Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αποτελέσματα εκλογών Σπάρτακου















«Τα παιδιά του Σπάρτακου» στο φως ...

==========================================
Πέραν του χρέους των 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ από αγορές ενέργειας, οι δύο εταιρείες φέρονται να χρωστούν γύρω στα 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.
η ΔΕΗ από το 2002 έχει ξεκινήσει προσφυγές στη δικαιοσύνη, που σήμερα έχουν φτάσει τις 44. Έχουν εκδοθεί 32 αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν τη ΔΕΗ και αφορούν σε 21,5 εκατομμύρια, «νομιμοτόκως οφειλόμενα».

==========================================
Εφοδος ΣΔΟΕ σε Εnerga και Hellas Power
Οι εταιρείες την περασμένη Τρίτη δεν κατέβαλαν στο διαχειριστή τα 24 εκατ. ευρώ, που αποτελούν την πρώτη δόση για την εξόφληση συνολικής οφειλής ύψους 120 εκατ. ευρώ
Της Μανταλένας Πίου
Καταρρέει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με τις δύο ιδιωτικές εταιρείες την Εnerga και τη Hellas Power να απειλούν τον ΔΕΣΜΗΕ με «φέσι» εκατομμυρίων ευρώ, καθώς την περασμένη Τρίτη δεν κατέβαλαν στο διαχειριστή τα 24 εκατ. ευρώ, που αποτελούν την πρώτη δόση για την εξόφληση συνολικής οφειλής ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Xθες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ και στελέχη της οικονομικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της Hellas Power και μπλόκαραν τους λογαριασμούς της επιχείρησης, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ αφαίρεσε από την εταιρεία Energa τους κωδικούς που της έδιναν το δικαίωμα να μπαίνει στο σύστημα και να πραγματοποιεί συναλλαγές. Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό το γενικό γραμματέα Κωσταντίνο Μαθιουδάκη για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε και η ΡΑΕ, οι προτάσεις της οποίας κατατέθηκαν στη σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός, αμέσως μόλις επέστρεψε από την Ολλανδία, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση. Η κατάσταση με τις δύο εταιρείες έχει φθάσει σε οριακό σημείο γιατί η μη εξόφληση των 24 εκατ. ευρώ αποτελεί αθέτηση της συμφωνίας διακανονισμού του συνολικού χρέους που είχε επιτευχθεί προ ολίγων εβδομάδων με τον ΔΕΣΜΗΕ και δημιουργεί φόβους για μεγάλο «κανόνι» στην αγορά.
Οφειλές
Πέραν του χρέους των 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ από αγορές ενέργειας, οι δύο εταιρείες φέρονται να χρωστούν γύρω στα 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από τη μη πληρωμή των τελών χρήσης δικτύου μεταφοράς και διανομής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΣΜΗΕ, του οποίου το συνολικό άνοιγμα, συμπεριλαμβανομένων των χρεών για την εξόφληση των παραγωγών ΑΠΕ, έχει απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου για ποσότητα που φθάνει ως τις 10.000 μεγαβατώρες την ημέρα.
Οι πελάτες των δύο εταιρειών πάντως, πάνω από 150.000, δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, καθώς την τροφοδοσία τους έχει αναλάβει η ΔΕΗ, ως τελευταίο καταφύγιο.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι δύο εταιρείες ενακοίνωσαν την πώλησή τους σε ρωσο-αραβικό fund, το World Wide Energy. Οι πληροφορίες για το αν έχει ολοκληρωθεί η πώληση και έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές στο fund είναι αντικρουόμενες. Οι έρευνες της ΡΑΕ για την ταυτοποίηση των πραγματικών ιδιοκτητών του fund μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει παρά σε μία σειρά οffshore εταιρειών αναφέρουν εγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι από ένα σημείο και μετά στην έρευνα έχει εμπλακεί η Αρχή Προστασίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Πολλά ερωτήματα εξάλλου έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η μία εκ των εταιρειών εφέρετο να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία σε τιμές μη ανταγωνιστικές, όταν δηλαδή, οι τιμές του ηλεκτρισμού στην εγχώρια χονδρική αγορά ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες ιταλικές.
Στρεβλώσεις
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που κλείνουν (αν βέβαια κλείσουν οι δύο εταιρείες) στην Ελλάδα ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '2000, όταν εμφανίστηκαν ιδιωτικές εταιρείες που πουλούσαν ρεύμα το οποίο εισήγαγαν ή αγόραζαν από το σύστημα, (δηλαδή της ΔΕΗ) και το πουλούσαν κυρίως σε εμπορικούς καταναλωτές, όπως σούπερ-μάρκετ, εμπορικά κέντρα κ.λπ., εκμεταλλευόμενες τη χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος σε σχέση με τα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Μόλις η ΟΤΣ ανέβηκε, τότε εξ αιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών των καυσίμων, οι ιδιωτικές εταιρείες έκλεισαν και η ΔΕΗ ξανάγινε μονοπώλιο. Στη φάση αυτή τη χαριστική βολή στις ιδιωτικές εταιρείες έδωσε η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο. Η ΟΤΣ αυξηθηκε κατακόρυφα και οι εταιρείες, μη μπορώντας να μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή, συσσώρευσαν χρέη, σε μία περίοδο που ήδη είχαν προβλήματα και εμφάνιζαν οφειλές προς τον ΔΕΣΜΗΕ.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που 13 εταιρείες εγκατέλειψαν τον τελευταίο καιρό τις δραστηριότητες που είχαν σχέση με τη λιανική αγορά, τροποποιώντας την άδειά τους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112804393
==============================
Energa και Hellas Power συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητα τους
Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και ότι κανείς από τους 200.000 πελάτες τους δεν κινδυνεύει χωρίς προηγούμενη έγκρισή του να μεταφερθεί στη ΔΕΗ, παρέχει σε σημερινή ανακοίνωση η Worldwide Energy, ιδιοκτήτης των δυο εταιριών, αμφισβητώντας παράλληλα την ύπαρξη και το ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΗ και το Διαχειριστή του Συστήματος.

Αναφέρουν ακόμη στην ίδια ανακοίνωση, ότι «εφόσον η Ρυθμιστική Αρχή και τα αρμόδια Δικαστήρια αποφασίσουν ότι οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν άμεσα τα διαθέσιμά τους για την εξόφληση των αμφισβητούμενων και προς εκδίκαση ποσών, χωρίς την προηγούμενη εκδίκαση των υποθέσεων, οι δυο εταιρείες θα ακολουθήσουν τη γραπτή εντολή, η οποία θα πρέπει να δοθεί από τις αρμόδιες αρχές και η οποία θα τις φέρει στη δύσκολη θέση να απαιτούν από τους πελάτες τους να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους εντός 20 ημερών, διαφορετικά να προβαίνουν σε εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης».

Οι δύο εταιρίες υποστηρίζουν ακόμη ότι:

- Καταβάλουν κανονικά, κάθε μήνα, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΕΣΜΗΕ, για τις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, εντός 28 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού τιμολογίου. Για το 2011, και οι δυο εταιρείες έχουν καταβάλλει στο ΔΕΣΜΗΕ 350 εκατ. ευρώ.

-Τα «ληξιπρόθεσμα» ποσά που ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι οι εταιρείες τού οφείλουν είναι ποσά, τα οποία παράτυπα και χωρίς τεκμηρίωση, έχει χρεώσει. Τα ποσά που οφείλονται είναι σε αμφισβήτηση και γι αυτά έχουν κατατεθεί καταγγελίες και από τις δυο εταιρείες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.

-Τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα προς τη ΔΕΗ, είναι ποσά, τα οποία η εταιρεία αδυνατεί να επαληθεύσει, καθώς η ΔΕΗ ακόμα δεν έχει καταρτίσει, ως όφειλε εδώ και τρία χρόνια, πίνακα αντιστοίχησης μετρητών φορτίου και προμηθευτών.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/01/2012_423402
=================================
Ερώτηση βουλευτή του ΛΑΟΣ
Ενημέρωση της Βουλής από τον πρόεδρο της ΔΕΗ για τα «φέσια» και τις αμοιβές των στελεχών



Απαντητικό έγγραφο έστειλε στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αγγελου Κολοκοτρώνη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Επιχείρηση είναι απρόθυμη να εισπράξει τις μεγάλες οφειλές. Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε επίσης και για το μισθολογικό κόστος των στελεχών της Επιχειρήσης.

Σχετικά με το κόστος είπε ότι ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ ατο μήνα σε σύνολο μισθοδοτικής δαπάνης 62 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο συνολικός αριθμός των στελεχών της Επιχείρησης- η ΔΕΗ απασχολεί, συνολικά, περίπου 21.000 εργαζόμενους- αποτελεί το 8% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.

Αντιστοίχως, η μισθοδοσία τους ανέρχεται στο 10% της συνολικής μισθοδοσίας και «κατά συνέπεια, η επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας των στελεχών είναι ελαχιστότατη», υπογράμμισε ο κ. Ζερβός.

Σχετικά με τα χρέη δημοσίων οργανισμών, αλλά και ιδιωτών τόνισε ότι η Επιχείρηση προχωρά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και ότι παρά τις καθυστερήσεις, οι δημόσιοι φορείς στην πλειονότητά τους εξοφλούν τα χρέη.

Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει μία σειρά από οφειλέτες στους οποίους η διακοπή παροχής ρεύματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω του έργου που παρέχουν.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Διεύθυνσης Κατασκευών Έργων Συντήρησης Οδοποιίας του υπουργείου Υποδομών, που το συσσωρευμένο χρέος της από καταναλωθείσα ηλεκτρική ενέργεια των φωτεινών σηματοδοτών που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής τον περασμένο Νοέμβριο ανήρχετο σε 51 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω μη ανταπόκρισης της εν λόγω Διεύθυνσης για διευθέτηση του χρέους, η ΔΕΗ από το 2002 έχει ξεκινήσει προσφυγές στη δικαιοσύνη, που σήμερα έχουν φτάσει τις 44. Έχουν εκδοθεί 32 αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν τη ΔΕΗ και αφορούν σε 21,5 εκατομμύρια, «νομιμοτόκως οφειλόμενα».

Για τις 20 όμως από τις ανωτέρω αποφάσεις έχουν γίνει προσφυγές εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο. Από αυτές έχει συζητηθεί η μία που αφορά ποσό ύψους 451.619 ευρώ και έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση που δικαιώνει τη ΔΕΗ.

«Παρά το ότι τα επιδικασθέντα ποσά δεν πληρώνονται στη ΔΕΗ, η επιχείρηση σεβόμενη τον κοινωνικό της χαρακτήρα, συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται συνεχώς και εγείρονται νέες αγωγές», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ και επισημαίνει ότι η φύση συγκεκριμένων πελατών, όπως για παράδειγμα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, «δεν επιτρέπει την ευχερή αποκοπή τους λόγω χρέους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική δυνατότητα της ΔΕΗ απέναντί τους, όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών τους».

Εν όψει των παραπάνω η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή, μέσω επιστολών, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να διευθετηθούν με βιώσιμους διακανονισμούς τα χρέη των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Σε άλλες περιπτώσεις οφειλών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενημερώνει ο κ. Ζερβός, όπως είναι οι οφειλές από δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, οι διακοπές ρεύματος αποτελούν το έσχατο μέτρο που εφαρμόζει η ΔΕΗ, αφού προηγουμένως έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.
=================================
Πόσοι θα «βυθιστούν» στο σκοτάδι σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη διακοπή ρεύματος σε άπορους και χαμηλοσυνταξιούχους», δηλώνει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο Νίκος Φωτόπουλος, τέσσερις μέρες πριν από τη συνέχιση της δίκης για την κατάληψη στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος στο Χολαργό, εμμένει στις απόψεις του και δεν κάνει πίσω. «Εάν θεωρούν ότι είμαστε παράνομοι με το να εμποδίζουμε τις άδικες διακοπές ρεύματος, τότε ας μας πάνε μέσα. Ας μας φυλακίσουν», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έκδοσης των λογαριασμών που περιέχουν το έκτακτο τέλος ακινήτων (δηλαδή το λεγόμενο χαράτσι) από τις 10 Οκτωβρίου (πρώτη ημέρα εφαρμογής) φτάνουν τα 9.500.000 και το ύψος των χρημάτων που αναμένεται να εισπραχθεί – στην περίπτωση φυσικά που πληρωθούν όλοι- ανέρχεται στο 1,95 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, αυτή τη στιγμή από τους 9.500.000 λογαριασμούς έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 λογαριασμοί, από τους οποίους έχει εισπραχθεί το ποσό του 1,1 δισ.

Από τους 4 εκατομμύρια λογαριασμούς που δεν έχουν εξοφληθεί, η προθεσμία για την πληρωμή των 2,5 εκατομμυρίων δεν έχει λήξει ακόμη ενώ για τους 1,5 εκατομμύρια έχει λήξει. Από το τελευταίο αριθμό, 250.000 νοικοκυριά δεν έχουν καταφέρει να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να έχει λήξει και η προθεσμία των 80 ημερών που έχει δοθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται να εκδοθούν εντολές διακοπής ρεύματος.

Σήμερα, όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έχουν προωθηθεί στο αρμόδιο δίκτυο 20.000 λογαριασμοί που αναμένεται να διακοπούν. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην εκτελέσουμε αυτές τις διακοπές. Γι’ αυτό είμαστε σε επικοινωνία με τους συναδέλφους μας σε όλες τις πόλεις της χώρας να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορούν δηλαδή άνθρωποι χωρίς πόρους και έσοδα να βυθίζονται στο σκοτάδι με το έτσι θέλω» καταλήγει ο κ. Φωτόπουλος.
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: