Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Χρωστάνε κι άλλοι λιανέμποροι στον ΔΕΣΜΗΕ,Ιδιώτες πάροχοι ενέργειας: Κλείνουν την αγορά

Ιδιώτες πάροχοι ενέργειας: Κλείνουν την αγορά
Ο εμπορικός διευθυντής ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Νίκος Αγγελόπουλος στον ΣΚΑΪ
Δικαστικό αγώνα σε περίπτωση που ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ιδιωτών παρόχων ενέργειας προανήγγειλε μέσω της εκπομπής του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο εμπορικός διευθυντής των παρόχων Νίκος Αγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για κλείσιμο της εγχώριας αγοράς.

«Αν αφαιρεθούν οι άδειες ξεκινάμε δικαστικό αγώνα προς κάθε κατεύθυνση• στην Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην τρόικα» τόνισε, κάνοντας λόγο για προσπάθειες να κλείσει η αγορά ενέργειας.

«Μιλάμε για τετραπλασιασμό του κόστους στους προμηθευτές με σκοπό να κλείσουν. Αγοράζουμε ακριβά και πουλάμε φθηνότερα γιατί δεν έχουμε 25.000 εργαζόμενους όπως η ΔΕΗ, αλλά 250. Έχουμε χαμηλά λειτουργικά κόστη και πουλάμε φθηνότερα» είπε.

Δήλωσε ότι οι χρεώσεις από το διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) είναι παράνομες και παράτυπες. «Εμείς πληρώναμε κανονικά το ρεύμα μέχρι πρότινος ενώ οι πελάτες μας χρωστάνε 80 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ διαπίστωσε ότι δεν κατατέθηκαν τα χρήματα που οφείλουν οι ιδιώτες πάροχοι, ύψους 27 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ανάκληση των αδειών τους.

==============================
ΔΕΗ: Τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης για τους καταναλωτές των Energa και Hellas Power


Τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για την εξυπηρέτηση των πελατών που επιστρέφουν στην εταιρεία από τις Energa και Hellas Power ξεκίνησε η ΔΕΗ.

Στην ειδική γραμμή οι πελάτες που θα εξυπηρετηθούν από τη ΔΕΗ που θα λειτουργήσει ως υπηρεσία τελευταίου καταφυγίου θα μπορούν να απευθύνονται για τυχόν απορίες ή ερωτήσεις.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

"Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), με την οποία γνωστοποιήθηκε η διαγραφή δύο συγκεκριμένων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Αγοράς, η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει τους πελάτες των υπόψη εταιρειών για τα ακόλουθα:

• Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.

• Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.

• Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.

• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00)".



Πηγή:www.capital.gr
===================================
ΔΕΗ: Προς πώληση τέσσερις λιγνιτικές μονάδες
Δύο στο Αμύνταιο, μία στη Μεγαλόπολη και η Μελίτη στη Φλώρινα
ης Μανταλένας Πίου
Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που ξεκινήσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο της πρόσβασης τρίτων στην εγχώρια αγορά λιγνίτη.
Στο πακέτο των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο με παραχώρηση τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, μία μονάδα στη Μεγαλόπολη και η Μελίτη στη Φλώρινα. Επιπρόσθετα υπάρχει πρόβλεψη για ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας (swap), καθώς και για το ορυχείο της Βεύης.
Δήλωση
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πριν από τα Χριστούγεννα ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση, που αποτελεί ένα είδος τεστ αγοράς για το κατά πόσον και με ποιους όρους ανταποκρίνονται οι εταιρείες στο σχέδιο, τότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση των μονάδων, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να διαθέσει και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες για να απελευθερωθεί η αγορά, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», μίας εταιρείας, κατ' αρχήν θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα περάσουν μονάδες που θα αντιπροσωπεύουν όλο το μείγμα παραγωγής της επιχείρησης.
Η μονάδα της Μελίτης, ισχύος της τάξης των 330 MW είναι από τις πιο καινούργιες της ΔΕΗ, ενώ οι δύο του Αμυνταίου, συνολικής ισχύος 273 MW, όπως και της Μεγαλόπολης (300 MW) είναι παλαιές. Μάλιστα oι δυο του Αμυνταίου λόγω των αυξημένων εκπομπών ρύπων πρέπει να αποσυρθούν ως το 2013-14, σε περίπτωση που δεν εκσυγχρονστούν, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η πώληση των τεσσάρων μονάδων θα περιορίσει δραστικά το λιγνιτικό παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ που σήμερα ανέρχεται σε 5.288 MW και θα μεταβάλει τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι τόσο η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ όσο και το σωματείο «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις μονάδες της ΔΕΗ στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν αντιταχθεί στη πώληση και έχουν προαναγγείλει σφοδρές κινητοποιήσεις. Ωστόσο η πώληση των λιγνιτικών μονάδων έγινε σχεδόν επιβεβλημένη μετά την αποτυχία του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και τις συνεχείς πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απελευθέρωση της πρόσβασης τρίτων στη παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας, που αποτελεί και μνημονιακή επιταγή.
Η λύση της πώλησης ή παραχώρησης νέου ορυχείου λιγνίτη σε ιδιώτες, από αυτά τα οποία δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί όπως της Ελασσόνας ή/και της Δράμας με παράλληλη παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής λιγνιτικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, δεν προκρίθηκε από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, λόγω των ρύπων και επειδή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό σχεδιασμό για το 2020.
Συνδυασμός
Αρχικά το υπουργείο εξέτασε τη δυνατότητα το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με swap, όμως η λύση αυτή που διερευνήθηκε από την Κομισιόν, δεν βρήκε ανταπόκριση και έτσι από το καλοκαίρι ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά για συνδυασμό πώλησης μονάδων και swap.
Oι διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς ολοκληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, με συμφωνία για την πώληση των τεσσάρων μονάδων.
==================================
Αφαιρέθηκε ο ΕΦΚ από την ηλεκτροπαραγωγή, προσγειώθηκε η ΟΤΣ


Για τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί … χύθηκε πολύ μελάνι και όχι άδικα όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της αγοράς τις πρώτες ημέρες μετά την αποκατάσταση της … τάξης. Έτσι από την περασμένη Τετάρτη όταν και τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση της ΡΑΕ που προβλέπει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν συνυπολογίζουν το κόστος του ΕΦΚ στις προσφορές που υποβάλουν στο σύστημα, η οριακή τιμή του συστήματος παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση και το κόστος του ηλεκτρικού συστήματος ομαλοποιείται. Έτσι ενώ μια μέρα πριν, στις 17 Ιανουαρίου η μέση ΟΤΣ ήταν στα 87,66 ευρώ, στις 18 Ιανουαρίου πρώτη μέρα εφαρμογής της απόφασης μειώθηκε κατά 13,396 ευρώ, στα 74,264 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή παρέμεινε σχεδόν σταθερή την επόμενη ημέρα στα 74,365, ενώ την Παρασκευή η τιμή έπεσε ακόμη περισσότερο στα 67,62 ευρώ η μεγαβατώρα. Τέλος χθες 23 Ιανουαρίου η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών στα 66,216 ευρώ η μεγαβατώρα τιμή κατά 21,444 ευρώ μικρότερη από την τελευταία ημέρα εφαρμογής του υπολογισμού του ΕΦΚ στις προσφορές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Η απόφαση της ΡΑΕ
Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τον τελικό καταναλωτή από την επιβολή ΕΦΚ, προχώρησε σε τροποποίηση των σχετικών άρθρων του νόμου 4001 /2011. Η απόφαση της ΡΑΕ προέβλεπε ειδικότερα το πόσο που αντιστοιχεί στον ΕΦΚ και που οφείλουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κατανάλωσης φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, να ανακτάται - μέσω αντίστοιχης χρέωσης - από το λογαριασμό προσαυξήσεων ΛΠ-3. Το ποσό αυτό, που ισούται με τη σχετική χρέωση για τον ΕΦΚ που θα αναγράφεται στο τιμολόγιο προμήθειας φυσικού αερίου κάθε μονάδας, θα επιμερίζεται από το Διαχειριστή του Συστήματος σε κάθε Περίοδο Κατανομής του εν λόγω μήνα κατά αναλογία της μετρηθείσας ωριαίας παραγωγής της.
Το πρόβλημα
Από την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο την 1η Σεπτεμβρίου, ακόμη και για το αέριο που καταναλώνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, το σύστημα επιβαρύνθηκε σημαντικά από τα υψηλά κόστη της ΟΤΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή ειδικά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του ΕΦΚ είχε φτάσει να βρίσκεται για πολλές ώρες της ημέρας πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Το βασικό πρόβλημα βεβαίως που προέκυψε ήταν ότι με τις υψηλές αυτές τιμές, αποπληρώνονταν όχι μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου αλλά και όλοι όσοι μετείχαν στην αγορά εκείνες τις ώρες (εισαγωγές και λιγνίτες) πλην των ΑΠΕ.
================================
Χρωστάνε κι άλλοι λιανέμποροι στον ΔΕΣΜΗΕ
Δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο σήμερα συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του ΔΕΣΜΗΕ εναντίον της Energa που είχε καταθέσει ο Διαχειριστής προ μηνός περίπου. Μαζί είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στην Hellas Power και σε τρείς ακόμα μικρότερες εταιρείες της λιανικής. Η Hellas Ρower προσήλθε και υπέγραψε συμφωνία – διακανονισμό με το ΔΕΣΜΗΕ και στο πλαίσιο αυτό έχει πληρώσει κάποια εκατ. ευρώ. Η Energa από την άλλη, δεν υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία, καθώς ζητούσε να μπει στο μητρώο αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι συζητήθηκαν σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα. Όμως το ενδιαφέρον είναι άλλο: Οι άλλες τρείς εταιρείες λιανικής χρωστούν επίσης κάποια εκατ. ευρώ η κάθε μία (γιαυτό και η καταγγελία ΔΕΣΜΗΕ) πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε κι άλλες εξελίξεις και, όπως μου έλεγε η πηγή μου, «δεν θα μείνει ρουθούνι» στο ιδιωτικό λιανεμπόριο ρεύματος. Το ωραίο είναι επίσης ότι στη ΔΕΗ υπάρχουν δύο… τάσεις. Κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για τις εξελίξεις και κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους…


================================
ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τράπεζα Κύπρου, η κερδοφόρος τριάδα του 2010
Ο ΟΠΑΠ με κέρδη προ φόρων 893,24 εκατ. ευρώ ήταν η πιο κερδοφόρος επιχείρηση στην Ελλάδα το 2010. Ακολούθησε η ΔΕΗ με ετήσια προ φόρων κέρδη 726,15 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη πριν από τους φόρους ύψους 502,23 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω κατάταξη προκύπτει από τη λίστα με τις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα το 2010, που κατήρτισε η Hellastat, στo πλαίσιο της ετήσιας καταγραφής για την επιχειρηματική εικόνα στη χώρα μας.

Οπως διευκρινίζεται από τη Hellastat, για την κατάρτιση των πινάκων χρησιμοποιήθηκαν τα οικονομικά δεδομένα από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις σε επίπεδο εταιρείας (και όχι ομίλου) έως τις 10/10/2011 και τα οποία αφορούν τη διαχειριστική χρήση 2010 (η πλειοψηφία με λήξη τις 31/12/2010). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν όπως δημοσιεύτηκαν, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν προσαρμογές σε περιπτώσεις εταιρικών χρήσεων με διάρκεια διαφορετική των 12 μηνών. Στην 4η θέση των πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων το 2010 βρέθηκε η Cosmote με κέρδη προ φόρων 406,14 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια με ετήσια κέρδη προ φόρων συνολικού ύψους 247,75 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον τζίρο
Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, στην πρώτη πεντάδα συμπεριλαμβάνονται οι εξής επιχειρήσεις: τα Ελληνικά Πετρέλαια (7,681 δισ. ευρώ ετήσιος τζίρος το 2010), η ΔΕΗ (5,793 δισ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ (4,937 δισ. ευρώ), η Motor Oil (4,879 δισ. ευρώ) και ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. (3,902 δισ. ευρώ).

Στην πρώτη δεκάδα των 200 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων το 2010 συμπεριλαμβάνεται ακόμη ο ΟΤΕ με κέρδη προ φόρων ύψους 152,40 εκατ. ευρώ, η Motor Oil με ετήσια κέρδη προ φόρων ύψους 126,62 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (158,55 εκατ. ευρώ) και η εταιρεία Jumbo με κέρδη προ φόρων 110,32 εκατ. ευρώ την υπερδωδεκάμηνη χρήση 2009/2010. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Hellastat, μία στις τέσσερις πιο κερδοφόρους επιχειρήσεις (συνολικά 53) προερχόταν από το Χρηματιστήριο Αθηνών το οικονομικό έτος 2010, αναλογία που θα αλλάξει προς το χειρότερο για την παρελθούσα οικονομική χρήση.

Μεταξύ των πολυεθνικών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις το 2010 αναφορικά με τον ετήσιο τζίρο τους, συμπεριλαμβάνονται η Procter & Gamble, η Pfizer Ελλάς, η Vodafone. O κλάδος των εταιρειών διύλισης, τα τυχερά παιχνίδια και οι δύο κλάδοι με τον υψηλότερο δείκτη ανελαστικότητας (φάρμακα και τρόφιμα) μοιράζονται τις πρώτες θέσεις της λίστας με τις 200 πιο κερδοφόρους επιχειρήσεις το 2010. Στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων για το 2010 στην πρώτη θέση βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα με 8,780 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να κατατάσσεται στη δεύτερη, διαθέτοντας ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους 6,746 εκατ. ευρώ.
====================================
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Ενισχυμένες αναδείχθηκαν οι ταξικές δυνάμεις
Με ενίσχυση του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, σε ψήφους και έδρες, ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι εκλογές στο σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», στην Κοζάνη.
Στις εκλογές υπήρξε μείωση των εγγεγραμμένων και αντίστοιχα των ψηφισάντων, κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων της ΔΕΗ και της μη αντικατάστασής τους με καινούριο προσωπικό.
Στις εκλογές ψήφισαν 2.872 (έναντι 3.479 το 2008) άκυρα - λευκά βρέθηκαν 67 (έναντι 38), έγκυρα 2.806 (έναντι 3.441).
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 386 ψήφους και 4 έδρες (είχε 321 ψήφους και 3 έδρες). Η ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ πήρε 1.189 ψήφους και 13 έδρες (είχε 1.841 ψήφους και 17 έδρες). Η ΔΑΚΕ πήρε 790 ψήφους και 9 έδρες (είχε 1.180 ψήφους και 11 έδρες) και το «Νέο Ξεκίνημα» (ΔΑΚΕ) πήρε 441 ψήφους και 5 έδρες (είχε 99 ψήφους και καμία έδρα).
Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει ότι με τη δύναμη που της έδωσαν οι εργαζόμενοι, με μεγαλύτερη εμπειρία θα εντείνει τον αγώνα, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την αποκάλυψη των σχεδίων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, την αποκάλυψη των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ, «ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ» στο συνδικαλιστικό κίνημα, που ουσιαστικά βάζουν πλάτη για να περάσουν οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΤΡΟΪΚΑΣ.
Θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση κοινών αγώνων όλων των εργαζομένων στη ΔΕΗ: Μόνιμων, συμβασιούχων και εργαζομένων στις εργολαβίες, για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας, για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των εξορυγμένων εκτάσεων των ορυχείων.
«Ο αγώνας συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της ταξικής πάλης, για ΔΕΗ δημόσια με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή, ενταγμένη σε κρατικό ενιαίο φορέα Ενέργειας», σημειώνει.
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: