Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Παπακωνσταντίνου και Θέος, είχαν παράλληλη πορεία στο ΠΑΣΟΚ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Μείωση μισθών και μεγαλύτερο κούρεμα ζητά το ΔΝΤ
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους, ίσως χρειαστεί το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων να ξεπεράσει το 50% που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ενώ σύμφωνα με «διαρροές» από το Ταμείο, είναι πιθανόν να χρειαστεί και μείωση μισθών.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό CNBC, o κ. Μπλανσάρ τόνισε πως «τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά. Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα».
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπογράμμισε: «Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».
Παράλληλα, επεσήμανε πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι «διαρροές» από καλά πληροφορημένες πηγές του Ταμείου, για μια ενδεχόμενη «μισθολογική προσαρμογή», που ουσιαστικά αναφέρεται σε μείωση μισθών, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται επισήμως από το ΔΝΤ, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στο μεταξύ, το ότι το ΔΝΤ "αμφιβάλλει", κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί -με διάρκεια- να μειώσει το πάρα πολύ μεγάλο, σήμερα, εξωτερικό χρέος της, γράφει στο τελευταίο τεύχος το περιοδικό "Spiegel", επικαλούμενο ένα έγγραφο του ΔΝΤ.
"Πρέπει η Ελλάδα να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της". Αλλως, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%), λέει το συγκεκριμένο έγγραφο του ΔΝΤ, όπως γράφει το Spiegel.
Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη στην ευρωζώνη ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στον εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας. Επίσης, το ΔΝΤ -ενόψει της προσεχούς επανόδου της "τρόικας"(ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)- καυτηριάζει την απουσία προόδου όσον αφορά στη συλλογή των φόρων, ενώ εκτιμά πως τα δημόσια έσοδα από τις κρατικοποιήσεις επί του παρόντος "είναι λιγότερα" των αρχικώς αναφερθέντων.
Επίσης, ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κλέμενς Φούεστ εκτιμά πως το κούρεμα 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ακόμη και εάν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Από την πλευρά του ο Χορστ Ζιχόφερ, ηγετικό στέλεχος της Χριστιανο-Κοινωνικής Ενωσης, της CSU, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk διεφώνησε ευθέως με τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ, "αν αποτύχει το ευρώ, τότε η Ευρώπη αποτυγχάνει". "Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες, εκτός ευρωζώνης, εντούτοις λειτουργεί η Ευρώπη, παραδείγματος χάρη η Βρετανία".
Επικαλούμενος το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, ερωτώμενος τί μπορεί να σημάνει για την Ευρώπη μια -ενδεχόμενη- αποχώρηση της Αθήνας από την ευρωζώνη, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι, "οι παρενέργειες", σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, "δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί". "Δεν προτείνω πάντως η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη", τόνισε.
Επανέλαβε, εξάλλου, την κομματική θέση των τελευταίων μηνών, δηλαδή ότι στο μέλλον θα πρέπει η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη να δύναται να διώχνει τα μέλη, που -συστηματικά- παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
"Είναι ωμός αυτός ο τρόπος, όμως η απομάκρυνση (μέλους), ως υστάτη λύση, πρέπει να είναι εφικτή", τόνισε.
====================================
9.000 ευρώ ο Κώστας Θέος
Οι υπάκουοι «κηπουροί» ποτέ δεν πάνε χαμένοι
Τελικά κανείς δεν χάνεται... αρκεί να έχει τους σωστούς φίλους...». Mε αυτή τη φράση οικονομικός παράγοντας σχολίασε την τοποθέτηση του Κώστα Θέου στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Μία εβδομάδα μετά την τοποθέτησή του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ο Θέος έγινε το Νο 2 και δεξί χέρι του Αρθούρου Ζερβού στη διοικητική πυραμίδα της Επιχείρησης με μισθό που ξεπερνά τις 9.000 ευρώ. Και όλα αυτά την ώρα που δεν διστάζουν να επιβάλουν αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια της Επιχείρησης.

Επιλογή της «πράσινης Τίνας» ο Αρθούρος Ζερβός, επιλογή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο Κώστας Θέος, με τις εντολές βέβαια του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη μέχρι τώρα διαδρομή του 50χρονου πολιτικού μηχανικού, ο οποίος ανελίχθηκε σε πολιτικές θέσεις ξεκινώντας από τις κυβερνήσεις Σημίτη στη δεκαετία του ’90, αλλά σε αντίθεση με άλλους σημιτικούς διασώθηκε στο σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου. Τα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή οι δύο φίλοι, Παπακωνσταντίνου και Θέος, είχαν παράλληλη πορεία στο ΠΑΣΟΚ, μια πορεία που τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην κυβέρνηση του Γιώργου.

Εκπρόσωπος του κόμματος ο Παπακωνσταντίνου, γραμματέας και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ ο Θέος, που όμως την ίδια περίοδο κατείχε και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Νηρεύς του επιχειρηματία Αριστείδη Μπελλέ, ο οποίος δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες. Μετά τις εκλογές του 2009, «τσάρος» της οικονομίας αναλαμβάνει ο Παπακωνσταντίνου και δεξί χέρι αρχικά του Χάρη Παμπούκη στο Μαξίμου ο αμετακίνητος εντέλει Κώστας Θέος, ο οποίος και μετά την αποχώρηση Παμπούκη έλυνε και έδενε στο πλευρό της «βασίλισσας Ρεγγίνας» (Βάρτζελη) από τη θέση του προϊσταμένου στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του πρωθυπουργού από το 2009 μέχρι την παραίτηση Παπανδρέου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο Κώστας Θέος, από τις θέσεις εξουσίας που κατείχε μέχρι τώρα, είναι αλήθεια πως δεν έχει προκαλέσει με πράξεις και ενέργειές του, με την έννοια που το συνηθίζουν πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί είτε με τη συμπεριφορά είτε με αποφάσεις τους.
==================================================
Με απόφαση της κυβέρνησης η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παγώνουν οι αυξήσεις που προβλέπει η συλλογική σύμβαση, καταργείται ο 14ος μισθός
Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ταυτοχρόνως εξετάζεται , με την ίδια πράξη, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινή άδειας στον μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών , σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού.
Με αυτή την κίνηση, που παρακάμπτει τη Βουλή και φυσικά δεν προϋποθέτει συναίνεση κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην επιστολή της η τρόικα επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό. Μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.
==================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: