Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

«με σεβασμό αλλά και λύπη» Μείωση-σοκ 12% για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των €1.300

======================
Μείωση σε κύριες & επικουρικές



Όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία αφορούν οι νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο πρόσθετων εξοικονομήσεων δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι μειώσεις έχουν ως εξής:

Για ποσό πάνω από 1.300 ευρώ, μείωση 12% (για όλα τα ταμεία πλην του ΝΑΤ).
Για το ΝΑΤ, μείωση 7%
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στους 4 τελευταίους μήνες που περικόπτονται οι κύριες συντάξεις. Είχε προηγηθεί η περικοπή του περασμένου Νοεμβρίου όπου οι συντάξεις είχαν περικοπεί κατά 20% για το ποσό πάνω από τα 1200 ευρώ.

"Μαχαίρι" όμως έρχεται και στις επικουρικές. Οι μειώσεις που έχουν "κλειδώσει" θα είναι κλιμακωτές και θα έχουν ως εξής:

από 200 ευρώ - 250 ευρώ μείωση 10%
από 251 ευρώ - 300 ευρώ μείωση 15%
από 301 ευρώ και άνω μείωση 20%.
Στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται και περικοπές στα πολυτεκνικά επιδόματα.

Συγκεκριμένα προτείνεται να μειωθεί το πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος για τρίτεκνους και τετράτεκνους και από τα 55.000 ευρώ που είναι σήμερα να πάει στα 45.000 ευρώ. Το επίδομα αυτό για τους τρίτεκνους ανέρχεται στα 265 ευρώ το μήνα και για όσους έχουν 4 παιδιά στα 309 ευρώ το μήνα.

Όσοι έχουν περισσότερα από 5 παιδιά θα συνεχίσουν να παίρνουν το πολυτεκνικό επίδομα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές για περίπου 280.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίων. Οι μειώσεις των αποδοχών που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 10%-12% ενώ θα πληγούν ιδιαίτερα οι υψηλόμισθοι.

=============================
Ρεκόρ ύφεσης ετοιμάζεται να καταρρίψει η Ελλάδα
Ενα από τα χειρότερα ρεκόρ ύφεσης στον κόσμο ετοιμάζεται να καταγράψει η Ελλάδα, θυμίζοντας τις αρνητικές επιδόσεις της Αργεντινής και της Λεττονίας πριν χρεοκοπήσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το πρακτορείο Reuters, από την αρχή της κρίσης μέχρι και το τέλος του 2011 το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε αθροιστικά κατά 16%. Πριν χρεοκοπήσει η Αργεντινή (το 2002) το ΑΕΠ της είχε υποστεί μείωση κατά 20%, ενώ της Λεττονίας (που πτώχευσε το 2007) είχε μειωθεί κατά 24%. Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ξεπερνάει το 20%, όταν στην Αργεντινή είχε ανέλθει στο 24% και στη Λεττονία στο 17%.
===============================
Έγγραφες εξηγήσεις στην εισαγγελέα για την υπόθεση Hellas Power και Energa


Έγγραφες εξηγήσεις έδωσαν το πρωί στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου οι 18 ύποπτοι στην υπόθεση των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ με τις εταιρείες «Hellas Power» και «Energa», οι οποίες, σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντί να αποδίδουν στη ΔΕΗ το τίμημα που εισέπρατταν, το κατέθεταν σε λογαριασμούς στην ...Ελβετία.

Τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν απιστία, υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η έρευνα της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε με εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου μετά το πόρισμα της Αρχής που κάνει λόγο για 120 εκατομμύρια ευρώ τα οποία … εξαφανίστηκαν αφού κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αντί να αποδίδονται στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπομνήματα που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται.

Επιχειρούν μάλιστα να περάσουν και στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν χρωστούν τίποτα στη ΔΕΣΜΗΕ, αλλά αντίθετα εκείνη τους οφείλει!

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της «Energa» επικαλούνται την αντιπαράθεση της εταιρείας τους και της ΔΕΣΜΗΕ που κατέληξε μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ισχυριζόμενοι πως θα ήταν παράδοξο να υπήρχε ταυτόχρονα επιλήψιμη επικοινωνία μεταξύ τους.

Επίσης, στα υπομνήματά τους, αναφέρουν ότι δεν οφείλουν απολύτως κανένα ποσό στη ΔΕΣΜΗΕ, την οποία κατηγορούν για υπερτιμολόγηση αλλά, αντίθετα, εκείνη τους οφείλει πάνω από 40.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, αρνούνται την αξιόποινη πράξη της υπεξαίρεσης και επισημαίνουν ότι εξοφλήθηκε πλήρως η απαίτηση του Δημοσίου για το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας καθώς και για το τέλος των Δήμων από τους λογαριασμούς που διατηρούσε η εταιρεία στην Ελβετία.



Πηγή:www.capital.gr
==============================
Οι ιδιώτες έσωσαν το ενεργειακό σύστημα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Καθοριστική και κρίσιμη αποδεικνύεται η συνεισφορά των ιδιωτικών ομίλων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκύψει στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Εκτός από το γεγονός ότι οι τέσσερις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού, με συνολική ισχύ άνω των 2000MW, αποτέλεσαν τον πλέον αξιόπιστο πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη στιγμή που οι μονάδες της ΔΕΗ εμφάνιζαν βλάβες, οδηγώντας τον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος) να εκδίδει «πορτοκαλί συναγερμό», δύο ακόμη παραδείγματα, έρχονται να δείξουν ότι χωρίς την πρωτοβουλία των ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει.

Το πρώτο παράδειγμα έρχεται από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και το συνεταίρο της GdF Suez, και τη μονάδα του μικρού Ήρωνα, μια μονάδα 150MW ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου. Από προχθές η συγκεκριμένη μονάδα, της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ευελιξία και η δυνατότητα να υποστηρίζει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, έλαβε εντολή από το διαχειριστή να λειτουργήσει αρχικά τη μονάδα με εναλλακτικό καύσιμο diesel. Το κόστος λειτουργίας της μονάδας που εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βοήθησε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, που για τους γνωστούς λόγους βρίσκεται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, ξεπερνά τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από την M&M Gas των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil, που λίγες ώρες αφότου ο ΔΕΣΦΑ απέτυχε να βρει φορτίο LNG στο διαγωνισμό που εσπευσμένα διενέργησε, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα φορτίο από τη spot αγορά. Καθοριστική λεπτομέρεια, που παραδέχεται και ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ: τα φορτία στη spot αγορά, εξασφαλίζονται με την καταβολή μετρητών, κάτι που έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Συνολικά οι ιδιωτικές μονάδες κλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες (μαζί με τις μονάδες της Elpedison της εταιρείας στην οποία μετέχουν τα Ελ.Πε., η Edison και η Ελλάκτωρ) να καλύψουν έως και 20% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Καλύτερη η κατάσταση

Με βάση πάντως τις προβλέψεις του διαχειριστή για σήμερα, η κατάσταση θα είναι μάλλον καλύτερη. Η μέγιστη αιχμή της ζήτησης ηλεκτρισμού θα είναι 7956MW, ενώ εντύπωση προκαλεί η εμμονή του διαχειριστή να κάνει επιλογή των μονάδων αερίου όχι με βάση το κριτήριο της αποδοτικότερης χρήσης του καυσίμου αλλά με βάση το κριτήριο της «ισομερούς κατανομής του βάρους» μεταξύ όλων των παικτών. Έτσι και σήμερα θα μείνουν εκτός λειτουργίας οι αποδοτικότερες μονάδες συνδυασμένου κύκλου της Ήρων και της Protergia (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/GdF Suez & Όμιλος Μυτιληναίος) με απόδοση καυσίμου πάνω από 55% η κάθε μια αντίθετα έχει προγραμματιστεί να δουλέψουν το Λαύριο 4 και η Κομοτηνή, με πολύ χαμηλότερες αποδόσεις και άρα μεγαλύτερη σπατάλη καυσίμου, δηλαδή φυσικού αερίου.

Από τις λιγνιτικές μονάδες, το συγκρότημα της Πτολεμαΐδας συνεχίζει να υπολειτουργεί, ενώ και με βάση τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συντήρηση της Μελίτης ώστε να είναι και αυτή διαθέσιμη στο σύστημα. Πάντως εκτός από τον μικρό Ήρωνα, έχει προγραμματιστεί να δουλέψουν ακόμη τέσσερις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ δηλαδή τα μικρά «Λαύρια» 1 και 2 καθώς και οι μονάδες Αλιβέρι 3 και 4.

Τέλος για σήμερα όπως και χθες έχει προβλεφθεί η πραγματοποίηση εισαγωγών ηλεκτρισμού κυρίως από την Ιταλία αλλά και από την Τουρκία, γεγονός που επιτρέπει στο διαχειριστή να είναι αισιόδοξος για την επάρκεια ισχύος σήμερα στο σύστημα.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: