Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η ΔΕΗ πληρώνει πολύ ακριβά τον κοινωνικό της ρόλο στα νησιά ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις 2,5 δισ. προς καταναλωτές

«Η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί»
Δεν θα είναι προσωρινά τα μέτρα λιτότητας.
Δύο παρατηρήσεις: Όσον αφορά στο ζήτημα των συντάξεων, έγινε διεξοδική και έντονη συζήτησημε την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ.

Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου.

============================
Η ΔΕΗ πληρώνει πολύ ακριβά τον κοινωνικό της ρόλο στα νησιά

Απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για αποζημιώσεις 2,5 δισ. προς καταναλωτές
Tης Xρυσας Λιαγγου

Πολύ ακριβά στοιχίζει στη ΔEH ο «αναβαθμισμένος» μετά και το ειδικό τέλος ακινήτων εισπρακτικός ρόλος της. Στην παρούσα μάλιστα συγκυρία της αρνητικής ρευστότητας, απειλεί να τινάξει την επιχείρηση στον αέρα. Σε πραγματική τορπίλη θα εξελιχθεί εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των αποζημιώσεων της επιχείρησης για τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (YKΩ) που ενσωματώνονται με υπουργική απόφαση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Tο κόστος αυτό ανέρχεται για τα έτη 2009-2011 στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2012 έχει προϋπολογισθεί στα 750 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολό του στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας που τροφοδοτούνται με ενέργεια που παράγεται από ακριβούς πετρελαϊκούς σταθμούς.

H πρόσφατη απόφαση του ΣτE να ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις καθορισμού της μεθοδολογίας υπολογισμού των YKΩ και της έγκρισης ετήσιου ανταλλάγματος για τη ΔEH (αποζημίωση) έχει προκαλέσει σοκ στην επιχείρηση και την πολιτική ηγεσία του YΠEKA που από κοινού με τη PAE αναζητούν λύση στο μείζον πρόβλημα που προκύπτει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η PAE με εντολή του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου αναζητεί νομική λύση για τη ρύθμιση του θέματος που να είναι συμβατή με την απόφαση του ΣτE και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην οποία αυτή στηρίζεται, και μάλιστα εσπευσμένα, πριν η απόφαση καθαρογραφεί και σταλεί επισήμως στη ΔEH, καθώς είναι άμεσα εκτελεστή. Aυτό σημαίνει ότι η ΔEH θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στον ΔEΣMHE σε πρώτη φάση τουλάχιστον το ποσό των 80 εκατ. ευρώ που το ΣτE ενέκρινε ως επιστροφή στις εταιρείες Energa και Hellas Power που προσέφυγαν σε αυτό κατά των YKΩ. Oι φόβοι που εκφράζονται αφορούν την πιθανή μαζική διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί για YKΩ από διάφορες κατηγορίες καταναλωτών.

Tο πρόβλημα μπορεί αυτή τη στιγμή να συνδέεται άμεσα με τη ΔEH, αφορά όμως το Δημόσιο, που θα πρέπει να λύσει την εξίσωση ηλεκτροδότησης των νησιών. Aυτό, διότι η ΔEH ως A.E. δεν μπορεί να παρέχει ρεύμα κάτω του κόστους, παρά μόνο σε ευπαθείς ομάδες ή με τη μορφή YKΩ για τις οποίες όμως θα πρέπει να αποζημιωθεί είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. H τελευταία αυτή λύση είχε επιλεγεί για τις εν Eλλάδι YKΩ, για την έγκριση των οποίων όμως δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. H μη ανεύρεση λύσης θα σημάνει αυτόματα απελευθέρωση των τιμολογίων στα νησιά, που συνεπάγεται αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας σε δυσθεώρητα ύψη στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές.

H εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή αρνητικής ρευστότητας για την επιχείρηση, η οποία επιδεινώνεται από το βάρος της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων. H προθεσμία των 80 ημερών για την εξόφλησή του έχει οδηγήσει ακόμη και τους πιο συνεπείς πελάτες της επιχείρησης σε καθυστερήσεις αποπληρωμής των λογαριασμών τους, ενώ το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει πάγωμα διακοπών ρεύματος ακόμη και για λογαριασμούς που δεν συνδέονται με το ειδικό τέλος. Tο πρόβλημα «ρευστότητα» θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την εφαρμογή της απαίτησης του Mνημονίου για καταβολή του ειδικού τέλους εντός δύο ημερών από την είσπραξή του, έναντι 20ημέρου που ισχύει σήμερα. Oι επισφάλειες που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς καθημερινά δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις κλείνουν αφήνοντας πίσω τους «φέσια», επιτείνουν το πρόβλημα. Στελέχη της επιχείρησης προβλέπουν διόγκωση των επισφαλειών το δίμηνο Mαρτίου-Aπριλίου, που οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς, όχι μόνο εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Aυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΔEΣMHE για τους μήνες Δεκέμβριο και κυρίως Iανουάριο (αύξηση 5,5%) και αποδίδεται στη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, όχι με το σκεπτικό της φθηνότερης πηγής θέρμανσης αλλά της διευκόλυνσης σε ό,τι αφορά την καταβολή των δαπανών που δεν απαιτούνται άμεσα.

H εικόνα της πιστωτικής ασφυξίας της ΔEH συμπληρώνεται από τα χρέη ύψους 180 εκατ. ευρώ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και το «φέσι» των 70 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες Energa και Hellas Power. H αδυναμία δε ανατροφοδότησης των δανείων της, ύψους 5 δισ. ευρώ, και η άμεση ανάγκη για εξόφληση χρεολύσιων ύψους 700 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Mαρτίου έχουν φέρει την επιχείρηση ένα βήμα πριν από την κήρυξη «στάσης πληρωμών». Hδη σειρά εργολάβων πληρώνεται με καθυστερήσεις ενώ αβέβαιη είναι η αποπληρωμή της ΔEΠA και του ΔEΣMHE στο τέλος του μήνα.
=====================================
Σε 7 λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ αποδίδεται ο θάνατος 534 ανθρώπων
Το θάνατο περισσoτέρων από 500 συμπολιτών μας προκάλεσε η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μόνο για το 2009, επιβαρύνοντας παράλληλα την εθνική οικονομία έως και 3,9 δισ. ευρώ ή έως και 362 ευρώ ανά πολίτη!
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
Το θάνατο περισσoτέρων από 500 συμπολιτών μας προκάλεσε η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μόνο για το 2009, επιβαρύνοντας παράλληλα την εθνική οικονομία έως και 3,9 δισ. ευρώ ή έως και 362 ευρώ ανά πολίτη!
Ταυτόχρονα, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 80 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκατ. ευρώ! Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η Greenpeace, προειδοποιώντας ότι οι επενδύσεις σε νέες και υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, θα εγκλωβίσουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Αναλυτικότερα, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέκυψαν από σχετική ανάλυση της Greenpeace που στηρίχτηκε σε πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις βιομηχανικές μονάδες. Καταδεικνύουν ότι η επί δεκαετίες χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους (305) και περίπου η μισή οικονομική ζημία (0,7-1,6 δισ. ευρώ ετησίως) προήλθαν από τη λειτουργία ενός μόνο σταθμού: του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α', του πιο βρόμικου σταθμού της Ευρώπης!

Αν και οι δύο από τις τρεις μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης έκλεισαν πρόσφατα ύστερα από τέσσερις δεκαετίες καταστροφικής λειτουργίας, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τη ?μεγαλύτερη από τις τρεις- Μονάδα 3 στις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ προς ιδιώτες επενδυτές. «Την ώρα που ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί επενδύσεις στην πιο βρόμικη, ακριβή και παρωχημένη τεχνολογία. Η εμμονή αυτή, όχι μόνο αγνοεί το πραγματικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και καταδικάζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος του λιγνίτη
Η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) με τίτλο, «Αποκαλύπτοντας το Πραγματικό Κόστος της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης από τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις της Ευρώπης», επιχειρεί να αποδώσει σε οικονομικούς όρους με τη χρήση επικαιροποιημένης μεθοδολογίας, τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από περίπου 10.000 ευρωπαϊκές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την έκθεση που χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα στοιχεία από το ευρωπαϊκό Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων (Ε-ΜΕΜΡ), για το 2009 το συνολικό κόστος αυτό ανήλθε στα 102-169 δισ. ευρώ, ή 200-330 ευρώ κατά μέσο όρο ανά Ευρωπαίο πολίτη. Όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης, άρα και η μεγαλύτερη οικονομική ζημία ύψους 66-122 δισ. ευρώ, οφείλεται στις ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα και το λιγνίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι 7 λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ είναι υπεύθυνοι για επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας το 2009 κατά 2,3-3,9 δισ. ευρώ! Αυτό αντιστοιχεί σε 216-362 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη.
Αν και ο ΕΟΠ υπολόγισε τους θανάτους και τις χρόνιες παθήσεις που προκαλούνται από τη ρύπανση προκειμένου να καταλήξει στο οικονομικό κόστος, δεν έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις εκτιμήσεις.
Η Greenpeace, αξιοποιώντας τα δημοσιευμένα στοιχεία της έκθεσης και με τη χρήση της ίδιας μεθοδολογίας, εκτίμησε τους θανάτους και τις χρόνιες παθήσεις που προκύπτουν από τη ρύπανση των μονάδων.
ΥΨΗΛΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι συγκλονιστικά: 534 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους -μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος- ως αποτέλεσμα της ρύπανσης από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ενώ 244 επιβαρύνονται με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Τη μεγαλύτερη καταστροφή δε, την προκαλεί η λειτουργία ενός μόνο λιγνιτικού σταθμού: ο ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) Μεγαλόπολης, που σύμφωνα μάλιστα με τον ΕΟΠ είναι η πιο ρυπογόνα μονάδα της Ευρώπης ανά τόνο εκπομπών για το 2009! Μία διαφορετική οπτική γωνία για την κατανόηση των επιπτώσεων στην εθνική οικονομία από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, είναι ο υπολογισμός των χαμένων εργατο-ημερών («restricted activity days» ? ημέρες περιορισμένης δραστηριότητας), ως αποτέλεσμα της νοσηρότητας του πληθυσμού από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Greenpeace
Τι ζητά από την κυβέρνηση
Να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας μέσω της ταχείας απεξάρτησης από το λιγνίτη και της επιθετικής ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να ανακοινώσει σχέδιο οριστικής απόσυρσης του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα που οδηγούν σε 100% καθαρή ενέργεια και παράλληλα προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές, δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος «Χτίζοντας το Μέλλον» για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών εκατομμυρίων κατοικιών μέχρι το 2020.
===================================
Αμφισβητείται το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»;
Τελικά κατά πόσο η καύση των ορυκτών καυσίμων βλάπτει την υγεία; Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει στέλεχος του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας, στο βιβλίο που παρουσίασε πρόσφατα στο Βερολίνο.
Πρόκειται για τον 62χρονο καθηγητή Χημείας Φριτς Φάρενχολτ, ο οποίος με το συνάδελφό του Σεμπάστιαν Λούνινγκ, προβάλλει νέες απόψεις για την καύση των ορυκτών καυσίμων και τις συνέπειές τους στην υγεία, παρ' όλο που οι Γερμανοί αποδίδουν πάρα πολλά φαινόμενα και συμβάντα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στο βιβλίο, που τιτλοφορείται: «Ο Ψυχρός Ήλιος: Γιατί δεν θα συμβεί κλιματική καταστροφή», τονίζεται ότι ο Ήλιος ψύχεται και έτσι το «φαινόμενο του Θερμοκηπίου», που «η σημασία του έχει υπερτονιστεί» όπως προστίθεται, «αντισταθμίζει» εύκολα το ότι ο Ήλιος ψύχεται.
Ο καθηγητή Χημείας Φριτς Φάρενχολτ, διευθύνει σήμερα το Τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δεύτερο σε μέγεθος όμιλο κοινής ωφέλειας, τον RWE, ενώ φημίζεται για τις «απόψεις ενάντια στο ρεύμα». Από την άλλη πλευρά, ο συνάδελφός του Σεμπάστιαν Λούνινγκ εργάζεται στο Τμήμα πετρελαίου του RWE. Τονίζεται επίσης στο βιβλίο ότι οι Γερμανοί θα πρέπει, εφεξής, να έχουν φιλικότερη στάση για τα ορυκτά καύσιμα και πάντως να εγκαταλείψουν τον αρνητισμό που τους διαπνέει σε ό,τι τα αφορά, έως τώρα.
Το βιβλίο αναμένεται να προκαλέσει διαμαρτυρίες. Σπανίζει η κριτική για την επιστήμη που μελετά την κλιματολογική αλλαγή, ειδικά στη Γερμανία, όπου και η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν λάβει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω μιας τιμαριθμικής προσαρμογής στα ενεργειακά τιμολόγια. Ο Γκέοργκ Φέλνερ, επιστήμονας στο Ίδρυμα του Πότσδαμ για τα Κλιματολογικά Αποτελέσματα (PIK), που επιδοτείται από το Δημόσιο, ήδη αμφισβήτησε το βασικό ισχυρισμό του βιβλίου ότι ο Ήλιος ψύχεται. Αντιπαρέβαλε την άποψη ότι, σύμφωνα με επιστημονικό κοινό τόπο, οι διακυμάνσεις της ηλιακής θερμότητας επηρεάζουν τις θερμοκρασίες στον πλανήτη μας μόνον κατά 0,1 βαθμούς Κελσίου.
==================================
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ.Σ.



Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στην τακτική συνεδρίασή του της 24/1/2012 αποφάσισε την σύγκληση της ετήσιας Γ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 14 του ισχύοντος καταστατικού.

Η παραπάνω Γ.Σ. συγκαλείται με ειδικά θέματα Η.Δ. όπως προβλέπονται από το σχετικό άρθρο 24 του καταστατικού αφού από αυτήν θα εκλεγεί η Κ.Ε.Ε (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) που θα διενεργήσει τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων του Συλλόγου και των αντιπροσώπων μας στις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις.

Με βάση τα παραπάνω η Η.Δ της Γ.Σ περιέχει τα παρακάτω θέματα:



1. Διοικητικός Απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ.

2. Οικονομικός Απολογισμός

3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για την περίοδο που έληξε

4. Επιλογή αντιπροσώπευσης για την Γ.Σ.Ε.Ε μέσω ΓΕΝΟΠ ή ΕΚΑ

5. Εκλογή 4/μελούς Κ.Ε.Ε που μαζί με τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο που θα προεδρεύει θα προχωρήσει στην διενέργεια των εκλογών σε συνεργασία με τις Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές.



Η πρώτη Γ.Σ. συγκαλείται στις 20/2/12 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ στο Αμφιθέατρο της ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ Στουρνάρη 73-75 και ώρα 16:30.

Εάν δεν υπάρξει απαρτία συγκαλείται Δεύτερη Γ.Σ. με τα αυτά θέματα Η.Δ. στην ίδια αίθουσα και την ίδια ώρα στις 28/2/12 ημέρα ΤΡΙΤΗ .

Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρξει και πάλι απαρτία η Γ.Σ πραγματοποιείται οριστικά σε Τρίτη πρόσκληση με τα ίδια θέματα Η.Δ και στην ίδια αίθουσα στις 07/3/12 ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ. Περιττό να σημειώσουμε ότι η παρουσία των μελών στην παραπάνω Γ.Σ. είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στην εκλογή των αντιπροσώπων μας για την επόμενη τριετία που θεωρείται η πιο κρίσιμη για την πορεία των θεμάτων που μας απασχολούν.



Για το Δ.Σ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



K. ΒΑΡΣΑΜΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: