Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

H ενέργεια χρειάζεται επενδυτές και όχι αεριτζήδες και φεσατζήδες.


H ενέργεια χρειάζεται επενδυτές και όχι αεριτζήδες και φεσατζήδες.
“τρελό φαγοπότι”, εξελίσσεται στη λιανική εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας , “όπου μια χούφτα αεριτζήδες, χωρίς καμία απολύτως επένδυση, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, , ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι, έχουν δημιουργήσει .φέσι που πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια(27) εκτιμώνται οι οφειλές προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η Energa και η Hellas Power, ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού που πλέον ελέγχονται από το ....ρωσοαραβικό fund Worldwide Energy, δεν κατέβαλαν, αντίθετα με τη χτεσινή τους δέσμευση, τα 27 εκατ. ευρώ που χρωστούν στον Διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ) του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού, τα οποία έχουν ήδη εισπράξει, μέσω του τέλους ΑΠΕ, από τους πελάτες τους. Με τέτοιους επιχειρηματίες που βλέπουν την ηλεκτρική ενεργεία σαν μέσο κερδοσκοπίας και αρπαγής πλούτου όλοι καταλαβαίνουμε τη περιμένει τη ν πατρίδα μας όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια.
The "God" put his hand.
===================================
Νέος γύρος συσκέψεων στο ΥΠΕΚΑ για το πρόβλημα
Πιο κοντά στη ΔΕΗ 200.000 καταναλωτές ρεύματος


Όλο και πιο κοντά στην επιστροφή της ΔΕΗ - έστω και με ακριβότερα τιμολόγια σε σχέση με αυτά που πλήρωναν έως τώρα - βρίσκονται περίπου 200.000 καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς, όπως μάλλον αναμενόταν, η Energa και η Hellas Power, ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού που πλέον ελέγχονται από το ....ρωσοαραβικό fund Worldwide Energy, δεν κατέβαλαν, αντίθετα με τη χτεσινή τους δέσμευση, τα 27 εκατ. ευρώ που χρωσούν στον Διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ) του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού, τα οποία έχουν ήδη εισπράξει, μέσω του τέλους ΑΠΕ, από τους πελάτες τους.

Οι δύο εταιρείες έχουν δημιουργήσει και φέσι που πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ και, πλέον, όλο και πιο πιθανή φαίνεται η εξέλιξη της λήψης μέτρων σε βάρος τους, μεταξύ των οποίων η αφαίρεση των αδειών και ο αποκλεισμός της δυνατότητας να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα στους πελάτες τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τους καταναλωτές που επέλεξαν τις συγκεκριμένες εταιρείες καθώς αυτομάτως αυτοί θα ηλεκτροδοτηθούν από τη ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο στον τομέα της ηλεκτροδότησης.

Οι εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ που ανάρτησε από το πρωί το protothema.gr ενώ για το θέμα πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με νέο προγραμματισμό για συνάντηση, σήμερα στις 16:00, στο ΥΠΕΚΑ με συμμετοχή της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Σε σχετική της, τώρα, ανακοίνωση η Worldwide Energy υποστρηίζει ότι συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία και η παροχή υπηρεσιών τόσο της Energa όσο και της Hellas Power οι οποίες, όπως υποστηρίζεται σχετικά, "καταβάλλουν κανονικά, κάθε μήνα, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΕΣΜΗΕ, για τις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, και μάλιστα εντός 28 ημέρων από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού τιμολογίου, όπως έχει ζητηθεί από το ΔΕΣΜΗΕ, αλλά δεν αναφέρεται επίσημα σε κανένα ρυθμιστικό κείμενο".

Στην ανακοίνωση πάντως αναφέρεται ότι "η άρση των στρεβλώσεων,που τόσα χρόνια υφίστανται, είναι πλέον επιβεβλημένη. Οι ιδιωτικές εταιρείες δε μπορούν πλέον να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ καθώς και τους παραγωγούς και εισαγωγείς".
==============================
Παπακωνσταντίνου: Ολοι οι καταναλωτές θα έχουν ηλεκτρικό
Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας καταναλωτής να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πρόβλημα χρεών που ανέκυψε με εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη λιανική.
Η αγορά λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, τόνισε.
Το χρέος των δύο εταιριών προς τη ΔΕΗ είναι 67 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια εκτιμώνται οι οφειλές προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα για κίνδυνο κατάρρευσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα να μην ευσταθούν οι σχετικες πληροφορίες.

Πληροφορίες απο την επιχείρηση ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί ένα μέρος της οφειλής εντός της ημέρας.
=================================

Μειώσεις και νέοι κανονισμοί εργασίας

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέλησαν να ενημερωθούν για την πορεία του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, ενώ ζήτησαν αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας ΔΕΚΟ - τραπεζών που ρυθμίζει τα επιδόματα και τις απολύσεις
Μειώσεις μισθών και ανατροπές στους κανονισμούς εργασίας -που ρυθμίζουν από τα επιδόματα μέχρι τις απολύσεις- ζητά η τρόικα για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αντίστοιχα. Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα ήταν η πρώτη απόπειρα διαλόγου εργοδοτών και ΓΣΕΕ, καθώς η συνάντηση διακόπηκε έπειτα από την είσοδο μελών του ΠΑΜΕ στην αίθουσα.
Στο μέτωπο των μισθών τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεων, Γ. Κυριακό, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αν. Στρατινάκη. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα:
Στις «αγκυλώσεις» που υπάρχουν στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, ζητώντας αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο. Μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- έγινε αναφορά σε ρυθμίσεις που ισχύουν σε τράπεζες, με βάση τις οποίες είναι δύσκολες οι απολύσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επεσήμαναν πως οι αγκυλώσεις και τα κεκτημένα δικαιώματα δημιουργούν προβλήματα στις αποκρατικοποιήσεις και την ανταγωνιστικότητα. Ουσιαστικά άνοιξαν το σύνολο των θεμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. όροι απολύσεων, ωριμάνσεις, ειδικά επιδόματα, όροι μετακίνησης).

Αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο τραπεζών-ΔΕΚΟ ζήτησε η τρόικα
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημάνθηκε πως για το θέμα αυτό την ευθύνη έχουν οι διοικήσεις, καθώς υπάρχουν κανονισμοί προσωπικοί.
Στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς προχωρά ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για μία σειρά «καυτών» θεμάτων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα έχει ζητήσει μειώσεις στον κατώτερο μισθό, πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και μείωση εισφορών. Το ενδιαφέρον των δανειστών εστιάζεται και στην πορεία των επιχειρησιακών συμβάσεων, που προβλέπουν αμοιβές κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις (αλλά πάνω από την εθνική σύμβαση).
Στη συνάντηση η γγ του υπ. Εργασίας Αν. Στρατινάκη -σύμφωνα με πληροφορίες- επεσήμανε πως οποιαδήποτε παρέμβαση στον κατώτερο μισθό θα έχει ντόμινο αρνητικών επιδράσεων. Για παράδειγμα θα επηρέαζε το επίδομα ανεργίας αλλά και το σύνολο των δράσεων για τη στήριξη όσων είναι εκτός αγοράς εργασίας (καθώς πιλότος για επιδόματα και προγράμματα είναι ο κατώτερος μισθός). Τέλος, στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο θέμα της μετενέργειας, δηλαδή για το εξάμηνο από τη λήξη της κλαδικής σύμβασης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επεσήμαναν πως, αν χρειαστεί, θα πρέπει να υπάρξει και νέα ρύθμιση για το θέμα αυτό.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
=======================================
Μείωση του ΕΦΑΠΑΞ σε όλους τους συνταξιούχους του 2010 και επιστροφή του "υπερβάλλοντος" ποσού σε όσους το εισέπραξαν

Δεν υπάρχουν σχόλια: