Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΑΔΜΗΕ; Μια εταιρεία που επί του παρόντος δεν έχει αντικείμενο φέρνει το σύστημα να λειτουργεί επί δύο ημέρες με τιμές ΟΤΣ έως και τα 144 ευρώ η μεγαβα

ΑΔΜΗΕ; Μια εταιρεία που επί του παρόντος δεν έχει αντικείμενο φέρνει το σύστημα να λειτουργεί επί δύο ημέρες με τιμές ΟΤΣ έως και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα!

Αυτά μπορούν να γίνουν μόνο στην Ελλάδα.
==================================
Μιχάλης Καιταντζίδης: Αναστάτωση στην αγορά ηλεκτρισμού


Αναστάτωση επικρατεί από χθες το πρωί και στην αγορά ηλεκτρισμού.
Η κατάληψη του Κέντρου Κατανομής Φορτίου από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, υποχρέωσε το διαχειριστή του συστήματος να αναστείλει τον ημερήσιο προγραμματισμό κατανομής μονάδων και ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, τη χώρα που καλύπτει περίπου το 4% της ζήτησης στην Ελλάδα με την επίκληση λόγων ανωτέρας βίας εκ μέρους του ΔΕΣΜΗΕ. Η ποσότητα της ενέργειας που έλειψε από τις εισαγωγές, καλύφθηκε από πετρελαϊκές μονάδες, οι οποίες είχαν να λειτουργήσουν μερικά χρόνια, όπως η μονάδα 1 του ΑΗΣ Λαυρίου, η 4 του ΑΗΣ Αλιβερίου, όπως και η 8 του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στην Αττική (φυσικό αέριο).
Η εικόνα της αναστάτωσης λόγω ΓΕΝΟΠ, συμπληρώθηκε με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι από τις 23.00 ώρα GMT, διακόπτονται όλες οι εξαγωγές ηλεκτρικού, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη γειτονική χώρα.
Αποτελέσμα της αναστάτωσης είναι ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος (χονδρική τιμή) έφτασε και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), έστω και αν οι ακραίες τιμές διήρκεσαν για περίπου 4 ώρες. Ο λόγος είναι ότι οι μονάδες που λειτούργησαν για να καλύψουν το έλλειμμα από τις εισαγωγές, λόγω παλαιάς τεχνολογίας και χρήσης πετρελαίου, είναι από τις πλέον ακριβές και προσδιορίζουν την ΟΤΣ, για τις ώρες που προσφέρουν ενέργεια.
ην ίδια στιγμή η διαμόρφωση υψηλών τιμών και στην αγορά της Ιταλίας (για κάποιες ώρες έφτασε τα... 200 ευρώ η μεγαβατώρα), έδωσε την ευκαιρία για την πραγματοποίηση εξαγωγών από τους traders.
Η διακοπή των εισαγωγών από τη Βουλγαρία δεν είχαν καμία επίπτωση στη ζήτηση, η οποία καλύφθηκε κανονικά με τις λειτουργούσες και τις εφεδρικές μονάδες. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή και τις θερμοκρασίες που επικρατούν.
Τη χθεσινή μέρα που ήταν από τις πλέον ψυχρές, η πρόβλεψη φορτίου ήταν 8.150 μεγαβάτ τη μεσημεριανή αιχμή και 8.350 μεγαβάτ στη βραδυνή αιχμή (20.00).
Ωστόσο η ζήτηση εχθές, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, βρίσκεται περίπου 300 μεγαβάτ χαμηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ποσότητες ηλεκτρικού που εξάγονται κυρίως προς Ιταλία, τότε η ζήτηση εσωτερικού βρίσκεται σταθερά κάτω από 8.000 μεγαβάτ τις ώρες αιχμής.


==================================
Στα ύψη η ΟΤΣ, εκατομμύρια κόστισε η κατάληψη του ΑΔΜΗΕ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο διαχειριστής


Ημέρες … Ιουνίου ζει εκ νέου η ΔΕΗ, η οποία καλείται να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος που προκύπτει από τις χθεσινές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την κατάληψη του ΑΔΜΗΕ. Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ που δημιούργησε η υψηλή ζήτηση, η αδυναμία «υποδοχής» εισαγωγών λόγω της κατάληψης στο κέντρο του Αγίου Στεφάνου, η μη λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού μονάδων λόγω συντήρησης, η υψηλή ζήτηση αλλά και η αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να καταρτίσει ημερήσιο προγραμματισμό για σήμερα, φέρνει το σύστημα να λειτουργεί επί δύο ημέρες με τιμές ΟΤΣ έως και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα!
Παράλληλα όμως η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα για τον ενεργειακό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να θέσει όλες τις υδροηλεκτρικές μονάδες σε κατάσταση ρύθμισης φορτίου συχνότητας και οι χειριστές των μονάδων παραγωγής να λαμβάνουν εντολές κατανομής τηλεφωνικά από το εθνικό κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ.
Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας του Ιουνίου με αίτημα τη μη περαιτέρω ιδιωτιοποίηση της ΔΕΗ, η εταιρεία μέτρησε ζημιές της τάξης των 3 έως 4 εκατ. ευρώ ημερησίως, χωρίς μάλιστα να έχει ξεφύγει η ΟΤΣ σε υψηλά επίπεδα όπως συνέβη χθες, μόνο εκ του γεγονότος ότι αναγκάστηκε να υποκαταστήσει λιγντική ενέργεια από φυσικά αέρια των ανεξάρτητων παραγωγών.
Τιμές
Επί 12 ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ, με εξαίρεση μία ώρα, η οριακή τιμή του συστήματος είχε εκτοξευθεί πάνω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα για 4 ώρες η ΟΤΣ βρέθηκε λίγα ευρώ κάτω από το όριο των 150 ευρώ, στα 144 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες ακριβές ώρες, την τιμή καθόριζε η ίδια η ΔΕΗ! Πως συνέβη αυτό; Μα εξαιτίας της λειτουργίας σε πλήρες φορτίο της μονάδας του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή της πλέον αναποτελεσματικής και ακριβής μονάδας φυσικού αερίου που υπάρχει στο σύστημα. Αποτέλεσμα κατά τη χθεσινή ημέρα να καταγράφεται νέο ρεκόρ μέσης οριακής τιμής στα 98,098 ευρώ η μεγαβατώρα.
Εκτός
Βεβαίως για να μπει σε λειτουργία το Κερατσίνι, ένας σημαντικός αριθμός άλλων πιο αποδοτικών μονάδων χθες βρέθηκε εκτός. Έτσι σ μικρό φορτίο λειτούργησαν οι Πτολεμαΐδες 2 και 3 ενώ εκτός λειτουργίας ήταν η Πτολεμαΐδα 4. Εκτός λειτουργίας για συντήρηση βρέθηκε και η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, λόγω συντήρησης. Αλλά και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ λειτούργησαν με εξαιρετική φειδώ, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες συνεχίζουν να είναι σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Έτσι χθες περιορισμένη λειτουργία και για λίγες ώρες είχαν τα Κρεμαστά, το Καστράκι και ο Στράτος, η Σφηκιά και ο Θησαυρός, το Πουρνάρι , ο Λάδωνας, ο Εδεσσαίος και ο Άγρας, με την υδροηλεκτρική παραγωγή να κυμαίνεται μόλις στις 8175 μεγαβατώρες (και ακόμη 4787 μεγαβατώρες «υποχρεωτικά» νερά).
Εισαγωγές
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες αφορούσε στην αδυναμία υποδοχής εισαγωγών – 300MW από τη Βουλγαρία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ επικαλέστηκε force majeure εξαιτίας της κατάληψης προκειμένου να μην κληθεί να πληρώσει και αποζημιώσεις για τις εισαγωγές που είχαν προγραμματιστεί και δεν έγιναν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι στη διάρκεια κυρίως της νύχτας αλλά και της ημέρας – για αρκετές ώρες με μεγάλη ισχύ της τάξης των351 έως και 426MW πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές προς την Ιταλία. Το φαινόμενο εν πολλοίς εξηγείται από τις ελκυστικές τιμές με τις οποίες πουλάει η ΔΕΗ ενέργεια στη γειτονική χώρα.
Ζήτηση
Σημειώνεται ότι λόγω του ψύχους, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει σημαντική αύξηση και χθες για αρκετές ώρες βρέθηκε πάνω από τα 8000MW με την αιχμή να διαμορφώνεται στα 8267MW στις 8 το βράδυ, ώρα κατά την οποία σημειώθηκε και το χθεσινό ρεκόρ στην ΟΤΣ στα 144,009 ευρώ η μεγαβατώρα.
Έκτακτη Ανάγκη
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, λόγω της κατάληψης της ΓΕΝΟΠ στον ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής δεν κατάφερε να κάνει τον ημερήσιο προγραμματισμό χθες, για τη σημερινή ημέρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βρίσκεται σε ισχύ ο προγραμματισμός της Τετάρτης για την Παρασκευή . Εξάλλου όπως ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, λόγω των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ θα σταματήσουν σήμερα όλες οι ανταλλαγές ενέργειας στα σύνορα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι «δεν είναι εφικτή η πρόσβαση του αρμόδιου προσωπικού στο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κατά συνέπεια, προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εκτελεστούν οι απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με το προγραμματισμό ανταλλαγών ενέργειας στις Διασυνδέσεις του Ελληνικού Συστήματος με τα όμορα Συστήματα για την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012. Κατόπιν τούτου, δε θα προγραμματιστούν ανταλλαγές ενέργειας μέσω των Διασυνδέσεων του Ελληνικού Συστήματος για τις 10/02/2012».
=============================
Η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στον ΑΔΜΗΕ κοστίζει εκατομμύρια


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τραγελαφικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν χθες και αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα εξαιτίας της κατάληψης που έκανε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το διαχειριστή του συστήματος. Η κατάληψη είχε ως αποτέλεσμα ο διαχειριστής να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να διακόψει για σήμερα τις εισαγωγές ρεύματος –ούτε και χθες κατέστη εφικτό να εισαχθούν 300MW από τη Βουλγαρία– και να μην εκδώσει ημερήσιο προγραμματισμό για τη λειτουργία των μονάδων.
Παράλληλα ο διαχειριστής εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση με την οποία ζητεί από τις υδροηλεκτρικές μονάδες να τεθούν σε κατάσταση ρύθμισης φορτίου και τους χειριστές των μονάδων παραγωγής να βρίσκονται σε επιφυλακή και να λαμβάνουν τηλεφωνικά τις εντολές από το εθνικό κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ.
Την ίδια στιγμή η κατάληψη κόστισε εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ που είδε χθες την οριακή τιμή του συστήματος να εκτινάσσεται για 12 ώρες πάνω από τα 110 ευρώ και για τέσσερις ώρες στα 144 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνδυασμός υψηλής ζήτησης και χαμηλής διαθεσιμότητας μονάδων είχε ως αποτέλεσμα επί πολλές ώρες η οριακή τιμή (που καθορίζεται από την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει τελευταία στη χονδρεμπορική αγορά) να καθορίζεται από το... «σαπάκι» του Κερατσινίου.
Και τα κακά μαντάτα δε σταματούν για τη ΔΕΗ καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, καθώς δεν κατέστη εφικτός ο Ενεργειακό προγραμματισμός για σήμερα, η αγορά θα λειτουργήσει με βάση την τελευταία επίλυση του προγραμματισμού κατανομής, δηλαδή με βάση τα χθεσινά στοιχεία. Έτσι οι υψηλές οριακές τιμές (η μέση ΟΤΣ χθες ήταν μια ανάσα από τα 100 ευρώ, στα 98,98 ευρώ η μεγαβατώρα) θα ισχύσουν και σήμερα. Θυμίζουμε ότι η απεργία της ΓΕΝΟΠ τον Ιούνιο κόστισε σύμφωνα με δηλώσεις των επικεφαλής της εταιρείας ποσά της τάξης των 4 εκατ. ευρώ ημερησίως και αυτό χωρίς μάλιστα να έχει ξεφύγει η ΟΤΣ στα επίπεδα που βρέθηκε χθες και θα βρεθεί και σήμερα.
Η οριακή κατάσταση επιτείνεται από τη χαμηλή διαθεσιμότητα θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων: σε συντήρηση βρίσκεται η Πτολεμαΐδα 4 ενώ οι άλλες μονάδες (2 και 3) λειτούργησαν σε χαμηλό φορτίο. Εκτός για συντήρηση βρίσκεται και η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η στάθμη των υδροηλεκτρικών ακόμη δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία τους (οι ταμιευτήρες «γεμίζουν» την άνοιξη όταν και λιώνουν τα χιόνια). Παράλληλα με τη χαμηλή διαθεσιμότητα των μονάδων χθες λόγω ψύχους αλλά και σήμερα είχαμε και υψηλή ζήτηση, με την αιχμή να φτάνει μέχρι τα 8267MW.
Έτσι με τη ζήτηση να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, λειτούργησαν σε πλήρες φορτίο όλες οι υπόλοιπες μονάδες της ΔΕΗ (είναι χαρακτηριστικό ότι σε παραγωγή μπήκε εκτός από το Κερατσίνι, το Λαύριο 1, η Λιπτολ 2 και το Αλιβέρι 4, που θεωρούνται αντιοικονομικές) αλλά και οι ιδιωτικές μονάδες Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα) Άγιος Νικόλαος, Αλουμίνιο και Κόρινθος Power (σε δοκιμαστική λειτουργία, του ομίλου Μυτιληναίου).
Να αναφέρουμε τέλος ότι οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ γίνονται εναντίον της πρόθεσης της κυβέρνησης να ενσωματώσει πλήρως την οδηγία για το τρίτο ενεργειακό πακέτο και το διαχωρισμό του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, με ειδική τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής της ΔΕΗ για το δίκτυο, ΑΔΜΗΕ. Θυμίζουμε ότι το «Κ» έχει αποκαλύψει την ύπαρξη κινεζικού ενδιαφέροντος από την κινεζική State Grid, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δικτύων στον κόσμο.
Πηγή:www.capital.gr
=================================
Βουλγαρία: Διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρισμού

Στη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρισμού προχώρησε χθες, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα η Βουλγαρία. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας εξαιτίας της κακοκαιρίας και του ψύχους "οι εξαγωγές ρεύματος από τη χώρα θα διακοπούν από τη 01.00 π.μ., την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου".
Η απόφαση- σύμφωνα με όσα σημειώνονται στην ίδια ανακοίνωση- «είναι απαραίτητη λόγω της έλλειψης περίπου 400 MW/ανά ώρα στην εγχώρια αγορά».
Η Βουλγαρία εξάγει κατά μέσο όρο 1.000 μεγαβάτ/ώρα κυρίως προς τη Σερβία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.
Το υπουργείο αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα αποθέματα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, έπειτα από τη νέα πτώση της θερμοκρασίας, η οποία, κυρίως στα βορειοδυτικά έφτασε και στους -28 βαθμούς Κελσίου.
Επιπλέον, το 55% των ποσοτήτων των υδάτινων πόρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αξιοποιήθηκε μέχρι και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.
Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά σχετίζεται, επίσης, με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στον θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής AES στο Γκουλούμποβο.

=================================
Ένα power game σε ζωντανή σύνδεση


Του Σταμάτη Ζαχαρού

Η μάχη που δίνουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ για τον έλεγχο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα power game που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας για να καταγραφεί και να μείνει στην ιστορία η μάχη που δίνει ένα από τα τελευταία προπύργια του συντεχνιακού μας κράτους.

Η χθεσινή κατάληψη στο κτίριο του ΥΠΕΚΑ εντάσσεται σε αυτό που οι συνδικαλιστές ονομάζουν «δυναμικές κινητοποιήσεις», στα πλαίσια των οποίων και στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος μπορεί να καταλύεται κάθε έννοια νομιμότητας. Το αίτημά τους είναι απλό: «να διατηρήσει ο ΑΔΜΗΕ το δημόσιο χαρακτήρα του». Γιατί όμως οι συνδικαλιστές κόπτονται για τον ΑΔΜΗΕ; Μια εταιρεία που επί του παρόντος δεν έχει αντικείμενο; Και κυρίως πως φθάσαμε στο σημείο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικού προστατευτισμού να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ του κράτους και του συνδικάτου;

Η δημιουργία του ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα «πισωγύρισμα» στην προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θεωρητικά κάνει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Στην ουσία θα αντικαταστήσει την ανεξάρτητη εταιρεία που είχε δημιουργηθεί για την εποπτεία του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Του δικτύου που σε καθεστώς μονοπωλίου ανήκε στη ΔΕΗ αλλά μετά την απελευθέρωση έπρεπε να διαχειρίζεται από κάποιον φορέα που θα επέτρεπε τη χρήση του και από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε δύο δυνατότητες για τη διαχείριση των δικτύων στις χώρες - μέλη. Η πρώτη αφορούσε στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής. Έτσι εγέννετο ο ΔΕΣΜΗΕ. Η δεύτερη αφορούσε στη δημιουργία μιας θυγατρικής του πρώην κρατικού παρόχου που θα ελέγχει το δίκτυο. Το σκεπτικό της δεύτερης δυνατότητας βασιζόταν στο γεγονός ότι το δίκτυο είχε δημιουργηθεί με επενδύσεις του πρώην κρατικού παρόχου. Βεβαίως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την άποψη ότι τα χρήματα των επενδύσεων δεν είναι παρά χρήματα του ελληνικού λαού. Βάσει της δεύτερης δυνατότητας δημιουργήθηκε ο ΑΔΜΗΕ.
Αυτό το πισωγύρισμα το «χαιρέτησαν» σχεδόν άπαντες στην ελληνική αγορά ενέργειας που απεχθάνεται κάθε υποψία ελεύθερης αγοράς. Παρά τη σύμπνοια, το πρόβλημα γεννιέται από το γεγονός ότι όλες οι πλευρές είχαν διαφορετικά κίνητρα.
Οι συνδικαλιστές κερδίζουν πόντους στο power game καθώς η θυγατρική της ΔΕΗ στελεχώνεται και από «δικούς τους ανθρώπους». Από εργαζόμενους δηλαδή της επιχείρησης που με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούν να «τακτοποιηθούν» σε μια από τις θέσεις ευθύνης της νέας επιχείρησης. Υπήρξε βέβαια συζήτηση για τη «μη ανάμιξη» των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ στην νέα εταιρεία και αποφασίστηκε «τυποις» να μην έχουν σχέση τα δύο συνδικαλιστικά σωματεία. Καθώς ωστόσο τα στελέχη προέρχονται από την ίδια «μήτρα» ο διαχωρισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ δύσκολος. Με σχεδόν 2000 εργαζόμενους και καθώς είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η ισχύς του υφιστάμενου σωματείου ενισχύεται και παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος των συνδικαλιστών που σκιωδώς ή με θεσμικό τρόπο συμμετέχουν στην διαδικασία ανέλιξης της ιεραρχικής πυραμίδας από τους εργαζόμενους. Εξάλλου, ακόμη και αν τελικά «ανοίξει» η αγορά, οι συνδικαλιστές σε θέσεις κλειδιά του ΑΔΜΗΕ θα μπορούν να ελέγχουν και πάλι το σύνολο της αγοράς.
Το πισωγύρισμα «χαιρέτησαν» με τον τρόπο τους και ορισμένοι από τους ιδιώτες που βρίσκονται πέριξ της αγοράς και προσβλέπουν σε μερίδιο από την πίττα. Εκτιμούν ότι με τον «μη ανεξάρτητο χαρακτήρα» του διαχειριστή θα μπορούν ευκολότερα να κάνουν παρεμβάσεις προς όφελός τους.
Και το ίδιο το κράτος επιθυμούσε την κατάργηση της ανεξαρτησίας του διαχειριστή. Δεν είναι όμως μόνο το γεγονός ότι οι ανεξάρτητες αρχές (ακόμη και αν έχουν τη μορφή εταιρείας όπως ο ΔΕΣΜΗΕ) αψηφούν κατά περίπτωση την απόλυτη κυριαρχία των πολιτικών που υπαγορεύει μια τέτοια κίνηση. Πονηρά σκεπτόμενη η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να πουλήσει μια εταιρεία τέτοιας μορφής. Μπορεί όμως να πουλήσει μια εταιρεία που ελέγχει 100%, έστω και μέσω της ΔΕΗ. Και καθώς φαίνεται αυτός είναι ο σκοπός. Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
Το κράτος νομίζει ότι ελέγχει απόλυτα μια θυγατρική της ΔΕΗ αλλά οι εργαζόμενοι έχουν διαφορετική άποψη. Αυτό το χαρακτήρα είχε η χθεσινή κατάληψη. Η ΓΕΝΟΠ αποδεικνύει έμπρακτα ότι ελέγχει την επιχείρηση. Δεν δίνει λογαριασμό στους μετόχους για τα κακά αποτελέσματα. Έχει όμως άποψη τόσο για το πώς πρέπει να λειτουργεί η ΔΕΗ, πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται (και για να δουλεύουν αλλά και για να συνδικαλίζονται άνευ εργασίας) ακόμη και για το ύψος των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν δεν φτάνουν τα λεφτά για να συνεχίσει η ΔΕΗ τη στρεβλή λειτουργία της; Δεν υπάρχει πρόβλημα η συνδικαλιστική άποψη είναι ότι το κράτος (δηλαδή όλοι εμείς) οφείλουμε να χρηματοδοτούμε το δικό τους... business plan.
Πηγή:www.capital.gr
=====================================
"Έπιασε" ξανά το 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ

Διαφοροποιείται εμφανώς σε σχέση με την πτωτική κίνηση του ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ την Παρασκευή.
Νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 4,05% στα 4,37 ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη φετινή ενδοσυνεδριακή τιμή.
Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται ενισχυμένη σε ποσοστό 3,33% στα 4,34 ευρώ, με όγκο 360.000 τεμαχίων.
Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ξεπερνά έτσι το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 1,004 δισ.
Πηγή:www.capital.gr
========================================
Μειώνονται 10% και οι συντάξεις του ΙΚΑ, από το Σεπτέμβριο


Της Ρούλας Σαλούρου

Παρά τις... μάχες που εμφανίζονται να έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα των δανειστών, για το ασφαλιστικό, οδηγεί σε μείωση των κύριων συντάξεων εντός του Φθινοπώρου κατά 10% στο ΙΚΑ, καθώς και σε άμεσο περιορισμό των επικουρικών συντάξεων πάνω από 150 ευρώ, μεσοσταθμικά κατά 15%. Παράλληλα, αναδρομικά από 1/1/2012 μειώνονται οι κύριες συντάξεις όχι μόνο στα λεγόμενα ευγενή ταμεία αλλά και στο ΝΑΤ.

Συγκεκριμένα, άμεσα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν δραματικές περικοπές σε επικουρικές αλλά και κύριες συντάξεις, όχι μόνο των πρώην ευγενών ταμείων των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αλλά και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που αναμένεται να εγκριθεί εντός του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr πίσω από τις γραμμές και ανεξάρτητα από τη... μερική διάσωση των επικουρικών κρύβεται η μείωση των κύριων συντάξεων του ΙΚΑ, μεσοσταθμικά κατά 10%, με στόχο την εξοικονόμηση εντός του Σεπτεμβρίου του 2012 και για τα υπόλοιπα χρόνια, 1,1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο (2 μονάδες εντός του 2012 και άλλες 3 μονάδες για το ΙΚΑ από το 2013) θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως του μεγαλύτερου ταμείου που ασφαλίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, κατά 1,5 δισ. ευρώ. Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συμφωνίας, που κατέληξε η κυβέρνηση, θα πρέπει να καλυφθούν από την «προσαρμογή των συντάξεων» ώστε τελικά, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη». Αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση των συντάξεων που χορηγεί το ΙΚΑ κατά περίπου 10%, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχθηκαν μέτρα όπως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας ή δεσμεύσεις για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής...

Όσο για τα άμεσα μέτρα ύψους περίπου 325 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες αυτά περιλαμβάνουν μείωση των συντάξεων στο ΝΑΤ, ώστε να εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος, μείωση των κύριων συντάξεων στα ταμεία των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες κατά 80 εκατ. ευρώ, καθώς και μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ. Αυτό οδηγεί σε μέτρα ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ, που στην ουσία οδηγούν σε εξοικονόμηση περίπου 325 εκατ. ευρώ, καθώς στους υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά που αφορούν στις απώλειες του ελληνικού δημοσίου από φόρους και εισφορές.

Και αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, είναι οι... μισές από τις περικοπές που ζητούσε η Τρόικα, καθώς, όπως υποστήριξε ποτέ δεν τέθηκε από τους δανειστές, διαζευκτικά η μείωση επικουρικών ή κύριων συντάξεων.

Στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν σχέδιο βάσει του οποίου οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα αφορούν στα ποσά άνω των 150 ευρώ, και μεσοσταθμικά θα φθάνουν το 15%.

Απεργεί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Την ίδια στιγμή, σε μια απόφαση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και με... ευαίσθητα αντανακλαστικά που φέρνουν τις πλειοψηφούσες παρατάξεις των συνδικάτων σε σύγκρουση με τις πολιτικές τους ηγεσίες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα και αύριο πραγματοποιούν 48ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ για το απόγευμα της Κυριακής, που εκτιμάται πως θα ψηφίζεται στη Βουλή η συμφωνία, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα. Τα συνδικάτα καλούν την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου να παραιτηθεί. Εκπρόσωποι των συνδικάτων, επικαλούνται έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς διαπιστώνουν δυσαρμονία στη λαϊκή βούληση και την κοινοβουλευτική της έκφραση και καλούν τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μαζική συμμετοχή. Μάλιστα, με επιστολές τους προς τους βουλευτές, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΤΟΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ζητούν την καταψήφιση των εξοντωτικών μέτρων. «Έφτασε η ώρα μηδέν, να πείτε το μεγάλο Όχι» αναφέρουν χαρακτηριστικά προς τους Βουλευτές. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι έμποροι και βιοτέχνες, καθώς υποστηρίζουν πως το νέο Μνημόνιο θα φέρει ανατροπή και ντροπή στην ελληνική κοινωνία.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα σήμερα και αύριο να κυκλοφορούν στην Αθήνα, μόνο οι συρμοί του ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) και αυτοί από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.



Πηγή:www.capital.gr
============================
Χρύσα Λιάγγου: Ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές καταναλωτών κατά ΔΕΗ

Tον δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ από τη ΔEH ανοίγει για το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος απόφαση του ΣτE, που στηρίζεται σε θεσμικά κενά και απειλεί να τινάξει στον αέρα την ίδια την επιχείρηση και να ανατρέψει τα δεδομένα στην ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας.
H απόφαση του ΣτE (469/12) δικαιώνει προσφυγή των εταιρειών Energa και Hellas Power για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τη μεθοδολογία υπολογισμού των YKΩ (Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας), όπως και της απόφασης για την έγκριση του ετήσιου ανταλλάγματος για την κάλυψη των YKΩ το διάστημα 2008 - 2009 και το αίτημά της για αποζημίωση ύψους 70 εκατ. ευρώ.
Ως Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας η Eλλάδα έχει αναγνωρίσει, χωρίς ωστόσο την έγκριση της E.E., όχι γιατί δεν την έδωσε αλλά γιατί ποτέ δεν υποβλήθηκε ως αίτημα, το κόστος που επιβαρύνει τη ΔEH για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε επιδοτούμενη τιμή και το αντίστοιχο κόστος του επιδοτούμενου τιμολογίου για τους πολύτεκνους. Oυσιαστικά το κόστος των YKΩ ταυτίζεται με το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών και ανήλθε συνολικά την τριετία 2009 - 2011 στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2012 έχει υπολογιστεί στα 750 εκατ. ευρώ.
Tο ποσό αυτό η ΔEH με υπουργική απόφαση το ανακτά μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. O επιμερισμός ανά κατηγορία τιμολογίου γίνεται με μεθοδολογία της PAE που στηρίζεται επίσης σε υπουργική απόφαση. Oι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στη λιανική αγορά υποχρεώθηκαν να εισπράττουν από τους πελάτες τους το ποσό που αντιστοιχεί στις YKΩ και να το αποδίδουν στη ΔEH. Tην υποχρέωση αυτή αμφισβήτησαν μέσω της δικαστικής οδού, με βασικό επιχείρημα ότι στηρίζεται σε αποφάσεις που προσκρούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και περιορίζουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Tο ΣτE έκρινε ακυρωτέες τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις YKΩ, ως αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία 54/2003 που ρυθμίζει τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς. Tο σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στο ότι η αγορά των νησιών δεν είναι ανταγωνιστική και εφόσον η ΔEH λειτουργεί μονοπωλιακά σε αυτήν δεν δικαιούται οικονομικό αντάλλαγμα.
Aυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σημαίνει ότι ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για YKΩ από τους καταναλωτές. H απόφαση είναι μάλιστα άμεσα εκτελεστή, που σημαίνει ότι η ΔEH θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ στις Energa και Hellas Power. Kύκλοι της ΔEH δεν έκρυβαν χθες την αναστάτωση που προκάλεσε στην εταιρεία η απόφαση. Οι ανησυχίες δεν συνδέονται τόσο με τα 70 εκατ. ευρώ προς τις Energa και Hellas Power, αφού αντίστοιχο ποσό οφείλουν οι ίδιες προς τη ΔEH και μπορεί να συμψηφισθεί, αλλά με το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών από καταναλωτές για αποζημιώσεις. «Eξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του νομικού θέματος» αναφέρουν κύκλοι της ΔEH. Eπισημαίνουν ωστόσο τα θεσμικά κενά στα οποία «πάτησε» η απόφαση του ΣτE και τα οποία αν δεν ρυθμιστούν άμεσα θα δημιουργήσουν μείζον θέμα με την ηλεκτροδότηση των νησιών.
H ευρωπαϊκή οδηγία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ορίζουν Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας για τις οποίες οι εταιρείες που τις παρέχουν θα αποζημιώνονται είτε από το Δημόσιο είτε από τους καταναλωτές. Στην Eλλάδα επιλέχτηκε η αποζημίωση μέσω των τιμολογίων, λόγω οικονομικής στενότητας του Δημοσίου, χωρίς όμως να υποβληθεί αίτημα για έγκριση στην E.E. Eπιπλέον από την 1/7/2007 που η αγορά απελευθερώθηκε βάσει της σχετικής οδηγίας, η Eλλάδα ούτε κώδικα διαχείρισης για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ενέκρινε, για να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό, ούτε αίτημα παρέκκλισης υπέβαλε, που θα μπορούσε. Tο θεσμικό ξεκαθάρισμα της υπόθεσης προϋποθέτει είτε τη λύση του ανταγωνισμού που σημαίνει κατακόρυφη αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νησιών, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, είτε τη λύση της παρέκκλισης, που σημαίνει παράταση του σημερινού καθεστώτος με την έγκριση της Kομισιόν.
(ΠΗΓΗ: Καθημερινή, 8/2/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: