρξουν αλλαγές και διορθώσεις.

Οι εκπτώσεις

Σημειώνεται ότι η έκπτωση στα τιμολόγια που υπάρχει για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έχει πλαφόν ανάλογα με την περιοχή τις 12 έως 18 χιλιάδες κιλοβατώρες, ενώ η έκπτωση είναι κλιμακωτή δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη έκπτωση για τις πρώτες 1800 κιλοβατώρες, μικρότερη έκπτωση μέχρι τις 3000 κιλοβατώρες και άλλη ακόμη μικρότερη έκπτωση για την κατανάλωση πάνω από 4800 κιλοβατώρες μέχρι το πλαφόν (ετησίως).



Πηγή:www.capital.gr
============================================
Επικουρικές... ισορροπίες Σαμαρά
Την ώρα που στο επιτελείο του εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε μείωση επικουρικών συντάξεων, εφόσον υπερβαίνουν ένα πλαφόν, οι βουλευτές Μαρκόπουλος και Γκιουλέκας χαρακτηρίζουν «τυπική» τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση
Ο Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ αναμένεται να απευθύνει μήνυμα ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου πέραν της 8ης Απριλίου
Σε «δύο βάρκες» εξακολουθεί να «πατά» ο πρόεδρος της ΝΔ στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει αφενός τον «σκληρό πυρήνα» του κόμματός του που ζητεί «εκλογές εδώ και τώρα» και αφετέρου να μην «κόψει» τις γέφυρες με το εξωτερικό, όπου του ζητούν συναίνεση άνευ όρων στο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, εφόσον αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο πλαφόν, δύο βουλευτές της ΝΔ που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Σαμαρά, οι κ. Μαρκόπουλος και Γκιουλέκας χαρακτηρίζουν «τυπική» τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση.
Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων ο κ. Σαμαράς φαίνεται να απομακρύνεται από την αρνητική θέση που είχε εκφράσει (κατόπιν οδηγιών του) ο τομεάρχης της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος και συζητά τώρα το ενδεχόμενο να συναινέσει, υπό όρους, σε ένα τέτοιο μέτρο.
Σήμερα οι αποφάσεις
Ο κ. Μουρμούρας πήγε για τυπικούς λόγους στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Κ. Μαρκόπουλος
Αν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, υπήρξαν χθες ορισμένες πληροφορίες, που εμφάνιζαν τη ΝΔ να προτείνει να ισχύσει πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα υπάρξει καμία μείωση (το όριο θα είναι περίπου στα 1.200 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), ενώ παράλληλα θα πιέσει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της ενοποίησης ταμείων, κάτι που -όπως σημείωναν στελέχη της ΝΔ- θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση δαπανών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αλλαγή στάσης θα συνοδευθεί από ρητή δήλωση του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα δεσμευθεί και πάλι δημόσια ότι ως πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν υπάρξει για τους χαμηλοσυνταξιούχους από το «μνημόνιο 1».
Η κίνηση αυτή, εφόσον επισημοποιηθεί σήμερα, καταδεικνύει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει, αυτή την ώρα, να προκαλέσει με δική του ευθύνη ρήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αλλωστε, είχε διαβεβαιώσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ότι στηρίζει την κυβέρνηση και πως θα τιμήσει τη συμφωνία που είχε κάνει ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, για τη νέα δανειακή σύμβαση και την πρόοδο του PSI.
Εκτελεστική γραμματεία ΝΔ
Νέο μήνυμα για εκλογές πριν από το Πάσχα
Νέο μήνυμα ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου πέραν της 8ης Απριλίου αναμένεται να απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Αντ. Σαμαράς, μέσα από την ομιλία του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Το στίγμα των προθέσεών του για την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα έδωσαν χθες δύο βουλευτές της ΝΔ, που ανήκουν στον «κύκλο» των τακτικών συνομιλητών του και είναι μέλη και της ομάδας των «πέντε» υπέρμαχων της «σκληρής γραμμής». Οι κ. Γκιουλέκας και Μαρκόπουλος υποβάθμισαν πλήρως τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τόνισαν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «πάση θυσία πριν από το Πάσχα».
Ειδικότερα ο κ. Γκιουλέκας, αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση Παπαδήμου «διορισμένη», που «δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτε άλλο πέραν εκείνου που της έχει ανατεθεί, γιατί της λείπει το πιο βασικό: η λαϊκή νομιμοποίηση», πρόσθεσε: «Οσο καθυστερούμε την προσφυγή στις κάλπες τόσο χειρότερο είναι για τον τόπο.
Γι' αυτό θα πρέπει πάση θυσία η διαδικασία να προχωρήσει και να οδηγηθούμε σε εκλογές το πολύ έως το Πάσχα».
Ο κ. Μαρκόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε (ρ/ς ΝΕΤ) ότι «γι' αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση η περίοδος με τα κουφέτα τελείωσε. Ο μήνας του μέλιτος έχει λάβει τέλος».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόμματός του στο κυβερνητικό σχήμα, είπε ότι «ο κ. Μουρμούρας πήγε για να ικανοποιήσει την ανάγκη της μεταβατικής κυβέρνησης. Ασφαλώς για τυπικούς λόγους πήγε».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
============================================
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ- ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ
Αντίκειται στο Σύνταγμα η περικοπή των συντάξεων



=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: