Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το «ηλεκτροσόκ» της ΔΕΗ ήταν μόνο η αρχή!

===============================
Σφηνώθηκαν σε βαρούλκο τα δύο δάχτυλα εργαζόμενου στο ορυχείο Καρδιάς
Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ορυχείο Καρδιάς, με θύμα έναν νέο σε ηλικία εργαζόμενο της ΔΕΗ, που ανήκει στο μόνιμο προσωπικό, όταν εγκλωβίστηκαν τα δάχτυλά του σε κοχλίες εκσκαφέα.


Ο Γρηγόρης Μπάρμπας τη στιγμή που εκτελούσε εργασίες στον εκσκαφέα, πιάστηκε το χέρι του στο συρματόσχοινο και στο βαρούλκο του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τα δύο δάχτυλα. Συνάδελφοί του έσπευσαν για βοήθεια, αλλά δεν ήταν δυνατή η απεγκλώβιση του χεριού του. Κινητοποιήθηκε η διεύθυνση, το τεχνικό προσωπικό, οι γιατροί και η νοσηλεύτρια του ΛΚΔΜ. Το τεχνικό προσωπικό με τη βοήθεια μηχανικών μέσων προσπάθησε να απελευθερώσει τα γαντζωμένα δάκτυλα και τελικά τα κατάφερε γύρω στις 18:00.

O Γρηγόρης Μπάρμπας μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο ώστε να του παρεσχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

ΠΤΟΛΕΜΑΙ

================================
Αθήνα 9/1/2012
Διεθνής συμπαράσταση στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στα δεκάδες συνδικάτα από όλο τον κόσμο που εκφράζουν με μηνύματα και ψηφίσματα την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράσταση τους στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και στους πολίτες που συνελήφθησαν στις 24 Νοεμβρίου έξω από το κτίριο της Δ/νσης Πληροφορικής της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων -που τελούσε υπό κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -και δικάζονται (μετά από αναβολή) αύριο το πρωί , Τρίτη 10 Ιανουαρίου.
Ήδη, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως σήμερα δεκάδες συνδικάτα (μεταξύ αυτών FO ( Γαλλία), CGT (Γαλλία) , CUT (Βραζιλία), SME (Μεξικό) , CCOO (Ισπανία), TEEU (Ιρλανδία) , μεμονωμένοι συνδικαλιστές αλλά και Βουλευτές από την Ευρώπη (μεταξύ αυτών επτά Βουλευτές από τη Μ.Βρετανία) , την Αφρική, την Ασία τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική εκφράζουν την αντίθεσή τους , με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο και τους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης, για τη δίωξη εναντίον των εργαζομένων της ΔΕΗ που οδηγούνται στα Δικαστήρια επειδή υπερασπίστηκαν τους Έλληνες πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι (τέλος ακινήτων ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σήμερα το πρωί αντιπροσωπείες συνδικάτων από τη Γαλλία και την Ισπανία, επισκέφθηκαν αντίστοιχα τις Ελληνικές πρεσβείες στο Παρίσι και τη Μαδρίτη, αντίστοιχα, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και την αντίθεσή τους στην ποινική δίωξη.
Εντυπωσιακή είναι και η απήχηση της διεθνούς καμπάνιας που οργανώθηκε μέσω του site LabourStart (LS) σε συνεργασία της ΓΣΕΕ με τη Διεθνή Συν/δία Συνδικάτων (ΙTUC), τη Συνομοσπονδία Βρετανικών συνδικάτων (TUC), τη Συν/δία Συνδικάτων Καναδά (CLC), τη Συν/δία Συνδικάτων Αυστραλίας (ACTU) ενώ για τη διάδοση της κινητοποίησης αξιοποιείται και το Twitter.
Η καμπάνια που άρχισε το απόγευμα της 06/01/2012 σημειώνει ως τώρα μεγάλη επιτυχία καθώς οι υπογραφές (δηλώνουν όνομα, e-mail και την οργάνωση τους ) συνδικαλιστών, προσωπικοτήτων, πανεπιστημιακών αλλά και απλών πολιτών από τουλάχιστον 103 χώρες ,με εντυπωσιακή παρουσία και αποδήμων Ελλήνων, πλησιάζουν τις 6.000.
Η συμπαράσταση των συνδικάτων ,που εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζόμενους από όλο τον κόσμο, είναι ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης σε όλους τους Έλληνες εργαζόμενους που δοκιμάζονται σκληρά από τις αντιλαϊκές πολιτικές και δείχνει σε όλους μας ότι η αντίσταση του κόσμου της εργασίας κατά των περικοπών και της εξαθλίωσης αποκτά περιεχόμενο μέσα από την Αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα των εργαζομένων.

Δεν υποχωρούμε- Δεν συμβιβαζόμαστε
Δύναμη μας η Ενότητα και η Εργατική Αλληλεγγύη

Όλοι αύριο το πρωί στις 8:30 στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων
============================
http://www.labourstart.org/el/
==========================
Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για Παπανδρέου
Βάζει αυξήσεις και κόβει τις επενδύσεις η ΔΕΗ, αλλά όχι τους ...Θέους!


Μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=169924

Η ΔΕΗ μπορεί να βρίσκεται σε μία δυσχερή οικονομική κατάσταση που την φέρει στο σημείο να εφαρμόζει αυξήσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και να προχωρεί σε περικοπή των επενδύσεών της, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, ωστόσο ...περικοπές για τους Θέους δεν υπάρχουν!
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρος Ζερβός παραδέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η ΔΕΗ είναι πιθανό να περικόψει το ύψος 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως επενδυτικό της πρόγραμμα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην κρίση και στις δυσκολίες χρηματοδότησης.
"Υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος, οι τράπεζες ζητούν μείωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας.
Με δεδομένο δε ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει ...ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια, ο ίδιος ανέφερε ότι η διοίκηση της εταιρείας θα εξετάσει, αν χρειαστεί, και τη μείωση του προγράμματος επενδύσεων που ετησίως κυμαίνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
Το κλίμα περί τα οικονομικά της επιχείρησης που απορρέει από την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ - το 2011 η κερδοφορία θα είναι οριακή, έναντι μισού και πλέον δισεκατομμυρίου ευρώ το 2010 - αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα που έχει εγερθεί για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τον διορισμό του προσωπικού του συνεργάτη Κώστα Θέου ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία με αποδοχές της τάξης των ...9.000 ευρώ μηνιαίως, σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι οι εργαζόμενοι - και αυτοί της ΔΕΗ, φυσικά - βιώνουν μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους.
Το θέμα Θέου ανέδειξε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του την Κυριακή το Πρώτο Θέμα (διάβασε εδώ αναλυτικά) ενώ αρμόδιες πηγές του protothema.gr επιβεβαιώνουν πως οι αποδοχές του νέου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου "είναι της τάξης των 8.000 ευρώ μηνιαίως" χωρίς ωστόσο σε αυτές να περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Πιθανότατα η ΔΕΗ θα πάρει επίσημη θέση για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, ωστόσο το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό, καθώς αποδεικνύεται πως, ανεξάρτητα της πρωτοφανούς οικιονομικής κρίσης και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ, οι ...υπάκουοι κηπουροί ποτέ δεν πάνε χαμένοι...
===============================
Αυξήσεις 4 – 14% στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια. Κρατικές οφειλές προς την επιχείρηση από τους φωτεινούς σηματοδότες.

Αυξήσεις 4- 14 % στο κόστος της ενέργειας ανά κιλοβατώρα, πάγωμα ή μειώσεις στα πάγια, ανατιμήσεις σε επιμέρους στοιχεία των λογαριασμών όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που φθάνουν ακόμη και σε τετραψήφια ποσοστά και περαιτέρω περιορισμός των κλιμακίων κατανάλωσης, είναι οι αλλαγές στα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ. Η μέση αύξηση για τα νοικοκυριά, σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ κυμαίνεται από 9 έως 12%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Α. Ζερβός, με σημερινές δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να μειώσει τις επενδύσεις για να αποφύγει στάση πληρωμών, ενώ κάλεσε το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 180 εκατ. ευρώ, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τις οφειλές για την ηλεκτροδότηση των φωτεινών σηματοδοτών που εκκρεμούν από το 1998.

Ζήτησε επίσης να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τονίζοντας ότι το 2012, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο η ΔΕΗ καλείται να ενισχύσει τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος με ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ λόγω της ύπαρξης αυτών των στρεβλώσεων. Αναφερόμενος δε στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ για κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, είπε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν δέχεται εντολές από το υπουργείο καθώς το μειωμένο τιμολόγιο προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για να καταργηθεί θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο ρεύμα μέσα στη χρονιά, ο κ. Ζερβός είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν το ΥΠΕΚΑ θα αποδεχθεί τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ, για προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο με βάση την εξέλιξη του κόστους. Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που εγκρίθηκαν εφέτος οφείλονται σε αύξηση φόρων ή άλλων στοιχείων κόστους και μόνο το 1,1% αποτελεί «καθαρή» αύξηση για την επιχείρηση. Ο κ. Ζερβός είχε προειδοποιήσει πέρυσι για κίνδυνο στάσης πληρωμών στο πρώτο τρίμηνο αν δεν δίνονταν αυξήσεις 15%, ενώ σήμερα ανέφερε ότι για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, εντείνει τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και θα προχωρήσει αν χρειαστεί σε μείωση του επενδυτικού προγράμματος.

Με το νέο τιμολόγιο, που ισχύει από την αρχή του έτους, τα κλιμάκια κατανάλωσης μειώνονται από έξι σε τέσσερα, με προοπτική μεσοπρόθεσμα να καταλήξουν σε ένα οπότε το σύνολο της κατανάλωσης θα χρεώνεται με ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα. Οι νέες τιμές είναι:

-Από 0- 800 κιλοβατώρες 0,05625 ευρώ/ kwh (αύξηση 4,16 %).

-Από 801- 1000 kwh, 0,0785 ευρώ/ kwh (αύξηση 14,4 %)

-Από 1001- 2000 kwh, 0,0815 ευρώ/ kwh (αύξηση 12,1- 14,7 %)

-Πάνω από 2000 kwh 0,09155/ kwh (αύξηση 12 %).

Τα πάγια παραμένουν στα περυσινά επίπεδα εκτός από το πάγιο τριφασικής παροχής για κατανάλωση άνω των 2000 kwh που μειώνεται κατά 34 %. Στα περυσινά επίπεδα παραμένουν και οι χρεώσεις για το νυχτερινό ρεύμα (4 ευρώ το τετράμηνο το πάγιο και 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα η ενέργεια).

Μεγάλες ανατιμήσεις γίνονται στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) οι οποίες σύμφωνα με τη ΔΕΗ οφείλονται στην αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, όπου το καύσιμο είναι κυρίως πετρέλαιο ντήζελ, καθώς και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Οι ΥΚΩ για τις καταναλώσεις έως 800 kwh αυξάνονται από 0,0002 σε 0,00699 ευρώ, (μεταβολή 3.395%), στα υψηλότερα κλιμάκια οι αυξήσεις είναι από 24 ως 38% και στο νυχτερινό ρεύμα 573%. Στα περυσινά επίπεδα παραμένουν οι χρεώσεις και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σημειώνεται επίσης ότι το εισοδηματικό όριο για υπαγωγή στο ΚΟΤ παραμένει στις 12.000 ευρώ «μέχρι νεωτέρας» παρά το γεγονός ότι το αφορολόγητο έχει μειωθεί στις 5.000 ευρώ.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών λόγω οικονομικής αδυναμίας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεν εμφανίζουν σημαντικές μεταβολές. Περίπου το 3 % των καταναλωτών υπολογίζεται ότι αφήνουν απλήρωτους περισσότερους από 4 λογαριασμούς στη σειρά. Η εικόνα δεν άλλαξε με την επιβολή του Ειδικού Τέλους στα ακίνητα, οι εισπράξεις από το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο και προβλέπεται να φθάσουν στα 2 δισ. ευρώ για το 2011 έναντι στόχου 1,7 δισ.
=============================
Πάνω από 180 εκ. τα χρέη του δημοσίου στη ΔΕΗ
Πηγή:Euro2day

Ξεπερνούν για το 2011 τα 180 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό, ενώ μόνο το στενό δημόσιο χρωστάει 82 εκατ. εκ των οποίων τα 52 αφορούν την ηλεκτροδότηση των φαναριών στους δρόμους της Αττικής.
Όπως δήλωσε ο κ. Ζερβός, η διοίκηση της Επιχείρησης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση τραπεζικού δανεισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγει μέσα στο α’ τρίμηνο με στόχο τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων αυτών για το 2013 και το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, οι συζητήσεις έχουν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, αλλά το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει.
Ως αιτία ο κ. Ζερβός ανέφερε τις πληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2011 για μέρισμα, φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου εισοδήματος, τη μείωση των πωλήσεων, την αύξηση των επισφαλειών σε 104 εκατ. για το 9μηνο του 2011 αλλά και το μεγάλο ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών εκ μέρους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ειδικά δε όσον αφορά στα φανάρια, ο κ. Ζερβός κατέστησε γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σταματήσει να πληρώνουν από το 1998, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 44 αγωγές κατά του δημοσίου και έχουν κερδηθεί οι 32.

Επενδύσεις
Υπό τις παρούσες συνθήκες μειωμένης ρευστότητας, η διοίκηση της ΔΕΗ, εφ’ όσον δεν βελτιωθεί η κατάσταση, είναι υποχρεωμένη να μειώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως για νέες μονάδες παραγωγής και λιγότερο στα ορυχεία και στα δίκτυα.
Ειδικά για τη μεγάλη επένδυση της μονάδας 660 MW Πτολεμαΐδα 5, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, ο κ. Ζερβός είπε ότι γίνεται διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό Εγγυήσεων Εξαγωγικού Εμπορίου της Γερμανίας και τη γερμανική ΕΤΒΑ για χρηματοδότηση κατά 50% της επένδυσης. Για όλα αυτά αναμένεται να υπάρχουν ενδείξεις σε έναν μήνα περίπου.

Τέλος, για την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να καταργήσει τα φθηνά τιμολόγια υπέρ των εργαζομένων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι είναι δύσκολο να περάσει στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με τη ΓΕΝΟΠ, άρα θα πρέπει να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.
============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: