Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Νέο ηλεκτρο-σοκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέο ηλεκτρο-σοκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται από τον Ιούνιο να γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε πώληση λιγνιτικών μονάδων και σταθμών υδροηλεκτρικής παραγωγής
Κι άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ίσως και μέσα στο 2012, φέρνει το νέο Μνημόνιο, ενώ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε πώληση λιγνιτικών μονάδων και σταθμών υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο του «οικονομικού προγράμματος» που αφορά στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα εκείνα, ώστε οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα να περιλαμβάνουν το κόστος χονδρικής.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο: «Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές».
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των μέτρων είναι μέχρι τον Ιούνιο. Σκοπός είναι η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούνιο του 2013.
Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται από τον Ιούνιο να γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση και τον πρόσφατο μηχανισμό που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προέβλεπε την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή των τιμολογίων ρεύματος.
Εξάλλου, μέσα στο Μνημόνιο μπαίνουν και χρονοδιαγράμματα σχετικά με την πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην υδροηλεκτρική, διαδικασίες που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη.
Οι τελευταίοι μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν «μπει» στον λιγνίτη.
Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιτρέπεται επίσης και η πώληση παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των υδροηλεκτρικών σταθμών όπως και των λιγνιτικών μονάδων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
==========================
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
«Τρέχει» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή να προχωρεί στην επιλογή νομικών και τεχνικών συμβούλων για την πώληση 12 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή να προχωρεί στην επιλογή νομικών και τεχνικών συμβούλων για την πώληση 12 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Οπως έγινε γνωστό χθες, η Επιτροπή ενέκρινε την επιλογή συμβούλων για την αξιοποίηση των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΗ, ΕΛ.ΤΑ., Καζίνο Πάρνηθας, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Περιφερειακά Λιμάνια, Περιφερειακά Αεροδρόμια, Αυτοκινητόδρομοι και Νότια Καβάλα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του νέου Μνημονίου ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα προχωρήσει στην πώληση μεριδίων των ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο μισό του χρόνου βγαίνουν οι προκηρύξεις για την αξιοποίηση κρατικών λιμανιών, αεροδρομίων και της Εγνατίας Οδού.
Εσοδα 19 δισ. ευρώ
Επίσης στο Μνημόνιο μειώνεται ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στα 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Ο συνολικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ παραμένει, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα επιτευχθεί.
Για τα κρατικά ακίνητα τονίζεται ότι επιταχύνεται ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες που απαιτούνται για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από το Task Force για να αναπτύξει ένα ενιαίο υποθηκοφυλακείο και στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο έχει ήδη καταχωρίσει 3.000 οικόπεδα.
=====================================
Στο Λιγνιτικό Κέντρο δίπλα στον Αλφειό
Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στην Μεγαλόπολη


Έχουν περάσει έξι ημέρες από την στιγμή που πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατολίσθηση δίπλα στον Αλφειό ποταμό, στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Το φαινόμενο συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και κανένας υπεύθυνος ( ΔΕΗ, Δήμος Μεγαλόπολης και Περιφέρεια) δεν έχουν εκδώσει καμία ανακοίνωση να μας εξηγήσουν για ποιό λόγο επέτρεψαν να συμβεί το φαινόμενο αυτό. Η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση για να ελεχθεί ο διευθυντής του Λ.Κ.Μεγαλόπολης αν έχει νόμιμα εναποθέσει τα μπάζα στο συγκεκριμένο σημείο.

Μάλιστα από την πρώτη στιγμή είχε επίσης βεβαιωθεί από τους υπεύθυνους του Ορυχείου ότι υπάρχει βλάβη στον αγωγό που τροφοδοτεί με νερό τα χωριά Χωρέμη και Απιδίτσα αλλά χρειάστηκαν 3 ημέρες και τα έντονα παράπονα των κατοίκων για να αποκαταστήσουν την βλάβη!
===================================
Αντιδράσεις σε Κορώνη για την αδειαδότηση δύο υπαίθριων λιγνιτωρυχείων
Πηγή: Express.gr


THN έντονη αντίδραση των κατοίκων της Κορώνης προκαλεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης δύο λιγνιτικών πεδίων, στη Φαλάνθη και το Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με στόχο σε πρώτη φάση να τροφοδοτηθεί η μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι η αδειοδότηση των δύο λιγνιτικών πεδίων θα αποτελέσει πρόκριμα για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη στην περιοχή, ανατρέποντας πλήρως την τουριστική και αγροτική φυσιογνωμία της και οδηγώντας τη σε μαρασμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μανιατάκειου Ιδρύματος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κορώνης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσιογνωμίας της, η εταιρία Courva Holdings Limited έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία δύο λιγνιτικών πεδίων στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εταιρία σκοπεύει να λειτουργήσει δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια. Το ένα ορυχείο σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε απόσταση μόλις 270 μέτρα από το χωριό Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που επιδιώκεται εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή μετά το 1997 και το 2005. Μάλιστα το 2005, μετά από έντονες αντιδράσεις των πολιτών και των τοπικών φορέων για την επικείμενη οικολογική καταστροφή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αιφνίδια επαναφορά του θέματος έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία όλων των φορέων αλλά και των πολιτών της Μεσσηνίας.
======================================
ΔΕΗ: πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών στο μνημόνιο – Αυξήσεις στο ρεύμα

Την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ προβλέπει μεταξύ άλλων το μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το νέο μνημόνιο προβλέπει οριστικοποίηση των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το πρώτο τρίμηνο 2012 και έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων το δεύτερο τρίμηνο 2012.

Το Νοέμβριο του 2013 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά.

Τα υδροηλεκτρικά

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μνημόνιο συνδέει την πώληση υδροηλεκτρικών με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς αν και ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για δυο χωριστές διαδικασίες, αφήνει περιθώρια για ταυτόχρονη αγορά από επενδυτές υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα.

Πάντως διευκρινίζει ότι «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η Απόφαση της Επιτροπής και δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».

Για τα τιμολόγια τηρείται η 30ή Ιουνίου ως προθεσμία απελευθέρωσης όλων, με εξαίρεση το Κοινωνικό Τιμολόγιο, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι η το σκέλος ενέργειας στα υφιστάμενα τιμολόγια θα πρέπει να αντανακλά την τιμή χονδρικής.

Το www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: